Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 130462 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #195 : Sierpień 12, 2011, 23:12:12 »

Francuski S³awku, równie¿ posiada liczbê mnog¹ w rodzaju ¿eùskim i mêskim. Wiêc którymkolwiek z tych dwu jêzyków pos³ugiwa³ siê Fryderyk, musia³ rozró¿niaÌ rodzaje. Ciekawe jak mówi³ o George?! Chichot

Ewa ma racjĂŞ   NaleÂży jednak pamietaĂŚ o tym, Âże francuski nie ma rodzaju nijakiego.
I tak w zÂłoÂżonym czasie przeszÂłym passĂŠ composĂŠ wyglÂąda to tak:

One powiedziaÂły = Elles ont dit.
Oni powiedzieli = Ils ont dit.

Akurat czasownik dire (mówiÌ) tworzy czas przesz³y z czasownikiem posi³kowym avoir (mieÌ) i tu p³eÌ podmiotów w zdaniu okreœlaj¹ tylko zaimi osobowe elles (one) i ils (oni). Inaczej ma siê sprawa wtedy, gdy dany czasownik ³¹czy siê z czasownikiem posi³kowym etre (byÌ):

One wyjechaÂły = Elles sont parties.
Oni wyjechali = Ils sont partis.

A wracajÂąc do rodzajĂłw, Fryderyka i George, Madame Sand powiedziaÂłaby:

Je suis tombĂŠe amoureuse de FrĂŠdĂŠrick = ZakochaÂłam siĂŞ we Fryderyku.

A Chopin:

Je suis tombĂŠ amoureux de George = ZakochaÂłem siĂŞ w George (wÂłaÂściwie to w Aurorze)  

« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2011, 23:14:00 wysłane przez φιλλε007 » Zapisane

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #196 : Sierpień 13, 2011, 03:21:13 »

No to kwestie wyraÂżenia uczuĂŚ mamy wyjaÂśnione W razie gdyby mĂłwili do siebie, musieliby jedynie wymieniĂŚ koĂącĂłwkĂŞ na "de toi"
No có¿: co do mnie - Moi aussi, je suis tombee amoureuse de Frederic
Je tombe amoureuse de lui chaque jour, ici  Chichot ( Tutaj zakochujĂŞ siĂŞ w nim codziennie )

