Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 123987 razy)
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 142
Odp: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #60 :
Sierpieñ 08, 2011, 16:18:56 »
Dziwne to wszystko. Tak siê zastanawiam, na co nam jakiekolwiek konkursy, skoro w pó¼niejszej karierze Ci sami wykonawcy pokazuj± zupe³nie inne Ja? We¼my Wundera - po nagraniu p³yty i kilkudziesiêciu koncertach okazuje siê, ¿e zamiast Ingolfa, mamy Ingolfa I i Ingolfa II. Bierzemy Awdiejew± i okazuje siê, ¿e w³asne Ja pokazuje nam dopiero 10 miesiêcy po konkursie. Niektórzy piani¶ci s± jak kameleony, dopasowuj± siê do otoczenia, zapominaj±c o tym, by pokazaæ nam muzykê, tak jak oni j± odbieraj±. Koñczy siê tym, ¿e na koñcu zastanawiamy siê, która osobowo¶æ jest t± osobowo¶ci± autentyczn±, a która nie. Nawet je¶li Awdiejewa rzeczywi¶cie gra teraz zachwycaj±co, to i tak bêdê do niej odczuwa³ dystans, poniewa¿ wa¿niejsze by³o dla niej wygranie konkursu, ni¿ bycie sob±, pokazanie muzyki rozumianej na swój sposób. Nie cierpiê, kiedy kto¶ zmienia siê jedynie po to, ¿eby osi±gn±æ jaki¶ cel, na chwilê obecn± widzê, ¿e konkurs promuje tego typu zachowania, co mnie przera¿a. Wychodzi na to, ¿e dwóch pierwszych laureatów KFC prezentuje muzykê inn± ni¿ ta, któr± siê reklamowali w pa¼dzierniku ubieg³ego roku. W tym momencie zyskujê szacunek dla Trifonova czy Bo¿anowa, którzy wyra¿ali siebie i mimo, ¿e nie byli ani pierwsi, ani drudzy - wygrali, poniewa¿ pokazali nam prawdziwych siebie, a nie swoje misternie i mozolnie budowane maski.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #61 :
Sierpieñ 08, 2011, 16:48:57 »
Cytat: Gogu¶ Sierpieñ 08, 2011, 16:02:31
Zaczynamy recital L. Armellini. Na konkursie wys³ucha³em jedynie jej koncertu i niezbyt przypad³ mi do gustu. Mam nadziejê, ¿e dzisiejszego popo³udnia zmieniê o niej zdanie.
Mi³ego odbioru.
Co ja pisze,
pomyli³em Leonorê z Helen Tysman
- Przepraszam za wprowadzenie w b³±d.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #62 :
Sierpieñ 08, 2011, 17:26:35 »
Moja ukochana ballada g-moll. Ewa specjalnie do mnie zadzwoni³a gdy j± us³ysza³a w radio
. W przypadku tego konkretnego utworu wymagam doskona³o¶ci a Zimerman to to nie by³. Byæ mo¿e s³uchaj±c na ¿ywo odniós³bym inne wra¿enie (patrz maraton Yokoyamy) lecz maj±c mo¿liwo¶æ odtworzenia ulubionej interpretacji pozostanê wybredny.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #63 :
Sierpieñ 08, 2011, 17:33:11 »
Masz racjê wykonana do¶æ ciê¿ko i pracowicie.Ale podobno nauczy³a siê jej bardzo niedawno.
http://www.franzschubert.pl/
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #64 :
Sierpieñ 08, 2011, 17:36:36 »
Cytat: TeresaGrob Sierpieñ 08, 2011, 17:33:11
Masz racjê wykonana do¶æ ciê¿ko i pracowicie.Ale podobno nauczy³a siê jej bardzo niedawno.
Za to bardzo podoba³a mi siê Noveletta Schumana.
