Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 129492 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #30 : Luty 03, 2011, 17:53:06 »

Uwaga, uwaga, zmiana programu, dochodzi Koziak i Wakarecy

http://www.chopin.festival.pl/festiwal-chopinowski/66-festiwal-program?lang=pl
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #31 : Luty 03, 2011, 20:12:23 »

A tak, juÂż widziaÂłam. Teraz to juÂż chyba naprawdĂŞ mamy komplet na koncert ÂżyczeĂą.) OprĂłcz Jewgienija, rzecz jasna. Ciekawe, czy go nie zaprosili, czy nie chciaÂł? BĂŞdzie graÂł w Warszawie, moÂże w tym samym czasie, albo zaraz potem?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #32 : Maj 23, 2011, 18:05:53 »

"Pula karnetĂłw zostaÂła wyczerpana; brak rĂłwnieÂż biletĂłw na koncerty w dniach 5, 6, 7, 11, 12 i 13  sierpnia o godz. 20.00,
oraz 10 sierpnia o godz. 19.00 i 12 sierpnia o godz. 16.00."

http://www.chopin.festival.pl/festiwal-chopinowski/program-66-festiwalu?lang=pl

Czy jeÂśli Daniil wygra konkurs w Tel Avivie to zagra w Dusznikach dwa koncerty, 7 i 12? 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 06, 2011, 11:33:50 »

Daniil zagra w Dusznikach 12 sierpnia, wg planu. W okienko po laureacie I nagrody Konkursu Rubinsteina wskakuje Litwin Gintaras Januševièius. Jego koncert odbêdzie siê 7 sierpnia (niedziela) o 16.00, czyli w dniu Yulianny A.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 11:36:19 wysłane przez xbw » Zapisane
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 06, 2011, 14:37:52 »

:'(Jestem niepocieszona!!!!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 22, 2011, 20:39:58 »

Pianista ktory nie poszedÂł w gore na ostatnich konkursach w Tel Avivie i Moskwie wystapi w Dusznikach 11 sierpnia o 16.00.

Eduard Kunz jako Laureat I Nagrody Konkursu im. I. J. Paderewskiego, Bydgoszcz 2010
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 23, 2011, 00:50:04 »

"Du holde Kunz!") Z pewnoÂściÂą miÂło bĂŞdzie go posÂłuchaĂŚ.
KtoÂś teÂż pewnie wystÂąpi zamiast DaniiÂła, jeÂśli on wygra ten konkurs. Byle tylko nie byÂło juÂż zbyt wielu dalszych zmian.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 23, 2011, 18:45:11 »

WpadÂł mi w oko poniÂższy artykuÂł:
http://www.mmwroclaw.pl/332523/2010/8/13/skandal-na-miedzynarodowym-festiwalu-chopinowskim-w-dusznikach-zdroju?category=spozaMiasta
PozostajĂŞ w nadziei, Âże w tym roku nic podobnego siĂŞ nie wydarzy! (Wiem, Âże Pani Paleczna, niestety nie Âżyje.)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Lipiec 01, 2011, 13:55:55 »

Oj, biedni ci organizatorzy, to im psikusa zgotowaÂł Daniil, i to juÂż po raz drugi  Ciekawam przeogromnie, kto zagra 13 sierpnia na Wielki FinaÂł festiwalu.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Lipiec 04, 2011, 12:23:12 »

Kolejna zmiana programu festiwalu, nieuwzglĂŞdniona jeszcze na oficjalnej stronie.
Daniil Trifonow wystÂąpi w sobotĂŞ 13 sierpnia.
W piÂątek 12 sierpnia wystÂąpi laureat II albo III nagrody Konkursu im. Piotra Czajkowskiego w Moskwie.
Czyli Korea, tylko nie wiadomo Yeol Eum Son czy Seong Jin Cho.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Lipiec 11, 2011, 13:02:29 »

Wbrew informacji, jakÂą otrzymaÂłam od organizatorĂłw festiwalu w programie 12 sierpnia figuruje Sara Daneshpour.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Sierpień 05, 2011, 11:49:27 »

Retransmisja dzisiejszego koncertu Ingolfa w DwĂłjce 13-go w sobotĂŞ.
W poniedziaÂłek bezpoÂśrednia transmisja z recitalu Leonory Armellini.
Mam nadziejê, ¿e inne koncerty bêd¹ w póŸnieyszych terminach.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : Sierpień 05, 2011, 23:22:03 »

Pierwszy, ale jakÂże waÂżny, bo inauguracyjny festiwal recital, bo w wykonaniu boÂżyszcza Ingolfa poza nami…

To byÂł inny Ingolf niÂż ten, ktĂłrego pamiĂŞtamy z Konkursu. To nie byÂł pupil, ale juÂż zdecydowanie rasowy profesjonalista Âświadomie formujÂący tkankĂŞ muzycznÂą dzieÂła, ale, chwilami odnosiÂłem wraÂżenie, takÂże i pianista z nieco podciĂŞtym skrzydeÂłkami, z poskromionÂą i okieÂłznanÂą fantazjÂą, w ktĂłrej artystyczne poszukiwania ustÂąpiÂły miejsca przemyÂślanym, ale jednak nieco oklepanym estradowym wzorcom. PorĂłwnujÂąc jego grĂŞ z I i II czĂŞÂści recitalu zaryzykujĂŞ twierdzenie - to byÂł pianista o dwu twarzach: ta pierwsza, przed przerwÂą, szopenowska - zdawaÂła siĂŞ wyraÂżaĂŚ lekkie zmĂŞczenie i brak nowych inspiracji, ta druga – Mozart, Liszt – wspaniaÂłe emocje malowane autentycznym zaangaÂżowaniem siĂŞ w spontaniczne kreowanie swojej wÂłasnej wizji odgrywanych utworĂłw. Wielki boÂżyszcze poeta i wirtuoz. Taki – jakiego kochamy.