W codziennym zakochiwaniu siĂŞ w muzyce Fryderyka bardzo pomaga zwiĂŞkszenie proporcji jego muzyki do innych utworĂłw. Jak juÂż wspomniaÂłam, ciÂągle jest mi tutaj maÂło Chopina i z radoÂściÂą witam kaÂżdy recital, w ktĂłrym jego muzyka odgrywa znaczÂącÂą rolĂŞ (z przyjemnoÂściÂą odnotowaÂłam, Âże nasi konkursowicze spisujÂą siĂŞ pod tym wzglĂŞdem zadowalajÂąco)
MiaÂłam teÂż szczĂŞÂśliwie okazjĂŞ posmakowaĂŚ Fryderykowej muzyki w dodatkowym czasie i niezwyczajnej scenerii.
W œrodow¹ noc w dworku Chopina wyst¹pi³ zespó³ wokalny Voice Factory. Wstêp na ich koncert nie by³ uwzglêdniony w karnetach, i nie zainteresowa³am siê nawet zbytnio repertuarem tego dodatkowego recitalu, zw³aszcza z uwagi na póŸn¹ porê (wieczorem jesteœmy ju¿ bardzo zmêczeni), i to po tak bogatym w emocje koncercie Lukasa. Jednak tu¿ przed ich wystêpem dotar³o ju¿ do mnie - zespó³ z Wroc³awia, przypominaj¹cy Novi Singers. Œpiewaj¹cy muzykê Chopina. Musia³am pos³uchaÌ choÌ przez chwilê...
Noc byÂła zimna, niemal mroÂźna. Jednak nad dworkiem wyszedÂł na niebo ksiĂŞÂżyc w peÂłni i oÂświetlaÂł mocnym blaskiem park zdrojowy. WyobraÂźcie sobie ten widok – szpaler przystrzyÂżonych drzew, lampy o okrÂągÂłych zÂłotych kloszach,  alejki, klomby, niskie ÂżywopÂłoty, pomnik Fryderyka – wszystko zalane srebrnÂą poÂświatÂą ksiĂŞÂżyca, inne niÂż w dzieĂą, bajkowe, tajemnicze. Na czarnym niebie gdzieniegdzie podÂświetlone srebrzyÂście chmury i czasem poÂśrĂłd nich migoczÂące iskierki gwiazd. Widok jak z czarodziejskiej baÂśni, wszystko trwa nieruchomo w ciszy, jakby w oczekiwaniu na coÂś cudownego, co zaraz musi siĂŞ zdarzyĂŚ...
I nagle nad tym wszystkim unosi siĂŞ piĂŞkny, czysty gÂłos – cudowna, wysoka nuta, brzmiÂąca w nocnym powietrzu, ktĂłrÂą potem podejmujÂą inni. Chopin. Magia i czar osiÂągajÂą kulminacjĂŞ. Zainstalowane w parku gÂłoÂśniki sprawiajÂą, Âże moÂżna go wysÂłuchaĂŚ stojÂąc tu, w parku pod srebrnym ksiĂŞÂżycem. StojĂŞ wiĂŞc, patrzĂŞ w ksiĂŞÂżyc, sÂłucham Scherza h-moll, "kolĂŞdy", tak piĂŞknie komponujÂącej siĂŞ z tym niesamowitym, baÂśniowym nastrojem...
Nie chcĂŞ stÂąd odchodziĂŚ, mogÂłabym tu zostaĂŚ wiecznie, w potoku srebrnego ÂświatÂła, sÂłuchajÂąc tych gÂłosĂłw. Bo oto w nocnym powietrzu brzmi Preludium e-moll... a potem jeszcze Walc a-moll i preludium Des-dur... OglÂądam jeszcze ten inny, baÂśniowy park w rytm muzyki, stÂąpajÂąc jak najciszej, Âżeby echo moich krokĂłw nie naruszyÂło jej piĂŞkna. Jeszcze jeden Walc – Des-dur, i czar pryska – zrywajÂą siĂŞ oklaski... wracam do hoteliku alejÂą poÂśrĂłd potĂŞÂżnych drzew i zÂłotych kul latarni i dopiero teraz czujĂŞ, jak bardzo jest zimno...
WymagaÂłam szybkiej reanimacji pod gorÂącym prysznicem Ale nie ÂżaÂłujĂŞ niezwykÂłego przeÂżycia tamtej nocy. Nocy Chopina Âśpiewanego pod ksiĂŞÂżycem
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #197 : Sierpień 13, 2011, 08:40:31 »

Ewa ma racjĂŞ   NaleÂży jednak pamietaĂŚ o tym, Âże francuski nie ma rodzaju nijakiego.
I tak w zÂłoÂżonym czasie przeszÂłym passĂŠ composĂŠ wyglÂąda to tak:

One powiedziaÂły = Elles ont dit.
Oni powiedzieli = Ils ont dit.

Akurat czasownik dire (mówiÌ) tworzy czas przesz³y z czasownikiem posi³kowym avoir (mieÌ) i tu p³eÌ podmiotów w zdaniu okreœlaj¹ tylko zaimi osobowe elles (one) i ils (oni). Inaczej ma siê sprawa wtedy, gdy dany czasownik ³¹czy siê z czasownikiem posi³kowym etre (byÌ):

One wyjechaÂły = Elles sont parties.
Oni wyjechali = Ils sont partis.

