Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 10-26.05.2011  (Przeczytany 70192 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #30 : Maj 12, 2011, 18:42:27 »

Bardzo podoba mi siê pomys³ na ten Konkurs. Nawet nie my¶la³em, ze da sie tak sensownie i bezpretensjonalnie ³±czyæ walory festiwalowe z konkursowymi (...Te bisy i swoboda estradowa). Wprawdzie dziel± nas hektoprzestrzenie od Ziemi ¦wiêtej, ale i spod mojego kompa wyczuwam sympatyczna atmosferê sali i samych uczestników. 
Czy kiedy¶ tak bedzie i na Konkursie w Wawie Co?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #31 : Maj 13, 2011, 00:40:51 »

Zosta³am rozbrojona ballad± Chopina. S³ucha³am tak sobie, fragmentarycznie, ró¿nych kompozytorów w trochê sa³atkowym miksie, ale kiedy rozbrzmia³y d¼wiêki utworu naszego ukochanego kompozytora, dopad³o mnie wspomnienie pa¼dziernika i opanowa³a niesamowita têsknota za konkursem, pojawi³o siê pragnienie by ju¿ jak najszybciej by³ nastêpny, by znowu przez trzy tygodnie zanurzyæ siê do syta w muzyce i atmosferze... Muzyce TYLKO Fryderyka. W takim stanie dziwnym z s±siedniego pokoju dosz³y mnie w³a¶nie wtedy d¼wiêki scherza cis-moll, przypadkowo syn ogl±da³ akurat na Kulturze film The Big Combo. Ballada nr 4 i scherzo nr 3 w zestawie, na pewno nie raz jeszcze bêdê sobie aplikowa³a, jako lekarstwo uniwersalne na wszystko.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #32 : Maj 13, 2011, 16:12:51 »

Eric Zuber (USA) bisuje w³a¶nie po etiudach chopinowskich op. 10 - preludium Rachmaninowa 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Maj 14, 2011, 11:04:46 »

W Media Archive mo¿na ju¿ wys³uchaæ i obejrzeæ koncerty z gali otwieraj±cej konkurs, mam nadziejê, ¿e wkrótce w archiwum pojawi± siê wystêpy konkursowe i mo¿na sobie bêdzie pos³uchaæ ca³o¶ci, ju¿ bez problemów technicznych, które siê od czasu do czasu zdarzaj± w transmisji na ¿ywo.

http://arims.org.il/competition2011/pages/english/media_archive.php?stage_id=1&gala_id=1
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #34 : Maj 15, 2011, 14:03:50 »

Fedorova zaczê³a swój recital. 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #35 : Maj 15, 2011, 14:25:11 »

Fedorova zaczê³a swój recital. 
Moja platoniczna sympatia 
Trochê zmizernia³a od czasu Konkursu Chopina.
S³ucham dopiero od mazurków. Gra ³adnie, ale pierwszy mazurek trochê zagoniony. Reszta - piêkne.
Szymanowski i Rapsodia Liszta - z polotem ale i pazurem. ¯yczê sobie widzieæ j± w II etapie.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2011, 14:49:51 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Maj 15, 2011, 14:51:45 »

Z sentymentu wys³ucha³am Anny w ca³o¶ci, nie zosta³am uwiedziona. Ale by³o ca³kiem przyjemnie
Wieczorkiem jeszcze Rosjanin i Gruzin, ten drugi tak¿e zagra Chopina.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #37 : Maj 15, 2011, 19:40:51 »

Cieszê siê i doceniam, ¿e ¿yjê w 21 wieku. Niby w kapciach a równocze¶nie w sali koncertowej w Tel Avivie. Ale mi dobrze. A zaraz Mozart i Chopin, na ¿ywo. Miodzio.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Maj 15, 2011, 20:15:14 »

A jutro o 17.30 (naszego czasu) Daniil Trifonov 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Maj 16, 2011, 15:15:37 »

W Media Archive pojawi³y siê ju¿ zarchiwizowane wystêpy uczestników pierwszego etapu, podobnie jak na stronie NIFC.
O 17.30 trzymamy kciuki za Daniila Trifonova
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #40 : Maj 16, 2011, 17:37:49 »

No to nas uraczyli transmisj± w jako¶ci HD. 

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #41 : Maj 16, 2011, 18:45:46 »

Chyba mam pecha do Dani³a, najpierw omine³am go podczas KCH, a teraz ok.17.40 wywali³o mnie z netu
i to tak dokumentnie, ¿e dopiero teraz siê po³±czy³am.Wrzuæ Beatko link z barkarol± jak ju¿ bêdzie,
pliiiiisssss

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Maj 16, 2011, 18:54:50 »

Barkarola by³a przecudna, rondo przepiêkne i w ogóle Daniil da³ czadu. Widaæ, ¿e ch³opak uwielbia Prokofiewa i Chopina i Liszta i granie w ogóle. Stroi³ takie przedziwne minki, jakby opada³y go dziesi±tki ró¿nych emocji. Bisowa³ Chyba najbardziej oprócz utworów Fryderyka podoba³ mi siê Prokofiew i Mefisto Walz Liszta. Za jakie¶ pó³ godzinki pewnie wyniki po pierwszym etapie.
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #43 : Maj 16, 2011, 19:14:07 »

Barkarola by³a przecudna, rondo przepiêkne i w ogóle Daniil da³ czadu. Widaæ, ¿e ch³opak uwielbia Prokofiewa i Chopina i Liszta i granie w ogóle. Stroi³ takie przedziwne minki, jakby opada³y go dziesi±tki ró¿nych emocji. Bisowa³ Chyba najbardziej oprócz utworów Fryderyka podoba³ mi siê Prokofiew i Mefisto Walz Liszta. Za jakie¶ pó³ godzinki pewnie wyniki po pierwszym etapie.
Czyli tylko ja mia³em problemy z transmisj±?  Niezdecydowany Kompletnie nie da³o siê tego s³uchaæ. Zacina³o siê co chwila...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #44 : Maj 16, 2011, 20:04:41 »

U mnie te¿ siê zacina³o przez 5-10 minut, potem pop³ynê³o wszystko idealnie. A teraz obrady jury i zaraz wyniki 1. etapu.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar kalinowatyper countrylife paktprzyjazni black-for