Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 123907 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #180 :
Sierpieñ 12, 2011, 02:23:36 »
Cytat: TeresaGrob Sierpieñ 11, 2011, 18:47:35
Eee tam, bêdzie lepiej. Bêdziemy obie i Ela i Marek, ¶ci±gniemy Kozio³ka z jego pó³nocy i
Patryka. A oprócz Janusza i Piotra swój autorski recital zagra nam Bartek. I tak trzymaæ!!
Agnieszko:) Ju¿ serce mi siê raduje na tê perspektywê:)) Ten festiwal jest szczególny, ale nastêpny bêdzie taki równie¿ - je¶li bêdzie to pierwszy festiwal, na którym wszyscy siê spotkamy
I bêdzie rzecz jasna bardzo piêkny i bogaty we wra¿enia, mo¿e zagoszcz± na nim niektórzy z tegorocznych wykonawców, i bêdziemy na nim mogli kupiæ p³ytê z tegorocznego festiwalu:)
Co do zwiedzania, jeste¶my nie tylko zaaferowane, ale i mocno zmêczone, uczestnicz±c dziennie w dwóch albo i trzech koncertach, odreagowuj±c emocje z nimi zwi±zane, a w nocy dyskutuj±c o nich i pisz±c recenzje na forum (niektórzy usi³uj± ponadto jeszcze pracowaæ
). Jednak ja w koñcu poogl±da³am trochê miasto, spacerowa³am po Parku Zdrojowym, w pijalni wód degustowa³am "Pieniawê Chopina", obejrza³am kolorow± fontannê, podziwia³am zabytkowy ko¶ció³ - zatem do obowi±zkowego obejrzenia w Dusznikach pozosta³a chyba jedynie papiernia. A okolice - pozostan± przecie¿ na zawsze, gotowe do zwiedzania w ka¿dym kolejnym terminie przyjazdu. Priorytetem na ten raz - by³a muzyka.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #181 :
Sierpieñ 12, 2011, 03:51:18 »
Nasz± kolejn±, choæ nieoczekiwan±, gwiazd± na festiwalu w Dusznikach okaza³ siê spotkany tu pan Adam Rozlach – pamiêtna postaæ ze studia konkursowego TVP Kultura, dziêki któremu spotkali¶my siê i prze¿yli tyle wspólnych wspania³ych chwil. Nie szczêdzili¶my panu Adamowi mi³ych s³ów, a on niezmiernie by³ rad z tego, ¿e po³±czeni konkursem mi³o¶nicy muzyki nadal spotykaj± siê we wspólnym gronie.
Zgodnie z nasz± dusznikow± tradycj± zrobili¶my sobie wspólne zdjêcie, i w ramach autografu otrzymali¶my wzruszaj±cy wpis, który w najbli¿szym czasie sfotografujemy i zamie¶cimy na forum.
Dziennikarze z Kuriera Szafarskiego otrzymali podziêkowanie za telewizyjn± wspó³pracê w czasie XVI Konkursu Chopinowskiego
My¶lê, ¿e Szafarczycy mog± byæ dumni, ¿e zaliczono ich do grona dziennikarzy obs³uguj±cych tak epokowe wydarzenie
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #182 :
Sierpieñ 12, 2011, 04:26:34 »
Poza tym, o czym pisz± Janusz i Beata, na pewno dwa koncerty, które mnie urzek³y:
Jeden z nich, to - rzecz jasna – "du holde Kunz"
Bydgoski laureat okaza³ siê mistrzem subtelnych, lirycznych melodii, piêknie przedstawiaj±c zw³aszcza sonaty Scarlattiego, Evocation Abeniza, Nokturn Paderewskiego, czy Moments Musicaux Rachmaninowa. Momentami przyprawia³ mnie o rozkoszne dreszcze (zauwa¿am u siebie wszystkie stadia fizycznej ekspresji muzycznych emocji opisywane przez Was na forum
)
A Niko³aj Lugañski...
