Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 10-26.05.2011  (Przeczytany 70351 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #60 : Maj 19, 2011, 12:21:11 »

Mam ochotê powiedzieæ to co polski turysta po wej¶ciu na szczyt, ale powstrzymam siê i ograniczê do "kak priekrasno". Mo¿e gdyby tak zagra³ etiudy na konkursie chopinowskim jak je dzi¶ zacz±³, to wygra³by?
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #61 : Maj 19, 2011, 12:52:39 »

3 Etiuda niezbyt przypad³a mi do gustu i wydaje mi siê, ¿e koñcówka ostatniej Etiudy nieco siê zagubi³a. Nagra³em sobie prawie wszystkie Etiudy, ale w pewnym momencie zaciê³a siê przegl±darka i nie mam fragmentu wystêpu.  Niezdecydowany Bêdzie co porównywaæ z Geniusasem. Brawo dla Dani³a, bardzo dobrze wykona³ dzie³a Chopina.

PS Czy tylko mnie denerwuje, kiedy nazwisko Chopina wymawiane jest po francusku, tak jakby by³ on Francuzem?  Co?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Maj 19, 2011, 13:01:06 »

Zupe³nie inny rodzaj prze¿yæ przy wykonaniu etiud przez Geniusasa, których s³ucha³am na ¿ywo i zupe³nie inny przy etiudach Trifonova. Pierwsze dwie etiudy mnie "rozp³ynê³y", a przy ostatniej dramatyzm który odbija³ siê na twarzy Daniila nie by³ za bardzo s³yszany w muzyce. Ale pocz±tek swojego wystêpu a potem Skriabina utka³ przepiêknie. Czekam na Media Archive.
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #63 : Maj 19, 2011, 15:41:05 »

Finali¶ci: Giltburg Boris, Moutouzkine Alexandre, Fukuma Kotaro, Rashkovskiy Ilya, Zuber Eric, Trifonov Daniil.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #64 : Maj 19, 2011, 16:53:35 »

PS Czy tylko mnie denerwuje, kiedy nazwisko Chopina wymawiane jest po francusku, tak jakby by³ on Francuzem?  Co?

Wprawdzie p³ynê³a w Nim pewna domieszka obcej krwi, ale to jeszcze o niczym nie ¶wiadczy..Powinno sie zatem wymawiaæ tak jak siê pisze - czyli przez "Cha"..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #65 : Maj 19, 2011, 17:46:13 »

¯adnej kobiety w finale. Cieszê siê, ¿e wszed³ Kotaro Fukuma. Czy kolejno¶æ wykonawców w finale co¶ sugeruje?
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #66 : Maj 19, 2011, 17:59:44 »

Czy kolejno¶æ wykonawców w finale co¶ sugeruje?
Jak zawsze - ten pierwszy ma najgorzej.  Z tego co patrzê, to kolejno¶æ zosta³a zachowana z poprzednich etapów (tak jak to mia³o miejsce w KFC), nic siê nie zmieni³o.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #67 : Maj 19, 2011, 18:03:06 »

A wcze¶niej chyba by³a losowana, wiêc - przypadek? Mo¿e proroctwo 
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #68 : Maj 19, 2011, 18:05:54 »

A wcze¶niej chyba by³a losowana, wiêc - przypadek? Mo¿e proroctwo 
Co?

Na pocz±tku konkursu wylosowano kolejno¶æ i jest ona zachowana a¿ do koñca.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Maj 20, 2011, 14:08:41 »

Wiem, ¿e jestem okropna i siê nie znam i w ogóle, ale na tym konkursie FORTEPIANOWYM przeszkadza mi TEN Quartet

Ale istnieje nadzieja, ¿e wyjdê kiedy¶ z fazy cz³owieka pierwotnego 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #70 : Maj 20, 2011, 14:33:15 »

Alexandre Moutouzkine (lito¶ci zmi³owania, jak to siê wymawia?!) gra³ z nut, na dodatek w okularach, i trochê mi siê Muppet Show przypomnia³.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #71 : Maj 20, 2011, 16:59:05 »

Rzadko kamerali¶ci graj± bez nut.
Niech ja tylko dorwê tê robotê, to powyci±gam ciê na koncerty, zw³aszcza ¿e w Sali
Kameralnej FN s± tanie bilety

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #72 : Maj 21, 2011, 00:29:00 »

S³uchajcie, piêkny fina³owy repertuar. Tyle Mozarta! Szkoda tylko, ¿e nie zagraj± IV luv V Beethovena. Bardzo siê cieszê z wielkich romantycznych koncertów. Wspaniale, ¿e to Dani³³ Chopinowskim e-mollem zamknie (chyba jako zwyciêzca) konkursowe przes³uchania...  Chichot

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Maj 21, 2011, 00:58:38 »

Zastanawiam siê nad faktem powtarzalno¶ci czê¶ci repertuaru na kolejnych konkursach, czy to fair, ¿e na konkursie prezentuje siê repertuar, którym ju¿ zdoby³o siê nagrodê na innym konkursie b±d¼ tylko siê go wykonywa³o?

I jeszcze - mo¿e to wytwór mojej wyobra¼ni, ale czy nie jest tak ¿e przed wykonywaniem utworów Chopina uczestnicy jako¶ specjalnie siê nastrajaj±, d³u¿ej, g³êbiej, koncentruj± siê, wprowadzaj± w nastrój?

My¶lê, ¿e Daniil jutro, nie, to ju¿ DZI¦, zagra bez nut. Nawet z tym Quartetem.

Tereniu Kochana, dorwij i wyci±gaj, nie mogê siê doczekaæ 
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 01:01:17 wys³ane przez xbw » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #74 : Maj 21, 2011, 09:41:33 »

Nie rozumiem, dlaczego kamerali¶ci graj± z nut, chodzi mi o solistê przy fortepianie, dlaczego on te¿ ma nuty? Przecie¿ koncert z orkiestr±, czyli znacznie liczniejsz± grup± instrumentów soli¶ci graj± bez nut. Mo¿e pytanie na poziomie przedszkolaka, ale autentycznie nie rozumiem.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni kalinowatyper neder-live countrylife mini-land