Oba bisy – szopenowskie. TrochĂŞ szkoda. Bo Chopin mu dziÂś nie leÂżaÂł. Wielki brylantowy Walc Es i KoÂłysanka - tylko to potwierdziÂły. Ten pierwszy – z nieczystymi nutami i nawet chwilowÂą pamiĂŞciowÂą dziurkÂą, ten drugi – grany jakby pod komendĂŞ: „ty maÂły Âłobuziaku, dlaczego jeszcze nie Âśpisz?!” Na trzeciego bisa siĂŞ nie zdecydowaÂł. MoÂże juÂż nie miaÂł siÂły, albo Âświadomy byÂł uciekajÂących i z gubionych fluidĂłw. A moÂże miaÂł gorszy dzieĂą? - i chciaÂł go jak najszybciej zakoĂączyĂŚ?
Szkoda, bo podsÂłuchujÂąc jego poranne rozgrywanie siĂŞ w hotelowym pokoju (miaÂłem sÂąsiedni „numer”) – zdawaÂło siĂŞ, ze wieczorem rzuci publicznoœÌ na kolana. Nie rzuciÂł. Ale moÂże tylko dlatego, Âże ciasnota na Sali (strasznie wÂąskie przeeÂświty niedzy rzĂŞdami) na to nie pozwoliÂła.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #43 : Sierpień 06, 2011, 00:00:42 »

Uuuuuu......CzyÂżby Ingolf siĂŞ zakoncertowaÂł? ZmĂŞczenie, wypalenie? No nie, Wundi, nie wierzĂŞ... Chyba jednak gorszy dzieĂą...Mnie pewnie by  siĂŞ podobaÂło, ale ty Januszu, surowy krytyku, wyÂłapiesz wiĂŞcej niuansĂłw wykonawczych niÂż ja, poczÂątkujÂąca melomanka
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #44 : Sierpień 07, 2011, 02:22:50 »

Na temat odbioru przez Szafarczyków Ingofowego recitalu wynik³a pewna dyskusja Faktem jest, ¿e pod koniec koncertu poczu³ siê Ÿle, sk¹d tylko dwa bisy i sygnalizowany przez niego ból g³owy. To mog³o wp³yn¹Ì na owe drobne potkniêcia i mo¿e mniejsz¹ si³ê w³o¿onych emocji (choÌ w moim odczuciu nie wp³ynê³o na to, co w jego grze jest wartoœci¹ sta³¹ - piêkno, subtelnoœÌ i kolor dŸwiêku, wdziêk prowadzenia melodii).
Co do Chopina - byĂŚ moÂże brak poszukiwaĂą w Chopinowskich interpretacjach wynikaÂł z faktu, Âże Ingof te interpretacje wÂłaÂśnie niedawno znalazÂł i nadal uwaÂża za warte zaprezentowania;) W kaÂżdym razie tu zaprezentowaÂł utwory, ktĂłre w jego wykonaniu ogromnie lubiĂŞ i z przyjemnoÂściÂą dajĂŞ siĂŞ prowadziĂŚ jego muzycznej opowieÂści, nawet jeÂśli juÂż wiem, dokÂąd prowadzi ÂścieÂżka:)
Bolero, Ballada, Andante spianato i Polonez... Ingolfowe Bolero, jakie jest, kaÂżdy sÂłyszy;) Wielu z nas jest pod jego urokiem. Nadal mnie nie nudzi:) Ballada, w postaci chyba podobnej do tej znanej nam z ostatniej pÂłyty, mnie urzekÂła swojÂą romantycznÂą frazÂą. A Polonez jak zawsze zamaszyÂście, wspaniale porwaÂł do taĂąca mojÂą duszĂŞ koÂłyszÂącÂą siĂŞ leniwie w obÂłokach, zasÂłuchanÂą w Andante.
Ingolfowy Mozart, poza tym, ¿e œwietny, jest przede wszystkim mniej os³uchany i ma dla nas wci¹¿ urok nowoœci. Zreszt¹ druga czêœÌ recitalu nie budzi³a ¿adnych kontrowersji Zjawiskowe Soirees de Vienne, pe³na ekspresji Rapsodia, podoba³y siê wszystkim.
MieliÂśmy teÂż wspĂłlne zdanie co do samej osoby Ingolfa - ci, ktĂłrzy jeszcze nie mieli okazji spotkaĂŚ go osobiÂście, mogli przekonaĂŚ siĂŞ o jego nieodpartym uroku:)) Co widaĂŚ na zdjĂŞciach, na ktĂłre zgodziÂł siĂŞ bez wahania i do ktĂłrych cierpliwie pozowaÂł mimo nienajlepszego samopoczucia. To bĂŞdzie naprawdĂŞ wspaniaÂła pamiÂątka.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni countrylife twistedgamers silverstar mini-land