Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 123955 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #225 : Sierpieñ 15, 2011, 08:24:32 »

Januszu.
Wrzuciles rowniez na swoje YT nagranie Pawla Wakaracego.
Co za wykonanie!!!
Oczywiscie podziekowania rowniez dla Schuberta.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #226 : Sierpieñ 15, 2011, 08:56:27 »

Beatko, Asiu.

Wam rowniez poklon.
Czekam na dalsze wrazenia.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #227 : Sierpieñ 15, 2011, 10:38:59 »

Januszu. Dziekuje bardzo za chec podzielenia sie Twoim materialem.
 Sporo trudu musialo Cie kosztowac trzymanie tego aparatu w bezruchu.
Doceniam to w pelni
Trochê by³o to niekomfortowe, to prawda. W dodatku nie mam tu ¿adnego do¶wiadczenia, bo nigdy nie bawi³em siê w filmowanie komórk±. Ba³em siê te¿, ¿e "s±siedzi" obrzuca mnie zdegustowanym wzrokiem w momencie, gdy wyj±³em telefon i zacz±³em nagrywac. Ale na szczê¶cie byli wyrozumiali, a siedz±ca ob ok mnie Japoneczka nawet wziê³a przyk³ad i posz³a w me ¶lady Oczywi¶cie, podczas samego koncertu planowego - chyba nikt na sali nie  odwa¿y³ siê i nie filmowa³. Poza tym, filmuj±c z konieczno¶ci nie mo¿na by by³o skupiæ sie na muzyce. A na to nie móg³ chyba sobie pozwoliæ nikt, kto przyszed³ na ten topowy Koncert.
Oprócz mnie - filmowa³a Dorotka (Kati). Bardzo nam zaleza³o, aby podzieliæ siê z naszymi Forumowiczami (gdyby jedno sie nie uda³o - by³a rezerwa w drugim nagraniu  Chichot ). Ona tez nagra³a wszystkie bisy Dani³a, a ¿e mia³a lepszy aparat (i du¿o lepsze miejsce) mysle, ¿e przekaz bêdzie du¿o lepszy.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #228 : Sierpieñ 15, 2011, 10:44:10 »

Kochani,

Ogromnie siê cieszê, ¿e przywie¼li¶cie tyle wra¿eñ i tyle piêkna!
Zostan± w Was na d³ugo, pewnie na zawsze.
Macie teraz z czego czerpaæ si³y i dystans wobec ¶wiata.
Jeste¶cie na³adowani dobr± energi±

Nam, którzy nie byli z Wami, pozostaje czytaæ Wasze spontaniczne relacje i s³uchaæ dzi¶ muzyki w domowych pieleszach.

Na marginesie powiem Wam, ¿e nie wiem, czy mój organizm wytrzyma³by taki emocjonalny maraton?!
Ja muszê mieæ wiêcej czasu na odreagowanie wzruszenia i zachwytu.
Taka pe³na " dusznicka dawka" chyba by mnie przeros³a:)
Nie ma we mnie tyle miejsca

Zachwyca mnie rozwój Trifnowa -jego rado¶æ i beztroska tworzenia m³odzieñczych wizji muzycznych, wizji niespektakularnych - szczerych i b³yskotliwych.
Jak Danii³ trochê dojrzeje i doda swoim wykonaniom wiêcej muzycznego wyrazu, to bêdziemy mieli Artystê, ¿e ho ho:)!

Nie by³bym sob±, gdybym nie nawi±za³a do Ingolfa - on 5 lat temu na konkursie te¿ tak gra³ ( po 6 latach nauki grania na fortepianie!!!), jak Danii³ - brawurowo, szczerze, bez kompleksów i pe³nej ¶wiadomo¶ci znaczenia dzie³a muzycznego.
Tej ¶wiadomo¶ci, która dojrza³ego ju¿ artystê obci±¿a.
Bo wiêcej WIE i ROZUMIE - ma wiêcej pokory, czasem nawet lêku.

Umiejêtno¶æ zachowania w sobie wiary, spontaniczno¶ci i naiwno¶ci dziecka i dodanie do tego twórczej dojrza³o¶ci czyni nas, ICH artystami kompletnymi.
W ka¿dej dziedzinie ¿ycia.

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #229 : Sierpieñ 15, 2011, 10:50:42 »

My¶lê, ¿e Danii³ ju¿ jest wielkim artyst±. A¿ nie chcê my¶leæ co to bêdzie dalej! Mam nadziejê, ¿e rozwinie siê te¿ jako kompozytor. Jego krótki utworek, jest naprawdêfortepianow± pere³k±.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #230 : Sierpieñ 15, 2011, 10:53:15 »

Poch³onê³o mnie dzisiaj bez reszty 12 etiud z op. 25 w fantastycznym wykonaniu Dani³a http://www.youtube.com/watch?v=gLZ4WJiDldU&feature=relmfu to ju¿ IMPRESJONIZM pe³n± gêb±. Odczu³em jakbym ogl±da³ 12 pe³nych barw, odcieni, prze¿yæ, emocji obrazów a nie czu³em problemów technicznych, pu³apek wykonawczych czym "naje¿one" s± etiudy Chopina. Szczególnie powali³a mnie etiuda nr 5, w której to trzeba wydobyæ melodiê na tle atonalnego podk³adu - w wykonaniach konkursowych bywa³o to ró¿nie - a u Trifonowa perfekcyjnie tak jak to tylko mog³em sobie wymarzyæ, wyobraziæ... zreszt± jak i  pozosta³e naprawdê wspania³e, malownicze. S³yszeli¶cie lepsze wykonania w Dusznikach?
PS. Mam pro¶bê do naszych super fotoreporterów - aby¶cie uszeregowali i napisali, które recitale wywar³y na Was najwiêksze wra¿enie
Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #231 : Sierpieñ 15, 2011, 10:58:36 »

Ingolf na TVP Kultura - TERAZ!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #232 : Sierpieñ 15, 2011, 11:02:16 »

Poch³onê³o mnie dzisiaj bez reszty 12 etiud z op. 25 w fantastycznym wykonaniu Dani³a http://www.youtube.com/watch?v=gLZ4WJiDldU&feature=relmfu to ju¿ IMPRESJONIZM pe³n± gêb±. Odczu³em jakbym ogl±da³ 12 pe³nych barw, odcieni, prze¿yæ, emocji obrazów a nie czu³em problemów technicznych, pu³apek wykonawczych czym "naje¿one" s± etiudy Chopina. Szczególnie powali³a mnie etiuda nr 5, w której to trzeba wydobyæ melodiê na tle atonalnego podk³adu - w wykonaniach konkursowych bywa³o to ró¿nie - a u Trifonowa perfekcyjnie tak jak to tylko mog³em sobie wymarzyæ, wyobraziæ... zreszt± jak i  pozosta³e naprawdê wspania³e, malownicze. S³yszeli¶cie lepsze wykonania w Dusznikach?
PS. Mam pro¶bê do naszych super fotoreporterów - aby¶cie uszeregowali i napisali, które recitale wywar³y na Was najwiêksze wra¿enie

Jasne, Bogdanie, ze trzeba bêdzie... A co do Etiud Dani³a - by³y bardzo dobre (bo taki pianista nie mo¿e ich zagrac inaczej ), ale wielu z nas odnios³o wra¿enie, ¿e w przeciwieñstwie do wcze¶niej granych utworów (w czêsci I) - w tych etiudach skupi³ siê na ich wiernym odtworzeniu. Dlatego zabrak³o w nich odrobinê poezji, subtelnych rubat, jakiego¶ indywidualnego odniesienia... 3 dni wcze¶niej te same etiudy gra³ Geniusas. Dla mnie - to w³asnie Geniusasa wykonanie by³o niezapomnane i nacechowane subtelnym piêknem i indywidualno¶ci± pianisty

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #233 : Sierpieñ 15, 2011, 11:31:11 »

Ka¿dy z nich to inny, wielki artysta. Jak ka¿dy, maj± swoje lepsze i gorsze chwile, ale ³adunek emocji jaki nam przekazuj± jest zawsze ogromny i niezapomniany! Dla takich chwil warto ¿yæ!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #234 : Sierpieñ 15, 2011, 11:45:30 »

Jak Danii³ trochê dojrzeje i doda swoim wykonaniom wiêcej muzycznego wyrazu, to bêdziemy mieli Artystê, ¿e ho ho:)!

Przesadzilas Julko.
Co to znaczy dojrzeje? Urosna mu wasy (puste slowa).
Owszem,z biegiem lat moze zmienic koncepcje utworu, tempo,fraze itd,ale On nie musi do niczego dochodzic.
Taki TALENT?
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #235 : Sierpieñ 15, 2011, 11:46:06 »

Ja zabieram siê za odsypianie, od czwartku spa³em mo¿e 6 czy 7 godzin.

Ale za to jak tre¶ciwie...
dzwoni³am, wali³am w drzwi,
a za nimi cisza, Gogu¶ twardo ¶pi  
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #236 : Sierpieñ 15, 2011, 11:50:23 »

a ja dzi¶ rano spacerowa³em nieopodal parku i nikogo nie spotka³em Smutny

Ja spotka³am w niedzielê rano jeszcze kogo¶, wielce zdziwiona, siedzia³ sobie na ³awce w parku i pali³ papierosa. Pan Impresario. A jak on siê zdziwi³, ¿e mnie widzi tak rano. Wiêc mogli¶my siê jeszcze raz po¿egnaæ. Wyobra¼cie sobie moje zdziwienie, kiedy chwilê potem spotka³am Paw³a Wakarecego. Có¿, Duszniki.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #237 : Sierpieñ 15, 2011, 12:06:58 »

Bogdanie, zdecydowanie wg nieoficjalnego rankingu publiczno¶ci festiwalowej w Dusznikach, s±dz±c po oklaskach, niekwestionowanym numerem jeden by³ Trifonov, potem Avdeeva, za ni± Kozhukhin i w koñcu Geniusas. Potem trudno mi okre¶liæ stopniowanie. Najgorzej odebrany by³ chyba Litwin Janu¹evièius i Giovanni Bellucci, ale ten ostatni nie za tre¶æ koncertu ale za formê.

Mój osobisty ranking rozpoczyna Trifonov, potem Kozhukhin, (obaj born in Nizhny Novgorod!!!), jako kolejny Geniusas. Do tej trójcy do³±czam z premedytacj± maratoñczyka Yukio Yokoyamê, który by³ "darmowym dodatkiem", mia³ swoje s³absze momenty, ale da³ mi wiêcej ni¿ wielu oficjalnych op³aconych uczestników festiwalu razem wziêtych.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #238 : Sierpieñ 15, 2011, 12:22:00 »

Beatko, a Piemontesi?? mia³ bardzo dobre recenzje i ty chyba jedna go s³ucha³a¶??

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #239 : Sierpieñ 15, 2011, 12:29:25 »

Bogdanie, zdecydowanie wg nieoficjalnego rankingu publiczno¶ci festiwalowej w Dusznikach, s±dz±c po oklaskach, niekwestionowanym numerem jeden by³ Trifonov, potem Avdeeva, za ni± Kozhukhin i w koñcu Geniusas. Potem trudno mi okre¶liæ stopniowanie. Najgorzej odebrany by³ chyba Litwin Janu¹evièius i Giovanni Bellucci, ale ten ostatni nie za tre¶æ koncertu ale za formê.

Mój osobisty ranking rozpoczyna Trifonov, potem Kozhukhin, (obaj born in Nizhny Novgorod!!!), jako kolejny Geniusas. Do tej trójcy do³±czam z premedytacj± maratoñczyka Yukio Yokoyamê, który by³ "darmowym dodatkiem", mia³ swoje s³absze momenty, ale da³ mi wiêcej ni¿ wielu oficjalnych op³aconych uczestników festiwalu razem wziêtych.
Beatko, a gdzie w Twoim rankingu Ingolf?! Jak widaæ rola inauguruj±cego okazuje siê niewdziêczn±. Niezdecydowany
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher paktprzyjazni neder-live twistedgamers silverstar