Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 123782 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #75 : Sierpieñ 08, 2011, 21:00:45 »

Chyba, Julko, mamy bardzo zblizone muzyczne upodobania   

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #76 : Sierpieñ 08, 2011, 21:06:43 »

Witajcie! Powiedzcie czy s± gdzie¶ transmisje z festiwalu? Z Waszych wypowiedzi wynika, ¿e tak. Napiszcie gdzie. Piotrusiu Dziêki za dobre chêci. Pos³ucham sobie  w zamian jeszcze raz jej konkursowej interpretacji Poloneza Fantazji. Mo¿e choæ w czê¶ci zrekompensujê sobie wczorajsz± nieobecno¶æ. Jakby¶ wiedzia³ o jakim¶ nagraniu z festiwalu to daj mi znaæ.
Jutro wezmê siê za obróbkê zdjêæ i wy¶lê je Januszowi. A dzi¶ niestety, szara rzeczywisto¶æ - pierwszy dzieñ w pracy po urlopie czyli istne urwanie g³owy

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #77 : Sierpieñ 08, 2011, 21:21:08 »

S³awku, a ja zachecam Ciê raz kolejny do za³o¿enia konta na FB. Móg³bys wtedy samodzielnie dokonaæ swoimi zdj±tkami fantastycznej inauguracji swojego fabebookowego profilu  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #78 : Sierpieñ 08, 2011, 21:34:40 »

Dzi¶, dwójka PR transmitowa³a koncert Leonory Armellini, a trzynastego, w sobotê o 20-tej, odtworz± inauguracyjny koncert Ingolfa. Mam nadziejê, ¿e mo¿e uda siê w ten sposób posluchaæ równie¿ Danii³a.
W tej chwili dwójka transmituje z Londynu mój ulubiony A-moll Griega.
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Sierpieñ 08, 2011, 21:34:50 »

OK Januszu, zrobiê jak doradzasz. Pewnie nie dzisiaj ale niebawem. Ale mo¿e warto wróciæ te¿ do naszej dyskusji na temat jakiej¶ przestrzeni dyskowej na jakim¶ serwerze. Mo¿e zwrócilibysmy siê do Niebieskookiego, mo¿e mia³by jaki¶ pomys³?

su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #80 : Sierpieñ 08, 2011, 22:02:48 »

Ewuniu, czyli w dwójce jest szansa na pos³uchanie tego co mnie ominê³o. Zalezy mi zw³aszcza na Awdziejewej. Jakby¶ wiedzia³a co¶ to napisz, proszê

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #81 : Sierpieñ 08, 2011, 22:10:06 »

Ewuniu, czyli w dwójce jest szansa na pos³uchanie tego co mnie ominê³o. Zalezy mi zw³aszcza na Awdziejewej. Jakby¶ wiedzia³a co¶ to napisz, proszê

Póki co wiadomo by³o tylko o dzisiejszej transmisji na ¿ywo i retransmisji Ingolfa w sobotê. Mo¿e PR2 dostanie nagrania z innych koncertów ale mog± one zostaæ odtworzone w ka¿dej chwili i bardzo trudno bêdzie trafiæ na tak± transmisje.
Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #82 : Sierpieñ 08, 2011, 22:24:50 »

Janusz,

Jak mnie Julianna zachwyci to siê w gustach muzycznych rzeczywi¶cie bardzo zbli¿ymy:)
Ale Ty s³ucha³e¶ jej na ¿ywo, a ja wys³ucham, wierzê!, retransmisji. To nie to samo, wiesz.
A bior±c pod uwagê moje wcze¶niejsze do niej uprzedzenia, mogê siê a¿ tak nie rozentuzjazmowaæ;)
Ale jestem otwarta!

Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #83 : Sierpieñ 08, 2011, 22:29:19 »

ja wiem, ¿e poprawnie jest " Januszu"
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #84 : Sierpieñ 09, 2011, 00:32:46 »

Relacja z niedzieli - czê¶æ 1
Wczoraj po¿egnali¶my kolejny dzieñ w magicznych Dusznikach i po¿egnali¶my tych przyjació³, którzy nie mogli pozostaæ d³u¿ej. Smutno by³o siê rozstawaæ, ale pociesza³a my¶l, ¿e przecie¿ niejeden zjazd przed nami A poza tym teraz czytaj±c swoje posty bêdziemy widzieli poza kolumnami czarnych znaczków nie swoje wyobra¿enia, ale autentyczne postaci z krwi ko¶ci, ¿ywych ludzi, z którymi prze¿ywali¶my festiwalowe emocje, dyskusje, z którymi pozowali¶my do pami±tkowych zdjêæ i popijali¶my "herbatkê w du¿ej szklance bez cynamonu" w knajpce Oaza nad szumi±cym weso³o strumykiem.

Wczoraj prze¿y³am te¿ zupe³nie wyj±tkow± muzyczn± przygodê.
W tym miejscu muszê przyznaæ, ¿e zdecydowanie odczuwam niedosyt Chopina w tym szczególnym miejscu, jakim s± Duszniki.
Nie mia³abym zreszt± nic przeciwko wykonywaniu w trakcie festiwalu dzie³ innych kompozytorów. Stwierdzi³am jednak, ¿e proporcje w moim odczuciu zosta³y stanowczo zachwiane. Wrêcz wyczekuje siê na utwory Chopina, czasem doczekuj±c siê ich dopiero w postaci bisów.
I oto nareszcie przyszed³ moment, kiedy potrzeba pe³nego zanurzenia, nasycenia Chopinem zosta³a zaspokojona. Chichot
Z pocz±tku do¶æ nie¶mia³o podchodzi³am do kwestii pianistycznego maratonu. Nie mia³am pewno¶ci, czy ilo¶æ bêdzie mia³a dostateczne prze³o¿enie na jako¶æ. Nie by³o pewno¶ci, czy pianista o nieznanym nam wcze¶niej nazwisku zapewni nam wra¿enia na odpowiednim poziomie. Nie by³am te¿ pewna, czy wytrzymam piêæ godzin bezustannego s³uchania muzyki. A jednak da³am siê namówiæ i posz³am z innymi do muszli koncertowej, gdzie zasiedli¶my na ³awkach pod pokrytym ob³okami niebem, w otoczeniu wspaniale szumi±cych drzew, w samym centrum zdrojowego parku.
Koncert trwa³ istotnie ca³e piêæ godzin, na szczê¶cie z kilkoma krótkimi przerwami. Okaza³o siê jednak, ¿e nie stanowi to problemu. Piêkno chopinowskiej muzyki sprawi³o, ¿e nie czu³o siê up³ywaj±cego czasu, nie przeszkadza³y niedogodno¶ci siedzenia przez d³u¿szy czas bez ruchu na twardych ³awkach. Yamaha w tej wolnej przestrzeni okaza³a siê brzmieæ nadspodziewanie piêknie, jej d¼wiêk niós³ siê w powietrzu daleko i czysto, przekazuj±c najdrobniejsze niuanse interpretacji artysty. A Yukio Yokoyama okaza³ siê byæ wspania³ym artyst±, który ca³y swój kilkugodzinny maraton potrafi³ natchn±æ prawdziwie chopinowskim duchem i sercem. Jego interpretacje by³y uczciwie klasyczne i momentami oczy wilgotnia³y za mg³± wzruszenia.
To niebywa³e, ale zda³o siê, jakby przyroda, urzeczona piêknem muzyki Chopina, postanowi³a do³±czyæ swój g³os do chóru s³awi±cego piêkno ¶wiata. I tak towarzyszy³y nam w tym radosnym prze¿ywaniu ¶wiêta muzyki.
Piêknie by³o s³uchaæ Andante spianato zatapiaj±c wzrok w prawdziwych ob³okach... A gdy rozbrzmia³ Polonez, chmury rozst±pi³y siê i poczuli¶my na twarzach blask s³oñca.
Przy preludiach za¶, do d¼wiêków fortepianu do³±czy³ siê ¶piew ptaków, który zdawa³ siê nasilaæ podczas preludium Des-dur – jak gdyby ptaki szykowa³y siê na nadchodz±cy deszcz...
Wiatr wzmaga³ siê, jego podmuchy dodawa³y dramatyczno¶ci wspania³emu agitato z sonaty h-moll. Sonaty, któr± Yokoyama zagra³ tak imponuj±co, ¿e porwa³  s³uchaczy z ³awek w porywie gor±cego aplauzu.
I trwali¶my tak te ca³e piêæ godzin, w jedno¶ci z natur±, po¶ród chmur, wiatru, ptaków i drzew... zanurzeni w Chopinie... To by³y bardzo piêkne chwile.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #85 : Sierpieñ 09, 2011, 02:24:49 »

