Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 131089 razy)
bartus
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #225 :
Sierpień 15, 2011, 08:24:32 »
Januszu.
Wrzuciles rowniez na swoje YT nagranie Pawla Wakaracego.
Co za wykonanie!!!
Oczywiscie podziekowania rowniez dla Schuberta.
bartus
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #226 :
Sierpień 15, 2011, 08:56:27 »
Beatko, Asiu.
Wam rowniez poklon.
Czekam na dalsze wrazenia.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #227 :
Sierpień 15, 2011, 10:38:59 »
Cytat: bartus Sierpień 15, 2011, 08:20:32
Januszu. Dziekuje bardzo za chec podzielenia sie Twoim materialem.
Sporo trudu musialo Cie kosztowac trzymanie tego aparatu w bezruchu.
Doceniam to w pelni
Trochê by³o to niekomfortowe, to prawda. W dodatku nie mam tu ¿adnego doœwiadczenia, bo nigdy nie bawi³em siê w filmowanie komórk¹. Ba³em siê te¿, ¿e "s¹siedzi" obrzuca mnie zdegustowanym wzrokiem w momencie, gdy wyj¹³em telefon i zacz¹³em nagrywac. Ale na szczêœcie byli wyrozumiali, a siedz¹ca ob ok mnie Japoneczka nawet wziê³a przyk³ad i posz³a w me œlady
OczywiÂście, podczas samego koncertu planowego - chyba nikt na sali nie odwaÂżyÂł siĂŞ i nie filmowaÂł. Poza tym, filmujÂąc z koniecznoÂści nie moÂżna by byÂło skupiĂŚ sie na muzyce. A na to nie mĂłgÂł chyba sobie pozwoliĂŚ nikt, kto przyszedÂł na ten topowy Koncert.
OprĂłcz mnie - filmowaÂła Dorotka (Kati). Bardzo nam zalezaÂło, aby podzieliĂŚ siĂŞ z naszymi Forumowiczami (gdyby jedno sie nie udaÂło - byÂła rezerwa w drugim nagraniu
). Ona tez nagraÂła wszystkie bisy DaniÂła, a Âże miaÂła lepszy aparat (i duÂżo lepsze miejsce) mysle, Âże przekaz bĂŞdzie duÂżo lepszy.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #228 :
Sierpień 15, 2011, 10:44:10 »
Kochani,
Ogromnie siĂŞ cieszĂŞ, Âże przywieÂźliÂście tyle wraÂżeĂą i tyle piĂŞkna!
ZostanÂą w Was na dÂługo, pewnie na zawsze.
Macie teraz z czego czerpaĂŚ siÂły i dystans wobec Âświata.
JesteÂście naÂładowani dobrÂą energiÂą
Nam, ktĂłrzy nie byli z Wami, pozostaje czytaĂŚ Wasze spontaniczne relacje i sÂłuchaĂŚ dziÂś muzyki w domowych pieleszach.
Na marginesie powiem Wam, Âże nie wiem, czy mĂłj organizm wytrzymaÂłby taki emocjonalny maraton?!
Ja muszĂŞ mieĂŚ wiĂŞcej czasu na odreagowanie wzruszenia i zachwytu.
Taka peÂłna " dusznicka dawka" chyba by mnie przerosÂła:)
Nie ma we mnie tyle miejsca
Zachwyca mnie rozwój Trifnowa -jego radoœÌ i beztroska tworzenia m³odzieùczych wizji muzycznych, wizji niespektakularnych - szczerych i b³yskotliwych.
Jak DaniiÂł trochĂŞ dojrzeje i doda swoim wykonaniom wiĂŞcej muzycznego wyrazu, to bĂŞdziemy mieli ArtystĂŞ, Âże ho ho:)!
Nie byÂłbym sobÂą, gdybym nie nawiÂązaÂła do Ingolfa
- on 5 lat temu na konkursie teÂż tak graÂł ( po 6 latach nauki grania na fortepianie!!!), jak DaniiÂł - brawurowo, szczerze, bez kompleksĂłw i peÂłnej ÂświadomoÂści znaczenia dzieÂła muzycznego.
Tej œwiadomoœci, która dojrza³ego ju¿ artystê obci¹¿a.
Bo wiĂŞcej WIE i ROZUMIE - ma wiĂŞcej pokory, czasem nawet lĂŞku.
UmiejêtnoœÌ zachowania w sobie wiary, spontanicznoœci i naiwnoœci dziecka i dodanie do tego twórczej dojrza³oœci czyni nas, ICH artystami kompletnymi.
