Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 123973 razy)
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
Odp: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #195 :
Sierpieñ 12, 2011, 23:12:12 »
Cytat: ewa578 Sierpieñ 12, 2011, 11:48:02
Francuski S³awku, równie¿ posiada liczbê mnog± w rodzaju ¿eñskim i mêskim. Wiêc którymkolwiek z tych dwu jêzyków pos³ugiwa³ siê Fryderyk, musia³ rozró¿niaæ rodzaje. Ciekawe jak mówi³ o George?!
Ewa ma racjê
Nale¿y jednak pamietaæ o tym, ¿e francuski nie ma rodzaju nijakiego.
I tak w z³o¿onym czasie przesz³ym passé composé wygl±da to tak:
One powiedzia³y = Elles ont dit.
Oni powiedzieli = Ils ont dit.
Akurat czasownik
dire
(mówiæ) tworzy czas przesz³y z czasownikiem posi³kowym
avoir
(mieæ) i tu p³eæ podmiotów w zdaniu okre¶laj± tylko zaimi osobowe
elles
(one) i
ils
(oni). Inaczej ma siê sprawa wtedy, gdy dany czasownik ³±czy siê z czasownikiem posi³kowym
etre
(byæ):
One wyjecha³y = Elles sont parties.
Oni wyjechali = Ils sont partis.
A wracaj±c do rodzajów, Fryderyka i George, Madame Sand powiedzia³aby:
Je suis tombée amoureuse de Frédérick = Zakocha³am siê we Fryderyku.
A Chopin:
Je suis tombé amoureux de George = Zakocha³em siê w George (w³a¶ciwie to w Aurorze)
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 12, 2011, 23:14:00 wys³ane przez φιλλε007
»
Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #196 :
Sierpieñ 13, 2011, 03:21:13 »
No to kwestie wyra¿enia uczuæ mamy wyja¶nione
W razie gdyby mówili do siebie, musieliby jedynie wymieniæ koñcówkê na "de toi"
No có¿: co do mnie - Moi aussi, je suis tombee amoureuse de Frederic
Je tombe amoureuse de lui chaque jour, ici
( Tutaj zakochujê siê w nim codziennie
)
W codziennym zakochiwaniu siê w muzyce Fryderyka bardzo pomaga zwiêkszenie proporcji jego muzyki do innych utworów. Jak ju¿ wspomnia³am, ci±gle jest mi tutaj ma³o Chopina i z rado¶ci± witam ka¿dy recital, w którym jego muzyka odgrywa znacz±c± rolê (z przyjemno¶ci± odnotowa³am, ¿e nasi konkursowicze spisuj± siê pod tym wzglêdem zadowalaj±co)
Mia³am te¿ szczê¶liwie okazjê posmakowaæ Fryderykowej muzyki w dodatkowym czasie i niezwyczajnej scenerii.
W ¶rodow± noc w dworku Chopina wyst±pi³ zespó³ wokalny Voice Factory. Wstêp na ich koncert nie by³ uwzglêdniony w karnetach, i nie zainteresowa³am siê nawet zbytnio repertuarem tego dodatkowego recitalu, zw³aszcza z uwagi na pó¼n± porê (wieczorem jeste¶my ju¿ bardzo zmêczeni), i to po tak bogatym w emocje koncercie Lukasa. Jednak tu¿ przed ich wystêpem dotar³o ju¿ do mnie - zespó³ z Wroc³awia, przypominaj±cy Novi Singers. ¦piewaj±cy muzykê Chopina. Musia³am pos³uchaæ choæ przez chwilê...
Noc by³a zimna, niemal mro¼na. Jednak nad dworkiem wyszed³ na niebo ksiê¿yc w pe³ni i o¶wietla³ mocnym blaskiem park zdrojowy. Wyobra¼cie sobie ten widok – szpaler przystrzy¿onych drzew, lampy o okr±g³ych z³otych kloszach, alejki, klomby, niskie ¿ywop³oty, pomnik Fryderyka – wszystko zalane srebrn± po¶wiat± ksiê¿yca, inne ni¿ w dzieñ, bajkowe, tajemnicze. Na czarnym niebie gdzieniegdzie pod¶wietlone srebrzy¶cie chmury i czasem po¶ród nich migocz±ce iskierki gwiazd. Widok jak z czarodziejskiej ba¶ni, wszystko trwa nieruchomo w ciszy, jakby w oczekiwaniu na co¶ cudownego, co zaraz musi siê zdarzyæ...
