Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 123807 razy)
Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #165 : Sierpieñ 11, 2011, 18:21:42 »

Ty te¿, Agnieszko jeste¶ wielka - zw³aszcza, ¿e napisa³a¶ o inteligencji schodowej.
Co to jest?
¯e raz w górê, a raz w dó³?
Bo¿e, mo¿e te¿ j± mam?!
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #166 : Sierpieñ 11, 2011, 18:25:24 »

Chichot Chichot Chichot Tereniu, proszê wyt³umacz!!!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #167 : Sierpieñ 11, 2011, 18:31:52 »

Przejrza³am Wasze relacje z koncertów i tylko mogê wzdychaæ jak lokomotywa, ¿e mnie z Wami nie by³o. Ot taki los. Przynajmniej relacje i odrobina górskiego powiewu z tamtych stron, które bardzo sobie upodoba³am.

Januszu, bardzo mnie cieszy Twoja opinia o Awdeewej. W jej obronie zaraz po koncercie, musia³am siê rzucaæ jak Rejtan
Nie omyli³am siê, a ona, jako artysta, mnie nie zawiod³a. Jest elastyczna, ch³onna i wci±¿ siê uczy. To ogromna zaleta kogo¶, kto wygrywa tak presti¿owy konkurs. Pokora w podej¶ciu do Chopina i do mistrzów, których podpowiedzi zapewne wci±¿ s³ucha, czego daje dowody, jest jej ogromn± zalet±. Potwierdza tym samym, ¿e tytu³ wygranej, jej siê s³usznie nale¿y. Mo¿e w³a¶nie dlatego my, publika, nie wybieramy laureatów, a jedynie presti¿owe jury. Mo¿e potencja³ dostrze¿ony przez specjalistów, perfekcjonizm, przymioty ducha i ogólne predyspozycje, jako ca³o¶æ, z talentem i technik± s± dostrzegalne jedynie przez fachowców.

Rol± odtwórcy jest wpierw wirtuozeria potem serce, u kompozytora odwrotnie- tak sobie do¶æ prosto my¶lê

Nie zgadzam siê z jaccolem, ¿e Julianna przyjmuje maskê- nie- ona po prostu wci±¿ siê uczy, czym mi ogromnie imponuje.

Tak mi przykro, ¿e nie mog³am tam byæ. Smutny
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #168 : Sierpieñ 11, 2011, 18:32:03 »

To siê nazywa po francusku " l'esprit d'escalier" czyli, ¿e wszystkie fajne pomys³y, riposty i inne rzeczy
przychodz± do g³owy ju¿ po fakcie, po wyj¶ciu, na schodach, jak ju¿ jest za pó¼no

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #169 : Sierpieñ 11, 2011, 18:33:27 »

Mota, bêdziemy tam za rok!!!

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #170 : Sierpieñ 11, 2011, 18:40:21 »

Terenia...Smutny za rok te¿ mo¿e byæ.........Tylko, ¿e ja chcia³am teraz. Za rok nie bêdzie ju¿ tak....
Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #171 : Sierpieñ 11, 2011, 18:46:49 »

Monika ma racjê, za rok ju¿ nie bêdzie TAK.
Ale za to bêdzie INACZEJ:)
My te¿ bêdziemy trochê INNI.

Teresko, Aga - ten rodzaj inteligencji jest mi znany. Do¶wiadczam
Nie jeste¶ sama:)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #172 : Sierpieñ 11, 2011, 18:47:35 »

Eee tam, bêdzie lepiej. Bêdziemy obie i Ela i Marek, ¶ci±gniemy Kozio³ka z jego pó³nocy i
Patryka. A oprócz Janusza i Piotra swój autorski recital zagra nam Bartek. I tak trzymaæ!!

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #173 : Sierpieñ 11, 2011, 18:48:30 »

Asiu, Beato, Januszu - pamiêtacie jak narzekali¶my, ¿e przez nat³ok koncertów nie mamy czasu na zwiedzanie? A gdyby¶my z Ew± i Dorot± przyjechali do Dusznik przed po³udniem (10 lub 11) to zd±¿yliby¶my dok³adnie obejrzeæ miasto albo wyskoczyæ do K³odzka lub Polanicy?

