Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011 (Przeczytany 123937 razy)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011
«
Odpowiedz #240 :
Sierpieñ 15, 2011, 12:50:35 »
Przystêpujê do opisania wra¿eñ systematycznie i "za kolej±"
Z perspektywy ca³o¶ci. Jako AMATORKA, nie znaj±ca siê nic a nic, oprócz tego, czego nauczy³am siê od pa¼dziernika na Uniwersytecie Szafarskim. Byæ mo¿e kogo¶ ura¿ê, przykro mi, najwy¿ej poniosê karê zakuta w ³añcuchy pod prêgierzem na rynku w Dusznikach w czasie naszego zjazdu festiwalowego w 2012. Je¶li napiszê o czym co mi siê nie podoba³o, ¿e mi siê podoba³o, to bêdzie fa³sz. Muszê wiêc napisaæ o tym co mi siê nie podoba³o, ¿e mi siê nie podoba³o, wtedy bêdzie to prawda. A Prawda nas wyzwoli, jak powiada pismo. Nawet je¶li to bêdzie moja prawda subiektywna.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #241 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:04:38 »
Ranking ... no có¿, lista wykonawców których mogê klasyfikowaæ jest mocno okrojona - w Dusznikach by³em tylko 4 dni, dlatego nie bêdê szeregowa³ pianistów w kolejno¶ci.
W kategorii
repertuar
zwyciêzc± jest
Yukio Yokoyama
- piêciogodzinny maraton muzyki Chopina robi³ niesamowite wra¿enie, a to tylko ma³a próbka jego mo¿liwo¶ci - artysta ten zagra³ jednego dnia, podczas 18-godzinnego koncertu wszystkie solowe utwory Fryderyka. Do tego przepiêkna sonata h-moll i sam fakt wykonania mojej ulubionej pierwszej ballady ... ehh, szkoda, ¿e te 5 godzin tak szybko minê³o.
Awdeewa zagra³a to czego siê spodziewa³em, silnego Chopina zdobionego niezwyk³± technik± i wirtuozeri± - zachwyci³ mnie Polonez-Fantazja (spodziewa³em siê tego) i nokturny.
Trifonov by³ tym artyst± który w pe³ni urzek³ mnie repertuarem innych ni¿ Chopin kompozytorów. Diaboliczny walc Mefisto, niesamowita Campanella. Etiudy by³y imponuj±ce - nie negujê, ¿e byæ mo¿e Geniuszas zagra³ je lepiej, ale to nie zmienia faktu, ¿e Dani³ gra³ bardzo dobrze. My¶lê, ¿e link Bogdana do nagrania z konkursu Rubinsteina oddaje klimat Dusznickiego wykonania.
Koziak zagra³ niesamowite Scherzo b-moll - po raz pierwszy odkry³em przepiêkn± melodiê któr± zdobiony jest ten utwór. Do drugiej czê¶ci sobotniego, popo³udniowego koncertu nie dotrwa³em - zasn±³em (i to podobno mocnym snem) - i nie wiem jak wypad³ Wakarecy.
Ingolf zachwyci³ Bolerem, od tej pory s³ucham go regularnie, wcze¶niej utwór ten by³ mi obojêtny, a od czasu festiwalu nale¿y do moich ulubionych dzie³ Chopina. Do reszty jego Chopinowskiego programu przywyk³em za spraw± wytwórni DG, tote¿ wra¿enie które na mnie wywar³ nie by³o tak wielkie. Potem by³o trochê gorzej, pewnie wynika³o to ze z³ego samopoczucia artysty, niemniej niezale¿nie od tego Ingolf uraczy³ nas interesuj±cym brzmieniem, piêkn± barw± d¼wiêku i ciekawymi interpretacjami - liczyli¶my na odrobinê wiêcej, ale nie mo¿na powiedzieæ, ¿e Wunder nas rozczarowa³.
To moje ulubione recitale - Kozuhin, Goto i Januszewiczus nie zaimponowali mi na tyle, ¿ebym mia³ co o nich napisaæ. Denis, owszem, mia³ genialn± technikê, ale patrz±c na ch³odno - w ¿aden sposób mnie nie porwa³.
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
«
Odpowiedz #242 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:13:01 »
Bartusie, nie trywializuj, proszê.
Starannie dobieram s³owa.