I nagle nad tym wszystkim unosi siê piêkny, czysty g³os – cudowna, wysoka nuta, brzmi±ca w nocnym powietrzu, któr± potem podejmuj± inni. Chopin. Magia i czar osi±gaj± kulminacjê. Zainstalowane w parku g³o¶niki sprawiaj±, ¿e mo¿na go wys³uchaæ stoj±c tu, w parku pod srebrnym ksiê¿ycem. Stojê wiêc, patrzê w ksiê¿yc, s³ucham Scherza h-moll, "kolêdy", tak piêknie komponuj±cej siê z tym niesamowitym, ba¶niowym nastrojem...
Nie chcê st±d odchodziæ, mog³abym tu zostaæ wiecznie, w potoku srebrnego ¶wiat³a, s³uchaj±c tych g³osów. Bo oto w nocnym powietrzu brzmi Preludium e-moll... a potem jeszcze Walc a-moll i preludium Des-dur... Ogl±dam jeszcze ten inny, ba¶niowy park w rytm muzyki, st±paj±c jak najciszej, ¿eby echo moich kroków nie naruszy³o jej piêkna. Jeszcze jeden Walc – Des-dur, i czar pryska – zrywaj± siê oklaski... wracam do hoteliku alej± po¶ród potê¿nych drzew i z³otych kul latarni i dopiero teraz czujê, jak bardzo jest zimno...
Wymaga³am szybkiej reanimacji pod gor±cym prysznicem
Ale nie ¿a³ujê niezwyk³ego prze¿ycia tamtej nocy. Nocy Chopina ¶piewanego pod ksiê¿ycem
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #197 :
Sierpieñ 13, 2011, 08:40:31 »
Cytat: φιλλε007 Sierpieñ 12, 2011, 23:12:12
Ewa ma racjê
Nale¿y jednak pamietaæ o tym, ¿e francuski nie ma rodzaju nijakiego.
I tak w z³o¿onym czasie przesz³ym passé composé wygl±da to tak:
One powiedzia³y = Elles ont dit.
Oni powiedzieli = Ils ont dit.
Akurat czasownik
dire
(mówiæ) tworzy czas przesz³y z czasownikiem posi³kowym
avoir
(mieæ) i tu p³eæ podmiotów w zdaniu okre¶laj± tylko zaimi osobowe
elles
(one) i
ils
(oni). Inaczej ma siê sprawa wtedy, gdy dany czasownik ³±czy siê z czasownikiem posi³kowym
etre
(byæ):
One wyjecha³y = Elles sont parties.
Oni wyjechali = Ils sont partis.
Wszystko piêknie, ale Kasieñko taki drobiazg, su³ek u¿y³ II osoby liczby mnogiej - i dla takiej formy, o ile mi wiadomo, je¿yk francuski nie rozróznia rodzaju meskiego od ¿eñskiego. Wiêc jednak w tym konkretnym przypadku - to Su³ek, nie Ewa, ma racjê
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 13, 2011, 08:42:41 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #198 :
Sierpieñ 13, 2011, 09:55:11 »
Cytat: Janusz1228 Sierpieñ 13, 2011, 08:40:31
Wszystko piêknie, ale Kasieñko taki drobiazg, su³ek u¿y³ II osoby liczby mnogiej - i dla takiej formy, o ile mi wiadomo, je¿yk francuski nie rozróznia rodzaju meskiego od ¿eñskiego. Wiêc jednak w tym konkretnym przypadku - to Su³ek, nie Ewa, ma racjê
Drogi Januszu, rozró¿nia!
Fakt, nie doczyta³am dok³adnie postu Su³ka i 3. os. l. mn. jako pierwsza przysz³a mi do g³owy.
Vous etes parties = Wyjecha³y¶cie.
Vous etes partis = Wyjechali¶cie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #199 :
Sierpieñ 13, 2011, 10:50:53 »
droga Kasieñko, prawdê ¶ciê rzek³y, ale ominê³y ten konkretny su³kowy przypadek
Owszem, przy czasownikach odmienianych z etre, jest jak piszesz. Ale akurat dla form: "dyskutowa³y¶cie" i "dyskutowali¶cie" we francuskim (wg mego stanu wiedzy) nie ma róznic i obie s± pisane (i brzmi±) : vous avez discute.
N'est ce pas?
A poza tym dziêki za wyk³adzik
(i powiem Ci po cichutku: troszkê Ciê za to lubiê
)
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 13, 2011, 11:04:05 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #200 :
Sierpieñ 13, 2011, 11:02:01 »
Ekipa dotar³a na miejsce
Jak dobrze zobaczyæ siê znowu i razem spêdziæ ostatni dzieñ tego pamiêtnego festiwalu:)))
Rano Duszniki tonê³y w strugach deszczu, ale szczê¶liwie powoli siê przeja¶nia.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #201 :
Sierpieñ 13, 2011, 11:10:46 »
Hej ekipo!
w³asnie jedziemy na mini wycieczkê do Zielenca. Mamy2-3 wolne miejsca w aucie. Kto¶ mo¿e z Was reflektuje?
