Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 123923 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #150 : Sierpieñ 11, 2011, 00:58:40 »

Ale najwiêksz± atrakcjê dnia stanowi³ koncert wieczorny, bo wtedy
mogli¶my siê dowiedzieæ, jakimi to niezwyk³ymi przymiotami Julianna...

Gogusiu dyrektorze.
Wybacz, ale ta recenzja zawiera duzo slow, a malo tresci.
Nic fachowego, konkretnego, tylko lanie wody.

Np. "...Ma du¿± intuicjê w wyczuwaniu intencji kompozytora...". Skad ta pani wie, jakie byly intencje kompozytora.
Albo "Jest bardzo czu³a na charakter nie tylko ca³ego utworu,
bo tak¿e jego detalicznych sekwencji
." O co tej pani Ewie chodzi. Nie wiem
 itd. itd.  ple  ple  ple
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #151 : Sierpieñ 11, 2011, 09:27:50 »

Zgoda bartusie, z pewno¶ci± bywaj± lepsze i mniej udane recenzje. Ta przytoczona - na pewno nie ustrzeg³a siê pewnych mankamentów, które punktujesz. Ale jest w niej i wiele profesjonalnych okre¶leñ, które, jako uczestnik koncertu mogê potwierdziæ, trafnie oddaj± charakter gry Julianny i które mog± zachêciæ ka¿dego innego melomana aby siê osobi¶cie o  walorach pianistyki Awdiejewej przekona³.
Ja nie czepia³bym siê s³ów i mniej lub bardziej przekonuj±cych okre¶leñ. Dla mnie liczy siê konkluzja recenzji i pewien utrwalony "³adunek emocji" ale i suchych faktów w recenzji. Ten - jest moim zdaniem - jednoznaczny i bardzo dla Julianny pozytywny.

« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 11, 2011, 09:34:38 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #152 : Sierpieñ 11, 2011, 09:33:20 »

Moim zdaniem nie mog± zachêciæ.Powinni opublikowaæ Twoj± recenzje.Mnie zachêci³a.Nawet bardzo.

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #153 : Sierpieñ 11, 2011, 10:25:19 »

xbw- Beatko- dziêkujê Ci baaaardzo za autografy Geniuszka i Leonory.... O zdjêcia z Dani³kiem siê nie martw, mam zamiar w sobotê nadjechaæ  z Ew± i Piotrem...:-))) No i ze sprzêtem...Tym razem ja bêdê dy¿urnym fotoreporterem (-rk±), postaram siê zrobiæ Ci jak najpiêkniejsze zdjêcia z Trifim....:-)))
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #154 : Sierpieñ 11, 2011, 12:00:49 »

Dla mnie liczy siê konkluzja recenzji i pewien utrwalony "³adunek emocji" ale i suchych faktów w recenzji

Januszu 1228 masz niejako racje.
 Wykreowanie atmosfery w recenzji jest bardzo wazne.
 Wodolejstwo jest niewatpliwie jednym z narzedzi do tworzenia tresci pisanej.
Jednak, do tego trzeba miec talent (tak, wlasnie do lania wody). Lanie wody jest takim wypelniaczem, podobnie jak laczniki w muzyce.
Twoje wodolejstwo, czy lanie wody przez Asie jest wytworem ciekawej, orginalnej wyobrazni Was obojga.
 Bylbym niesprawiedliwy, gdybym pominal merytoryke Waszych wypowiedzi.

Twoja ostatnia recenzja Januszu (Awdjejewa) ,jakkolwiek przerysowana jest autentyczna, pelna swietnych przymiotnikow.
Spontanicznie zadbales o cala forme - niemalze jak dobra kompozycja muzyczna.

P.S.
Bardzo wciagaja mnie opisy szalonej, nadpobudliwej (juz to okreslenie gdzies slyszalem) Beatki, czy utalentowanego historyka-muzyka Koziolka.
Nasza nowa Julka i Kati, tez sobie niezle radza.
Patryk powinien napisac ksiazke o Mozarcie, Kasia o Haydnie, a krotkie, wrazliwe posty Agnieszki zcalaja nasze forum.
No i oczywiscie stojacy na strazy moralnosci baaardzo pozytywny Marek-aro jest niewatpliwie ciekawym pisarzem na naszym forum.

Amen.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #155 : Sierpieñ 11, 2011, 12:43:49 »

- Doprowadzi³ mnie Pan do ³ez.
- Cieszê siê. Mam nadziejê, ¿e sprawi³em, ¿e polubi³a Pani Liszta.
- Pokocha³am tego Liszta, którego Pan gra³. To by³o jak... modlitwa.
- Tak mia³o byæ. To by³a modlitwa.

Rzeczywi¶cie, utwory wielkiego Wêgra, które znalaz³y siê w programie nie s± ³atwe w odbiorze, nie s± wielce przekonuj±ce, je¶li wykonuj±cy je artysta nie uka¿e z odpowiedni± ekspresj± Lisztowskiego przes³ania. To by³ przecie¿ niezwykle uduchowiony romantyk, zreszt± - g³êboko wierz±cy i zapatrzony w Boga, zw³aszcza pod koniec ¿ycia. Niedawno mój znajomy (i co wa¿ne - architekt) odwiedzi³ w Barcelonie arcydzie³o Gaudiego - katedrê Sagrada Famiglia. Kiedy wyszed³ z jej monumentalnego, ol¶niewaj±cego wnêtrza powiedzia³: "Dopiero teraz mo¿na poczuæ, ¿e Bóg istnieje; cz³owiek sam nie jest w stanie stworzyæ czego¶ takiego...". My¶lê, ¿e wykreowany z mistycznym, sakralnym rozmachem Lisztowski monument we wnêtrzu ¶wi±tyni zbli¿a do najg³êbszego sacrum, do wiary...

Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #156 : Sierpieñ 11, 2011, 13:45:20 »

Jeszcze s³ów kilka o recenzji p. Ewy Kofin.

To jest jedna z wielu tego typu zachowawczych recenzji, z których zawsze mo¿na siê wycofaæ na z góry upatrzon± pozycjê.
Ona wcale nie jest, wbrew wielo¶ci u¿ytych przymiotników i przychylnych sformu³owaæ, a¿ tak pozytywna.
Nie wiem, nie czujê tego, ¿e recenzentce rzeczywi¶cie Julianna podoba³a siê.
Ch³odny, sprawozdawczy ton tej recenzji o jej fascynacji pianistk± raczej nie ¶wiadczy.
A ju¿ chowanie siê za okre¶leniami typu "osobliwe", "swoiste", czytam jak " swoist±" ( sic!) bezradno¶æ i niekompetencjê recenzentki.
Takie s± moje odczucia.

Twoja recenzja Januszu jest fantastyczna! Bo mówi równie¿ o Twoich emocjach i zaanga¿owaniu.
Niewa¿ne, czy wszyscy podzielamy Twój zachwyt Juliann±, czy nie.
Ale Twoja wypowied¼ na tym forum jest szczera. Gor±ca. Jest napisana z pasj±.
I ja wierzê w Twoje intencje.
Gratulujê!

Julka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #157 : Sierpieñ 11, 2011, 16:38:35 »

A Wy biuletyny z festiwalu macie, kochani?

W³a¶nie przeczyta³am recenzjê p. Ewy Kofin z recitalu Wundera.
Miejscami trochê krytykuje. O dziwo Balladê?! ( naprawdê mu nie wysz³a?! jestem pod wra¿eniem). I Andante. I bisy.
Ale poza tym emocji w recenzji jjest du¿o, oj duuuuu¿o:)
Teraz ju¿ wiem, ¿e pani Kofin potrafi pisaæ zajmuj±co i szczerze!:)
Julka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #158 : Sierpieñ 11, 2011, 17:14:31 »

I jak pani Ewa Kofin chwali Wundera, to ju¿ chwali ca³± sob±, nie kryj±c emocji - np. w kontek¶cie Liszta nie ba³a siê pisaæ o euforii, wdziêku, b³yskotliwo¶ci, ba, zapamiêtaniu nawet.
Za Bolero, Sonatê, a zw³aszcza za Wielkiego Poloneza Es - dur te¿ bardzo Ingolfa chwali. Bardzo.
No i to lubiê:)
Z pasj± i szczerze!

Julka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #159 : Sierpieñ 11, 2011, 17:18:24 »

Wychodzi na to, ¿e dzi¶ mam tu dy¿ur:)))
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #160 : Sierpieñ 11, 2011, 17:28:10 »

Nie tylko, ja równie¿ przed chwil± w³±czy³am forum. Cieszê siê, bo uda³o mi siê us³yszeæ po powrocie do domu, koñcówkê audycji o Dusznikach. Oczywi¶cie peany na temat Lukasa! Szkoda, ¿e na zakoñczenie odtworzono znane nam wszystkim doskonale nagrania z konkursu. Mia³am nadziejê na jakie¶ fragmenty koncertu z Dusznik.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #161 : Sierpieñ 11, 2011, 17:45:06 »

Co¶ ma³o by³o o koncercie Geniusasa, co gra³ oprócz etiud?
Dzi¶ wielka gwiazda Lugañski! Mam jego p³ytê z etiudami Chopina za któr± dosta³ z³otego
Diapasona.Przez parê lat by³o to moje ulubione wykonanie, a¿..do koncertu Lukasa.
Dopiero dzisiaj wpad³o mi do g³upiego ³ba, ¿e mog³am przecie¿ daæ Beatce ok³adkê p³yty,
mo¿e wzie³aby mi autograf, inteligencja schodowa to wielka rzecz Smutny
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 11, 2011, 17:49:18 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #162 : Sierpieñ 11, 2011, 18:01:08 »

Agnieszko, zapraszam Ciê na stronê festiwalu, znajdziesz tam nie tylko dok³adny program, ale równie¿ wszystkie numery biuletynu festiwalowego, opisuj±cego co wa¿niejsze wydarzenia... a nawet wszystkie!
http://www.chopin.festival.pl/festiwal-chopinowski/66-festiwal
Julka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #163 : Sierpieñ 11, 2011, 18:04:49 »

W biuletynie konkursowym jest recenzja z recitalu Geniuszasa.
Trzeba wej¶æ na stronê festiwalu, klikn±æ " archiwum", powiêkszyæ tekst do 100% i mo¿na czytaæ!
Przyjemnej lektury!
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #164 : Sierpieñ 11, 2011, 18:07:47 »

Dziêki dziewczyny, jeste¶cie Wielkie.

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar paktprzyjazni thepunisher countrylife mini-land