Ewo, Doroto - was te¿ to dotyczy, napiszcie, czy ten pomys³ Wam siê podoba!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #174 : Sierpieñ 11, 2011, 19:34:10 »

Wieczór z Geniuszasem by³ kolejnym z tych Wielkich, który z pewno¶ci± zapamiêtam na lata… Tym razem – oprócz ca³ej otoczki zwi±zanej z osobowo¶ci± m³odego Maestra, z naszymi wci±¿ emocjonalnie przywo³ywanymi wspominanymi z KiFCH – by³o co¶ wiêcej: niezwyk³y repertuar. Oto w moim ¿yciu po raz pierwszy dane by³o wys³uchaæ na ¿ywo wszystkich 24 opusowanych etiud „pod rz±d”, granych w³a¶ciwie bez przerwy. Nawet po zakoñczonym opus 10 pianista nie zszed³ z estrady i zaraz po frenetycznej salwie oklasków przystapi³ do opusu 25.

To by³a niezwyk³a interpretacja. Przyrówna³bym j± do kosza kolorowych kwiatów, w którym ka¿dy z osobna mieni siê w³asnymi naturalnymi barwami, p³awi piêknym, jakby znanym, ale ca³kowicie ¶wie¿o nios±cym swoj± woñ aromatem. Dba³o¶æ o ka¿dy szczegó³, cyzelowanie, jak wytrawny rze¼biarz, ka¿dej warstwy i liñ melodycznych sprawi³o, ¿e etiudy te by³y jak ¿ywe istoty: ¶piewa³y, ¶mia³y siê, p³aka³y, b³aga³y, modli³y…
A po przerwie - wielka sonata romantyczna Liszta. Pod palcami £ukasza - potê¿naa, wznios³a, m±dra, szlachetna. Prawdziwa muzyka, która ka¿e zapomnieæ o piani¶cie - bo przed s³uchaczem otwiera wielkie wrota do ¶wi±tyni ludzkich dusz…

Po koncercie spyta³em £ukasza, czy ma w repertuarze pozosta³e e etiudy Chopina. „Nie mam…”, ale zaraz po chwili dorzuci³: „jeszcze nie mam” . Czekam wiêc z p³omienn± nadziej±… Bo wiem ju¿  na pewno: warto.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 11, 2011, 19:35:45 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #175 : Sierpieñ 11, 2011, 21:46:02 »

Chopin zazdro¶ci³ Lisztowi si³y uderzenia, si³y d¼wiêku.
Wzajemne ma³e utarczki nie psu³y ich przyja¼ni:)

Witam Ewo (Julio)..sorki ¿e tak pó¼no, no ale lepiej pó¼no ni¿ wcale..

Co do Chopina..i zazdro¶ci³ Lisztowi zapewne jeszcze jednego - powodzenia u dam, ale i liczby zagranych przez niego koncertów..których on sam podczas 18 lat pobytu w Pary¿u, zagra³ publicznie jedynie 19-cie, podczas gdy Liszt wykona³ ich prawdopodobnie setki..Za to wiêcej czasu móg³ po¶wiêciæ komponowaniu 
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #176 : Sierpieñ 11, 2011, 23:28:39 »

Amen.
Chichot

Witaj Barto po wakacyjnej przerwie...ale z tym "muzykiem" to ¿e¶ ³adnie przys³odzi³ - chyba raczej muzykanta..(a teraz to ju¿ nawet i to nie za bardzo..)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #177 : Sierpieñ 12, 2011, 00:16:08 »

Asiu, Beato, Januszu - pamiêtacie jak narzekali¶my, ¿e przez nat³ok koncertów nie mamy czasu na zwiedzanie? A gdyby¶my z Ew± i Dorot± przyjechali do Dusznik przed po³udniem (10 lub 11) to zd±¿yliby¶my dok³adnie obejrzeæ miasto albo wyskoczyæ do K³odzka lub Polanicy?

Ewo, Doroto - was te¿ to dotyczy, napiszcie, czy ten pomys³ Wam siê podoba!