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #202 :
Sierpieñ 13, 2011, 11:57:52 »
Cytat: Janusz1228 Sierpieñ 13, 2011, 10:50:53
Ale akurat dla form: "dyskutowa³y¶cie" i "dyskutowali¶cie" we francuskim (wg mego stanu wiedzy) nie ma róznic i obie s± pisane (i brzmi±) : vous avez discute.
N'est ce pas?
A poza tym dziêki za wyk³adzik
(i powiem Ci po cichutku: troszkê Ciê za to lubiê
)
Tak Januszu, z
avoir
nie ma w pisowni ¿adnej ró¿nicy
Pozostaje tylko pytanie, czy dyskutowali¶cie/dyskutowa³y¶cie nie u¿yæ tutaj w czasie
imparfait
, jako ¿e dyskusja mia³a miejsce w przesz³o¶ci bez okre¶lonych ram czasowych i mia³a charakter ciag³y
A sympatiê w pe³ni odwzajemniam
Amusez-vous bien!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #203 :
Sierpieñ 13, 2011, 14:21:03 »
S³uchajcie, s³uchajcie!
W³asnie Dani³ spozywa z wilczym apetytem suty obiad, w hotelowej restauracji... Oj bêdzie mi³ duuuuuu¿o si³ na dzisiejszym Koncercie
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #204 :
Sierpieñ 13, 2011, 16:22:00 »
Cytat: Aleksias Sierpieñ 13, 2011, 03:21:13
No to kwestie wyra¿enia uczuæ mamy wyja¶nione
W razie gdyby mówili do siebie, musieliby jedynie wymieniæ koñcówkê na "de toi"
No có¿: co do mnie - Moi aussi, je suis tombee amoureuse de Frederic
Je tombe amoureuse de lui chaque jour, ici
( Tutaj zakochujê siê w nim codziennie
)
W codziennym zakochiwaniu siê w muzyce Fryderyka bardzo pomaga zwiêkszenie proporcji jego muzyki do innych utworów. Jak ju¿ wspomnia³am, ci±gle jest mi tutaj ma³o Chopina i z rado¶ci± witam ka¿dy recital, w którym jego muzyka odgrywa znacz±c± rolê (z przyjemno¶ci± odnotowa³am, ¿e nasi konkursowicze spisuj± siê pod tym wzglêdem zadowalaj±co)
Mia³am te¿ szczê¶liwie okazjê posmakowaæ Fryderykowej muzyki w dodatkowym czasie i niezwyczajnej scenerii.
W ¶rodow± noc w dworku Chopina wyst±pi³ zespó³ wokalny Voice Factory. Wstêp na ich koncert nie by³ uwzglêdniony w karnetach, i nie zainteresowa³am siê nawet zbytnio repertuarem tego dodatkowego recitalu, zw³aszcza z uwagi na pó¼n± porê (wieczorem jeste¶my ju¿ bardzo zmêczeni), i to po tak bogatym w emocje koncercie Lukasa. Jednak tu¿ przed ich wystêpem dotar³o ju¿ do mnie - zespó³ z Wroc³awia, przypominaj±cy Novi Singers. ¦piewaj±cy muzykê Chopina. Musia³am pos³uchaæ choæ przez chwilê...
Noc by³a zimna, niemal mro¼na. Jednak nad dworkiem wyszed³ na niebo ksiê¿yc w pe³ni i o¶wietla³ mocnym blaskiem park zdrojowy. Wyobra¼cie sobie ten widok – szpaler przystrzy¿onych drzew, lampy o okr±g³ych z³otych kloszach, alejki, klomby, niskie ¿ywop³oty, pomnik Fryderyka – wszystko zalane srebrn± po¶wiat± ksiê¿yca, inne ni¿ w dzieñ, bajkowe, tajemnicze. Na czarnym niebie gdzieniegdzie pod¶wietlone srebrzy¶cie chmury i czasem po¶ród nich migocz±ce iskierki gwiazd. Widok jak z czarodziejskiej ba¶ni, wszystko trwa nieruchomo w ciszy, jakby w oczekiwaniu na co¶ cudownego, co zaraz musi siê zdarzyæ...
