Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 131031 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #180 :
Sierpień 12, 2011, 02:23:36 »
Cytat: TeresaGrob Sierpień 11, 2011, 18:47:35
Eee tam, bêdzie lepiej. Bêdziemy obie i Ela i Marek, œci¹gniemy Kozio³ka z jego pó³nocy i
Patryka. A oprĂłcz Janusza i Piotra swĂłj autorski recital zagra nam Bartek. I tak trzymaĂŚ!!
Agnieszko:) JuÂż serce mi siĂŞ raduje na tĂŞ perspektywĂŞ:)) Ten festiwal jest szczegĂłlny, ale nastĂŞpny bĂŞdzie taki rĂłwnieÂż - jeÂśli bĂŞdzie to pierwszy festiwal, na ktĂłrym wszyscy siĂŞ spotkamy
I bĂŞdzie rzecz jasna bardzo piĂŞkny i bogaty we wraÂżenia, moÂże zagoszczÂą na nim niektĂłrzy z tegorocznych wykonawcĂłw, i bĂŞdziemy na nim mogli kupiĂŚ pÂłytĂŞ z tegorocznego festiwalu:)
Co do zwiedzania, jesteÂśmy nie tylko zaaferowane, ale i mocno zmĂŞczone, uczestniczÂąc dziennie w dwĂłch albo i trzech koncertach, odreagowujÂąc emocje z nimi zwiÂązane, a w nocy dyskutujÂąc o nich i piszÂąc recenzje na forum (niektĂłrzy usiÂłujÂą ponadto jeszcze pracowaĂŚ
). Jednak ja w koùcu poogl¹da³am trochê miasto, spacerowa³am po Parku Zdrojowym, w pijalni wód degustowa³am "Pieniawê Chopina", obejrza³am kolorow¹ fontannê, podziwia³am zabytkowy koœció³ - zatem do obowi¹zkowego obejrzenia w Dusznikach pozosta³a chyba jedynie papiernia. A okolice - pozostan¹ przecie¿ na zawsze, gotowe do zwiedzania w ka¿dym kolejnym terminie przyjazdu. Priorytetem na ten raz - by³a muzyka.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #181 :
Sierpień 12, 2011, 03:51:18 »
NaszÂą kolejnÂą, choĂŚ nieoczekiwanÂą, gwiazdÂą na festiwalu w Dusznikach okazaÂł siĂŞ spotkany tu pan Adam Rozlach – pamiĂŞtna postaĂŚ ze studia konkursowego TVP Kultura, dziĂŞki ktĂłremu spotkaliÂśmy siĂŞ i przeÂżyli tyle wspĂłlnych wspaniaÂłych chwil. Nie szczĂŞdziliÂśmy panu Adamowi miÂłych s³ów, a on niezmiernie byÂł rad z tego, Âże po³¹czeni konkursem miÂłoÂśnicy muzyki nadal spotykajÂą siĂŞ we wspĂłlnym gronie.
Zgodnie z naszÂą dusznikowÂą tradycjÂą zrobiliÂśmy sobie wspĂłlne zdjĂŞcie, i w ramach autografu otrzymaliÂśmy wzruszajÂący wpis, ktĂłry w najbliÂższym czasie sfotografujemy i zamieÂścimy na forum.
Dziennikarze z Kuriera Szafarskiego otrzymali podziêkowanie za telewizyjn¹ wspó³pracê w czasie XVI Konkursu Chopinowskiego
MyÂślĂŞ, Âże Szafarczycy mogÂą byĂŚ dumni, Âże zaliczono ich do grona dziennikarzy obsÂługujÂących tak epokowe wydarzenie
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #182 :
Sierpień 12, 2011, 04:26:34 »
Poza tym, o czym piszÂą Janusz i Beata, na pewno dwa koncerty, ktĂłre mnie urzekÂły:
Jeden z nich, to - rzecz jasna – "du holde Kunz"
Bydgoski laureat okazaÂł siĂŞ mistrzem subtelnych, lirycznych melodii, piĂŞknie przedstawiajÂąc zwÂłaszcza sonaty Scarlattiego, Evocation Abeniza, Nokturn Paderewskiego, czy Moments Musicaux Rachmaninowa. Momentami przyprawiaÂł mnie o rozkoszne dreszcze (zauwaÂżam u siebie wszystkie stadia fizycznej ekspresji muzycznych emocji opisywane przez Was na forum
)
A NikoÂłaj LugaĂąski...
