Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 130536 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #75 :
Sierpień 08, 2011, 21:00:45 »
Chyba, Julko, mamy bardzo zblizone muzyczne upodobania
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
suÂłek
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #76 :
Sierpień 08, 2011, 21:06:43 »
Witajcie! Powiedzcie czy s¹ gdzieœ transmisje z festiwalu? Z Waszych wypowiedzi wynika, ¿e tak. Napiszcie gdzie. Piotrusiu Dziêki za dobre chêci. Pos³ucham sobie w zamian jeszcze raz jej konkursowej interpretacji Poloneza Fantazji. Mo¿e choÌ w czêœci zrekompensujê sobie wczorajsz¹ nieobecnoœÌ. Jakbyœ wiedzia³ o jakimœ nagraniu z festiwalu to daj mi znaÌ.
Jutro wezmê siê za obróbkê zdjêÌ i wyœlê je Januszowi. A dziœ niestety, szara rzeczywistoœÌ - pierwszy dzieù w pracy po urlopie czyli istne urwanie g³owy
http://franzschubert.pl
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #77 :
Sierpień 08, 2011, 21:21:08 »
SÂławku, a ja zachecam CiĂŞ raz kolejny do zaÂłoÂżenia konta na FB. MĂłgÂłbys wtedy samodzielnie dokonaĂŚ swoimi zdjÂątkami fantastycznej inauguracji swojego fabebookowego profilu
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #78 :
Sierpień 08, 2011, 21:34:40 »
DziÂś, dwĂłjka PR transmitowaÂła koncert Leonory Armellini, a trzynastego, w sobotĂŞ o 20-tej, odtworzÂą inauguracyjny koncert Ingolfa. Mam nadziejĂŞ, Âże moÂże uda siĂŞ w ten sposĂłb posluchaĂŚ rĂłwnieÂż DaniiÂła.
W tej chwili dwĂłjka transmituje z Londynu mĂłj ulubiony A-moll Griega.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #79 :
Sierpień 08, 2011, 21:34:50 »
OK Januszu, zrobiĂŞ jak doradzasz. Pewnie nie dzisiaj ale niebawem. Ale moÂże warto wrĂłciĂŚ teÂż do naszej dyskusji na temat jakiejÂś przestrzeni dyskowej na jakimÂś serwerze. MoÂże zwrĂłcilibysmy siĂŞ do Niebieskookiego, moÂże miaÂłby jakiÂś pomysÂł?
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #80 :
Sierpień 08, 2011, 22:02:48 »
Ewuniu, czyli w dwĂłjce jest szansa na posÂłuchanie tego co mnie ominĂŞÂło. Zalezy mi zwÂłaszcza na Awdziejewej. JakbyÂś wiedziaÂła coÂś to napisz, proszĂŞ
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #81 :
Sierpień 08, 2011, 22:10:06 »
Cytat: suÂłek Sierpień 08, 2011, 22:02:48
Ewuniu, czyli w dwĂłjce jest szansa na posÂłuchanie tego co mnie ominĂŞÂło. Zalezy mi zwÂłaszcza na Awdziejewej. JakbyÂś wiedziaÂła coÂś to napisz, proszĂŞ
PĂłki co wiadomo byÂło tylko o dzisiejszej transmisji na Âżywo i retransmisji Ingolfa w sobotĂŞ. MoÂże PR2 dostanie nagrania z innych koncertĂłw ale mogÂą one zostaĂŚ odtworzone w kaÂżdej chwili i bardzo trudno bĂŞdzie trafiĂŚ na takÂą transmisje.
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #82 :
Sierpień 08, 2011, 22:24:50 »
Janusz,
Jak mnie Julianna zachwyci to siĂŞ w gustach muzycznych rzeczywiÂście bardzo zbliÂżymy:)
Ale Ty sÂłuchaÂłeÂś jej na Âżywo, a ja wysÂłucham, wierzĂŞ!, retransmisji. To nie to samo, wiesz.
A biorÂąc pod uwagĂŞ moje wczeÂśniejsze do niej uprzedzenia, mogĂŞ siĂŞ aÂż tak nie rozentuzjazmowaĂŚ;)
Ale jestem otwarta!
