Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 129419 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #210 : Sierpień 13, 2011, 23:58:52 »

rzuciÂł na kolana, powaliÂł, znokautowaÂł...do przerwy.
Po przerwie - to byÂł dobry koncert.
5 bisĂłw (to tegoroczny festiwalowy rekord!) - z koĂącowÂą wÂłasna kompozycjÂą. BĂŞdÂą na YT
Beatka jest teraz na przyjeciu u DaniÂła.
Padam - jakem jeszcze Âżyw.
Do zobaczenie Duszniki.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2011, 18:52:16 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #211 : Sierpień 14, 2011, 09:38:25 »

Beatko, napisz koniecznie o Twoim spotkaniu z Dani³³em. Koniecznie!!! A w dedykacji ode mnie za wspólne przezywanie festiwalowych zmagaù piosenka z moich stron http://www.youtube.com/watch?v=fBf7XnXZjZ8

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #212 : Sierpień 14, 2011, 14:24:45 »

Asia Dorota i ja jesteÂśmy juÂż w domach. Ewa niedÂługo dojedzie do Radomia, Beata jest w drodze do Warszawy.

Do zobaczenia w przyszÂłym roku - wg nieoficjalnych informacji przyszÂłoroczny festiwal otworzy recital Trifonova 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #213 : Sierpień 14, 2011, 20:08:34 »

WgraÂłem juÂż trzeci z piĂŞciu bisĂłw DaniÂła

http://www.youtube.com/watch?v=wY9eb25-ous

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #214 : Sierpień 14, 2011, 20:16:18 »

Januszu.
Jest jakis maly element niedbalstwa w tym wykonaniu.
Moze to blad jakosci nagrania.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #215 : Sierpień 14, 2011, 20:37:04 »

Jest, to prawda. Tak jak i prawda jest to, Âż najciekawsze, najbardziej niezwykÂłe intepretacje byÂły w czĂŞÂści pierwszej Koncertu. A bisy, jak to bisy... gdy Artysta zmĂŞczony rĂłznie wypadaja

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #216 : Sierpień 14, 2011, 21:01:24 »

Witajcie Forumowicze, ale siê stêskni³am! Zaraz siê umoszczê, wyœciskam rodzinê i do³¹czê do muzycznego towarzystwa, wirtualnego na powrót, a ju¿ przez chwilê mo¿na by³o pogadaÌ z ¿ywymi ludŸmi
Koncert Daniila najlepszy ze wszystkich, a by³am ju¿ na czterech. Ch³opak siê wyraŸnie rozwija. Dosta³ og³uszaj¹ce brawa, które nie milk³y d³ugo, a¿ po pi¹ty bis, Rachmanianê. Koncert Daniila nie by³ JAK spe³nienie marzeù. BY£ spe³nieniem marzeù. Nikt nie pozosta³ zawiedziony, rozczarowany, ch³opak da³ z siebie 100 %, Campanella + Mephisto Walz to najlepsze utwory z koncertu, jeden po drugim powala³y, masakrowa³y. Wgniata³y w fotele, nie by³o si³y by wstaÌ i wyjœÌ na przerwê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #217 : Sierpień 14, 2011, 21:39:25 »

Tak, to co siĂŞ dziaÂło do przerwy - to byÂł boski muzyczny eliksir... Niezapomniane dla mnie wraÂżenie na wiele, wiele lat. Ba! Na zawsze!
Ca³a II czêœÌ na któr¹ z³ozyly siê mazurki op. 50 i etiudy op. 25 by³y te¿ piekne, ale... ale ju¿ nie tak namaszczone, ju¿ nie takie transcendentalne. Ale przeciê¿ to by³y nadal produkcje na najwy¿szym poziomie, które mozna by³oby s³uchaÌ i s³uchaÌ...

PoniÂżej - ostatni bis. Rachmaniana.

http://www.youtube.com/watch?v=NI3_uFnpYcc

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #218 : Sierpień 14, 2011, 22:31:25 »

Dla mnie w Daniile fascynuj¹ce jest to, ¿e on siê tak b³yskawicznie rozwija, rozszerza repertuar, do³¹cza ci¹gle nowych kompozytorów i kolejne nowe utwory w tempie b³yskawicznym. Jak dobrze pos³uchaÌ w jego wykonaniu tak¿e Bacha, Beethovena, Schuberta, Schumanna. No i f-molla

Co do koncertu jeszcze, to byÂło big bara boom, fajerwerki w pozytywnym znaczeniu, ukoronowanie, wisienka na torcie tegorocznego festiwalu. Wszystkie utwory byÂły bardzo "DaniÂłowe" graÂł je "po swojemu", jak czarodziej, ktĂłry dotkn¹³ fortepianu i zaczarowaÂł go i od tej pory instrument wydaje tylko dÂźwiĂŞki wg Âżyczenia, zaczarowane i oczarowujÂące publicznoœÌ, czyste, pereÂłkowe, szemrzÂące. Bo nawet wÂściekÂłe diabelskie momenty Mefisto teÂż czarowaÂły, publika byÂła zahipnotyzowana, w transie. Campanella idealna, bezb³êdna, porywajÂąca, mam wraÂżenie, Âże tak dobrej wczeÂśniej jeszcze nie zagraÂł. Daniil zadowolony, uÂśmiechniĂŞty, szczĂŞÂśliwy, kÂłaniajÂący siĂŞ czĂŞsto gĂŞsto z rĂŞkÂą na sercu Kontakt z publicznoÂściÂą utrzymuje caÂły czas, nawet kiedy siĂŞ kÂłania. Mazurki zagraÂł cudnie jak zawsze, takie chopinowsko-daniÂłowe pereÂłeczki. Etiudy zagraÂł po swojemu i nie wiem juÂż czy wolĂŞ jego wykonanie czy Geniusasa  Niezdecydowany BojĂŞ siĂŞ siĂŞ etiud 10 i 12 Szok zwÂłaszcza po diabelskim walczyku. SzczĂŞÂście, Âże Prokofiewa nie wmanewrowaÂł.

Po koncercie miaÂłam okazjĂŞ znaleŸÌ siĂŞ w sali w ktĂłrej pan Paleczny zorganizowaÂł "poÂżegnalnÂą lampkĂŞ wina" po festiwalu dla garstki wybranych osĂłb, wraz z naszym Panem Redaktorem, PawÂłem Wakarecym, Marcinem Koziakiem i Daniilem w roli gwiazdy. ÂŁatwiej byÂło porozmawiaĂŚ z polskim finalistÂą niÂż z rosyjskim, byÂł nieustajÂąco okupowany. WiĂŞc rozmawiaÂłam z PawÂłem Wakarecym. Ale i nadszedÂł moment, Âże stanĂŞÂłam twarzÂą w twarz z Daniilem i mnie oczywiÂście zatkaÂło. CoÂś tam powiedziaÂłam, ale w koĂącu poddaÂłam siĂŞ i zapytaÂłam, dlaczego nie zna polskiego, bo ja w tej chwili nie potrafiĂŞ wypowiedzieĂŚ wszystkiego, co chciaÂłabym, po angielsku. OdpowiedziaÂł, Âże nie rozumie co prawda polskiego jĂŞzyka mĂłwionego, ale rozumie po polsku w formie pisanej  
MiaÂłam teÂż okazjĂŞ uÂścisn¹Ì dÂłoĂą samemu panu Palecznemu i teraz juÂż go lubiĂŞ!  W imieniu Ekipy poÂżegnaÂłam teÂż Pana Redaktora Naszego.

DziÂś rano zbieraÂłam siĂŞ do odjazdu z Dusznik, idĂŞ sobie przez rynek z walizeczkÂą i kogo widzĂŞ? Mojego wczorajszego rozmĂłwcĂŞ z przyjĂŞcia, pan PaweÂł w stroju turystycznym, teÂż z walizeczkÂą, przywitaliÂśmy siĂŞ uÂśmiechniĂŞtym "dzieĂą dobry". Nie jechaliÂśmy jednak jednym autokarem, los juÂż nie byÂł aÂż tak nachalny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #219 : Sierpień 14, 2011, 23:41:34 »

DziÂś rano zbieraÂłam siĂŞ do odjazdu z Dusznik, idĂŞ sobie przez rynek z walizeczkÂą i kogo widzĂŞ? Mojego wczorajszego rozmĂłwcĂŞ z przyjĂŞcia, pan PaweÂł w stroju turystycznym, teÂż z walizeczkÂą, przywitaliÂśmy siĂŞ uÂśmiechniĂŞtym "dzieĂą dobry". Nie jechaliÂśmy jednak jednym autokarem, los juÂż nie byÂł aÂż tak nachalny
a ja dziÂś rano spacerowaÂłem nieopodal parku i nikogo nie spotkaÂłem Smutny
Naszej kochanej Beatki - teÂż nie 

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #220 : Sierpień 14, 2011, 23:45:33 »

a ja dziÂś rano spacerowaÂłem nieopodal parku i nikogo nie spotkaÂłem Smutny
Naszej kochanej Beatki - teÂż nie 

Januszu, nie masz na co narzekaĂŚ, prawie codziennie jadÂłeÂś Âśniadania w doborowym towarzystwie.

Dorota wstawi³a na Facebooka zdjêcia z ostatniego dnia, szczególnie polecam przyjrzeÌ siê Beacie - uœmiech nie schodzi³ jej z twarzy - najpierw na okolicznoœÌ zbli¿aj¹cego siê koncertu Dani³a a nastêpnie po spotkaniu z pianist¹.

Rozumiem, Âże wszyscy bezpiecznie dotarli do domu. Ja zabieram siĂŞ za odsypianie, od czwartku spaÂłem moÂże 6 czy 7 godzin.

A wiĂŞc dobranoc moi drodzy i do zobaczenia za rok 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #221 : Sierpień 14, 2011, 23:51:10 »

Witajcie Forumowicze, ale siê stêskni³am! Zaraz siê umoszczê, wyœciskam rodzinê i do³¹czê do muzycznego towarzystwa, wirtualnego na powrót, a ju¿ przez chwilê mo¿na by³o pogadaÌ z ¿ywymi ludŸmi
Witaj - z powrotem forumowa - Beatko Chichot Witajcie:)))
W domu tak naprawdĂŞ bĂŞdĂŞ zapewne dopiero we wtorek. Ale przynajmniej jestem juÂż pod przyjaznym dachem zapewniajÂącym schronienie i spokojny dostĂŞp do komputera;)
Z Dusznik wyjechaliÂśmy nocÂą, przy Âświetle ksiĂŞÂżyca. Przedtem odbyliÂśmy nasz rytuaÂł - herbatkĂŞ "z cynamonem bez cynamonu" w duÂżych szklankach w miejscu, gdzie przyszliÂśmy na niÂą po raz pierwszy, pierwszego dnia... Tym razem ÂżegnaliÂśmy siĂŞ ze sobÂą i z festiwalem, Âżal ÂściskaÂł serce... PozostawiliÂśmy za sobÂą Duszniki, uÂśpione pod peÂłnym ksiĂŞÂżycem, ciche, gdy zamilkÂła Muzyka, ktĂłra oÂżywiaÂła je przez te kilka magicznych dni...

SkoĂączyÂła siĂŞ muzyczna przygoda, pewnie jedna z najciekawszych w naszym Âżyciu. Mam nadziejĂŞ, Âże potrafiliÂśmy - my, uczestnicy na Âżywo i "latajÂący reporterzy" Kuriera - sprawiĂŚ, by jak najpeÂłniej objĂŞÂła swojÂą magiÂą nas wszystkich. W kaÂżdym razie czyniliÂśmy, co w naszej mocy. I uczynimy jeszcze:) Beata prĂłcz innych wraÂżeĂą bĂŞdzie miaÂła jeszcze do opisania kilka historii, ktĂłre tylko ona moÂże opowiedzieĂŚ. O "przynudzajÂącym" Piemontesim (czy postarasz siĂŞ, Beatko, przenieœÌ na ekran ekspresjĂŞ, z jakÂą wyraÂżaÂłaÂś owo wspaniaÂłe "plum......."? ) I o Belluccim, na wspomnienie ktĂłrego nuciliÂśmy demonicznie: "don Giovaanni..."  Chichot Spodziewam siĂŞ sprawozdania dla wszystkich o dramacie w trzech czĂŞÂściach, a g³ównie o harcerzach, dwudziestej rapsodii i ukÂładaniu nut... Niniejszym przyznajĂŞ, Âże sama zrejterowaÂłam przed owÂą czĂŞÂściÂą trzeciÂą, ostatniÂą - choĂŚ akurat nie z powodu rozczarowania wykonawstwem don Giovanniego; przeÂżywaÂłam kryzys, z trudem zmusiÂłam siĂŞ do pĂłjÂścia na koncert i trzecia godzina wypeÂłniona rapsodiami Liszta przerosÂła moje zarĂłwno fizyczne jak psychiczne moÂżliwoÂści. Jednak miaÂłam jak najlepsze chĂŞci...
WspomnĂŞ jeszcze Koziaka, ktĂłrego wytropiÂłyÂśmy – ¿¹dne trofeĂłw Âłowczynie zdjĂŞĂŚ i autografĂłw – dopiero przed Chopinowskim dworkiem. ZnĂłw podarowaÂł nam nieco Chopina, zagranego z du¿¹ klasÂą – wiĂŞkszoÂści z nas najbardziej podobaÂł siĂŞ nokturn Fis dur op. 15 nr 2 – mnie osobiÂście rĂłwnieÂż Scherzo b-moll (w balladzie – wiadomo – nikt nie dorĂłwna Ingolfowi)
Oraz preludium i nokturn na lewÂą rĂŞkĂŞ Skriabina – zadziwiajÂący utwĂłr – gdybym nie wiedziaÂła, nie zorientowaÂłabym siĂŞ, Âże prawa rĂŞka pianisty spoczywa na jego kolanie Chichot
Oraz "ulubiony" Chichot utwĂłr Janusza – imponujÂącÂą fantazjĂŞ Liszta na tematy z Wesela Figara.
I jeszcze kilka s³ów o Pawle Wakarecym, ktĂłry zaprezentowaÂł nam KarnawaÂł Schumanna i Wielki Polonez Fis-dur ZarĂŞbskiego. A na bis – wycisn¹³ mi Âłzy z oczu na przecudnie zagranym preludium e-moll.
Mam nadziejĂŞ, Âże jak najwiĂŞcej bĂŞdzie retransmisji koncertĂłw, a po uspokojeniu siĂŞ wakacyjnych wyjazdĂłw – czeka nas wiele wartych ponownego – wspĂłlnego – posÂłuchania utworĂłw...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #222 : Sierpień 14, 2011, 23:58:34 »

szczególnie polecam przyjrzeÌ siê Beacie - uœmiech nie schodzi³ jej z twarzy - najpierw na okolicznoœÌ zbli¿aj¹cego siê koncertu Dani³a a nastêpnie po spotkaniu z pianist¹.

Rozumiem, Âże wszyscy bezpiecznie dotarli do domu. Ja zabieram siĂŞ za odsypianie, od czwartku spaÂłem moÂże 6 czy 7 godzin.

A wiĂŞc dobranoc moi drodzy i do zobaczenia za rok 
Tak... te piĂŞkne chwile, kiedy speÂłniajÂą siĂŞ marzenia - bezcenne...

Odsypianie - o tak, Piotrze, myÂślĂŞ, Âże jest to pomysÂł ze wszech miar wskazany i z pewnoÂściÂą pofestiwalowi Szafarczycy wprowadzÂą go (lub juÂż wprowadzajÂą) w czyn z duÂżym zapaÂłem Chichot
Dobranoc wszystkim
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #223 : Sierpień 15, 2011, 00:45:13 »

a ode mnie na dobranoc - drugi bis DaniÂła (walc Es-dur op. 18)

http://www.youtube.com/watch?v=50jj91EuAuw

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #224 : Sierpień 15, 2011, 08:20:32 »

a ode mnie na dobranoc - drugi bis DaniÂła (walc Es-dur op. 18)

Wg mnie dynamika jest za bardzo jednostajna (w sensie - zglasniamy, zciszamy, zglasniamy, zciszamy, zglasniamy, zciszamy, itd).
Dynamika, oczywiscie ksztaltuje fraze. Tym samym fraza staje sie nudna.
Inne aspekty, takie jak repetycje, rodzaj dzwieku, - doskonale.

PS
Januszu. Dziekuje bardzo za chec podzielenia sie Twoim materialem.
 Sporo trudu musialo Cie kosztowac trzymanie tego aparatu w bezruchu.
Doceniam to w pelni
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for mini-land paktprzyjazni neder-live animilkowo