M³odzieùczej emocji poprzedników przeciwstawi³ spokojn¹ dojrza³oœÌ, umiar i niezwyk³e piêkno. Mo¿e ten Chopin nie wyciska³ ³ez, jednak s³ucha³am go trwaj¹c w rozanielonym, b³ogim zachwyceniu
W ktĂłrym (sÂłuchajcie, sÂłuchajcie
) pozostaÂłam przez resztĂŞ trwania recitalu, obejmujÂącego utwory na pierwszy rzut oka nie budzÂące optymistycznych oczekiwaĂą co do ich brzmienia – nieznane, o dziwnych nazwach:)
Vallee d’Obermann (jakoÂś przypomniaÂło mi sonatĂŞ h-moll)
Les jeux d’eaux a a Villa d’Este (prawie jak ... Debussy??)
Sposalizio (piĂŞkne)
Wszystko z cyklu Annees de Pelegrinage. No tak. To znowu Liszt
A potem jeszcze da³am siê ogarn¹Ì Zamieci.
Nie byÂło to moÂże tak mistyczne doznanie, jakiego doÂświadczyÂłam przy spotkaniu oko w oko z dusznickim wielorybem
Natomiast byÂło to niezwykle satysfakcjonujÂące odczucie dotkniĂŞcia przez muzykĂŞ. ZnĂłw powiĂŞkszyÂła siĂŞ lista do przerobienia na Lisztowskim wÂątku:)
Ach, czy widzicie, ktĂłra godzina? Jak nieubÂłaganie pĂŞdzi czas...Wasz szalejÂący reporter idzie spaĂŚ, aby uchwyciĂŚ jeszcze ostatki nocy
Przedostatniej nocy w Dusznikach...
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #183 :
Sierpień 12, 2011, 09:04:13 »
Asieùko. 4:26 a ty jeszcze przy klawiaturze (komputera). Kiedy Ty siê wyspisz? Chyba dopiero po festiwalu. Cieszê siê ogromnie z Twoich wpisów i opinii. Jak je czytam to tak jakbym wci¹¿ z Wami by³. Widzê dworek, widzê nas, czujê t¹ atmosferê. A na ten wpis Pana Rozlacha to czekam ze zniecierpliwieniem. Super, ¿e z Nim podyskutowa³yœcie, ¿e przedstawi³yœcie nasz Kurier. Niech Ci siê przyœni¹ same kolorowe, pe³ne muzycznych wzlotów sny. Dobrej nocy.
http://franzschubert.pl
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #184 :
Sierpień 12, 2011, 09:09:32 »
Cytat: suÂłek Sierpień 12, 2011, 09:04:13
Asieùko. 4:26 a ty jeszcze przy klawiaturze (komputera). Kiedy Ty siê wyspisz? Chyba dopiero po festiwalu. Cieszê siê ogromnie z Twoich wpisów i opinii. Jak je czytam to tak jakbym wci¹¿ z Wami by³. Widzê dworek, widzê nas, czujê t¹ atmosferê. A na ten wpis Pana Rozlacha to czekam ze zniecierpliwieniem. Super, ¿e z Nim podyskutowa³yœcie, ¿e przedstawi³yœcie nasz Kurier. Niech Ci siê przyœni¹ same kolorowe, pe³ne muzycznych wzlotów sny. Dobrej nocy.
SÂławku, drobna errata: podyskutowalismy, przedstawilismy
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #185 :
Sierpień 12, 2011, 10:08:19 »
Oh, czemu muszĂŞ siedzieĂŚ tu jeszcze do wieczora, zamiast JUÂŻ lecieĂŚ na skrzydÂłach muz do tego cudownego Âświata, jakim sÂą festiwalowe Duszniki?!
Piotrze, oczywiÂście zgadzam siĂŞ na PapierniĂŞ, ale przede wszystkim nie mogĂŞ siĂŞ doczekaĂŚ spotkania z Wami wszystkimi i wysÂłuchania wszystkich ochĂłw i achĂłw na Âżywo. Nie wspomnĂŞ o
wieczorze
!!!!!
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #186 :
Sierpień 12, 2011, 10:43:01 »
Cytat: ewa578 Sierpień 12, 2011, 10:08:19
Oh, czemu muszĂŞ siedzieĂŚ tu jeszcze do wieczora, zamiast JUÂŻ lecieĂŚ na skrzydÂłach muz do tego cudownego Âświata, jakim sÂą festiwalowe Duszniki?!