Rondo capriccioso Mendelssohna, mam znów sentyment do tego utworu... Chochliki!  Chichot Leonora b³yszcza³a ca³± palet± barw, ¶wietnie czuje siê w brillant. Dysponuje wirtuozeri±, ale ni± nie emanuje - stosuj±c wszystkie mo¿liwe ¶rodki wyrazu stara siê wykreowaæ dzie³o. Krótko mówi±c - mnie dzi¶ znów zachwyci³a sw± perlisto¶ci±, wra¿liwo¶ci± i szlachetnym d¼wiêkiem. Szczególnie Nokturn fis-moll by³ piêkn±, dramatyczn± impresj±, która budzi³a we mnie napiêciê i oczekiwanie na ci±g dalszy. Podziwiam, ¿e Armellini nie nadwyrê¿a dynamiki, ma ujmuj±ce forte.
Có¿, Wy, szczê¶liwcy, napiszcie wiêcej!  Chichot  Jak ona wypiêknia³a...
Pozdrowienia dla pana Dy¿ewskiego (mo¿e obecnego w Dusznikach?), który (tak¿e) zachwyca³ siê W³oszk± podczas KCh. 
Chochiki - cudne:) Drugi bis - Debussy - Jardins sous la pluie (z "Estampes") Prze¶liczny utwór, kojarz±cy mi siê z preludium deszczowym:)) A trzeci - wiadomo:)
Czeka³am niecierpliwie na ten koncert. Ze wzglêdu na Leonorê, której gra podczas konkursu tak bardzo przypad³a mi do serca, i ze wzglêdu na jej repertuar, wreszcie zawieraj±cy zadowalaj±c± porcjê Chopina:) Zagadnê³am Adama Rozlacha, którego spotykamy codziennie w dusznickiej sali koncertowej, jaki mo¿e byæ powód owej zachwianej proporcji. Stwierdzi³, ¿e przyczyna jest prosta: piani¶ci - zw³aszcza zagraniczni -  nie graj± Chopina, poniewa¿ jest piekielnie trudny. Jego pozorna prostota stanowi dla wielu nawet ¶wietnych pianistów barierê nie do przebycia. Nie jest on jednak barier± da Leonory, tej ¿eñskiej odmiany Ingolfa;))
Tak, wypiêknia³a fizycznie, i pozosta³a tak samo piêkna d¼wiêkowo:) Prze¿y³am wspania³e chwile po raz pierwszy smakuj±c na ¿ywo wszystkie te odcienie i niuanse jej gry. I ona podobnie jak Ingolf ma cudne, miêkkie i d¼wiêczne forte, które brzmi z moc±, ale nie og³usza. I ona potrafi sypn±æ per³ami, zachwyciæ delikatno¶ci± odczucia. Równie¿ mnie najbardziej urzek³ nokturn, ale i polonez, i wspania³a etiuda... ach i Schumann, mój Schumann ukochany... Spieszê donie¶æ, ¿e tym razem podoba³ mi siê równie¿ Beethoven:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #86 : Sierpieñ 09, 2011, 03:44:00 »