Wszystko  piĂŞknie, ale KasieĂąko taki drobiazg, suÂłek uÂżyÂł II osoby liczby mnogiej - i dla takiej formy, o ile mi wiadomo, jeÂżyk francuski nie rozrĂłznia rodzaju meskiego od ÂżeĂąskiego. WiĂŞc jednak w tym konkretnym przypadku - to SuÂłek, nie Ewa, ma racjĂŞ  Spoko
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2011, 08:42:41 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #198 : Sierpień 13, 2011, 09:55:11 »

Wszystko  piĂŞknie, ale KasieĂąko taki drobiazg, suÂłek uÂżyÂł II osoby liczby mnogiej - i dla takiej formy, o ile mi wiadomo, jeÂżyk francuski nie rozrĂłznia rodzaju meskiego od ÂżeĂąskiego. WiĂŞc jednak w tym konkretnym przypadku - to SuÂłek, nie Ewa, ma racjĂŞ  Spoko

Drogi Januszu, rozró¿nia!  Fakt, nie doczytaÂłam dokÂładnie postu SuÂłka i 3. os. l. mn. jako pierwsza przyszÂła mi do gÂłowy.

Vous etes parties = WyjechaÂłyÂście.
Vous etes partis = WyjechaliÂście.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #199 : Sierpień 13, 2011, 10:50:53 »

droga KasieĂąko, prawdĂŞ ÂściĂŞ rzekÂły, ale ominĂŞÂły ten konkretny suÂłkowy przypadek
Owszem, przy czasownikach odmienianych z etre, jest jak piszesz. Ale akurat dla form: "dyskutowaÂłyÂście" i "dyskutowaliÂście" we francuskim (wg mego stanu wiedzy) nie ma rĂłznic i obie sÂą pisane (i brzmiÂą) : vous avez discute.
N'est ce pas? 
A poza tym dziĂŞki za wykÂładzik Buziak (i powiem Ci po cichutku: troszkĂŞ CiĂŞ za to lubiĂŞ )
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2011, 11:04:05 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #200 : Sierpień 13, 2011, 11:02:01 »

Ekipa dotarÂła na miejsce Chichot Chichot Jak dobrze zobaczyĂŚ siĂŞ znowu i razem spĂŞdziĂŚ ostatni dzieĂą tego pamiĂŞtnego festiwalu:)))
Rano Duszniki tonĂŞÂły w strugach deszczu, ale szczĂŞÂśliwie powoli siĂŞ przejaÂśnia.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #201 : Sierpień 13, 2011, 11:10:46 »

Hej ekipo!
wÂłasnie jedziemy na mini wycieczkĂŞ do Zielenca. Mamy2-3 wolne miejsca w aucie. KtoÂś moÂże z Was reflektuje?

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #202 : Sierpień 13, 2011, 11:57:52 »

Ale akurat dla form: "dyskutowaÂłyÂście" i "dyskutowaliÂście" we francuskim (wg mego stanu wiedzy) nie ma rĂłznic i obie sÂą pisane (i brzmiÂą) : vous avez discute.
N'est ce pas? 
A poza tym dziĂŞki za wykÂładzik Buziak (i powiem Ci po cichutku: troszkĂŞ CiĂŞ za to lubiĂŞ )

Tak Januszu, z avoir nie ma w pisowni Âżadnej ró¿nicy  Pozostaje tylko pytanie, czy dyskutowaliÂście/dyskutowaÂłyÂście nie uÂżyĂŚ tutaj w czasie imparfait, jako Âże dyskusja miaÂła miejsce w przeszÂłoÂści bez okreÂślonych ram czasowych i miaÂła charakter ciagÂły 

A sympatiĂŞ w peÂłni odwzajemniam   

Amusez-vous bien!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #203 : Sierpień 13, 2011, 14:21:03 »

SÂłuchajcie, sÂłuchajcie!
WÂłasnie DaniÂł spozywa z wilczym apetytem suty obiad, w hotelowej restauracji... Oj bĂŞdzie miÂł duuuuuuÂżo siÂł na dzisiejszym Koncercie

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #204 : Sierpień 13, 2011, 16:22:00 »