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #83 :
Sierpień 08, 2011, 22:29:19 »
ja wiem, Âże poprawnie jest " Januszu"
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #84 :
Sierpień 09, 2011, 00:32:46 »
Relacja z niedzieli - czêœÌ 1
Wczoraj po¿egnaliœmy kolejny dzieù w magicznych Dusznikach i po¿egnaliœmy tych przyjació³, którzy nie mogli pozostaÌ d³u¿ej. Smutno by³o siê rozstawaÌ, ale pociesza³a myœl, ¿e przecie¿ niejeden zjazd przed nami
A poza tym teraz czytajÂąc swoje posty bĂŞdziemy widzieli poza kolumnami czarnych znaczkĂłw nie swoje wyobraÂżenia, ale autentyczne postaci z krwi koÂści, Âżywych ludzi, z ktĂłrymi przeÂżywaliÂśmy festiwalowe emocje, dyskusje, z ktĂłrymi pozowaliÂśmy do pamiÂątkowych zdjĂŞĂŚ i popijaliÂśmy "herbatkĂŞ w duÂżej szklance bez cynamonu" w knajpce Oaza nad szumiÂącym wesoÂło strumykiem.
Wczoraj przeÂżyÂłam teÂż zupeÂłnie wyjÂątkowÂą muzycznÂą przygodĂŞ.
W tym miejscu muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże zdecydowanie odczuwam niedosyt Chopina w tym szczegĂłlnym miejscu, jakim sÂą Duszniki.
Nie miaÂłabym zresztÂą nic przeciwko wykonywaniu w trakcie festiwalu dzieÂł innych kompozytorĂłw. StwierdziÂłam jednak, Âże proporcje w moim odczuciu zostaÂły stanowczo zachwiane. WrĂŞcz wyczekuje siĂŞ na utwory Chopina, czasem doczekujÂąc siĂŞ ich dopiero w postaci bisĂłw.
I oto nareszcie przyszedÂł moment, kiedy potrzeba peÂłnego zanurzenia, nasycenia Chopinem zostaÂła zaspokojona.
Z pocz¹tku doœÌ nieœmia³o podchodzi³am do kwestii pianistycznego maratonu. Nie mia³am pewnoœci, czy iloœÌ bêdzie mia³a dostateczne prze³o¿enie na jakoœÌ. Nie by³o pewnoœci, czy pianista o nieznanym nam wczeœniej nazwisku zapewni nam wra¿enia na odpowiednim poziomie. Nie by³am te¿ pewna, czy wytrzymam piêÌ godzin bezustannego s³uchania muzyki. A jednak da³am siê namówiÌ i posz³am z innymi do muszli koncertowej, gdzie zasiedliœmy na ³awkach pod pokrytym ob³okami niebem, w otoczeniu wspaniale szumi¹cych drzew, w samym centrum zdrojowego parku.
Koncert trwa³ istotnie ca³e piêÌ godzin, na szczêœcie z kilkoma krótkimi przerwami. Okaza³o siê jednak, ¿e nie stanowi to problemu. Piêkno chopinowskiej muzyki sprawi³o, ¿e nie czu³o siê up³ywaj¹cego czasu, nie przeszkadza³y niedogodnoœci siedzenia przez d³u¿szy czas bez ruchu na twardych ³awkach. Yamaha w tej wolnej przestrzeni okaza³a siê brzmieÌ nadspodziewanie piêknie, jej dŸwiêk niós³ siê w powietrzu daleko i czysto, przekazuj¹c najdrobniejsze niuanse interpretacji artysty. A Yukio Yokoyama okaza³ siê byÌ wspania³ym artyst¹, który ca³y swój kilkugodzinny maraton potrafi³ natchn¹Ì prawdziwie chopinowskim duchem i sercem. Jego interpretacje by³y uczciwie klasyczne i momentami oczy wilgotnia³y za mg³¹ wzruszenia.
To niebywa³e, ale zda³o siê, jakby przyroda, urzeczona piêknem muzyki Chopina, postanowi³a do³¹czyÌ swój g³os do chóru s³awi¹cego piêkno œwiata. I tak towarzyszy³y nam w tym radosnym prze¿ywaniu œwiêta muzyki.
PiĂŞknie byÂło sÂłuchaĂŚ Andante spianato zatapiajÂąc wzrok w prawdziwych obÂłokach... A gdy rozbrzmiaÂł Polonez, chmury rozstÂąpiÂły siĂŞ i poczuliÂśmy na twarzach blask sÂłoĂąca.
Przy preludiach zaÂś, do dÂźwiĂŞkĂłw fortepianu do³¹czyÂł siĂŞ Âśpiew ptakĂłw, ktĂłry zdawaÂł siĂŞ nasilaĂŚ podczas preludium Des-dur – jak gdyby ptaki szykowaÂły siĂŞ na nadchodzÂący deszcz...