Po przyje¼dzie usiad³em z programem i d³ugopisem i zacz±³em odhaczaæ utwory, które us³ysza³em na festiwalu a z którymi chcia³bym siê bardziej os³uchaæ, w¶ród nich jest równie¿ ten utwór Schuberta.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #65 :
Sierpieñ 08, 2011, 17:55:52 »
1. bis - co to za utwór, Leonora chyba co¶ powiedzia³a ale nie by³em w stanie nic us³yszeæ?
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #66 :
Sierpieñ 08, 2011, 18:11:22 »
Rondo capriccioso Mendelssohna, mam znów sentyment do tego utworu... Chochliki!
Leonora b³yszcza³a ca³± palet± barw, ¶wietnie czuje siê w
brillant
. Dysponuje wirtuozeri±, ale ni± nie emanuje - stosuj±c wszystkie mo¿liwe ¶rodki wyrazu stara siê wykreowaæ dzie³o. Krótko mówi±c - mnie dzi¶ znów zachwyci³a sw± perlisto¶ci±, wra¿liwo¶ci± i szlachetnym d¼wiêkiem. Szczególnie Nokturn fis-moll by³ piêkn±, dramatyczn± impresj±, która budzi³a we mnie napiêciê i oczekiwanie na ci±g dalszy. Podziwiam, ¿e Armellini nie nadwyrê¿a dynamiki, ma ujmuj±ce forte.
Có¿, Wy, szczê¶liwcy, napiszcie wiêcej!
Jak ona wypiêknia³a...
Pozdrowienia dla pana Dy¿ewskiego (mo¿e obecnego w Dusznikach?), który (tak¿e) zachwyca³ siê W³oszk± podczas KCh.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 08, 2011, 18:14:36 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #67 :
Sierpieñ 08, 2011, 18:25:29 »
Mnie te¿ podoba³y siê Wariacje Klary Schumann ,pierwszy raz s³ysza³am ten utwór.Uroczy.
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #68 :
Sierpieñ 08, 2011, 18:54:00 »
Witajcie nowi i starzy przyjaciele. Wróci³am z innego, najpiêkniejszego ze znanych mi ¶wiatów i (na szczê¶cie!!!) zd±¿y³am wprost na recital Leonory. Znalaz³am siê wiêc znów TAM, gdzie zosta³a nasza trójka szczê¶liwców. Niestety, czy to zmêczenie po d³ugiej podró¿y, czy jednak niedoskona³o¶æ przekazu i brak szalej±cych dooko³a fluidów, koncert mnie nie zachwyci³. Ze wzglêdu na naszych przyjació³, mam nadziejê, ¿e to tylko moje odczucie...
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #69 :
Sierpieñ 08, 2011, 19:28:03 »
Cytat: ewa578 Sierpieñ 08, 2011, 18:54:00
Witajcie nowi i starzy przyjaciele. Wróci³am z innego, najpiêkniejszego ze znanych mi ¶wiatów i (na szczê¶cie!!!) zd±¿y³am wprost na recital Leonory. Znalaz³am siê wiêc znów TAM, gdzie zosta³a nasza trójka szczê¶liwców. Niestety, czy to zmêczenie po d³ugiej podró¿y, czy jednak niedoskona³o¶æ przekazu i brak szalej±cych dooko³a fluidów, koncert mnie nie zachwyci³. Ze wzglêdu na naszych przyjació³, mam nadziejê, ¿e to tylko moje odczucie...
Rozmawia³em z Beat± i zdaje siê, ¿e dziewczynom siê podoba³o.
Mi te¿ wydaje siê, ¿e du¿y wp³yw na odbiór muzyki ma atmosfera festiwalu i piêkne okoliczno¶ci przyrody. Odbiór w domu przez radio nie sprzyja tak wielkim i wspania³ym doznaniom jakich do¶wiadczyli¶my w Dusznikach.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #70 :
Sierpieñ 08, 2011, 20:05:02 »
O naszej sympatii Leonorze powiem tak: jej prawdziwy m³odzieñczy wdziêk zamienia siê na estradze w miluchny dxwiêk.
