Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 130983 razy)
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #60 : Sierpień 08, 2011, 16:18:56 »

Dziwne to wszystko. Tak siê zastanawiam, na co nam jakiekolwiek konkursy, skoro w póŸniejszej karierze Ci sami wykonawcy pokazuj¹ zupe³nie inne Ja? WeŸmy Wundera - po nagraniu p³yty i kilkudziesiêciu koncertach okazuje siê, ¿e zamiast Ingolfa, mamy Ingolfa I i Ingolfa II. Bierzemy Awdiejew¹ i okazuje siê, ¿e w³asne Ja pokazuje nam dopiero 10 miesiêcy po konkursie. Niektórzy pianiœci s¹ jak kameleony, dopasowuj¹ siê do otoczenia, zapominaj¹c o tym, by pokazaÌ nam muzykê, tak jak oni j¹ odbieraj¹. Koùczy siê tym, ¿e na koùcu zastanawiamy siê, która osobowoœÌ jest t¹ osobowoœci¹ autentyczn¹, a która nie. Nawet jeœli Awdiejewa rzeczywiœcie gra teraz zachwycaj¹co, to i tak bêdê do niej odczuwa³ dystans, poniewa¿ wa¿niejsze by³o dla niej wygranie konkursu, ni¿ bycie sob¹, pokazanie muzyki rozumianej na swój sposób. Nie cierpiê, kiedy ktoœ zmienia siê jedynie po to, ¿eby osi¹gn¹Ì jakiœ cel, na chwilê obecn¹ widzê, ¿e konkurs promuje tego typu zachowania, co mnie przera¿a. Wychodzi na to, ¿e dwóch pierwszych laureatów KFC prezentuje muzykê inn¹ ni¿ ta, któr¹ siê reklamowali w paŸdzierniku ubieg³ego roku. W tym momencie zyskujê szacunek dla Trifonova czy Bo¿anowa, którzy wyra¿ali siebie i mimo, ¿e nie byli ani pierwsi, ani drudzy - wygrali, poniewa¿ pokazali nam prawdziwych siebie, a nie swoje misternie i mozolnie budowane maski.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #61 : Sierpień 08, 2011, 16:48:57 »

Zaczynamy recital L. Armellini. Na konkursie wysÂłuchaÂłem jedynie jej koncertu i niezbyt przypadÂł mi do gustu. Mam nadziejĂŞ, Âże dzisiejszego popoÂłudnia zmieniĂŞ o niej zdanie.

MiÂłego odbioru.

Co ja pisze, pomyli³em Leonorê z Helen Tysman - Przepraszam za wprowadzenie w b³¹d.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Sierpień 08, 2011, 17:26:35 »

Moja ukochana ballada g-moll. Ewa specjalnie do mnie zadzwoniÂła gdy jÂą usÂłyszaÂła w radio  Chichot. W przypadku tego konkretnego utworu wymagam doskonaÂłoÂści a Zimerman to to nie byÂł. ByĂŚ moÂże sÂłuchajÂąc na Âżywo odniĂłsÂłbym inne wraÂżenie (patrz maraton Yokoyamy) lecz majÂąc moÂżliwoœÌ odtworzenia ulubionej interpretacji pozostanĂŞ wybredny.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Sierpień 08, 2011, 17:33:11 »

Masz racjê wykonana doœÌ ciê¿ko i pracowicie.Ale podobno nauczy³a siê jej bardzo niedawno.

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Sierpień 08, 2011, 17:36:36 »

Masz racjê wykonana doœÌ ciê¿ko i pracowicie.Ale podobno nauczy³a siê jej bardzo niedawno.

Za to bardzo podobaÂła mi siĂŞ Noveletta Schumana.