Piotrze, oczywiÂście zgadzam siĂŞ na PapierniĂŞ, ale przede wszystkim nie mogĂŞ siĂŞ doczekaĂŚ spotkania z Wami wszystkimi i wysÂłuchania wszystkich ochĂłw i achĂłw na Âżywo. Nie wspomnĂŞ o
wieczorze
!!!!!
Przyjedziemy na miejsce na tyle wczeÂśnie, Âżeby mieĂŚ jeszcze czas - jeÂśli nie na zwiedzanie to na rozmowy.
A po koncercie tradycyjna herbata i wracamy do domu.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #187 :
Sierpień 12, 2011, 11:36:39 »
Januszu, no przepraszam. To oczywista ale nie zamierzona moja pomy³ka. To takie mêskie zboczenie. Przeciez oprócz Kobiet istniej¹ te¿ faceci (na schwa³). Pewnie oprócz Ciebie by³ razem tak¿e Piotr. Jemu te¿ nale¿¹ siê z mojej strony przeprosiny. Ale przy okazji uœwiadomi³em sobie jaki bogaty jest nasz jêzyk ojczysty. W którym innym jêzyku w liczbie mnogiej istniej¹ dwa rodzaje??? Nie s³ysza³em, a w naszym owszem s¹: mêsko-osobowy i niemêsko-osobowy. Gdybym swoj¹ kwestiê wypowiedzia³ w innym jêzyku, to nie zauwa¿y³byœ b³êdu. Mo¿e Chopin, który przecie¿ w³ada³ tym piêknym, szlachetnym i bogatym w swej strukturze jêzykiem (a przecie¿ nie prostym) czerpa³ podœwiadomie z niego natchnienie w swej twórczoœci...
http://franzschubert.pl
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #188 :
Sierpień 12, 2011, 11:48:02 »
Francuski S³awku, równie¿ posiada liczbê mnog¹ w rodzaju ¿eùskim i mêskim. Wiêc którymkolwiek z tych dwu jêzyków pos³ugiwa³ siê Fryderyk, musia³ rozró¿niaÌ rodzaje. Ciekawe jak mówi³ o George?!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #189 :
Sierpień 12, 2011, 12:50:30 »
PosÂłuchaÂłam wczoraj w DwĂłjce wypowiedzi pani o smutnym nazwisku(eh,Asia
), ktĂłra bardzo chwaliÂła
dwĂłch pianistĂłw Denisa KoÂżuchina i Franceso Piemontesi'ego(podobno graÂł piĂŞknie sonatĂŞ Schuberta).
WczeÂśniej nic o nich nie wiedziaÂłam. DziĂŞki Dusznikom zwrĂłcĂŞ na nich uwagĂŞ
, mam nadziejĂŞ, Âże Beatka nie zapomni o
recenzjach, chyba Szwajcara sÂłuchaÂła tylko ona.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #190 :
Sierpień 12, 2011, 14:38:02 »
Cytat: Monika_Aleksandra Sierpień 11, 2011, 18:31:52
Januszu, bardzo mnie cieszy Twoja opinia o Awdeewej. W jej obronie zaraz po koncercie, musiaÂłam siĂŞ rzucaĂŚ jak Rejtan
Nie omyli³am siê, a ona, jako artysta, mnie nie zawiod³a. Jest elastyczna, ch³onna i wci¹¿ siê uczy. To ogromna zaleta kogoœ, kto wygrywa tak presti¿owy konkurs. Nie zgadzam siê z jaccolem, ¿e Julianna przyjmuje maskê- nie- ona po prostu wci¹¿ siê uczy, czym mi ogromnie imponuje.
Tak mi przykro, Âże nie mogÂłam tam byĂŚ.
Droga Moniko, pamiĂŞtam Rejtana i honor, i chwaÂła Ci zaĂą!
W naszym klubie Julianny ode mnie masz legitymacjĂŞ numer 1
Codziennie Ciebie tu wspominamy i zaÂłujemy, Âże tak Ci sie uÂłozyÂło, jak uÂłozyÂło...
NastĂŞpnym razem musi byĂŚ lepiej. I bĂŞdzie. Zobaczysz
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #191 :
Sierpień 12, 2011, 21:10:40 »
DziÂś, podczas recitalu Sary Daneshpour mieliÂśmy okazje poznaĂŚ praktycznie wszystkie utwory Cesara Francka na fortepian solo. ByÂło to o tyle Âłatwe, ze Ăłw francuski kompozytor na fortepian solo praktycznie skomponowaÂł tylko ten jeden utwĂłr: Preludium ChoraÂł i Fuga.
Sara Daneshpour niezwykle wraÂżliwa na barwĂŞ i dynamikĂŞ pianistka - podaÂła nam jego wersjĂŞ, ktĂłrÂą nazwaÂłbym: kobiecÂą - wyzbytÂą szaleĂąstwa grzmiacych pasazy, z subtelnym wytÂłumianiem kulminacyjnych forte. Za to w pozostaÂłych utworach, szczegĂłlnie w Sonacie B-dur Prokofiewa nr 7 oraz Toccatcie op. 11, ale takÂże etiudach Rachmaninowa ta wÂątÂła i niezbyt wyglÂądjaca na heroinĂŞ pianistka przeistoczyÂła siĂŞ w prawdziwÂą lwicĂŞ. MoÂżna by rzec - fortepian aÂż jĂŞczaÂł pod kaskadÂą jej akordĂłw i muzycznego szaÂłu.
Jednak b³êdne by³oby teraz mniemanie, ze oto pod lawin¹ dŸwieku w jej interpretacjach gine³a muzyczna fraza i subtelne cieniowanie emocji. Sara inteligentnie ³aczy³a ekspresjê z barw¹ dŸwiêku. Logicznie i bardzo przekonuj¹ca stopniowa³a napiêcie i konstruowa³a dramturgiê utworów. Mi³oœnicy bajki o czerwonym kapturku - ws³uchuj¹c siê w dŸwiêku Etiudy nr 6 a-moll Rachmaninowa (z cyklu Etudes-Tableaux) mogli niemal¿e realnie dos³yszeÌ k³apanie paszczy wilka i zatrwozone kroki uciekajacego kapturka...
Na scenie - Sara oprĂłcz walorĂłw pianistycznych pieknie prezentowaÂła siĂŞ w swej karmazynowej sukni na tle czerni fortepianu. Dla estetĂłw - byÂło to wiĂŞc poÂłaczenie piĂŞkna obrazu i dÂźwiĂŞku.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #192 :
Sierpień 12, 2011, 21:20:12 »
Za wilki to ja dziĂŞkujĂŞ, niekorzystne asocjacje...
Sara ma rzeczywiÂście ciekawÂą urodĂŞ; wizjĂŞ zatem teÂż mieliÂście ponadprzeciĂŞtnÂą!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #193 :
Sierpień 12, 2011, 21:38:01 »
Cytat: Mozart Sierpień 12, 2011, 21:20:12
Za wilki to ja dziĂŞkujĂŞ, niekorzystne asocjacje...
Sara ma rzeczywiÂście ciekawÂą urodĂŞ; wizjĂŞ zatem teÂż mieliÂście ponadprzeciĂŞtnÂą!
Ten nicpoĂą wilk, Patryku, (ale i czerwony kapturek) to fragment autorskiego komentarza samego Prokofiewa
A propos karmazynowej Sary: przebywam z niÂą w hotelu od samego poczÂątku festiwalu. Raz spotkaÂłem jÂą takÂże na mieÂście, gdzie robiÂła w delikatesach zakupy (sic!)
Na co dzieĂą jest bardzo spokojnÂą i miÂła hotelowiczkÂą. Gdy mieszkaÂła z nami Leonora - obie dziewczyny byÂły jak papuzki nierozÂłaczki. (Nawet myÂślaÂłem, ze Sara - to jej koleÂżanka, ktĂłra przyjechaÂła do Dusznik aby towarzyszyĂŚ naszej Âślicznej WÂłoszce). Dopiero dwa dni przed koncertem skojarzyÂłem, ze ta "koleÂżanka" to znakomita, o Âświatowej juÂż renomie pianistka.
KoĂączac zaÂś wÂątek Sary: dziÂś udaÂło mi siĂŞ nagraĂŚ pierwszy deusznikowy klipek: otĂłz i wÂłasnie pierwszy z dwĂłch bisĂłw Sary. Zapraszam wiĂŞc do inuguracji naszego dusznikowego Kina
przepraszaj¹c za jakoœÌ i brak (z koniecznoœci) obróbki i monta¿u.
http://www.youtube.com/watch?v=Yy_eKajuw70
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #194 :
Sierpień 12, 2011, 23:08:41 »
No i drugi bisek piĂŞknej, karmazynowej Sary
http://www.youtube.com/watch?v=fMa9-P8kIaY
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...