Mnie Leonora najbardziej ucieszy³a tarantell± i nokturnem. O ile ta pierwsza pod palcami rodowitej W³oszki nie mog³a nie zabrzmieæ autentycznie o tyle muzykalno¶ci± nokturnowej interpretacja doda³a now± jako¶æ: ciep³y nocny nastrój i melodyjn± ¶piewno¶æ. Ballady mi nie przypad³y do gustu. Nie tylko z powodu drobnych potkniêæ w palcówkach, ale ich rozmach, oddech i ich pospiesznie budowane kulminacje by³y tuzinkowe, dxwiêk nieosadzony, pospiech niepotrzebny tam, gdzie móg³ wesprzec siê cisz±. Za to nie tylko w balladach, ale i wszystkich pozosta³ych utworach piêknie pobrzmiewa³y soczyste basy i pere³kowo mkn±ce wioliny. Ogólnie - to by³ ³adny wystêp, pieknej dziewczyny, utalentowanej i emocjonalnie dojrza³ej pianistki.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #71 :
Sierpieñ 08, 2011, 20:21:00 »
Cytat: Bodek1 Sierpieñ 08, 2011, 15:58:00
Skoro jest Januszu jak piszesz - to mam nadziejê, ¿e wrêczysz Julii A kwiatka z przeprosinami za nasze wcze¶niejsze z³o¶liwe komentarze pod jej adresem (o ile bêdziesz mia³ okazje).
Nawet, Bogdanie - mia³em mo¿liwo¶æ, bo oddaj±c klucz na portierni w³asnie natkn±³em siê na Julianne czekaj±c± z walizkami na minibusik. Wcze¶niej - jad³em z ni± tak¿e sniadanie (przy sasiednum stoliku). Ale zarówno przy ¶niadaniu (podczas którego przegl±da³a tuziny SMS-ow albo serfowa³a nieustannie po interneci) i teraz -myslami, widzia³em, by³a gdzie¶ bardzo, bardzo daleko... Powiedzia³em jej tylko, Do widzenia! Pani Julianno, u¶miechnê³a siê na sekunde, trochê jakby sprowadzona nagle na ziemie (chyba mnie nawet rozpozna³a z wczorajszego pokoncertowego ¶wiêtowania) i odrzek³a piekn± polszczyzn±: Do widzenia... Ale spoko! Bogdanie. Mam nadzieje, ¿e takie przeprosiny wystosuje do niej sama Pani Historia ¶wiatowej pianistyki. ba! Jestem pewien!
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #72 :
Sierpieñ 08, 2011, 20:32:06 »
Januszu, odpu¶ci³e¶ sobie dzisiejszy koncert? Kompilacja sonat z nutk± Chopina. Szczerze mówi±c by³bym ciekawy sonaty Janacka.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #73 :
Sierpieñ 08, 2011, 20:48:57 »
No niestety, nie da siê byc wszêdzie. Duszniki - to przede wszystkim dla mnie Festiwal, ale... ale nie tylko...
I nie ma tego z³ego, co na dobre nie wyjdzie. Zachowam wiecej ostro¶ci ucha i emocji na klika wci±¿ z niecierpliwo¶ci± wyczekiwanych muzycznych wydarzeñ
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
«
Odpowiedz #74 :
Sierpieñ 08, 2011, 20:55:00 »
Hm, Armellini podoba mi siê, ale mnie nie porywa.
Jest bardzo muzykalna, gra bardzo ³adnym d¼wiêkiem, takim " zamszowym"
Ale brakuje mi w jej grze szerszego oddechu, swobodnego smakowania materii utworu.
To jeszcze ci±gle jest dla mnie mi³e dla ucha, ale trochê jakby szkolne granie.
Najlepiej dzi¶ brzmia³y mi Wariacje Klary Schumann i nokturn.
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
26