Pomys³ dobry, tyle tylko, ¿e Twój kolega Janusz nie zasypia³ gruszek w popiele i ka¿dego dnia, przed tur± koncertów, zabiera³ swoja Pani± na codzienne tury i objazdy oko0licznych miasteczek i innych serendipity. Sadzê wiêc, ¿e bêdziemy z tym zwiedzaniem, je¶li siê zdecydujecie, z praktycznej konieczno¶ci i tak st±pali po róznych ¶ciezkach 
(a tak a propos: naszym dziewczynom kilkakrotnie proponowa³em wspolne wypady na eskapady turystyczne... ale tak s± bidulki zaaferowane, ¿e nigdy nie mia³y na to g³owy    )

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #178 : Sierpieñ 12, 2011, 00:20:51 »

Pomys³ dobry, tyle tylko, ¿e Twój kolega Janusz nie zasypia³ gruszek w popiele i ka¿dego dnia, przed tur± koncertów, zabiera³ swoja Pani± na codzienne tury i objazdy oko0licznych miasteczek i innych serendipity. Sadzê wiêc, ¿e bêdziemy z tym zwiedzaniem, je¶li siê zdecydujecie, z praktycznej konieczno¶ci i tak st±pali po róznych ¶ciezkach 
(a tak a propos: naszym dziewczynom kilkakrotnie proponowa³em wspolne wypady na eskapady turystyczne... ale tak s± bidulki zaaferowane, ¿e nigdy nie mia³y na to g³owy    )

Rozmawia³em z Asi± i stanê³o na Muzeum Papiernictwa. Januszu, mam nadziejê, ¿e tam Was jeszcze nie by³o i bêdziemy mogli zrobiæ sobie wspóln± wycieczkê.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #179 : Sierpieñ 12, 2011, 02:07:28 »

Rzeczywi¶cie, utwory wielkiego Wêgra, które znalaz³y siê w programie nie s± ³atwe w odbiorze, nie s± wielce przekonuj±ce, je¶li wykonuj±cy je artysta nie uka¿e z odpowiedni± ekspresj± Lisztowskiego przes³ania. To by³ przecie¿ niezwykle uduchowiony romantyk, zreszt± - g³êboko wierz±cy i zapatrzony w Boga, zw³aszcza pod koniec ¿ycia. Niedawno mój znajomy (i co wa¿ne - architekt) odwiedzi³ w Barcelonie arcydzie³o Gaudiego - katedrê Sagrada Famiglia. Kiedy wyszed³ z jej monumentalnego, ol¶niewaj±cego wnêtrza powiedzia³: "Dopiero teraz mo¿na poczuæ, ¿e Bóg istnieje; cz³owiek sam nie jest w stanie stworzyæ czego¶ takiego...". My¶lê, ¿e wykreowany z mistycznym, sakralnym rozmachem Lisztowski monument we wnêtrzu ¶wi±tyni zbli¿a do najg³êbszego sacrum, do wiary...
Sama nie wiem, jak to siê sta³o, ¿e te melodie tak prosto i z tak± ³atwo¶ci± w¶liznê³y siê do serca. Miewa³am i przed i w trakcie festiwalu problemy z niektórymi utworami Liszta. A tu - jakbym s³ucha³a jakich¶ pie¶ni bardzo bliskich, dawno znanych, a zapomnianych, które dusza rozpoznaje teraz w chwili nag³ego ol¶nienia... Agnieszko, pewnie to sprawa i artysty, i miejsca, bardzo piêknego i pe³nego jakiego¶ nieuchwytnego czaru, sprawiaj±cego, ¿e chcia³o siê mówiæ szeptem i tylko muzyka zda³a siê nie naruszaæ tego, co promieniowa³o z ciszy...
Okaza³o siê jednak, ¿e magia mo¿e dzia³aæ tak¿e w bia³ych ¶cianach Chopinowskiego dworku. Oto znalaz³ siê kto¶, kto ponownie sprawi³, ¿e moja dusza rozpostar³a skrzyd³± i wzbi³a siê niesiona muzyk± wielkiego Wêgra. Ale o tym w nastêpnej relacji...
Kochani, bardzo dziêkujê Wam za ciep³e s³owa:) Staram siê jak mogê oddaæ czê¶ciowo atmosferê tych niezwyk³ych dni. I tak mi szkoda, ¿e nie ma Was tutaj z nami. Co prawda mo¿ecie przeczytaæ w biuletynie profesjonane recenzje (aczkolwiek nie we wszystkim zgadzam siê z pani± o smutnym nazwisku ) Jednak nikt z takim uczuciem nie powie Wam,  jakie emocje wzbudzi³a w nim muzyka:) Zbieram te¿ przy okazji materia³ na dalsze nasze dyskusje i pogadanki ekspertów Tyle siê objawi³o nowych dla mnie, wspania³ych utworów - bêdzie o czym rozmawiaæ w jesienne wieczory
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar neder-live twistedgamers paktprzyjazni mini-land