Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 26   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach Zdroju 5-13 sierpnia 2011  (Przeczytany 123859 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #330 : Sierpieñ 22, 2011, 21:58:08 »

Zag³askanie kota... . Beatko Twoje komentarze s± przeurocze i zabawne...a do tego brawo za wasze "mêstwo"
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #331 : Sierpieñ 22, 2011, 22:07:23 »

Dziêki, Bogdanie, cieszê siê, ¿e da siê czytaæ 

Asia z Naszym Redaktorem w trzeciej czê¶ci stali pod oknem i nabijali siê z nas, biedaków, nie wytrzymali w ¶rodku do koñca. Wiêc by³am jedyna reprezentantk± forum 
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #332 : Sierpieñ 22, 2011, 22:18:05 »

To siê nazywa po¶wiêcenie dla sztuki. Od razu ogl±daj±c Wasze zdjêcia zauwa¿y³em, ¿e te siedzonka nie by³y zbyt wygodne - parê godzin na nich i mo¿na...(zrezygnowaæ z takiego s³uchania)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #333 : Sierpieñ 22, 2011, 22:24:40 »

W ¶wietlicy Grunwaldu

Jest jeszcze jeden koncert o którym muszê napisaæ, który poruszy³ mnie g³êboko a z ócz moich ³zy sp³ynê³y.

Wracam ja sobie razu pewnego do mojego hotelu i s³yszê walczyk szafarski, nasz, Januszowy. Lokalizujê, d¼wiêk dobiega z pierwszego piêtra. Pytam, okazuje siê, ¿e jest ¶wietlica z pianinem, lekko zdezelowanym, ale ¶wie¿o nastrojonym. No wiêc rozwi±za³ siê problem, gdzie. Umówili¶my siê ca³± nasz± gromadk± na konkretn± porê, kto¶ nawet wyrysowa³ "afisz", zasiedli¶my wraz z publiczno¶ci± nap³ywow± i Janusz zagra³. Nie pamiêtam ju¿ ile utworów i jakie, ale pamiêtam doskonale, co czu³am To by³o to, co lubiê, sama esencja. Niewa¿ne, ¿e pianinko leciutko szwankowa³o, to co najistotniejsze zaistnia³o. A Janusz gra PIÊKNIE. Nie przypuszcza³am, ze mnie a¿ tak jego wykonanie na ¿ywo poruszy. O wiele bardziej, ni¿ filmiki z YT czy z FB. By³ walczyk szafarski, by³ nokturn i LENTO. Janusz ma ogromn± lekko¶æ grania i przekazywania muzyki Fryderyka, szkoda, ¿e nie po¶wiêci³ siê bardziej muzyce. Zosta³am wielbicielk± Janusza-pianisty, Janusza-chopinisty. Podejrzewam, ¿e je¶li uzupe³ni repertuar o Rachmaninowa, "moje" preludium cis-moll, to mimo, ¿e nie jest Rosjaninem, umieszczê go w ¶cis³ej czo³ówce ulubionych pianistów  
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 22, 2011, 22:34:34 wys³ane przez xbw » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #334 : Sierpieñ 22, 2011, 22:25:47 »

Spoko
Moje kocie do¶wiadczenie podpowiada, ze kota nie da siê zag³askaæ Chichot . Mo¿na co najwy¿ej niedog³askaæ i przeto byc potraktowany przezeñ pazurem lubo nawet k³ami  Chichot
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 22, 2011, 22:29:48 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #335 : Sierpieñ 22, 2011, 22:29:05 »

. Zosta³am wielbicielk± Janusza-pianisty, Janusza-chopinisty. Podejrzewam, ¿e je¶li uzupe³ni repertuar o Rachmaninowa, "moje" preludium cis-moll, to mimo, ¿e nie jest Rosjaninem, umieszczê go w ¶cis³ej czo³ówce ulubionych pianistów  
Ja tam, miast konkurowaæ z Rosjaninami Chichot wola³bym za³apaæ siê na beatkowego buziaka I nic wiecej ju¿ od ¿ycia bym nie potrzebowa³ i nie wypatrywa³  Z politowaniem
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 22, 2011, 22:33:05 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #336 : Sierpieñ 22, 2011, 22:33:27 »

Januszu, nie czaruj, tylko powiedz, kiedy premiera cis-moll, bo doczekaæ siê nie mogê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #337 : Sierpieñ 22, 2011, 22:36:37 »

Dzi¶ juz sobie podgrywam pierwsz± ( z piêciu ) stron. Boze! jaki to wspania³y do delektowania siê utwór. I pomysleæ - rozkocha³em siê w nim dziêki beatkowym namowom i zachwytom, i filmem, który nam wszyskim Beatka poleci³a i który ju¿ obejrza³em 3 razy

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #338 : Sierpieñ 22, 2011, 22:52:14 »

Mo¿e zagramy to preludium Beatce w Babicach , bo obawiam siê ¿e jako suport dla Lukasa w Pruszkowie nas nie dopuszcz±..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #339 : Sierpieñ 22, 2011, 22:56:10 »

nie wiem Bogdanie, czy wiesz o czym piszesz 
Dla mnie to preludium - to wyzwanie na najbli¿sze kator¿nicze tygodnie pracy... Smutny a potem tygodnie doprowadzania do b³êkitnego d¼wiêku Z politowaniem

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #340 : Sierpieñ 22, 2011, 23:08:28 »

Beato

Czy Giovanni Bellucci chcial cos udowodnic? (moze udowodnic sobie).
Koncepcja programowa byla wyjatkowo glupia.
Szkoda, ze przez takie bledy cierpia wszyscy lacznie z niedocenionym, osmieszonym wykonawca.
Czy on sie obrazil nie przyjmujac kwiatow?
Czy po prostu nie zauwazyl.

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #341 : Sierpieñ 23, 2011, 12:08:41 »

Giovanni Bellucci

19 rapsodii wêgierskich Liszta zagranych non stop jawi³o siê przera¿aj±co. Okaza³o siê, ¿e bêdzie niespodzianka i artysta zagra w cyklach z dwoma przerwami po dziesiêæ, nie wiêcej!, minut. No i kolejno¶æ nie bêdzie oczywista, bo najpierw nr 5, potem 2, 4, 1, 3, 6, przerwa, potem 12, 11, i tu siê pogubi³am, ³atwiej zapamiêtaæ liczbê Pi po przecinku. Pianista wyszed³ na scenê z pani±, zdaje siê, ¿e by³a ni± Yumi Palleschi, uczestniczka kursu mistrzowskiego oraz z wielkim plikiem nut. Znaczy siê, bêdzie przek³adanie. Obok poka¼nego stosiku ¶ci±ga, w jakiej kolejno¶ci. By³o piknie, publiczno¶æ nie wytrzyma³a i po której¶ rapsodii zaklaska³a krótko, po kolejnej znowu, na co artysta siedz±c leciutko siê sk³oni³ i zabra³ do gmerania w nutach. Rzut oka na ¶ci±gê i przek³adanie, mieli¶my chwilê na powiercenie siê na niewygodnych krzese³kach. Rapsodie Liszta do naj³atwiejszych w odbiorze nie nale¿±, a w komplecie mog± powaliæ s³onia, nawet nie wiem jak doskonale zagrane. A wykonanie festiwalowe, na ile mog³am siê zorientowaæ, by³o cud piêkno¶ci. Ca³o¶æ bardzo mi siê podoba³a, zachwyt przewy¿sza³ og³uszenie i zmêczenie. Zawsze kiedy monotonne fragmenty przytêpia³y mój odbiór, nastêpowa³ jaki¶ "ekstra" moment który stawia³ czujno¶æ na baczno¶æ. Ale artysta próbowa³ zag³askaæ kota, gdyby nie przerwy, to nie wiem, czy by kto wytrzyma³. To by³ najd³u¿szy koncert, trwa³ trzy godziny. Po drugiej czê¶ci publika by³a jako¶ dziwnie przerzedzona. Atmosfera na sali rozlu¼ni³a siê, zjednoczyli¶my siê w bólu, jak towarzysze niedoli, bohaterscy do koñca. Skoro Bellucci wytrzymuje za klawiatur±, to my nie wytrzymamy? Trzeba podo³aæ wyzwaniu. Muzyka rapsodii wêgierskich nie za bardzo klasyczna w ca³o¶ci, momentami jest lekko knajpiana, z przytupem, w tan. W kilku momentach brakowa³o mi gwaru rozmów w¶ród szczêków szk³a w tle w zadymionej atmosferze jakiego¶ pubu. Pojawi³y siê teorie spiskowe, ¿e rapsodii tak naprawdê jest wiêcej, jakie¶ 25 i ¿e na bis bêdzie rapsodia 20 Tu¿ przed koñcem Don Giovanni zacz±³ uk³adaæ sobie nuty, trwa³o ze dwie minuty. By³o tych stronic zatrwa¿aj±co du¿o, co¶ tam siê nie zgadza³o, przek³adania a przek³adania. Uda³o siê, niepotrzebne mo¿na od³o¿yæ na bok. Spogl±damy na siebie nawzajem z dziwnymi minami, u schy³ku wytrzyma³o¶ci wszelkiej, my, niedobitki z trzeciej czê¶ci koncertu. Nuty nie by³y pouk³adane w kolejno¶ci grania, przed ka¿d± rapsodi± trwa³y poszukiwania w³a¶ciwych stronic. Nareszcie, koniec, mo¿na by³o poznaæ po mocnym westchnieniu ulgi i oddaleniu siê pani przek³adaj±cej. Z pewn± taka nie¶mia³o¶ci± pani wrêczaj±ca kwiaty niby to rozpoczê³a powolne, niepewne zbli¿anie siê do pianisty ze zwyczajowym bukietem kwiatów. Don Giovanni min±³ j± obojêtnie i uda³ siê za kulisy, pani za nim. A na widowni kolejna seria wymiany zdziwionych spojrzeñ. Czy jeste¶cie zdziwieni, ¿e bisów nie by³o? Niedobitki, ca³kiem w sumie liczne jak na poziom tortur (piêknem doskona³ym w hurtowych ilo¶ciach) przy wyj¶ciu otrzyma³y sprawno¶æ harcersk± i odznakê za wytrwa³o¶æ. Ka¿dy dosta³ plakietkê z napisem "dzielny harcerz". Teraz jest jasne, czemu te rapsodie prawdopodobnie nigdy wcze¶niej nie by³y wykonywane w komplecie.

Chichot Chichot Chichot BEATKO JESTE¦ WIELKA ABSOLUTNIE !!!  Chichot Chichot Chichot
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #342 : Sierpieñ 23, 2011, 14:33:16 »

Bartusie, w wywiadzie udzielonym przed koncertem Bellucci wyra¼nie podkre¶la³, ¿e zosta³ poproszony o ten konkretny repertuar. Byæ mo¿e móg³ siê nie zgodziæ  Niezdecydowany Dopiero po fakcie okaza³o siê, ¿e pomys³ nie by³ najszczê¶liwszy. Czemu nie przyj±³ kwiatów? Panienka z bukietem nie by³a chyba pewna, czy to aby na pewno koniec koncertu i taka niezdecydowana sta³a w k±cie, zamiast podej¶æ do artysty na estradê, wiêc kiedy obok niej przechodzi³ wykona³a niepewny gest wrêczenia, chyba s³usznie pominiêty, bo pod drzwiami garderoby ju¿ prawie. Kolejne nieporozumienie. Po koncercie pianista rozdawa³ nielicznym zainteresowanym autografy i pozowa³ z u¶miechem do zdjêæ, na pewno zmêczony, ale usposobiony ¿yczliwie. Szkoda wielka, ¿e ostatni wykonawcy festiwalu nie udzielali ju¿ wywiadów po koncertach.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #343 : Sierpieñ 23, 2011, 15:32:57 »

Bartusie, w wywiadzie udzielonym przed koncertem Bellucci wyra¼nie podkre¶la³, ¿e zosta³ poproszony o ten konkretny repertuar.

Ludzie, ktorzy publicznie pracuja nad projektami tego typu powinny odpowiadac z imienia i nazwiska.
Odpowiedzialni za program festiwalu  - prosze o wyjasnienia.
To zdarzenie jest dowodem niedouczenia i braku podstawowej wrazliwosci.

Oczywiscie pan Bellucci nie musial sie zgodzic, ale to juz inna bajka.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #344 : Sierpieñ 23, 2011, 18:35:09 »

Przy okazji - taka obyczajowa ciekawostka... Oto moje nagranie ostatniego bisu Trifonova
http://www.youtube.com/watch?v=NI3_uFnpYcc

przegra³ jaki¶ rosyjski fan Dani³a i opublikowa³ jako swój w³asny  Szok

http://www.youtube.com/watch?v=4qyCB0GZQfY&feature=related

ciekawe, czy to samo spotka i Twoje nagrania, Dorotko...  Co?
 Z politowaniem

Jestem bardzo mile zaskoczony... oto niespodziewanie otrzyma³em od owego rosyjskiego fana nastêpuj±c± wiadomo¶æ:

Dear JANUSZ! There was a misunderstanding on my fault! We really wanted to post a link to your video on the fan page of Daniil Trifonov. But your video is a little malformed (too stretched horizontally). I had to re-encode on my computer. And then get on my channel. Please forgive! I'm not very familiar with the ethics on YouTube. I promise you remove it from my account very soon. Thank you again for the music of Daniil! Excuse me!

Odpowiedzia³em mu, ze nie mam do niego pretensji i ¿e najwa¿niejsze, iz tak¿e i nieoficjalne nagrania Dani³a dziêki takim jak my trafiaj± do wielu, wielu fanów 
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 23, 2011, 18:37:13 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Strony: 1 ... 21 22 [23] 24 25 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo kalinowatyper twistedgamers black-for thepunisher