Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 123796 razy)
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
Odp: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #45 :
Sierpieñ 07, 2011, 15:15:10 »
Dzieñ dobry!
Jestem tu nowa:)
Ale czytam Was od konkursu. I podzielam Wasze emocje!
No i jestem fank± Ingolfa:)
Jego koncert e- moll po konkursie wys³ucha³am na ¿ywo ju¿ 3 razy!:)
Mia³am te¿ okazjê pos³uchaæ go i poznaæ na próbie w mojej dawnej szkole muzycznej w Poznaniu.
Do Dusznik, niestety, nie dotar³am.
Ale za to w listopadzie wybieram siê na jego recital do Berlina - bilety le¿± wydrukowane w szufladzie!
Ogromnie jestem ciekawa jego Mozarta i Liszta:)
W pe³ni podzielam opiniê Aleksias co do nowej " wunderowej" interpretacji Chopina, tej " p³ytowej".
Mnie te¿ ona urzek³a! I zaciekawi³a.
Ingolf jest " w drodze".
Ja mu w niej bêdê towarzyszyæ.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #46 :
Sierpieñ 07, 2011, 15:33:26 »
Witaj Julko, zazdroszczê Berlina. Ale przypominam, ¿e w Dwójce 13-go Wunder w Dusznikach
z Mozartem i Lisztem
http://www.franzschubert.pl/
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #47 :
Sierpieñ 07, 2011, 15:54:19 »
Cze¶æ Tereska!:)
Dziêki za powitanie:)))
O retransmisji 13 sierpnia pamiêtam!
Z Berlina zdam relacjê, przebieram ju¿ nogami z rado¶ci....
Ale przedtem jeszcze nieraz siê odezwê!
Do tej pory " urzêdowa³am" tylko na fanpage Ingolfa na Facebooku.
Ale zabrak³o mi wymiany my¶li i prawdziwych emocji - dlatego ju¿ jestem z Wami!:)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #48 :
Sierpieñ 07, 2011, 18:00:14 »
Julko, witam bardzo serdecznie!
Wspaniale, ¿e do³±czy³a¶ do nas. Ka¿dy wra¿liwy i rozkochanych w muzyce meloman, posiadaj±cy autentyczn± pasjê ale i mentalnie oddany swym artystycznym idolom jest dla nas skarbem. Mam nadzieje, ¿e bêdziesz siê u nas czu³a jak w symbolicznej rodzinie pasjonatów, ale i tak¿e - jak po¶ród prawdziwych przyjació³. (Nie tylko, wirtualnych
)
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Sierpieñ 07, 2011, 18:20:00 »
Kochani, cierpiê na deficyt czasu. Tu w Dusznikach dzieje siê tak wiele, ze nawet nie jestem w stanie uczestniczyæ w ka¿dym koncercie. A chcia³o by siê, bo takiego zatrzêsienia genialnych m³odych pianistów i niezwyk³ych osobowo¶ci artystycznych nie by³o tu chyba od lat. Gdy zas dodaæ do tego, ¿e obok Dusznik rozpo¶cieraja siê wspania³e Góry Sto³owe i liczne miasteczka kusz±ce swoim urokiem - niewiadomo, za który srokowy ogon uchwyciæ sie. A poza tym...Tak siê z³o¿y³o, ¿e wiekszo¶æ uczestników kwaterowana jest w tym samym hotelu, w którym mieszkam (Wiadomo: Hotel Fryderyk
). Podpatruje (sorry: pods³uchujê
) ich nie tylko próby (rozgrywanie siê przed wystêpami), ale tak¿e jak udzielaj± wywiadow, jak zbieraj± siê na koncert (podwo¿eni minibusikami), no i co rusz jadam gdzie¶ obok ich stolika swoje hotelowe ¶niadania. Nie bardzo wiec mam czas, aby skopiæ siê i opisywaæ ich festiwalowe objawienia. Pewno dopiero po powrocie - podejmê jak±¶ skromn± próbê spisania swych refleksji i wspomnieñ. Darujcie wiêc za wstrzêmiê¼liwo¶æ w bie¿acym kronikarstwie.