No to kwestie wyraÂżenia uczuĂŚ mamy wyjaÂśnione W razie gdyby mĂłwili do siebie, musieliby jedynie wymieniĂŚ koĂącĂłwkĂŞ na "de toi"
No có¿: co do mnie - Moi aussi, je suis tombee amoureuse de Frederic
Je tombe amoureuse de lui chaque jour, ici  Chichot ( Tutaj zakochujĂŞ siĂŞ w nim codziennie )

W codziennym zakochiwaniu siĂŞ w muzyce Fryderyka bardzo pomaga zwiĂŞkszenie proporcji jego muzyki do innych utworĂłw. Jak juÂż wspomniaÂłam, ciÂągle jest mi tutaj maÂło Chopina i z radoÂściÂą witam kaÂżdy recital, w ktĂłrym jego muzyka odgrywa znaczÂącÂą rolĂŞ (z przyjemnoÂściÂą odnotowaÂłam, Âże nasi konkursowicze spisujÂą siĂŞ pod tym wzglĂŞdem zadowalajÂąco)
MiaÂłam teÂż szczĂŞÂśliwie okazjĂŞ posmakowaĂŚ Fryderykowej muzyki w dodatkowym czasie i niezwyczajnej scenerii.
W œrodow¹ noc w dworku Chopina wyst¹pi³ zespó³ wokalny Voice Factory. Wstêp na ich koncert nie by³ uwzglêdniony w karnetach, i nie zainteresowa³am siê nawet zbytnio repertuarem tego dodatkowego recitalu, zw³aszcza z uwagi na póŸn¹ porê (wieczorem jesteœmy ju¿ bardzo zmêczeni), i to po tak bogatym w emocje koncercie Lukasa. Jednak tu¿ przed ich wystêpem dotar³o ju¿ do mnie - zespó³ z Wroc³awia, przypominaj¹cy Novi Singers. Œpiewaj¹cy muzykê Chopina. Musia³am pos³uchaÌ choÌ przez chwilê...
Noc byÂła zimna, niemal mroÂźna. Jednak nad dworkiem wyszedÂł na niebo ksiĂŞÂżyc w peÂłni i oÂświetlaÂł mocnym blaskiem park zdrojowy. WyobraÂźcie sobie ten widok – szpaler przystrzyÂżonych drzew, lampy o okrÂągÂłych zÂłotych kloszach,  alejki, klomby, niskie ÂżywopÂłoty, pomnik Fryderyka – wszystko zalane srebrnÂą poÂświatÂą ksiĂŞÂżyca, inne niÂż w dzieĂą, bajkowe, tajemnicze. Na czarnym niebie gdzieniegdzie podÂświetlone srebrzyÂście chmury i czasem poÂśrĂłd nich migoczÂące iskierki gwiazd. Widok jak z czarodziejskiej baÂśni, wszystko trwa nieruchomo w ciszy, jakby w oczekiwaniu na coÂś cudownego, co zaraz musi siĂŞ zdarzyĂŚ...
I nagle nad tym wszystkim unosi siĂŞ piĂŞkny, czysty gÂłos – cudowna, wysoka nuta, brzmiÂąca w nocnym powietrzu, ktĂłrÂą potem podejmujÂą inni. Chopin. Magia i czar osiÂągajÂą kulminacjĂŞ. Zainstalowane w parku gÂłoÂśniki sprawiajÂą, Âże moÂżna go wysÂłuchaĂŚ stojÂąc tu, w parku pod srebrnym ksiĂŞÂżycem. StojĂŞ wiĂŞc, patrzĂŞ w ksiĂŞÂżyc, sÂłucham Scherza h-moll, "kolĂŞdy", tak piĂŞknie komponujÂącej siĂŞ z tym niesamowitym, baÂśniowym nastrojem...
Nie chcĂŞ stÂąd odchodziĂŚ, mogÂłabym tu zostaĂŚ wiecznie, w potoku srebrnego ÂświatÂła, sÂłuchajÂąc tych gÂłosĂłw. Bo oto w nocnym powietrzu brzmi Preludium e-moll... a potem jeszcze Walc a-moll i preludium Des-dur... OglÂądam jeszcze ten inny, baÂśniowy park w rytm muzyki, stÂąpajÂąc jak najciszej, Âżeby echo moich krokĂłw nie naruszyÂło jej piĂŞkna. Jeszcze jeden Walc – Des-dur, i czar pryska – zrywajÂą siĂŞ oklaski... wracam do hoteliku alejÂą poÂśrĂłd potĂŞÂżnych drzew i zÂłotych kul latarni i dopiero teraz czujĂŞ, jak bardzo jest zimno...
WymagaÂłam szybkiej reanimacji pod gorÂącym prysznicem Ale nie ÂżaÂłujĂŞ niezwykÂłego przeÂżycia tamtej nocy. Nocy Chopina Âśpiewanego pod ksiĂŞÂżycem
Asiu,
mam Âłzy w oczach
im dalej zag³êbiam siê w
Twoje pisarstwo.
Jestem wraÂżliwy na piĂŞkne opisy.