Po przyjeŸdzie usiad³em z programem i d³ugopisem i zacz¹³em odhaczaÌ utwory, które us³ysza³em na festiwalu a z którymi chcia³bym siê bardziej os³uchaÌ, wœród nich jest równie¿ ten utwór Schuberta.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #65 : Sierpień 08, 2011, 17:55:52 »

1. bis - co to za utwĂłr, Leonora chyba coÂś powiedziaÂła ale nie byÂłem w stanie nic usÂłyszeĂŚ?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Sierpień 08, 2011, 18:11:22 »

Rondo capriccioso Mendelssohna, mam znĂłw sentyment do tego utworu... Chochliki!  Chichot Leonora bÂłyszczaÂła ca³¹ paletÂą barw, Âświetnie czuje siĂŞ w brillant. Dysponuje wirtuozeriÂą, ale niÂą nie emanuje - stosujÂąc wszystkie moÂżliwe Âśrodki wyrazu stara siĂŞ wykreowaĂŚ dzieÂło. KrĂłtko mĂłwiÂąc - mnie dziÂś znĂłw zachwyciÂła swÂą perlistoÂściÂą, wraÂżliwoÂściÂą i szlachetnym dÂźwiĂŞkiem. SzczegĂłlnie Nokturn fis-moll byÂł piĂŞknÂą, dramatycznÂą impresjÂą, ktĂłra budziÂła we mnie napiĂŞciĂŞ i oczekiwanie na ciÂąg dalszy. Podziwiam, Âże Armellini nie nadwyrĂŞÂża dynamiki, ma ujmujÂące forte.
Có¿, Wy, szczĂŞÂśliwcy, napiszcie wiĂŞcej!  Chichot  Jak ona wypiĂŞkniaÂła...
Pozdrowienia dla pana DyÂżewskiego (moÂże obecnego w Dusznikach?), ktĂłry (takÂże) zachwycaÂł siĂŞ WÂłoszkÂą podczas KCh. 

« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 18:14:36 wysłane przez Mozart » Zapisane

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #67 : Sierpień 08, 2011, 18:25:29 »

Mnie teÂż podobaÂły siĂŞ Wariacje Klary Schumann ,pierwszy raz sÂłyszaÂłam ten utwĂłr.Uroczy.

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #68 : Sierpień 08, 2011, 18:54:00 »

Witajcie nowi i starzy przyjaciele. Wróci³am z innego, najpiêkniejszego ze znanych mi œwiatów i (na szczêœcie!!!) zd¹¿y³am wprost na recital Leonory. Znalaz³am siê wiêc znów TAM, gdzie zosta³a nasza trójka szczêœliwców. Niestety, czy to zmêczenie po d³ugiej podró¿y, czy jednak niedoskona³oœÌ przekazu i brak szalej¹cych dooko³a fluidów, koncert mnie nie zachwyci³. Ze wzglêdu na naszych przyjació³, mam nadziejê, ¿e to tylko moje odczucie... Smutny
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Sierpień 08, 2011, 19:28:03 »

Witajcie nowi i starzy przyjaciele. Wróci³am z innego, najpiêkniejszego ze znanych mi œwiatów i (na szczêœcie!!!) zd¹¿y³am wprost na recital Leonory. Znalaz³am siê wiêc znów TAM, gdzie zosta³a nasza trójka szczêœliwców. Niestety, czy to zmêczenie po d³ugiej podró¿y, czy jednak niedoskona³oœÌ przekazu i brak szalej¹cych dooko³a fluidów, koncert mnie nie zachwyci³. Ze wzglêdu na naszych przyjació³, mam nadziejê, ¿e to tylko moje odczucie... Smutny

RozmawiaÂłem z BeatÂą i zdaje siĂŞ, Âże dziewczynom siĂŞ podobaÂło.