W kaÂżdej dziedzinie Âżycia.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #229 :
Sierpień 15, 2011, 10:50:42 »
MyÂślĂŞ, Âże DaniiÂł juÂż jest wielkim artystÂą. AÂż nie chcĂŞ myÂśleĂŚ co to bĂŞdzie dalej! Mam nadziejĂŞ, Âże rozwinie siĂŞ teÂż jako kompozytor. Jego krĂłtki utworek, jest naprawdĂŞfortepianowÂą pereÂłkÂą.
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #230 :
Sierpień 15, 2011, 10:53:15 »
PochÂłonĂŞÂło mnie dzisiaj bez reszty 12 etiud z op. 25 w fantastycznym wykonaniu DaniÂła
http://www.youtube.com/watch?v=gLZ4WJiDldU&feature=relmfu
to ju¿ IMPRESJONIZM pe³n¹ gêb¹. Odczu³em jakbym ogl¹da³ 12 pe³nych barw, odcieni, prze¿yÌ, emocji obrazów a nie czu³em problemów technicznych, pu³apek wykonawczych czym "naje¿one" s¹ etiudy Chopina. Szczególnie powali³a mnie etiuda nr 5, w której to trzeba wydobyÌ melodiê na tle atonalnego podk³adu - w wykonaniach konkursowych bywa³o to ró¿nie - a u Trifonowa perfekcyjnie tak jak to tylko mog³em sobie wymarzyÌ, wyobraziÌ... zreszt¹ jak i pozosta³e naprawdê wspania³e, malownicze. S³yszeliœcie lepsze wykonania w Dusznikach?
PS. Mam proÂśbĂŞ do naszych super fotoreporterĂłw - abyÂście uszeregowali i napisali, ktĂłre recitale wywarÂły na Was najwiĂŞksze wraÂżenie
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #231 :
Sierpień 15, 2011, 10:58:36 »
Ingolf na TVP Kultura - TERAZ!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #232 :
Sierpień 15, 2011, 11:02:16 »
Cytat: Bodek1 Sierpień 15, 2011, 10:53:15
PochÂłonĂŞÂło mnie dzisiaj bez reszty 12 etiud z op. 25 w fantastycznym wykonaniu DaniÂła
http://www.youtube.com/watch?v=gLZ4WJiDldU&feature=relmfu
to ju¿ IMPRESJONIZM pe³n¹ gêb¹. Odczu³em jakbym ogl¹da³ 12 pe³nych barw, odcieni, prze¿yÌ, emocji obrazów a nie czu³em problemów technicznych, pu³apek wykonawczych czym "naje¿one" s¹ etiudy Chopina. Szczególnie powali³a mnie etiuda nr 5, w której to trzeba wydobyÌ melodiê na tle atonalnego podk³adu - w wykonaniach konkursowych bywa³o to ró¿nie - a u Trifonowa perfekcyjnie tak jak to tylko mog³em sobie wymarzyÌ, wyobraziÌ... zreszt¹ jak i pozosta³e naprawdê wspania³e, malownicze. S³yszeliœcie lepsze wykonania w Dusznikach?
PS. Mam proÂśbĂŞ do naszych super fotoreporterĂłw - abyÂście uszeregowali i napisali, ktĂłre recitale wywarÂły na Was najwiĂŞksze wraÂżenie
Jasne, Bogdanie, ze trzeba bĂŞdzie... A co do Etiud DaniÂła - byÂły bardzo dobre (bo taki pianista nie moÂże ich zagrac inaczej
), ale wielu z nas odniosÂło wraÂżenie, Âże w przeciwieĂąstwie do wczeÂśniej granych utworĂłw (w czĂŞsci I) - w tych etiudach skupiÂł siĂŞ na ich wiernym odtworzeniu. Dlatego zabrakÂło w nich odrobinĂŞ poezji, subtelnych rubat, jakiegoÂś indywidualnego odniesienia... 3 dni wczeÂśniej te same etiudy graÂł Geniusas. Dla mnie - to wÂłasnie Geniusasa wykonanie byÂło niezapomnane i nacechowane subtelnym piĂŞknem i indywidualnoÂściÂą pianisty
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #233 :
Sierpień 15, 2011, 11:31:11 »
KaÂżdy z nich to inny, wielki artysta. Jak kaÂżdy, majÂą swoje lepsze i gorsze chwile, ale Âładunek emocji jaki nam przekazujÂą jest zawsze ogromny i niezapomniany! Dla takich chwil warto ÂżyĂŚ!
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #234 :
Sierpień 15, 2011, 11:45:30 »
Jak DaniiÂł trochĂŞ dojrzeje i doda swoim wykonaniom wiĂŞcej muzycznego wyrazu, to bĂŞdziemy mieli ArtystĂŞ, Âże ho ho:)!
Przesadzilas Julko.
Co to znaczy dojrzeje? Urosna mu wasy (puste slowa).
Owszem,z biegiem lat moze zmienic koncepcje utworu, tempo,fraze itd,ale On nie musi do niczego dochodzic.
Taki TALENT?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #235 :
Sierpień 15, 2011, 11:46:06 »
Cytat: GoguÂś Sierpień 14, 2011, 23:45:33
Ja zabieram siĂŞ za odsypianie, od czwartku spaÂłem moÂże 6 czy 7 godzin.
Ale za to jak treÂściwie...
dzwoniÂłam, waliÂłam w drzwi,
a za nimi cisza, GoguÂś twardo Âśpi
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #236 :
Sierpień 15, 2011, 11:50:23 »
Cytat: Janusz1228 Sierpień 14, 2011, 23:41:34
a ja dziÂś rano spacerowaÂłem nieopodal parku i nikogo nie spotkaÂłem
Ja spotka³am w niedzielê rano jeszcze kogoœ, wielce zdziwiona, siedzia³ sobie na ³awce w parku i pali³ papierosa. Pan Impresario. A jak on siê zdziwi³, ¿e mnie widzi tak rano. Wiêc mogliœmy siê jeszcze raz po¿egnaÌ. WyobraŸcie sobie moje zdziwienie, kiedy chwilê potem spotka³am Paw³a Wakarecego. Có¿, Duszniki.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #237 :
Sierpień 15, 2011, 12:06:58 »
Bogdanie, zdecydowanie wg nieoficjalnego rankingu publicznoœci festiwalowej w Dusznikach, s¹dz¹c po oklaskach, niekwestionowanym numerem jeden by³ Trifonov, potem Avdeeva, za ni¹ Kozhukhin i w koùcu Geniusas. Potem trudno mi okreœliÌ stopniowanie. Najgorzej odebrany by³ chyba Litwin Januševièius i Giovanni Bellucci, ale ten ostatni nie za treœÌ koncertu ale za formê.
Mój osobisty ranking rozpoczyna Trifonov, potem Kozhukhin, (obaj born in Nizhny Novgorod!!!), jako kolejny Geniusas. Do tej trójcy do³¹czam z premedytacj¹ maratoùczyka Yukio Yokoyamê, który by³ "darmowym dodatkiem", mia³ swoje s³absze momenty, ale da³ mi wiêcej ni¿ wielu oficjalnych op³aconych uczestników festiwalu razem wziêtych.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #238 :
Sierpień 15, 2011, 12:22:00 »
Beatko, a Piemontesi?? miaÂł bardzo dobre recenzje i ty chyba jedna go sÂłuchaÂłaÂś??
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #239 :
Sierpień 15, 2011, 12:29:25 »
Cytat: xbw Sierpień 15, 2011, 12:06:58
Bogdanie, zdecydowanie wg nieoficjalnego rankingu publicznoœci festiwalowej w Dusznikach, s¹dz¹c po oklaskach, niekwestionowanym numerem jeden by³ Trifonov, potem Avdeeva, za ni¹ Kozhukhin i w koùcu Geniusas. Potem trudno mi okreœliÌ stopniowanie. Najgorzej odebrany by³ chyba Litwin Januševièius i Giovanni Bellucci, ale ten ostatni nie za treœÌ koncertu ale za formê.
Mój osobisty ranking rozpoczyna Trifonov, potem Kozhukhin, (obaj born in Nizhny Novgorod!!!), jako kolejny Geniusas. Do tej trójcy do³¹czam z premedytacj¹ maratoùczyka Yukio Yokoyamê, który by³ "darmowym dodatkiem", mia³ swoje s³absze momenty, ale da³ mi wiêcej ni¿ wielu oficjalnych op³aconych uczestników festiwalu razem wziêtych.
Beatko, a gdzie w Twoim rankingu Ingolf?! Jak widaĂŚ rola inaugurujÂącego okazuje siĂŞ niewdziĂŞcznÂą.
Strony:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
26