pozdrawiam          
               Marek
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #205 : Sierpień 13, 2011, 18:13:10 »

oho, w osobie Janusza znalaz³em cennego adwokata w lingwistycznym sporze Chichot Dziêki, chocia¿ ja i tak nie zamierzam z Ewuni¹ i Kasi¹ wchodziÌ w tê zawi³¹ dyskusjê - nie znam francuskiego. Pochodzê z regionu, który znany jest z jêzyka Esperanto (Cu vi parolas Esperante?). Jest to jêzyk sztuczny stworzony przez jednego cz³owieka - bia³ostoczanina Ludwika Zamenhofa. W moim mieœcie odbywaj¹ siê esperanckie zjazdy, kongresy i inne atrakcje. S¹ te¿ knajpki esperanckie (Esperante kafejo). Charakterystyczny kolor to zieleù (wiadomo zielony kolor to kolor nadziei - esperanto). Wielu pos³uguje siê tym jêzykiem (ja nie). Jest prosty, lecz przez sw¹ prostotê nie da³by okazji do prowadzenia tak ciekawej dyskusji jak ta.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #206 : Sierpień 13, 2011, 18:51:11 »

SuÂłku, czêœÌ mojej rodziny pochodzi z ÂŁomÂży, tam teÂż jĂŞzyk  esperanto byÂł doœÌ
popularny. Po dziadku odziedziczyÂłam nawet samouczek esperanto i w mÂłodoÂści usiÂłowaÂłam siĂŞ
go nauczyĂŚ.TrochĂŞ nawet pamiĂŞtam

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #207 : Sierpień 13, 2011, 20:25:15 »

Skoro mowa o esperanto, a co za tym idzie i "nadziei"..to moÂże i cosik wiĂŞcej o samej barwie zieleni 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_zielona
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #208 : Sierpień 13, 2011, 21:09:42 »

Dla tych co podobnie jak ja nie mogÂą byĂŚ dziÂś na koncercie DaniÂła w e-moll (w caÂłoÂści!!) wykonany przez niego podczas konkursu A. Rubinsteina: http://www.youtube.com/watch?v=9XG9ueR0guE&feature=related
Dla mnie DT to prawdziwy mag fortepianu - wci¹ga tak w g³êbie swojej interpretacji, prze¿yÌ, emocji, ¿e nie sposób sie oderwaÌ od jego gry, powstrzymaÌ dreszczy... Czy tak bêdzie w Dusznikach? Nie w¹tpiê, ¿e na ¿ywo przekaz jego fluidów jest jeszcze bardziej odczuwalny... Pozdrowienia i serdeczne podziêkowania dla Naszych Wspania³ych reporterów - nie "odp³yùcie" tam dzisiaj, pamiêtajcie o oddychaniu - bo czekamy na Wasze komentarze...
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #209 : Sierpień 13, 2011, 21:25:26 »

czekamy na Wasze komentarze...

GorÂące pozdrowienia dla ForumowiczĂłw!  Chichot

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum