Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 130462 razy)
fille007
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #195 :
Sierpień 12, 2011, 23:12:12 »
Cytat: ewa578 Sierpień 12, 2011, 11:48:02
Francuski S³awku, równie¿ posiada liczbê mnog¹ w rodzaju ¿eùskim i mêskim. Wiêc którymkolwiek z tych dwu jêzyków pos³ugiwa³ siê Fryderyk, musia³ rozró¿niaÌ rodzaje. Ciekawe jak mówi³ o George?!
Ewa ma racjĂŞ
NaleÂży jednak pamietaĂŚ o tym, Âże francuski nie ma rodzaju nijakiego.
I tak w zÂłoÂżonym czasie przeszÂłym passĂŠ composĂŠ wyglÂąda to tak:
One powiedziaÂły = Elles ont dit.
Oni powiedzieli = Ils ont dit.
Akurat czasownik
dire
(mĂłwiĂŚ) tworzy czas przeszÂły z czasownikiem posiÂłkowym
avoir
(mieĂŚ) i tu pÂłeĂŚ podmiotĂłw w zdaniu okreÂślajÂą tylko zaimi osobowe
elles
(one) i
ils
(oni). Inaczej ma siê sprawa wtedy, gdy dany czasownik ³¹czy siê z czasownikiem posi³kowym
etre
(byĂŚ):
One wyjechaÂły = Elles sont parties.
Oni wyjechali = Ils sont partis.
A wracajÂąc do rodzajĂłw, Fryderyka i George, Madame Sand powiedziaÂłaby:
Je suis tombĂŠe amoureuse de FrĂŠdĂŠrick = ZakochaÂłam siĂŞ we Fryderyku.
A Chopin:
Je suis tombĂŠ amoureux de George = ZakochaÂłem siĂŞ w George (wÂłaÂściwie to w Aurorze)
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2011, 23:14:00 wysłane przez φιλλε007
»
Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #196 :
Sierpień 13, 2011, 03:21:13 »
No to kwestie wyraÂżenia uczuĂŚ mamy wyjaÂśnione
W razie gdyby mĂłwili do siebie, musieliby jedynie wymieniĂŚ koĂącĂłwkĂŞ na "de toi"
No có¿: co do mnie - Moi aussi, je suis tombee amoureuse de Frederic
Je tombe amoureuse de lui chaque jour, ici
( Tutaj zakochujĂŞ siĂŞ w nim codziennie
)
W codziennym zakochiwaniu siĂŞ w muzyce Fryderyka bardzo pomaga zwiĂŞkszenie proporcji jego muzyki do innych utworĂłw. Jak juÂż wspomniaÂłam, ciÂągle jest mi tutaj maÂło Chopina i z radoÂściÂą witam kaÂżdy recital, w ktĂłrym jego muzyka odgrywa znaczÂącÂą rolĂŞ (z przyjemnoÂściÂą odnotowaÂłam, Âże nasi konkursowicze spisujÂą siĂŞ pod tym wzglĂŞdem zadowalajÂąco)
MiaÂłam teÂż szczĂŞÂśliwie okazjĂŞ posmakowaĂŚ Fryderykowej muzyki w dodatkowym czasie i niezwyczajnej scenerii.
W œrodow¹ noc w dworku Chopina wyst¹pi³ zespó³ wokalny Voice Factory. Wstêp na ich koncert nie by³ uwzglêdniony w karnetach, i nie zainteresowa³am siê nawet zbytnio repertuarem tego dodatkowego recitalu, zw³aszcza z uwagi na póŸn¹ porê (wieczorem jesteœmy ju¿ bardzo zmêczeni), i to po tak bogatym w emocje koncercie Lukasa. Jednak tu¿ przed ich wystêpem dotar³o ju¿ do mnie - zespó³ z Wroc³awia, przypominaj¹cy Novi Singers. Œpiewaj¹cy muzykê Chopina. Musia³am pos³uchaÌ choÌ przez chwilê...
Noc byÂła zimna, niemal mroÂźna. Jednak nad dworkiem wyszedÂł na niebo ksiĂŞÂżyc w peÂłni i oÂświetlaÂł mocnym blaskiem park zdrojowy. WyobraÂźcie sobie ten widok – szpaler przystrzyÂżonych drzew, lampy o okrÂągÂłych zÂłotych kloszach, alejki, klomby, niskie ÂżywopÂłoty, pomnik Fryderyka – wszystko zalane srebrnÂą poÂświatÂą ksiĂŞÂżyca, inne niÂż w dzieĂą, bajkowe, tajemnicze. Na czarnym niebie gdzieniegdzie podÂświetlone srebrzyÂście chmury i czasem poÂśrĂłd nich migoczÂące iskierki gwiazd. Widok jak z czarodziejskiej baÂśni, wszystko trwa nieruchomo w ciszy, jakby w oczekiwaniu na coÂś cudownego, co zaraz musi siĂŞ zdarzyĂŚ...
I nagle nad tym wszystkim unosi siĂŞ piĂŞkny, czysty gÂłos – cudowna, wysoka nuta, brzmiÂąca w nocnym powietrzu, ktĂłrÂą potem podejmujÂą inni. Chopin. Magia i czar osiÂągajÂą kulminacjĂŞ. Zainstalowane w parku gÂłoÂśniki sprawiajÂą, Âże moÂżna go wysÂłuchaĂŚ stojÂąc tu, w parku pod srebrnym ksiĂŞÂżycem. StojĂŞ wiĂŞc, patrzĂŞ w ksiĂŞÂżyc, sÂłucham Scherza h-moll, "kolĂŞdy", tak piĂŞknie komponujÂącej siĂŞ z tym niesamowitym, baÂśniowym nastrojem...
Nie chcĂŞ stÂąd odchodziĂŚ, mogÂłabym tu zostaĂŚ wiecznie, w potoku srebrnego ÂświatÂła, sÂłuchajÂąc tych gÂłosĂłw. Bo oto w nocnym powietrzu brzmi Preludium e-moll... a potem jeszcze Walc a-moll i preludium Des-dur... OglÂądam jeszcze ten inny, baÂśniowy park w rytm muzyki, stÂąpajÂąc jak najciszej, Âżeby echo moich krokĂłw nie naruszyÂło jej piĂŞkna. Jeszcze jeden Walc – Des-dur, i czar pryska – zrywajÂą siĂŞ oklaski... wracam do hoteliku alejÂą poÂśrĂłd potĂŞÂżnych drzew i zÂłotych kul latarni i dopiero teraz czujĂŞ, jak bardzo jest zimno...
WymagaÂłam szybkiej reanimacji pod gorÂącym prysznicem
Ale nie ÂżaÂłujĂŞ niezwykÂłego przeÂżycia tamtej nocy. Nocy Chopina Âśpiewanego pod ksiĂŞÂżycem
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #197 :
Sierpień 13, 2011, 08:40:31 »
Cytat: φιλλε007 Sierpień 12, 2011, 23:12:12
Ewa ma racjĂŞ
NaleÂży jednak pamietaĂŚ o tym, Âże francuski nie ma rodzaju nijakiego.
I tak w zÂłoÂżonym czasie przeszÂłym passĂŠ composĂŠ wyglÂąda to tak:
One powiedziaÂły = Elles ont dit.
Oni powiedzieli = Ils ont dit.
Akurat czasownik
dire
(mĂłwiĂŚ) tworzy czas przeszÂły z czasownikiem posiÂłkowym
avoir
(mieĂŚ) i tu pÂłeĂŚ podmiotĂłw w zdaniu okreÂślajÂą tylko zaimi osobowe
elles
(one) i
ils
(oni). Inaczej ma siê sprawa wtedy, gdy dany czasownik ³¹czy siê z czasownikiem posi³kowym
etre
(byĂŚ):
One wyjechaÂły = Elles sont parties.
Oni wyjechali = Ils sont partis.
Wszystko piĂŞknie, ale KasieĂąko taki drobiazg, suÂłek uÂżyÂł II osoby liczby mnogiej - i dla takiej formy, o ile mi wiadomo, jeÂżyk francuski nie rozrĂłznia rodzaju meskiego od ÂżeĂąskiego. WiĂŞc jednak w tym konkretnym przypadku - to SuÂłek, nie Ewa, ma racjĂŞ
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2011, 08:42:41 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #198 :
Sierpień 13, 2011, 09:55:11 »
Cytat: Janusz1228 Sierpień 13, 2011, 08:40:31
Wszystko piĂŞknie, ale KasieĂąko taki drobiazg, suÂłek uÂżyÂł II osoby liczby mnogiej - i dla takiej formy, o ile mi wiadomo, jeÂżyk francuski nie rozrĂłznia rodzaju meskiego od ÂżeĂąskiego. WiĂŞc jednak w tym konkretnym przypadku - to SuÂłek, nie Ewa, ma racjĂŞ
Drogi Januszu, rozró¿nia!
Fakt, nie doczytaÂłam dokÂładnie postu SuÂłka i 3. os. l. mn. jako pierwsza przyszÂła mi do gÂłowy.
Vous etes parties = WyjechaÂłyÂście.
Vous etes partis = WyjechaliÂście.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #199 :
Sierpień 13, 2011, 10:50:53 »
droga KasieĂąko, prawdĂŞ ÂściĂŞ rzekÂły, ale ominĂŞÂły ten konkretny suÂłkowy przypadek
Owszem, przy czasownikach odmienianych z etre, jest jak piszesz. Ale akurat dla form: "dyskutowaÂłyÂście" i "dyskutowaliÂście" we francuskim (wg mego stanu wiedzy) nie ma rĂłznic i obie sÂą pisane (i brzmiÂą) : vous avez discute.
N'est ce pas?
A poza tym dziĂŞki za wykÂładzik
(i powiem Ci po cichutku: troszkĂŞ CiĂŞ za to lubiĂŞ
)
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2011, 11:04:05 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #200 :
Sierpień 13, 2011, 11:02:01 »
Ekipa dotarÂła na miejsce
Jak dobrze zobaczyĂŚ siĂŞ znowu i razem spĂŞdziĂŚ ostatni dzieĂą tego pamiĂŞtnego festiwalu:)))
Rano Duszniki tonĂŞÂły w strugach deszczu, ale szczĂŞÂśliwie powoli siĂŞ przejaÂśnia.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #201 :
Sierpień 13, 2011, 11:10:46 »
Hej ekipo!
wÂłasnie jedziemy na mini wycieczkĂŞ do Zielenca. Mamy2-3 wolne miejsca w aucie. KtoÂś moÂże z Was reflektuje?
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #202 :
Sierpień 13, 2011, 11:57:52 »
Cytat: Janusz1228 Sierpień 13, 2011, 10:50:53
Ale akurat dla form: "dyskutowaÂłyÂście" i "dyskutowaliÂście" we francuskim (wg mego stanu wiedzy) nie ma rĂłznic i obie sÂą pisane (i brzmiÂą) : vous avez discute.
N'est ce pas?
A poza tym dziĂŞki za wykÂładzik
(i powiem Ci po cichutku: troszkĂŞ CiĂŞ za to lubiĂŞ
)
Tak Januszu, z
avoir
nie ma w pisowni ¿adnej ró¿nicy
Pozostaje tylko pytanie, czy dyskutowaliÂście/dyskutowaÂłyÂście nie uÂżyĂŚ tutaj w czasie
imparfait
, jako Âże dyskusja miaÂła miejsce w przeszÂłoÂści bez okreÂślonych ram czasowych i miaÂła charakter ciagÂły
A sympatiĂŞ w peÂłni odwzajemniam
Amusez-vous bien!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #203 :
Sierpień 13, 2011, 14:21:03 »
SÂłuchajcie, sÂłuchajcie!
WÂłasnie DaniÂł spozywa z wilczym apetytem suty obiad, w hotelowej restauracji... Oj bĂŞdzie miÂł duuuuuuÂżo siÂł na dzisiejszym Koncercie
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #204 :
Sierpień 13, 2011, 16:22:00 »
Cytat: Aleksias Sierpień 13, 2011, 03:21:13
No to kwestie wyraÂżenia uczuĂŚ mamy wyjaÂśnione
W razie gdyby mĂłwili do siebie, musieliby jedynie wymieniĂŚ koĂącĂłwkĂŞ na "de toi"
No có¿: co do mnie - Moi aussi, je suis tombee amoureuse de Frederic
Je tombe amoureuse de lui chaque jour, ici
( Tutaj zakochujĂŞ siĂŞ w nim codziennie
)
W codziennym zakochiwaniu siĂŞ w muzyce Fryderyka bardzo pomaga zwiĂŞkszenie proporcji jego muzyki do innych utworĂłw. Jak juÂż wspomniaÂłam, ciÂągle jest mi tutaj maÂło Chopina i z radoÂściÂą witam kaÂżdy recital, w ktĂłrym jego muzyka odgrywa znaczÂącÂą rolĂŞ (z przyjemnoÂściÂą odnotowaÂłam, Âże nasi konkursowicze spisujÂą siĂŞ pod tym wzglĂŞdem zadowalajÂąco)
MiaÂłam teÂż szczĂŞÂśliwie okazjĂŞ posmakowaĂŚ Fryderykowej muzyki w dodatkowym czasie i niezwyczajnej scenerii.
W œrodow¹ noc w dworku Chopina wyst¹pi³ zespó³ wokalny Voice Factory. Wstêp na ich koncert nie by³ uwzglêdniony w karnetach, i nie zainteresowa³am siê nawet zbytnio repertuarem tego dodatkowego recitalu, zw³aszcza z uwagi na póŸn¹ porê (wieczorem jesteœmy ju¿ bardzo zmêczeni), i to po tak bogatym w emocje koncercie Lukasa. Jednak tu¿ przed ich wystêpem dotar³o ju¿ do mnie - zespó³ z Wroc³awia, przypominaj¹cy Novi Singers. Œpiewaj¹cy muzykê Chopina. Musia³am pos³uchaÌ choÌ przez chwilê...
Noc byÂła zimna, niemal mroÂźna. Jednak nad dworkiem wyszedÂł na niebo ksiĂŞÂżyc w peÂłni i oÂświetlaÂł mocnym blaskiem park zdrojowy. WyobraÂźcie sobie ten widok – szpaler przystrzyÂżonych drzew, lampy o okrÂągÂłych zÂłotych kloszach, alejki, klomby, niskie ÂżywopÂłoty, pomnik Fryderyka – wszystko zalane srebrnÂą poÂświatÂą ksiĂŞÂżyca, inne niÂż w dzieĂą, bajkowe, tajemnicze. Na czarnym niebie gdzieniegdzie podÂświetlone srebrzyÂście chmury i czasem poÂśrĂłd nich migoczÂące iskierki gwiazd. Widok jak z czarodziejskiej baÂśni, wszystko trwa nieruchomo w ciszy, jakby w oczekiwaniu na coÂś cudownego, co zaraz musi siĂŞ zdarzyĂŚ...
I nagle nad tym wszystkim unosi siĂŞ piĂŞkny, czysty gÂłos – cudowna, wysoka nuta, brzmiÂąca w nocnym powietrzu, ktĂłrÂą potem podejmujÂą inni. Chopin. Magia i czar osiÂągajÂą kulminacjĂŞ. Zainstalowane w parku gÂłoÂśniki sprawiajÂą, Âże moÂżna go wysÂłuchaĂŚ stojÂąc tu, w parku pod srebrnym ksiĂŞÂżycem. StojĂŞ wiĂŞc, patrzĂŞ w ksiĂŞÂżyc, sÂłucham Scherza h-moll, "kolĂŞdy", tak piĂŞknie komponujÂącej siĂŞ z tym niesamowitym, baÂśniowym nastrojem...