" Wielki artysta", mój Bo¿e - ju¿ samo s³owo " artysta" jest dla mnie niezwykle zobowi±zuj±ce.
I z du¿± rozwag± je wypowiadam.
A ju¿ okre¶lenie " wielki artysta" mam zarezerwowane dla tytanów obecnego i minionego ¶wiata.
Dojrzewanie to do¶wiadczanie, ch³oniêcie ¶wiata i poznawanie samego siebie.
Sztuki w sobie i siebie w sztuce.
Z tego POZNANIA, które jest procesem, rodz± siê najpiêkniejsze interpretacje.
Dla wielu wybrañców ten proces trwa ca³e ¿ycie.
Piêkna przysz³o¶æ przed Danii³em - ¿yczê mu jej z ca³ego serca!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #243 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:13:10 »
Moj number One - recital Julianny a zaraz po nim Dani³a.
Dlaczego tak? Julianna by³a w ca³ym koncercie absolutnie równa i doskona³a. Nie mia³a zadnych s³abszych momentów, ani tym bardziej typowych, os³uchanych (jakby ju¿ odkrytych u kogo¶ wcze¶niej) interpretacji. Jak ju¿ raz pisa³em - dla mnie Ona swoj± gr± wznosi³a siê ponad mody, podzia³y, style, szko³y i interpretacje. By³a dostojna i niezawis³a. Jak przysta³o na heroinê najczystszej wody, a jednoczêsnie (tym samym
)... jak cesarz(owa) fortepianu.
Dani³ by³ w swojej I czê¶ci absolutnie boski i gdyby taki pozosta³ w czêsci II musia³bym wstawiæ go na Parnas obok Bogówi Boginek, a tak - to zachowam go (mo¿e i na szczê¶cie) - po¶rod ludzi
Na trzecim miejscu - tu zastanawia³em siê - ale jednak Ko¿uchin. Dlatego, bo w jego koncercie sta³o sie co¶, co zapamiêtam do koñca ¿ycia: przepiêkna chwila cudownego kontrastu miêdzy rozszala³ymi etiudami Liszta a prostota melodii i d¼wiekow preludium Des-dur Chopina.
I czwarty - Geniuszas. Bardzo muzykalny, idealny technocznie i Wielki pod jego palcami Chopin. Nigdy, ale to nigdy nie przypuszcza³em, ze us³ysze cz³owieka, ktory jednym ciêgiem zagra z takim polotem i wirtuozeri± 24 etiudy Chopina. A przecie¿ i pozosta³e jego interpretacje tego wieczoru by³y urzekajace i wybrzmiewajace najczystsza muzyk±.
Mo¿e go jednak przeniose na III miejsce? Ech... co to ma w sumie za znaczenie
. Ca³a czwórka by³as Wielka
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 15, 2011, 13:24:27 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #244 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:17:10 »
Ingolf Wunder.
Nie przypisywa³abym braku osza³amiaj±cego sukcesu Ingolfa faktowi, ¿e pierwszy ma najtrudniej. Inauguracja powinna byæ mocnym wej¶ciem, wprowadzeniem do wrót muzycznego raju, teoretycznie wybór dokonany by³ w³a¶ciwy, Wunder powinien temu podo³aæ, ale nie podo³a³. Mam wra¿enie, ¿e spad³ na niego ciê¿ar, którego nie potrafi i nie chce ud¼wign±æ, odcina kupony od sukcesu konkursowego. Lubiê Ingolfa, bo jego nie da siê nie lubiæ, jest uroczy, wdziêczny, przesympatyczny, gra piêknie, ma cudne momenty. Ale mój pierwszy i jedyny kontakt na ¿ywo z gran± przez niego muzyk± utwierdzi³ mnie w przekonaniu, ¿e nie zostanê jego wielbicielk±. Kupi³ mnie, podoba³y mi siê jego wykonania, ale nie porwa³ mnie bez reszty, nie zachwyci³. Bolero - brzmia³o mi jeszcze w uszach wykonanie Khozyainova, dwukrotnie na ¿ywo dzieñ po dniu, porywaj±ce. Bolero rozpoczynaj±ce festiwal nie zachwyci³o, choæ powinno. Ballada zagrana ³adnie, Andante Spianato z Wielkim Polonezem ok. Nie rozumiem w sumie, dlaczego tak wyra¼nie sobie "odpu¶ci³", czy nie chcia³ siê postaraæ, czy mo¿e nie potrafi³ zagraæ lepiej, oto jest pytanie. By³am rozczarowana pierwsz± po³ow±, ale cieszy³o mnie, ¿e wreszcie s³yszê Chopina na ¿ywo, w dobrym wykonaniu, w gronie przyjació³ z forum, ¿e rozpoczê³o siê spe³nianie wielkiego marzenia o 18 koncertach. My¶lê sobie po cichu, ¿e Ingolfa po prostu mêczy wykonywanie Chopina w kó³ko na ¿±danie, trochê jak katarynka. Po przerwie by³ Mozart i powolutku Wunder siê o¿ywia³, rozkrêca³, rozgrzewa³, jakby dopiero teraz zaczê³o go interesowaæ i cieszyæ to co gra. Trzecia czê¶æ sonaty Mozarta zaczê³a mnie porywaæ, czu³am wyra¼nie rado¶æ, p³yn±c± zarówno ode mnie, jak i od Ingolfa w nasz± stronê, tak± szczer± i autentyczn±. Nie pamiêtam ju¿ swoich odczuæ w szczegó³ach, za du¿o czasu up³ynê³o i na³o¿y³y siê kolejne wra¿enia, ale ucieszy³am siê, ¿e im d³u¿ej gra, tym pozytywniej go odbieram, tym bardziej siê ociepla jego stosunek do muzyki, rozkrêca siebie i nas. Trochê siê bojê o jego przysz³o¶æ muzyczn±, nie zapowiada siê, by szed³ jak burza, on nie z tych. Mam wra¿enie, ¿e pianista siê trochê pogubi³ rozdarty miêdzy oczekiwaniami w stosunku do niego, a jego w³asnymi autentycznymi pragnieniami.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 15, 2011, 13:22:12 wys³ane przez xbw
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #245 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:22:08 »
W zasadzie móg³bym podpisaæ siê pod beatkow± ocen±. Cóz dodaæ... Wunder - pare osób ju¿ to zauwa¿y³o - mia³ byæ mo¿e gorszy wystêp z uwagi na migrenê. Dlatego postanowi³em go nie klasyfikowac. Nie zmienia to faktu, ze przweciez to co pkaza³ by³o nacechowane czym¶ wiêcej ni¿ tuzinkow± pianistyk±.
Póki co zaczekam do koncertu, w którym nie bêdzie musia³ walczyc z przypad³o¶ciami niewdziêcznego, cz³owieczego cia³a.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #246 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:26:23 »
Migrena nie jest usprawiedliwieniem, s± proszki przeciwbólowe dzia³aj±ce w kilka minut. Przera¿a mnie, ¿e ból g³owy mo¿e wynikaæ ze stresu, z obci±¿enia, z niemo¿no¶ci podo³ania sytuacji, staniêcia na wysoko¶ci zadania, a mo¿e dopuszcza siê do nadej¶cia bólu, by mieæ wymówkê, ¿e gra nie by³a doskona³a, choæ takiej siê po nim oczekuje.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #247 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:30:19 »
Cytat: xbw Sierpieñ 15, 2011, 13:26:23
Migrena nie jest usprawiedliwieniem, s± proszki przeciwbólowe dzia³aj±ce w kilka minut.
Nie, Beatko. Ka¿dy proszek anty-bólowy otêpia. Znam ¶wietnie pewn± osobê, która przyp³aci³a awans w eliminacjach do konkursu Chopina, bo zaryzykowa³a. Wziêla proszek.
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #248 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:39:48 »
Moj number One - recital Julianny a zaraz po nim Dani³a.
Bos CHLOP.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #249 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:43:05 »
Cytat: Janusz1228 Sierpieñ 15, 2011, 13:30:19
Nie, Beatko. Ka¿dy proszek anty-bólowy otêpia. Znam ¶wietnie pewn± osobê, która przyp³aci³a awans w eliminacjach do konkursu Chopina, bo zaryzykowa³a. Wziêla proszek.
Zgadzam siê z Tob±. Ingolf ma ju¿ za sob± podobne do¶wiadzenie. Nie mog±c spaæ, obawiaj±c siê wp³ywu zmêczenia na jako¶æ interpretacji (!!), zacz±³ braæ tabletki nasenne. Efektem by³y problemy z koncentracj± w III etapie. Nie do koñca tak, jak chcia³, dograna sonata. On ju¿ nie bêdzie bra³ przed koncertem ¿adnych tabletek.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #250 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:45:05 »
Czyli tak jak siê spodziewa³em - trudno jest jednoznacznie okre¶liæ kto gra³ najlepiej - bo jak wynika³o z Waszych opisów niemal wszyscy uczestnicy festiwalu dostarczyli Wam ogromnych wra¿eñ. Ostatni Konkurs tak¿e uwa¿am za wyj±tkowy - bo pojawi³o siê wielu wspania³ych pianistów, indywidualno¶ci na wyrównanym poziomie, a nie tak jak wcze¶niej 1-2 gwiazdy i przepa¶æ... A co do niedyspozycji Ingolfa - ka¿demu siê zdarzy chwilowa niedyspozycja, gorszy dzieñ, zmêczenie koncertami, podró¿ami, pozowaniem do zdjêæ, autografy (w tym dla nas
) arty¶ci to przecie¿ delikatni ludzie... Trzeba to zrozumieæ i daæ im czas na odbudowanie siê...
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #251 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:54:44 »
Chyba Beatko za bardzo okrutna jeste¶ dla Ingolfa.Nawet je¶li nie podo³a³ nie stan± na wysoko¶ci
zadania, jak napisa³a¶ to przecie¿ zdarza siê najlepszym.
Mo¿e powinien odwo³aæ koncert??A ju¿ na pewno tê retransmisjê w Dwójce.Bo te skrawki recitalu,
które s³uchali¶my (np.Mozart) by³y bardzo niedobre.
http://www.franzschubert.pl/
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #252 :
Sierpieñ 15, 2011, 14:06:25 »
Aha, i jeszcze. Twoja wielkoduszno¶æ Januszu co do koncertu Ingolfa bardzo mnie ujê³a .
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #253 :
Sierpieñ 15, 2011, 14:12:46 »
Cytat: Gogu¶ Sierpieñ 15, 2011, 13:04:38
Koziak zagra³ niesamowite Scherzo b-moll - po raz pierwszy odkry³em przepiêkn± melodiê któr± zdobiony jest ten utwór. Do drugiej czê¶ci sobotniego, popo³udniowego koncertu nie dotrwa³em - zasn±³em (i to podobno mocnym snem) - i nie wiem jak wypad³ Wakarecy.
W uzupe³nieniu - Polonez As-dur, na zakoñczenie recitalu Marcina Koziaka
http://www.youtube.com/watch?v=VqCV989-FDQ
i bis Paw³a Wakarecego
http://www.youtube.com/watch?v=q3ZH6Z-W8Zk&feature=related
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #254 :
Sierpieñ 15, 2011, 14:13:13 »
Masataka Goto
Na festiwalu zaistnia³ jako specjalista od Liszta, jako zwyciêzca tegorocznego konkursu Lisztowskiego w Utrechcie. W zwi±zku z tym zacz±³ od Beethovena
Jako¶ tak ten ca³y koncert przemkn±³ siê troszkê obok mnie, by³ trudnym wprowadzeniem w muzykê Liszta i to od razu na ¿ywo. Nie oceniê gry Masataki bo nie potrafiê, muzyka by³a mi nieznana, ale dociera³a do mnie je¶li nie w ca³o¶ci, to w du¿ych fragmentach. W ka¿dym razie bêdê obserwowa³a poczynania Japoñczyka i je¶li nadarzy siê sposobno¶æ wys³uchania go w mediach, przez Internet, to chêtnie i z rado¶ci± obejrzê, pos³ucham, na pewno przeszperam YTubkê. A je¶li bêdê mog³a, to pójdê na ka¿dy jego koncert. Polubi³am go. A kiedy na bis zagra³ Campanellê publika siê poderwa³a do Wielkich Braw. I tak sobie my¶lê, ¿e pos³ucham jego nagrañ, kiedy ju¿ poznam i os³ucham siê z utworami Liszta, wtedy gra pana Goto, przypuszczam, sprawi mi wiele przyjemno¶ci.
Je¶li kto¶ chce, tak jak ja, rozpoznaæ bli¿ej temat, zapraszam do wspó³pracy i wymiany informacji
http://www.masatakagoto.com/
Masataka ma 26 lat (1985).
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19