M³odzieñczej emocji poprzedników przeciwstawi³ spokojn± dojrza³o¶æ, umiar i niezwyk³e piêkno. Mo¿e ten Chopin nie wyciska³ ³ez, jednak s³ucha³am go trwaj±c w rozanielonym, b³ogim zachwyceniu
W którym (s³uchajcie, s³uchajcie
) pozosta³am przez resztê trwania recitalu, obejmuj±cego utwory na pierwszy rzut oka nie budz±ce optymistycznych oczekiwañ co do ich brzmienia – nieznane, o dziwnych nazwach:)
Vallee d’Obermann (jako¶ przypomnia³o mi sonatê h-moll)
Les jeux d’eaux a a Villa d’Este (prawie jak ... Debussy??)
Sposalizio (piêkne)
Wszystko z cyklu Annees de Pelegrinage. No tak. To znowu Liszt
A potem jeszcze da³am siê ogarn±æ Zamieci.
Nie by³o to mo¿e tak mistyczne doznanie, jakiego do¶wiadczy³am przy spotkaniu oko w oko z dusznickim wielorybem
Natomiast by³o to niezwykle satysfakcjonuj±ce odczucie dotkniêcia przez muzykê. Znów powiêkszy³a siê lista do przerobienia na Lisztowskim w±tku:)
Ach, czy widzicie, która godzina? Jak nieub³aganie pêdzi czas...Wasz szalej±cy reporter idzie spaæ, aby uchwyciæ jeszcze ostatki nocy
Przedostatniej nocy w Dusznikach...
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #183 :
Sierpieñ 12, 2011, 09:04:13 »
Asieñko. 4:26 a ty jeszcze przy klawiaturze (komputera). Kiedy Ty siê wyspisz? Chyba dopiero po festiwalu. Cieszê siê ogromnie z Twoich wpisów i opinii. Jak je czytam to tak jakbym wci±¿ z Wami by³. Widzê dworek, widzê nas, czujê t± atmosferê. A na ten wpis Pana Rozlacha to czekam ze zniecierpliwieniem. Super, ¿e z Nim podyskutowa³y¶cie, ¿e przedstawi³y¶cie nasz Kurier. Niech Ci siê przy¶ni± same kolorowe, pe³ne muzycznych wzlotów sny. Dobrej nocy.
http://franzschubert.pl
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #184 :
Sierpieñ 12, 2011, 09:09:32 »
Cytat: su³ek Sierpieñ 12, 2011, 09:04:13
Asieñko. 4:26 a ty jeszcze przy klawiaturze (komputera). Kiedy Ty siê wyspisz? Chyba dopiero po festiwalu. Cieszê siê ogromnie z Twoich wpisów i opinii. Jak je czytam to tak jakbym wci±¿ z Wami by³. Widzê dworek, widzê nas, czujê t± atmosferê. A na ten wpis Pana Rozlacha to czekam ze zniecierpliwieniem. Super, ¿e z Nim podyskutowa³y¶cie, ¿e przedstawi³y¶cie nasz Kurier. Niech Ci siê przy¶ni± same kolorowe, pe³ne muzycznych wzlotów sny. Dobrej nocy.
S³awku, drobna errata: podyskutowalismy, przedstawilismy
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #185 :
Sierpieñ 12, 2011, 10:08:19 »
Oh, czemu muszê siedzieæ tu jeszcze do wieczora, zamiast JU¯ lecieæ na skrzyd³ach muz do tego cudownego ¶wiata, jakim s± festiwalowe Duszniki?!
Piotrze, oczywi¶cie zgadzam siê na Papierniê, ale przede wszystkim nie mogê siê doczekaæ spotkania z Wami wszystkimi i wys³uchania wszystkich ochów i achów na ¿ywo. Nie wspomnê o
wieczorze
!!!!!
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #186 :
Sierpieñ 12, 2011, 10:43:01 »
Cytat: ewa578 Sierpieñ 12, 2011, 10:08:19
Oh, czemu muszê siedzieæ tu jeszcze do wieczora, zamiast JU¯ lecieæ na skrzyd³ach muz do tego cudownego ¶wiata, jakim s± festiwalowe Duszniki?!