Kochani, musimy do Dusznik przybyæ w kolejnych latach, najlepiej wszyscy! Wszyscy, którzy tu przybyli¶my w tym roku - nie za³ujemy i doznajemy niezwyk³ych, niecodziennych inspiracji i wra¿en. A przed nami tyle jeszcze czekajacych... W³asnie poma³u zbieram sie do wyj¶cia. Dzi¶ wieczór zagra dla nas Julianna
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #50 :
Sierpieñ 07, 2011, 18:59:01 »
Witaj Janusz!
Dziêkujê Ci bardzo za serdeczne przyjêcie do Waszego grona przyjació³ melomanów - entuzjastów muzycznych doznañ.
Dziêkujê Ci równie¿ za wiele naprawdê trafnych recenzji - znam je wszystkie niemal na pamiêæ ( w kontek¶cie konkursu )!
Od dawna by³am z Wami mentalnie...
Mozartowi, Casablance, Teresie i ca³ej reszcie te¿ dziêkujê, bo fajnie czujecie i piszecie!:)
W przysz³ym roku tak ustawiê swój kalendarz, ¿e na pewno bêdê z Wami w Dusznikach.
Pozdrawiam!
Janusz, dokona³e¶ fantastycznego wyboru z tym urlopem:)
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #51 :
Sierpieñ 08, 2011, 09:58:01 »
Aleksias, Janusz,
Jak gra³a Julianna? Byli¶cie wczoraj na jej recitalu?
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #52 :
Sierpieñ 08, 2011, 12:06:00 »
Cytat: Julka Sierpieñ 08, 2011, 09:58:01
Aleksias, Janusz,
Jak gra³a Julianna? Byli¶cie wczoraj na jej recitalu?
Witaj Julko!
Moim zdaniem fantastycznie, natomiast inni byli innego zdania. Jest to pianistka wyj±tkowa lub jak kto woli - specyficzna. Genialna interpretacja Poloneza-Fantazji i Scherza (przynajmniej moim zdaniem - Beata i Asia bêd± polemizowaæ). Przyznajê, ¿e nieco nadinterpretowa³a mazurki, które nie by³y najmocniejsz± czê¶ci± programu. Julce bardzo le¿y Liszt, szczególnie podoba³a mi siê transkrypcja Wagnera, który charakterem Rosjance niezwykle pasuje. Janusz powiedzia³ nam, ¿e Awdeewa swoimi interpretacjami unosi siê ponad, ale mam nadziejê, ¿e Janusz osobi¶cie rozwinie t± my¶l na forum, poniewa¿ nie chcia³bym nikogo wprowadziæ w b³±d.
Jeszcze raz witam na forum now± kole¿ankê. Mam nadziejê, ¿e we¼miesz udzia³ w przysz³orocznym zje¼dzie, który jak s±dzê, odbêdzie siê na pewno.
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #53 :
Sierpieñ 08, 2011, 12:45:55 »
Dziêki, Gogu¶,
Przeczyta³am wczoraj, jak imponuj±co prowadzi³e¶ Wasz± grupê ku Dusznikom, gratulujê, zada³e¶ sobie sporo trudu:)
Tak, w przysz³ym roku mam zamiar do Was do³±czyæ!
Co do Julianny - podczas konkursu by³a zdecydowanie nie z mojej bajki. Nie podoba³a mi siê jej rwana manierycznie fraza.
Jej rubato wyskakiwa³o poza my¶l muzyczn±.
Ale jestem ciekawa, jak± teraz idzie drog±. Obieca³a popracowaæ nad Chopinem...
W innym repertuarze - Liszt, Rachmaninow, Prokofiew, Beethoven ( ?) - radzi sobie zapewne znacznie lepiej.
Dziewczyna ma siln± osobowo¶æ estradow±, ale czy jej wizje muzyczne kiedy¶ mnie uwiod±?...
Czekam na relacjê Janusza i Aleksias!:)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Sierpieñ 08, 2011, 14:49:25 »
Julko, otóz i moja relacja. Tak trochê na gor±co, a jednak po godzinach przemy¶leñ i pierwszych refleksjach z pewnym dystansem do samego wydarzenia...
Na Koncert Julianny Awdiejewej wszyscy czekali¶my z olbrzymim zainteresowaniem. Nie tylko dlatego, ¿e oto dost±pimy zaszczytu bezpo¶redniego wys³uchania najwy¿ej uhonorowanej uczestniczki ostatniego KiFCH, i nie tylko dlatego, ze od Konkursu niewielu dane by³o s³uchaæ Julianny na ¿ywo, ale chyba przede wszystkim z powodu, i¿ wiêkszo¶æ z nas do dzi¶ wspomina kontrowersje towarzysz±ce jej wystêpom i licznie kreowane teorie - na ile jej zwyciêstwo przypisaæ jej samej, a na ile nie zawsze i nie do koñca zrozumia³ym decyzjom spiskuj±cych jurorów.
Od razu zaznaczam: dla mnie Julianna od samego pocz±tku Konkursu by³a charyzmatyczn± osobowo¶ci± i jakkolwiek nie zawsze trafia³a swoim Chopinem w moje rozumienie muzyki, o tyle podziwia³em jej za jej nietuzinkow± osobowo¶æ, „konkursowe” opanowanie, wywa¿on± emocjonalnie grê i doskona³y warsztat. Owszem, podczas Konkursu brakowa³o mi w jej grze odrobiny serca i s³owiañskiej wylewno¶ci, mo¿e szczypty fantazji, finezji, mo¿e odrobiny luzu… Ale przecie¿ to by³ Konkurs, a wiêc performance, który rz±dzi siê nie emocjonalnymi uniesieniami (melomanów, publiczno¶ci), a ch³odnymi, na ogó³ bezdusznymi prawami belferskich jurorów. Tak± gr±, nie dziwiê siê, doskonale wpasowywa³a siê w ich oczekiwania. Po konkursie by³ Koncert Laureatów. I oto – przeobra¿enie. Oto na oczach zaciek³ych krytyków z kobiety- babusa, z artystki-kalkulatorki, z zimnego (ale wytrawnego) gracza rodzi siê dla mnie wra¿liwa nimfa, pianistka-bluszcz, zaprzeczenie samej siebie, a mo¿e w³asnie nie zaprzeczenie – a uzupe³nienie osobowo¶ci ¶wiadomie wcze¶niej t³amszonej pod konkursowy mores i dyscyplinuj±cy przymus?
Je¶li o tym wszystkim pisze w³asnie teraz, to aby dac podbudowê pod moje oczekiwania na ten pierwszy od wielu mcy jej koncert i rozumienie osobowo¶ci Awdiejewej. Poprzeczkê wystawi³a sobie ( i nam) bardzo wysoko. Doskonale wiedzia³em, ze grac zaraz bêdzie nie tylko artystka, ale i bardzo inteligentna kobieta, wytrawny, my¶l±cy wirtuoz. Znakomicie rozumiej±ca prawa sal koncertowych, katedr profesorskich i oczekiwañ krytyki. Jak to wszystko wrzuciæ do jednego tygla? Jak nie zatraciæ przy tym nic z w³asnej osobowo¶ci a jednocze¶nie schlebiæ oczekiwaniom prawie ka¿dego? Znalaz³a jedyny w swoim rodzaju i moim zdaniem jedynie s³uszny sposób. Nazwê to moim terminem: wykreowa³a muzykê (interpretacjê) ABSOLUTN¡. Wznios³a siê ponad wzorce, ponad mod³y, ponad jakiekolwiek problemy techniczne. Ponad wszystko, co mog³oby upodabniaæ j± do kogokolwiek, do jakiejkolwiek szko³y pianistycznej i jednocze¶nie nie roni±c choæby jednej nuty z zapisów kompozytora. Jej gra by³a nieskazitelna, idealna technicznie, czyta i autentycznie wielka. By³a jak cesarzowa, która swoj± interpretacj± ponad wszystko i ponad wszystkim, ka¿dym gestem a nawet sylwetk± przy fortepianie od¿egnuje siê od korony jakiegokolwiek królestwa pozostaj±c do ostatniego akordu wiern± jedynie samej sobie. To by³a gra, w której nie malowa³y siê têcz± poszczególne barwy, to by³± gra, w której biel rozgrzanych do bia³o¶ci jej emocji o¶lepia³a ka¿dego, kto choæ trochê stara³ siê pod±¿yæ za jej wizj±, przes³aniem, filozofi±. Gra godna wielkiej kreatorki, heroiny, my¶liciela. Nie potrzebowa³a rozgrywaæ i dzieliæ ludzkich emocji na per³y i glinê. Ona je scala³a lepi±c z nich i tworz±c z nich swój w³asny wspania³y monument. Nieskazitelna technicznie, do bólu autentyczna, genialna w kreowaniu dzie³a, absolutna w prawdzie przekazu… Co chcieæ wiêcej od artysty? Od genialnego Artysty…
Julia we wczorajszym koncercie wnios³a siê ponad podzia³y i artystyczne przes³ania. Ponad nawet swój w³asny nie zawsze dla niej sprawiedliwie kreowany przez melomanów wizerunek. Udowodni³a, ze zwyciêstwo w Konkursie nie by³o przypadkowe. By³o zapowiedzi±. Zapowiedzi± wielkiego Artysty, który na naszych oczach wspina siê i wstêpuje zas³u¿enie na Parnas.
Julio! Jeste¶ Wielka! We mnie masz wiernego obroñcê i wyznawcê. Czekam Twych nastêpnych Koncertów-Gigantów, taki, jakim by³ ten wczorajszy w Dusznikach...
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 19, 2011, 09:52:42 wys³ane przez Janusz1228
»
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #55 :
Sierpieñ 08, 2011, 14:58:56 »
Przypominam.
Tym, którzy nie s± w Dusznikach - dzi¶ o 16.00 na antenie radiowej dwójki recital L. Armellini.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #56 :
Sierpieñ 08, 2011, 15:09:46 »
¦wietna recenzja Januszu, tak mnie zachêci³e¶, ¿e chyba powalczê o wej¶ciówki na
jej koncert na ChijE
http://www.franzschubert.pl/
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #57 :
Sierpieñ 08, 2011, 15:26:02 »
Dziêki Janusz,
za nadzwyczaj wnikliw± recenzjê!
Tak±, powiedzia³abym, podpart± kulturowo, socjologiczne, psychologicznie i oczywi¶cie artystycznie.
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawê, ale w³a¶nie postawi³e¶ Juliannie pomnik:)
Mam nadziejê, ¿e bêdzie retransmisja jej recitalu w dwójce, to popolemizujemy.
A mo¿e nie?
Na totaln± carycê fortepianu to Julianna mi wygl±da³a i tak te¿ brzmia³a podczas konkursu.
Ale do mnie ze swoj± wizj± Chopina nie trafi³a.
Pos³uchamy, jak bêdzie tym razem!
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #58 :
Sierpieñ 08, 2011, 15:58:00 »
Skoro jest Januszu jak piszesz - to mam nadziejê, ¿e wrêczysz Julii A kwiatka z przeprosinami za nasze wcze¶niejsze z³o¶liwe komentarze pod jej adresem (o ile bêdziesz mia³ okazje).
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #59 :
Sierpieñ 08, 2011, 16:02:31 »
Zaczynamy recital L. Armellini. Na konkursie wys³ucha³em jedynie jej koncertu i niezbyt przypad³ mi do gustu. Mam nadziejê, ¿e dzisiejszego popo³udnia zmieniê o niej zdanie.
Mi³ego odbioru.
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
26