Mi teÂż wydaje siĂŞ, Âże duÂży wpÂływ na odbiĂłr muzyki ma atmosfera festiwalu i piĂŞkne okolicznoÂści przyrody. OdbiĂłr w domu przez radio nie sprzyja tak wielkim i wspaniaÂłym doznaniom jakich doÂświadczyliÂśmy w Dusznikach.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Sierpień 08, 2011, 20:05:02 »

O naszej sympatii Leonorze powiem tak: jej prawdziwy mÂłodzieĂączy wdziĂŞk zamienia siĂŞ na estradze w miluchny dxwiĂŞk.  Chichot
Mnie Leonora najbardziej ucieszyÂła tarantellÂą i nokturnem. O ile ta pierwsza pod palcami rodowitej WÂłoszki nie mogÂła nie zabrzmieĂŚ autentycznie o tyle muzykalnoÂściÂą nokturnowej interpretacja dodaÂła nowÂą jakoœÌ: ciepÂły nocny nastrĂłj i melodyjnÂą ÂśpiewnoœÌ. Ballady mi nie przypadÂły do gustu. Nie tylko  z powodu drobnych potkniĂŞĂŚ w palcĂłwkach, ale ich rozmach, oddech i ich pospiesznie budowane kulminacje byÂły tuzinkowe, dxwiĂŞk nieosadzony, pospiech niepotrzebny tam, gdzie mĂłgÂł wesprzec siĂŞ ciszÂą. Za to nie tylko w balladach, ale i wszystkich pozostaÂłych utworach piĂŞknie pobrzmiewaÂły soczyste basy i pereÂłkowo mknÂące wioliny. OgĂłlnie - to byÂł Âładny wystĂŞp, pieknej dziewczyny, utalentowanej i emocjonalnie dojrzaÂłej pianistki.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Sierpień 08, 2011, 20:21:00 »

Skoro jest Januszu jak piszesz - to mam nadziejĂŞ, Âże wrĂŞczysz Julii A kwiatka z przeprosinami za  nasze wczeÂśniejsze zÂłoÂśliwe komentarze pod jej adresem (o ile bĂŞdziesz miaÂł okazje).

Nawet, Bogdanie - mia³em mo¿liwoœÌ, bo oddaj¹c klucz na portierni w³asnie natkn¹³em siê na Julianne czekaj¹c¹ z walizkami na minibusik. Wczeœniej - jad³em z ni¹ tak¿e sniadanie (przy sasiednum stoliku). Ale zarówno przy œniadaniu (podczas którego przegl¹da³a tuziny SMS-ow albo serfowa³a nieustannie po interneci) i teraz -myslami, widzia³em, by³a gdzieœ bardzo, bardzo daleko... Powiedzia³em jej tylko, Do widzenia! Pani Julianno, uœmiechnê³a siê na sekunde, trochê jakby sprowadzona nagle na ziemie (chyba mnie nawet rozpozna³a z wczorajszego pokoncertowego œwiêtowania) i odrzek³a piekn¹ polszczyzn¹: Do widzenia... Ale spoko! Bogdanie. Mam nadzieje, ¿e takie przeprosiny wystosuje do niej sama Pani Historia œwiatowej pianistyki. ba! Jestem pewien!

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Sierpień 08, 2011, 20:32:06 »

Januszu, odpuÂściÂłeÂś sobie dzisiejszy koncert? Kompilacja sonat z nutkÂą Chopina. Szczerze mĂłwiÂąc byÂłbym ciekawy sonaty Janacka.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #73 : Sierpień 08, 2011, 20:48:57 »

No niestety, nie da siĂŞ byc wszĂŞdzie. Duszniki - to przede wszystkim dla mnie Festiwal, ale... ale nie tylko...
I nie ma tego zÂłego, co na dobre nie wyjdzie. Zachowam wiecej ostroÂści ucha i emocji na klika wci¹¿ z niecierpliwoÂściÂą wyczekiwanych muzycznych wydarzeĂą 

Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #74 : Sierpień 08, 2011, 20:55:00 »

Hm, Armellini podoba mi siĂŞ, ale mnie nie porywa.
Jest bardzo muzykalna, gra bardzo Âładnym dÂźwiĂŞkiem, takim " zamszowym"
Ale brakuje mi w jej grze szerszego oddechu, swobodnego smakowania materii utworu.
To jeszcze ciÂągle jest dla mnie miÂłe dla ucha, ale trochĂŞ jakby szkolne granie.
Najlepiej dziÂś brzmiaÂły mi Wariacje Klary Schumann i nokturn.  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar mini-land kalinowatyper twistedgamers countrylife