Piotrze, oczywi¶cie zgadzam siê na Papierniê, ale przede wszystkim nie mogê siê doczekaæ spotkania z Wami wszystkimi i wys³uchania wszystkich ochów i achów na ¿ywo. Nie wspomnê o
wieczorze
!!!!!
Przyjedziemy na miejsce na tyle wcze¶nie, ¿eby mieæ jeszcze czas - je¶li nie na zwiedzanie to na rozmowy.
A po koncercie tradycyjna herbata i wracamy do domu.
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #187 :
Sierpieñ 12, 2011, 11:36:39 »
Januszu, no przepraszam. To oczywista ale nie zamierzona moja pomy³ka. To takie mêskie zboczenie. Przeciez oprócz Kobiet istniej± te¿ faceci (na schwa³). Pewnie oprócz Ciebie by³ razem tak¿e Piotr. Jemu te¿ nale¿± siê z mojej strony przeprosiny. Ale przy okazji u¶wiadomi³em sobie jaki bogaty jest nasz jêzyk ojczysty. W którym innym jêzyku w liczbie mnogiej istniej± dwa rodzaje??? Nie s³ysza³em, a w naszym owszem s±: mêsko-osobowy i niemêsko-osobowy. Gdybym swoj± kwestiê wypowiedzia³ w innym jêzyku, to nie zauwa¿y³by¶ b³êdu. Mo¿e Chopin, który przecie¿ w³ada³ tym piêknym, szlachetnym i bogatym w swej strukturze jêzykiem (a przecie¿ nie prostym) czerpa³ pod¶wiadomie z niego natchnienie w swej twórczo¶ci...
http://franzschubert.pl
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #188 :
Sierpieñ 12, 2011, 11:48:02 »
Francuski S³awku, równie¿ posiada liczbê mnog± w rodzaju ¿eñskim i mêskim. Wiêc którymkolwiek z tych dwu jêzyków pos³ugiwa³ siê Fryderyk, musia³ rozró¿niaæ rodzaje. Ciekawe jak mówi³ o George?!
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #189 :
Sierpieñ 12, 2011, 12:50:30 »
Pos³ucha³am wczoraj w Dwójce wypowiedzi pani o smutnym nazwisku(eh,Asia
), która bardzo chwali³a
dwóch pianistów Denisa Ko¿uchina i Franceso Piemontesi'ego(podobno gra³ piêknie sonatê Schuberta).
Wcze¶niej nic o nich nie wiedzia³am. Dziêki Dusznikom zwrócê na nich uwagê
, mam nadziejê, ¿e Beatka nie zapomni o
recenzjach, chyba Szwajcara s³ucha³a tylko ona.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #190 :
Sierpieñ 12, 2011, 14:38:02 »
Cytat: Monika_Aleksandra Sierpieñ 11, 2011, 18:31:52
Januszu, bardzo mnie cieszy Twoja opinia o Awdeewej. W jej obronie zaraz po koncercie, musia³am siê rzucaæ jak Rejtan
Nie omyli³am siê, a ona, jako artysta, mnie nie zawiod³a. Jest elastyczna, ch³onna i wci±¿ siê uczy. To ogromna zaleta kogo¶, kto wygrywa tak presti¿owy konkurs. Nie zgadzam siê z jaccolem, ¿e Julianna przyjmuje maskê- nie- ona po prostu wci±¿ siê uczy, czym mi ogromnie imponuje.
Tak mi przykro, ¿e nie mog³am tam byæ.
Droga Moniko, pamiêtam Rejtana i honor, i chwa³a Ci zañ!
W naszym klubie Julianny ode mnie masz legitymacjê numer 1
Codziennie Ciebie tu wspominamy i za³ujemy, ¿e tak Ci sie u³ozy³o, jak u³ozy³o...
Nastêpnym razem musi byæ lepiej. I bêdzie. Zobaczysz
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #191 :
Sierpieñ 12, 2011, 21:10:40 »
Dzi¶, podczas recitalu Sary Daneshpour mieli¶my okazje poznaæ praktycznie wszystkie utwory Cesara Francka na fortepian solo. By³o to o tyle ³atwe, ze ów francuski kompozytor na fortepian solo praktycznie skomponowa³ tylko ten jeden utwór: Preludium Chora³ i Fuga.