W niedzielê odby³ siê równie¿ koncert litewskiego pianisty, Gintarasa Januszewiciusa.
Ju¿ przed festiwalem zwróci³ moj± uwagê ³adnym d¼wiêkiem, które to wra¿enie potwierdzi³o siê po wys³uchaniu jego gry na ¿ywo.
Urzek³ mnie i wykonaniem Sonaty Waldsteinowskiej Beethovena, zachwycaj±cej i brzmieniem i ekspresj± wykonania, i swoim Chopinem, którego przecie¿ ci±gle by³o mi ma³o Us³yszeli¶my Walca As dur, Scherzo h moll, i 3 nouvelles etudes, oraz Barkarolê. W moim odczuciu by³ to Chopin w zupe³no¶ci satysfakcjonuj±cy
A po przerwie - ach, by³o to zdecydowanie co¶ wymarzonego dla Tereni ("how wish you were here" Smutny) Najpierw przepiêkne pie¶ni Schuberta w równie piêknej transkrypcji Liszta na fortepian. Serenada w wykonaniu Litwina wrêcz urzeka³a s³odycz±. Ale z rado¶ci± wys³ucha³am i Du bist die Ruh, i Króla elfów. A potem - Wagnerowska ¦mieræ Izoldy.
I mocny akcent na zakoñczenie - Dante-Sonata. Zjawiskowy utwór, przepiêknie, z uczuciem zagrany, pozostawi³ wielkie wra¿enie (kolejna kandydatura na w±tek Lisztowski).
Ogólnie Gintaras przekona³ mnie do swego grania swoj± barw± d¼wiêku i wra¿liwo¶ci±, która najwyra¼niej dobrze wspó³gra z moim poczuciem piêknej gry. Jako cz³owiek za¶, niezmiernie naturalny, weso³y i sympatyczny, jak równie¿ wielce rozmowny Chichot Najpierw na wstêpie recitalu serdecznie dziêkowa³ za zaszczyt, jakim jest zaproszenie do Dusznik. Po koncercie z widoczn± przyjemno¶ci± konwersowa³ z melomanami przychodz±cymi po autografy. Chêtnie wyja¶nia³ nam, ¿e klucz G, którym rozpoczyna przy podpisywaniu swoje imiê, nie jest jego oryginalnym pomys³em, lecz pochodzi od innego pianisty (którego nazwisko jednak jako¶ mi w miêdzyczasie umknê³o Chichot)
To tyle na dzi¶, przyjaciele Oczy mi ju¿ siê klej±, choæ dzi¶ mogê sobie pozwoliæ na d³u¿sze pisanie, bowiem jutro - w porówaniu z wariack± niedziel± - zapowiada siê dzieñ ca³kiem spokojny, bêdzie mo¿na i pospaæ trochê d³u¿ej, i mo¿e napisaæ Wam co¶ jeszcze:)
(Je¶li chodzi o Juliannê, jak pewnie zgadujecie, by³aby to wzmianka lekko polemiczna Chichot Prócz - Wagnera Chichot)

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #87 : Sierpieñ 09, 2011, 08:07:50 »

Co do recitalu Armellini, o którym pisze Asia. W Dwójce nie by³o ani Debussy'ego ani
etiudy. Nie podobaj± mi siê takie niepe³ne transmisje

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #88 : Sierpieñ 09, 2011, 10:24:31 »

W³asnie wróci³em ze ¶niadanka...tym razem obok stolika uroczej Leonory. Nasza ukochana W³oszka bardzo g³o¶no dyskutowa³a z kole¿ank±, duzo sie smia³a i przychodzacych znajomych wita³a polskim '"Dzieñ dobry" a nawet "jak sie masz?" By³o to super sympatyczne. Podczas ¶niadania  bezustannie przegl±da³a tak¿e swój telefonik. Potem przesiad³a siê do jakiego¶ wa¿nego go¶cia i wspolnie ogl±dali zdjêcia. Co rusz komentowa³a: genial! genial!
Baaaardzo sympatyuczna dziewczyna 

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #89 : Sierpieñ 09, 2011, 10:27:54 »

Januszu, czy "tradycyjnie" po wczorajszych koncertach otrzymali¶cie autografy i zrobili¶cie wspólne zdjêcia?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live countrylife silverstar kalinowatyper paktprzyjazni