Nie chcĂŞ stÂąd odchodziĂŚ, mogÂłabym tu zostaĂŚ wiecznie, w potoku srebrnego ÂświatÂła, sÂłuchajÂąc tych gÂłosĂłw. Bo oto w nocnym powietrzu brzmi Preludium e-moll... a potem jeszcze Walc a-moll i preludium Des-dur... OglÂądam jeszcze ten inny, baÂśniowy park w rytm muzyki, stÂąpajÂąc jak najciszej, Âżeby echo moich krokĂłw nie naruszyÂło jej piĂŞkna. Jeszcze jeden Walc – Des-dur, i czar pryska – zrywajÂą siĂŞ oklaski... wracam do hoteliku alejÂą poÂśrĂłd potĂŞÂżnych drzew i zÂłotych kul latarni i dopiero teraz czujĂŞ, jak bardzo jest zimno...
WymagaÂłam szybkiej reanimacji pod gorÂącym prysznicem
Ale nie ÂżaÂłujĂŞ niezwykÂłego przeÂżycia tamtej nocy. Nocy Chopina Âśpiewanego pod ksiĂŞÂżycem
Asiu,
mam Âłzy w oczach
im dalej zag³êbiam siê w
Twoje pisarstwo.
Jestem wraÂżliwy na piĂŞkne opisy.
pozdrawiam
Marek
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #205 :
Sierpień 13, 2011, 18:13:10 »
oho, w osobie Janusza znalazÂłem cennego adwokata w lingwistycznym sporze
Dziêki, chocia¿ ja i tak nie zamierzam z Ewuni¹ i Kasi¹ wchodziÌ w tê zawi³¹ dyskusjê - nie znam francuskiego. Pochodzê z regionu, który znany jest z jêzyka Esperanto (Cu vi parolas Esperante?). Jest to jêzyk sztuczny stworzony przez jednego cz³owieka - bia³ostoczanina Ludwika Zamenhofa. W moim mieœcie odbywaj¹ siê esperanckie zjazdy, kongresy i inne atrakcje. S¹ te¿ knajpki esperanckie (Esperante kafejo). Charakterystyczny kolor to zieleù (wiadomo zielony kolor to kolor nadziei - esperanto). Wielu pos³uguje siê tym jêzykiem (ja nie). Jest prosty, lecz przez sw¹ prostotê nie da³by okazji do prowadzenia tak ciekawej dyskusji jak ta.
http://franzschubert.pl
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #206 :
Sierpień 13, 2011, 18:51:11 »
Su³ku, czêœÌ mojej rodziny pochodzi z £om¿y, tam te¿ jêzyk esperanto by³ doœÌ
popularny. Po dziadku odziedziczyÂłam nawet samouczek esperanto i w mÂłodoÂści usiÂłowaÂłam siĂŞ
go nauczyĂŚ.TrochĂŞ nawet pamiĂŞtam
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #207 :
Sierpień 13, 2011, 20:25:15 »
Skoro mowa o esperanto, a co za tym idzie i "nadziei"..to moÂże i cosik wiĂŞcej o samej barwie zieleni
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_zielona
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #208 :
Sierpień 13, 2011, 21:09:42 »
Dla tych co podobnie jak ja nie mogÂą byĂŚ dziÂś na koncercie DaniÂła w e-moll (w caÂłoÂści!!) wykonany przez niego podczas konkursu A. Rubinsteina:
http://www.youtube.com/watch?v=9XG9ueR0guE&feature=related
Dla mnie DT to prawdziwy mag fortepianu - wci¹ga tak w g³êbie swojej interpretacji, prze¿yÌ, emocji, ¿e nie sposób sie oderwaÌ od jego gry, powstrzymaÌ dreszczy... Czy tak bêdzie w Dusznikach? Nie w¹tpiê, ¿e na ¿ywo przekaz jego fluidów jest jeszcze bardziej odczuwalny... Pozdrowienia i serdeczne podziêkowania dla Naszych Wspania³ych reporterów - nie "odp³yùcie" tam dzisiaj, pamiêtajcie o oddychaniu - bo czekamy na Wasze komentarze...
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #209 :
Sierpień 13, 2011, 21:25:26 »
Cytat: Bodek1 Sierpień 13, 2011, 21:09:42
czekamy na Wasze komentarze...
GorÂące pozdrowienia dla ForumowiczĂłw!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
...
12