Sara Daneshpour niezwykle wra¿liwa na barwê i dynamikê pianistka - poda³a nam jego wersjê, któr± nazwa³bym: kobiec± - wyzbyt± szaleñstwa grzmiacych pasazy, z subtelnym wyt³umianiem kulminacyjnych forte. Za to w pozosta³ych utworach, szczególnie w Sonacie B-dur Prokofiewa nr 7 oraz Toccatcie op. 11, ale tak¿e etiudach Rachmaninowa ta w±t³a i niezbyt wygl±djaca na heroinê pianistka przeistoczy³a siê w prawdziw± lwicê. Mo¿na by rzec - fortepian a¿ jêcza³ pod kaskad± jej akordów i muzycznego sza³u.
Jednak b³êdne by³oby teraz mniemanie, ze oto pod lawin± d¼wieku w jej interpretacjach gine³a muzyczna fraza i subtelne cieniowanie emocji. Sara inteligentnie ³aczy³a ekspresjê z barw± d¼wiêku. Logicznie i bardzo przekonuj±ca stopniowa³a napiêcie i konstruowa³a dramturgiê utworów. Mi³o¶nicy bajki o czerwonym kapturku - ws³uchuj±c siê w d¼wiêku Etiudy nr 6 a-moll Rachmaninowa (z cyklu Etudes-Tableaux) mogli niemal¿e realnie dos³yszeæ k³apanie paszczy wilka i zatrwozone kroki uciekajacego kapturka...
Na scenie - Sara oprócz walorów pianistycznych pieknie prezentowa³a siê w swej karmazynowej sukni na tle czerni fortepianu. Dla estetów - by³o to wiêc po³aczenie piêkna obrazu i d¼wiêku.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #192 :
Sierpieñ 12, 2011, 21:20:12 »
Za wilki to ja dziêkujê, niekorzystne asocjacje...
Sara ma rzeczywi¶cie ciekaw± urodê; wizjê zatem te¿ mieli¶cie ponadprzeciêtn±!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #193 :
Sierpieñ 12, 2011, 21:38:01 »
Cytat: Mozart Sierpieñ 12, 2011, 21:20:12
Za wilki to ja dziêkujê, niekorzystne asocjacje...
Sara ma rzeczywi¶cie ciekaw± urodê; wizjê zatem te¿ mieli¶cie ponadprzeciêtn±!
Ten nicpoñ wilk, Patryku, (ale i czerwony kapturek) to fragment autorskiego komentarza samego Prokofiewa
A propos karmazynowej Sary: przebywam z ni± w hotelu od samego pocz±tku festiwalu. Raz spotka³em j± tak¿e na mie¶cie, gdzie robi³a w delikatesach zakupy (sic!)
Na co dzieñ jest bardzo spokojn± i mi³a hotelowiczk±. Gdy mieszka³a z nami Leonora - obie dziewczyny by³y jak papuzki nieroz³aczki. (Nawet my¶la³em, ze Sara - to jej kole¿anka, która przyjecha³a do Dusznik aby towarzyszyæ naszej ¶licznej W³oszce). Dopiero dwa dni przed koncertem skojarzy³em, ze ta "kole¿anka" to znakomita, o ¶wiatowej ju¿ renomie pianistka.
Koñczac za¶ w±tek Sary: dzi¶ uda³o mi siê nagraæ pierwszy deusznikowy klipek: otóz i w³asnie pierwszy z dwóch bisów Sary. Zapraszam wiêc do inuguracji naszego dusznikowego Kina
przepraszaj±c za jako¶æ i brak (z konieczno¶ci) obróbki i monta¿u.
http://www.youtube.com/watch?v=Yy_eKajuw70
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #194 :
Sierpieñ 12, 2011, 23:08:41 »
No i drugi bisek piêknej, karmazynowej Sary
http://www.youtube.com/watch?v=fMa9-P8kIaY
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...