Wiatr wzmagaÂł siĂŞ, jego podmuchy dodawaÂły dramatycznoÂści wspaniaÂłemu agitato z sonaty h-moll. Sonaty, ktĂłrÂą Yokoyama zagraÂł tak imponujÂąco, Âże porwaÂł sÂłuchaczy z Âławek w porywie gorÂącego aplauzu.
I trwaliÂśmy tak te caÂłe piĂŞĂŚ godzin, w jednoÂści z naturÂą, poÂśrĂłd chmur, wiatru, ptakĂłw i drzew... zanurzeni w Chopinie... To byÂły bardzo piĂŞkne chwile.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #85 :
Sierpień 09, 2011, 02:24:49 »
Cytat: Mozart Sierpień 08, 2011, 18:11:22
Rondo capriccioso Mendelssohna, mam znĂłw sentyment do tego utworu... Chochliki!
Leonora b³yszcza³a ca³¹ palet¹ barw, œwietnie czuje siê w
brillant
. Dysponuje wirtuozeriÂą, ale niÂą nie emanuje - stosujÂąc wszystkie moÂżliwe Âśrodki wyrazu stara siĂŞ wykreowaĂŚ dzieÂło. KrĂłtko mĂłwiÂąc - mnie dziÂś znĂłw zachwyciÂła swÂą perlistoÂściÂą, wraÂżliwoÂściÂą i szlachetnym dÂźwiĂŞkiem. SzczegĂłlnie Nokturn fis-moll byÂł piĂŞknÂą, dramatycznÂą impresjÂą, ktĂłra budziÂła we mnie napiĂŞciĂŞ i oczekiwanie na ciÂąg dalszy. Podziwiam, Âże Armellini nie nadwyrĂŞÂża dynamiki, ma ujmujÂące forte.
Có¿, Wy, szczêœliwcy, napiszcie wiêcej!
Jak ona wypiĂŞkniaÂła...
Pozdrowienia dla pana DyÂżewskiego (moÂże obecnego w Dusznikach?), ktĂłry (takÂże) zachwycaÂł siĂŞ WÂłoszkÂą podczas KCh.
Chochiki - cudne:) Drugi bis - Debussy - Jardins sous la pluie (z "Estampes") PrzeÂśliczny utwĂłr, kojarzÂący mi siĂŞ z preludium deszczowym:)) A trzeci - wiadomo:)
CzekaÂłam niecierpliwie na ten koncert. Ze wzglĂŞdu na LeonorĂŞ, ktĂłrej gra podczas konkursu tak bardzo przypadÂła mi do serca, i ze wzglĂŞdu na jej repertuar, wreszcie zawierajÂący zadowalajÂącÂą porcjĂŞ Chopina:) ZagadnĂŞÂłam Adama Rozlacha, ktĂłrego spotykamy codziennie w dusznickiej sali koncertowej, jaki moÂże byĂŚ powĂłd owej zachwianej proporcji. StwierdziÂł, Âże przyczyna jest prosta: pianiÂści - zwÂłaszcza zagraniczni - nie grajÂą Chopina, poniewaÂż jest piekielnie trudny. Jego pozorna prostota stanowi dla wielu nawet Âświetnych pianistĂłw barierĂŞ nie do przebycia. Nie jest on jednak barierÂą da Leonory, tej ÂżeĂąskiej odmiany Ingolfa;))
Tak, wypiêknia³a fizycznie, i pozosta³a tak samo piêkna dŸwiêkowo:) Prze¿y³am wspania³e chwile po raz pierwszy smakuj¹c na ¿ywo wszystkie te odcienie i niuanse jej gry. I ona podobnie jak Ingolf ma cudne, miêkkie i dŸwiêczne forte, które brzmi z moc¹, ale nie og³usza. I ona potrafi sypn¹Ì per³ami, zachwyciÌ delikatnoœci¹ odczucia. Równie¿ mnie najbardziej urzek³ nokturn, ale i polonez, i wspania³a etiuda... ach i Schumann, mój Schumann ukochany...
Spieszê donieœÌ, ¿e tym razem podoba³ mi siê równie¿ Beethoven:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #86 :
Sierpień 09, 2011, 03:44:00 »
W niedzielĂŞ odbyÂł siĂŞ rĂłwnieÂż koncert litewskiego pianisty, Gintarasa Januszewiciusa.
JuÂż przed festiwalem zwrĂłciÂł mojÂą uwagĂŞ Âładnym dÂźwiĂŞkiem, ktĂłre to wraÂżenie potwierdziÂło siĂŞ po wysÂłuchaniu jego gry na Âżywo.
UrzekÂł mnie i wykonaniem Sonaty Waldsteinowskiej Beethovena, zachwycajÂącej i brzmieniem i ekspresjÂą wykonania, i swoim Chopinem, ktĂłrego przecieÂż ciÂągle byÂło mi maÂło
UsÂłyszeliÂśmy Walca As dur, Scherzo h moll, i 3 nouvelles etudes, oraz BarkarolĂŞ. W moim odczuciu byÂł to Chopin w zupeÂłnoÂści satysfakcjonujÂący
A po przerwie - ach, byÂło to zdecydowanie coÂś wymarzonego dla Tereni ("how wish you were here"
) Najpierw przepiĂŞkne pieÂśni Schuberta w rĂłwnie piĂŞknej transkrypcji Liszta na fortepian. Serenada w wykonaniu Litwina wrĂŞcz urzekaÂła sÂłodyczÂą. Ale z radoÂściÂą wysÂłuchaÂłam i Du bist die Ruh, i KrĂłla elfĂłw. A potem - Wagnerowska ÂŚmierĂŚ Izoldy.
I mocny akcent na zakoĂączenie - Dante-Sonata. Zjawiskowy utwĂłr, przepiĂŞknie, z uczuciem zagrany, pozostawiÂł wielkie wraÂżenie (kolejna kandydatura na wÂątek Lisztowski).
Ogólnie Gintaras przekona³ mnie do swego grania swoj¹ barw¹ dŸwiêku i wra¿liwoœci¹, która najwyraŸniej dobrze wspó³gra z moim poczuciem piêknej gry. Jako cz³owiek zaœ, niezmiernie naturalny, weso³y i sympatyczny, jak równie¿ wielce rozmowny
Najpierw na wstĂŞpie recitalu serdecznie dziĂŞkowaÂł za zaszczyt, jakim jest zaproszenie do Dusznik. Po koncercie z widocznÂą przyjemnoÂściÂą konwersowaÂł z melomanami przychodzÂącymi po autografy. ChĂŞtnie wyjaÂśniaÂł nam, Âże klucz G, ktĂłrym rozpoczyna przy podpisywaniu swoje imiĂŞ, nie jest jego oryginalnym pomysÂłem, lecz pochodzi od innego pianisty (ktĂłrego nazwisko jednak jakoÂś mi w miĂŞdzyczasie umknĂŞÂło
)
To tyle na dziÂś, przyjaciele
Oczy mi juÂż siĂŞ klejÂą, choĂŚ dziÂś mogĂŞ sobie pozwoliĂŚ na dÂłuÂższe pisanie, bowiem jutro - w porĂłwaniu z wariackÂą niedzielÂą - zapowiada siĂŞ dzieĂą caÂłkiem spokojny, bĂŞdzie moÂżna i pospaĂŚ trochĂŞ dÂłuÂżej, i moÂże napisaĂŚ Wam coÂś jeszcze:)
(JeÂśli chodzi o JuliannĂŞ, jak pewnie zgadujecie, byÂłaby to wzmianka lekko polemiczna
PrĂłcz - Wagnera
)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #87 :
Sierpień 09, 2011, 08:07:50 »
Co do recitalu Armellini, o ktĂłrym pisze Asia. W DwĂłjce nie byÂło ani Debussy'ego ani
etiudy. Nie podobajÂą mi siĂŞ takie niepeÂłne transmisje
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #88 :
Sierpień 09, 2011, 10:24:31 »
WÂłasnie wrĂłciÂłem ze Âśniadanka...tym razem obok stolika uroczej Leonory. Nasza ukochana WÂłoszka bardzo gÂłoÂśno dyskutowaÂła z koleÂżankÂą, duzo sie smiaÂła i przychodzacych znajomych witaÂła polskim '"DzieĂą dobry" a nawet "jak sie masz?" ByÂło to super sympatyczne. Podczas Âśniadania bezustannie przeglÂądaÂła takÂże swĂłj telefonik. Potem przesiadÂła siĂŞ do jakiegoÂś waÂżnego goÂścia i wspolnie oglÂądali zdjĂŞcia. Co rusz komentowaÂła: genial! genial!
Baaaardzo sympatyuczna dziewczyna
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #89 :
Sierpień 09, 2011, 10:27:54 »
Januszu, czy "tradycyjnie" po wczorajszych koncertach otrzymaliÂście autografy i zrobiliÂście wspĂłlne zdjĂŞcia?
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
26