I nagle nad tym wszystkim unosi siê piêkny, czysty g³os – cudowna, wysoka nuta, brzmi±ca w nocnym powietrzu, któr± potem podejmuj± inni. Chopin. Magia i czar osi±gaj± kulminacjê. Zainstalowane w parku g³o¶niki sprawiaj±, ¿e mo¿na go wys³uchaæ stoj±c tu, w parku pod srebrnym ksiê¿ycem. Stojê wiêc, patrzê w ksiê¿yc, s³ucham Scherza h-moll, "kolêdy", tak piêknie komponuj±cej siê z tym niesamowitym, ba¶niowym nastrojem...
Nie chcê st±d odchodziæ, mog³abym tu zostaæ wiecznie, w potoku srebrnego ¶wiat³a, s³uchaj±c tych g³osów. Bo oto w nocnym powietrzu brzmi Preludium e-moll... a potem jeszcze Walc a-moll i preludium Des-dur... Ogl±dam jeszcze ten inny, ba¶niowy park w rytm muzyki, st±paj±c jak najciszej, ¿eby echo moich kroków nie naruszy³o jej piêkna. Jeszcze jeden Walc – Des-dur, i czar pryska – zrywaj± siê oklaski... wracam do hoteliku alej± po¶ród potê¿nych drzew i z³otych kul latarni i dopiero teraz czujê, jak bardzo jest zimno...
Wymaga³am szybkiej reanimacji pod gor±cym prysznicem
Ale nie ¿a³ujê niezwyk³ego prze¿ycia tamtej nocy. Nocy Chopina ¶piewanego pod ksiê¿ycem
Asiu,
mam ³zy w oczach
im dalej zag³êbiam siê w
Twoje pisarstwo.
Jestem wra¿liwy na piêkne opisy.
pozdrawiam
Marek
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #205 :
Sierpieñ 13, 2011, 18:13:10 »
oho, w osobie Janusza znalaz³em cennego adwokata w lingwistycznym sporze
Dziêki, chocia¿ ja i tak nie zamierzam z Ewuni± i Kasi± wchodziæ w tê zawi³± dyskusjê - nie znam francuskiego. Pochodzê z regionu, który znany jest z jêzyka Esperanto (Cu vi parolas Esperante?). Jest to jêzyk sztuczny stworzony przez jednego cz³owieka - bia³ostoczanina Ludwika Zamenhofa. W moim mie¶cie odbywaj± siê esperanckie zjazdy, kongresy i inne atrakcje. S± te¿ knajpki esperanckie (Esperante kafejo). Charakterystyczny kolor to zieleñ (wiadomo zielony kolor to kolor nadziei - esperanto). Wielu pos³uguje siê tym jêzykiem (ja nie). Jest prosty, lecz przez sw± prostotê nie da³by okazji do prowadzenia tak ciekawej dyskusji jak ta.
http://franzschubert.pl
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #206 :
Sierpieñ 13, 2011, 18:51:11 »
Su³ku, czê¶æ mojej rodziny pochodzi z £om¿y, tam te¿ jêzyk esperanto by³ do¶æ
popularny. Po dziadku odziedziczy³am nawet samouczek esperanto i w m³odo¶ci usi³owa³am siê
go nauczyæ.Trochê nawet pamiêtam
http://www.franzschubert.pl/
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #207 :
Sierpieñ 13, 2011, 20:25:15 »
Skoro mowa o esperanto, a co za tym idzie i "nadziei"..to mo¿e i cosik wiêcej o samej barwie zieleni
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_zielona
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #208 :
Sierpieñ 13, 2011, 21:09:42 »
Dla tych co podobnie jak ja nie mog± byæ dzi¶ na koncercie Dani³a w e-moll (w ca³o¶ci!!) wykonany przez niego podczas konkursu A. Rubinsteina:
http://www.youtube.com/watch?v=9XG9ueR0guE&feature=related
Dla mnie DT to prawdziwy mag fortepianu - wci±ga tak w g³êbie swojej interpretacji, prze¿yæ, emocji, ¿e nie sposób sie oderwaæ od jego gry, powstrzymaæ dreszczy... Czy tak bêdzie w Dusznikach? Nie w±tpiê, ¿e na ¿ywo przekaz jego fluidów jest jeszcze bardziej odczuwalny... Pozdrowienia i serdeczne podziêkowania dla Naszych Wspania³ych reporterów - nie "odp³yñcie" tam dzisiaj, pamiêtajcie o oddychaniu - bo czekamy na Wasze komentarze...
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #209 :
Sierpieñ 13, 2011, 21:25:26 »
Cytat: Bodek1 Sierpieñ 13, 2011, 21:09:42
czekamy na Wasze komentarze...
Gor±ce pozdrowienia dla Forumowiczów!
Blog o muzyce: