Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 123893 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #210 : Sierpieñ 13, 2011, 23:58:52 »

rzuci³ na kolana, powali³, znokautowa³...do przerwy.
Po przerwie - to by³ dobry koncert.
5 bisów (to tegoroczny festiwalowy rekord!) - z koñcow± w³asna kompozycj±. Bêd± na YT
Beatka jest teraz na przyjeciu u Dani³a.
Padam - jakem jeszcze ¿yw.
Do zobaczenie Duszniki.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 14, 2011, 18:52:16 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #211 : Sierpieñ 14, 2011, 09:38:25 »

Beatko, napisz koniecznie o Twoim spotkaniu z Dani³³em. Koniecznie!!! A w dedykacji ode mnie za wspólne przezywanie festiwalowych zmagañ piosenka z moich stron http://www.youtube.com/watch?v=fBf7XnXZjZ8

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #212 : Sierpieñ 14, 2011, 14:24:45 »

Asia Dorota i ja jeste¶my ju¿ w domach. Ewa nied³ugo dojedzie do Radomia, Beata jest w drodze do Warszawy.

Do zobaczenia w przysz³ym roku - wg nieoficjalnych informacji przysz³oroczny festiwal otworzy recital Trifonova 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #213 : Sierpieñ 14, 2011, 20:08:34 »

Wgra³em ju¿ trzeci z piêciu bisów Dani³a

http://www.youtube.com/watch?v=wY9eb25-ous

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #214 : Sierpieñ 14, 2011, 20:16:18 »

Januszu.
Jest jakis maly element niedbalstwa w tym wykonaniu.
Moze to blad jakosci nagrania.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #215 : Sierpieñ 14, 2011, 20:37:04 »

Jest, to prawda. Tak jak i prawda jest to, ¿ najciekawsze, najbardziej niezwyk³e intepretacje by³y w czê¶ci pierwszej Koncertu. A bisy, jak to bisy... gdy Artysta zmêczony róznie wypadaja

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #216 : Sierpieñ 14, 2011, 21:01:24 »

Witajcie Forumowicze, ale siê stêskni³am! Zaraz siê umoszczê, wy¶ciskam rodzinê i do³±czê do muzycznego towarzystwa, wirtualnego na powrót, a ju¿ przez chwilê mo¿na by³o pogadaæ z ¿ywymi lud¼mi
Koncert Daniila najlepszy ze wszystkich, a by³am ju¿ na czterech. Ch³opak siê wyra¼nie rozwija. Dosta³ og³uszaj±ce brawa, które nie milk³y d³ugo, a¿ po pi±ty bis, Rachmanianê. Koncert Daniila nie by³ JAK spe³nienie marzeñ. BY£ spe³nieniem marzeñ. Nikt nie pozosta³ zawiedziony, rozczarowany, ch³opak da³ z siebie 100 %, Campanella + Mephisto Walz to najlepsze utwory z koncertu, jeden po drugim powala³y, masakrowa³y. Wgniata³y w fotele, nie by³o si³y by wstaæ i wyj¶æ na przerwê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #217 : Sierpieñ 14, 2011, 21:39:25 »

Tak, to co siê dzia³o do przerwy - to by³ boski muzyczny eliksir... Niezapomniane dla mnie wra¿enie na wiele, wiele lat. Ba! Na zawsze!
Ca³a II czê¶æ na któr± z³ozyly siê mazurki op. 50 i etiudy op. 25 by³y te¿ piekne, ale... ale ju¿ nie tak namaszczone, ju¿ nie takie transcendentalne. Ale przeciê¿ to by³y nadal produkcje na najwy¿szym poziomie, które mozna by³oby s³uchaæ i s³uchaæ...

Poni¿ej - ostatni bis. Rachmaniana.

http://www.youtube.com/watch?v=NI3_uFnpYcc

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #218 : Sierpieñ 14, 2011, 22:31:25 »

Dla mnie w Daniile fascynuj±ce jest to, ¿e on siê tak b³yskawicznie rozwija, rozszerza repertuar, do³±cza ci±gle nowych kompozytorów i kolejne nowe utwory w tempie b³yskawicznym. Jak dobrze pos³uchaæ w jego wykonaniu tak¿e Bacha, Beethovena, Schuberta, Schumanna. No i f-molla

Co do koncertu jeszcze, to by³o big bara boom, fajerwerki w pozytywnym znaczeniu, ukoronowanie, wisienka na torcie tegorocznego festiwalu. Wszystkie utwory by³y bardzo "Dani³owe" gra³ je "po swojemu", jak czarodziej, który dotkn±³ fortepianu i zaczarowa³ go i od tej pory instrument wydaje tylko d¼wiêki wg ¿yczenia, zaczarowane i oczarowuj±ce publiczno¶æ, czyste, pere³kowe, szemrz±ce. Bo nawet w¶ciek³e diabelskie momenty Mefisto te¿ czarowa³y, publika by³a zahipnotyzowana, w transie. Campanella idealna, bezb³êdna, porywaj±ca, mam wra¿enie, ¿e tak dobrej wcze¶niej jeszcze nie zagra³. Daniil zadowolony, u¶miechniêty, szczê¶liwy, k³aniaj±cy siê czêsto gêsto z rêk± na sercu Kontakt z publiczno¶ci± utrzymuje ca³y czas, nawet kiedy siê k³ania. Mazurki zagra³ cudnie jak zawsze, takie chopinowsko-dani³owe pere³eczki. Etiudy zagra³ po swojemu i nie wiem ju¿ czy wolê jego wykonanie czy Geniusasa  Niezdecydowany Bojê siê siê etiud 10 i 12 Szok zw³aszcza po diabelskim walczyku. Szczê¶cie, ¿e Prokofiewa nie wmanewrowa³.

Po koncercie mia³am okazjê znale¼æ siê w sali w której pan Paleczny zorganizowa³ "po¿egnaln± lampkê wina" po festiwalu dla garstki wybranych osób, wraz z naszym Panem Redaktorem, Paw³em Wakarecym, Marcinem Koziakiem i Daniilem w roli gwiazdy. £atwiej by³o porozmawiaæ z polskim finalist± ni¿ z rosyjskim, by³ nieustaj±co okupowany. Wiêc rozmawia³am z Paw³em Wakarecym. Ale i nadszed³ moment, ¿e stanê³am twarz± w twarz z Daniilem i mnie oczywi¶cie zatka³o. Co¶ tam powiedzia³am, ale w koñcu podda³am siê i zapyta³am, dlaczego nie zna polskiego, bo ja w tej chwili nie potrafiê wypowiedzieæ wszystkiego, co chcia³abym, po angielsku. Odpowiedzia³, ¿e nie rozumie co prawda polskiego jêzyka mówionego, ale rozumie po polsku w formie pisanej  
Mia³am te¿ okazjê u¶cisn±æ d³oñ samemu panu Palecznemu i teraz ju¿ go lubiê!  W imieniu Ekipy po¿egna³am te¿ Pana Redaktora Naszego.

Dzi¶ rano zbiera³am siê do odjazdu z Dusznik, idê sobie przez rynek z walizeczk± i kogo widzê? Mojego wczorajszego rozmówcê z przyjêcia, pan Pawe³ w stroju turystycznym, te¿ z walizeczk±, przywitali¶my siê u¶miechniêtym "dzieñ dobry". Nie jechali¶my jednak jednym autokarem, los ju¿ nie by³ a¿ tak nachalny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #219 : Sierpieñ 14, 2011, 23:41:34 »

Dzi¶ rano zbiera³am siê do odjazdu z Dusznik, idê sobie przez rynek z walizeczk± i kogo widzê? Mojego wczorajszego rozmówcê z przyjêcia, pan Pawe³ w stroju turystycznym, te¿ z walizeczk±, przywitali¶my siê u¶miechniêtym "dzieñ dobry". Nie jechali¶my jednak jednym autokarem, los ju¿ nie by³ a¿ tak nachalny
a ja dzi¶ rano spacerowa³em nieopodal parku i nikogo nie spotka³em Smutny
Naszej kochanej Beatki - te¿ nie 

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #220 : Sierpieñ 14, 2011, 23:45:33 »

a ja dzi¶ rano spacerowa³em nieopodal parku i nikogo nie spotka³em Smutny
Naszej kochanej Beatki - te¿ nie 

Januszu, nie masz na co narzekaæ, prawie codziennie jad³e¶ ¶niadania w doborowym towarzystwie.

Dorota wstawi³a na Facebooka zdjêcia z ostatniego dnia, szczególnie polecam przyjrzeæ siê Beacie - u¶miech nie schodzi³ jej z twarzy - najpierw na okoliczno¶æ zbli¿aj±cego siê koncertu Dani³a a nastêpnie po spotkaniu z pianist±.

Rozumiem, ¿e wszyscy bezpiecznie dotarli do domu. Ja zabieram siê za odsypianie, od czwartku spa³em mo¿e 6 czy 7 godzin.

A wiêc dobranoc moi drodzy i do zobaczenia za rok 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #221 : Sierpieñ 14, 2011, 23:51:10 »

Witajcie Forumowicze, ale siê stêskni³am! Zaraz siê umoszczê, wy¶ciskam rodzinê i do³±czê do muzycznego towarzystwa, wirtualnego na powrót, a ju¿ przez chwilê mo¿na by³o pogadaæ z ¿ywymi lud¼mi
Witaj - z powrotem forumowa - Beatko Chichot Witajcie:)))
W domu tak naprawdê bêdê zapewne dopiero we wtorek. Ale przynajmniej jestem ju¿ pod przyjaznym dachem zapewniaj±cym schronienie i spokojny dostêp do komputera;)
Z Dusznik wyjechali¶my noc±, przy ¶wietle ksiê¿yca. Przedtem odbyli¶my nasz rytua³ - herbatkê "z cynamonem bez cynamonu" w du¿ych szklankach w miejscu, gdzie przyszli¶my na ni± po raz pierwszy, pierwszego dnia... Tym razem ¿egnali¶my siê ze sob± i z festiwalem, ¿al ¶ciska³ serce... Pozostawili¶my za sob± Duszniki, u¶pione pod pe³nym ksiê¿ycem, ciche, gdy zamilk³a Muzyka, która o¿ywia³a je przez te kilka magicznych dni...

Skoñczy³a siê muzyczna przygoda, pewnie jedna z najciekawszych w naszym ¿yciu. Mam nadziejê, ¿e potrafili¶my - my, uczestnicy na ¿ywo i "lataj±cy reporterzy" Kuriera - sprawiæ, by jak najpe³niej objê³a swoj± magi± nas wszystkich. W ka¿dym razie czynili¶my, co w naszej mocy. I uczynimy jeszcze:) Beata prócz innych wra¿eñ bêdzie mia³a jeszcze do opisania kilka historii, które tylko ona mo¿e opowiedzieæ. O "przynudzaj±cym" Piemontesim (czy postarasz siê, Beatko, przenie¶æ na ekran ekspresjê, z jak± wyra¿a³a¶ owo wspania³e "plum......."? ) I o Belluccim, na wspomnienie którego nucili¶my demonicznie: "don Giovaanni..."  Chichot Spodziewam siê sprawozdania dla wszystkich o dramacie w trzech czê¶ciach, a g³ównie o harcerzach, dwudziestej rapsodii i uk³adaniu nut... Niniejszym przyznajê, ¿e sama zrejterowa³am przed ow± czê¶ci± trzeci±, ostatni± - choæ akurat nie z powodu rozczarowania wykonawstwem don Giovanniego; prze¿ywa³am kryzys, z trudem zmusi³am siê do pój¶cia na koncert i trzecia godzina wype³niona rapsodiami Liszta przeros³a moje zarówno fizyczne jak psychiczne mo¿liwo¶ci. Jednak mia³am jak najlepsze chêci...
Wspomnê jeszcze Koziaka, którego wytropi³y¶my – ¿±dne trofeów ³owczynie zdjêæ i autografów – dopiero przed Chopinowskim dworkiem. Znów podarowa³ nam nieco Chopina, zagranego z du¿± klas± – wiêkszo¶ci z nas najbardziej podoba³ siê nokturn Fis dur op. 15 nr 2 – mnie osobi¶cie równie¿ Scherzo b-moll (w balladzie – wiadomo – nikt nie dorówna Ingolfowi)
Oraz preludium i nokturn na lew± rêkê Skriabina – zadziwiaj±cy utwór – gdybym nie wiedzia³a, nie zorientowa³abym siê, ¿e prawa rêka pianisty spoczywa na jego kolanie Chichot
Oraz "ulubiony" Chichot utwór Janusza – imponuj±c± fantazjê Liszta na tematy z Wesela Figara.
I jeszcze kilka s³ów o Pawle Wakarecym, który zaprezentowa³ nam Karnawa³ Schumanna i Wielki Polonez Fis-dur Zarêbskiego. A na bis – wycisn±³ mi ³zy z oczu na przecudnie zagranym preludium e-moll.
Mam nadziejê, ¿e jak najwiêcej bêdzie retransmisji koncertów, a po uspokojeniu siê wakacyjnych wyjazdów – czeka nas wiele wartych ponownego – wspólnego – pos³uchania utworów...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #222 : Sierpieñ 14, 2011, 23:58:34 »

szczególnie polecam przyjrzeæ siê Beacie - u¶miech nie schodzi³ jej z twarzy - najpierw na okoliczno¶æ zbli¿aj±cego siê koncertu Dani³a a nastêpnie po spotkaniu z pianist±.

Rozumiem, ¿e wszyscy bezpiecznie dotarli do domu. Ja zabieram siê za odsypianie, od czwartku spa³em mo¿e 6 czy 7 godzin.

A wiêc dobranoc moi drodzy i do zobaczenia za rok 
Tak... te piêkne chwile, kiedy spe³niaj± siê marzenia - bezcenne...

Odsypianie - o tak, Piotrze, my¶lê, ¿e jest to pomys³ ze wszech miar wskazany i z pewno¶ci± pofestiwalowi Szafarczycy wprowadz± go (lub ju¿ wprowadzaj±) w czyn z du¿ym zapa³em Chichot
Dobranoc wszystkim
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #223 : Sierpieñ 15, 2011, 00:45:13 »

a ode mnie na dobranoc - drugi bis Dani³a (walc Es-dur op. 18)

http://www.youtube.com/watch?v=50jj91EuAuw

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #224 : Sierpieñ 15, 2011, 08:20:32 »

a ode mnie na dobranoc - drugi bis Dani³a (walc Es-dur op. 18)

Wg mnie dynamika jest za bardzo jednostajna (w sensie - zglasniamy, zciszamy, zglasniamy, zciszamy, zglasniamy, zciszamy, itd).
Dynamika, oczywiscie ksztaltuje fraze. Tym samym fraza staje sie nudna.
Inne aspekty, takie jak repetycje, rodzaj dzwieku, - doskonale.

PS
Januszu. Dziekuje bardzo za chec podzielenia sie Twoim materialem.
 Sporo trudu musialo Cie kosztowac trzymanie tego aparatu w bezruchu.
Doceniam to w pelni
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land countrylife neder-live twistedgamers paktprzyjazni