Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 10-26.05.2011  (Przeczytany 72989 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #75 : Maj 21, 2011, 10:19:40 »

Beatko, takie sÂą tradycje granie kameralistyki. I nic tu po naszym rozumowaniu i dociekaniu. Kameralistyka, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi siĂŞ nie z wielkich koncertowych sal a z kameralnych pomieszczeĂą. Zatem, byĂŚ moÂże jest to tradycja rodem przeniesiona z domowych zaciszy, gdzie granie bez nut byÂłoby zbĂŞdnym utrudnianiem sobie rodzinnego muzykowania.
Co innego gra solo. Ta, tradycyjnie, zawsze byÂła formÂą popisĂłw, a tym jak najbardziej dodatkowo sprzyjaÂła umiejĂŞtnoœÌ grania (nawet!  Chichot) bez nut. I tak siĂŞ utarÂło, ze wszelkie recitale solo (i konkursy) odbywajÂą siĂŞ bez partytur, a kameralne niekoniecznie. Ostatnio coraz czĂŞsciej staje siĂŞ normÂą granie solo z nut... utwĂłrĂłw wspĂłlczesnych. Ale tpo caÂłkiem inna Âśpiewanka.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 10:26:57 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #76 : Maj 21, 2011, 12:38:59 »

Gdy solista gra z orkiestrÂą to jest ich dwoch: solista + orkiestra.I pierwszÂą rolĂŞ ma tu solista(zwykle)
W zespole kameralnym jest muzykĂłw kilku (od trzech do oÂśmiu) i tu wszyscy sÂą rĂłwnorzĂŞdni.Dlatego te nuty.
MogÂłabyÂś wysÂłaĂŚ mi dzwonka jak Danil bĂŞdzie graÂł??

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #77 : Maj 21, 2011, 12:57:08 »

[....] Gdybym by³a ptakiem, mog³abym powiedzieÌ, ¿e zmê³³am w dziobie przekleùstwo (to z jakiejœ bajki chyba). Sprawdza³am na stronie Konkursu, sprawdza³am na FB, wystêp Trifonova mia³ siê dziœ rozpocz¹Ì o 13.30 czasu ichniejszego czyli o 12.30 czasu polskiego. NajwyraŸniej coœ siê pozmienia³o, o czym nikt nie raczy³ poinformowaÌ w formie pisemnej, mimo, ¿e w³¹czy³am wystêp trochê przed czasem obejrza³am i wys³ucha³am zaledwie marn¹ koùcówkê. Czy¿by siê obawiali, ¿e nie zd¹¿¹ przed koùcem œwiata?

Na pocieszenie - w Media Archive pojawiÂł siĂŞ wystĂŞp Daniila z II etapu.

http://www.arims.org.il/competition2011/pages/english/media_archive.php?stage_id=4&competitor_id=66

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #78 : Maj 21, 2011, 13:01:33 »

Swiatoslaw Richter gral czesto solowe koncerty majac nuty przed soba. Nie ma reguly.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Maj 21, 2011, 13:10:55 »

Swiatoslaw Richter gral czesto solowe koncerty majac nuty przed soba. Nie ma reguly.

Masz racje, bartusie, ja teÂż zawsze gdy gram mam nuty przed nosem  CieszĂŞ siĂŞ wiĂŞc, ze moja gra ma cokolwiek wspĂłlnego z Richterem Chichot

A tak juÂż serio: reguÂły potwierdzajÂą wyjÂątki. ByĂŚ moÂże Richter jest takim. Z drugiej strony byÂłem aÂż 2 razy na jego recitalach i zawsze graÂł bez nut. Za trzecim razem graÂł z nutami, przy swiecach. Ale to byÂł "tylko" akompaniament do pieÂśni Szymanowskiego. A tak nap[rawdĂŞ trudno mi przypomniec sobie, Âżebym choĂŚ raz w Âżyciu byÂł na recitalu, w ktĂłrym ktokolwiek graÂłby z nut. MoÂże miaÂłem niefarta i stad moja opinia.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #80 : Maj 21, 2011, 13:31:58 »

Tak sobie siedzĂŞ i myÂślĂŞ...
Czy iœÌ po bilet na Soko³owa...
I kiedy czytam, Âże Janusz dwukrotnie byÂł na koncercie Richtera...
I kiedy Bartus potwierdza gazetowÂą reklamĂŞ...
To siĂŞ chyba zbiorĂŞ i nawiedzĂŞ kasy biletowe FN...
Mimo faktu, Âże w trakcie koncertu poniedziaÂłkowego na Âżywo w Tel Avivie kolejny finaÂłowy wystĂŞp Trifonova...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #81 : Maj 21, 2011, 13:32:25 »

Richter w filmie "Enigma" mĂłwi, Âże gra z nutami bo to pozwala mu na ÂścisÂłe trzymanie siĂŞ
wskazĂłwek kompozytora.Ale np. Glenn Gould nawet utwory kameralne graÂł bez nut, czym
zresztÂą wprawiaÂł w zdumienie innych muzykĂłw.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #82 : Maj 21, 2011, 14:58:58 »

Nie ma siĂŞ Beatko nad czym zastanawiaĂŚ.Flotylla ufo szczĂŞÂśliwie nas omineÂła ale moÂże tylko
na chwilĂŞ.
PosÂłuchaj jak magiczny jest Bach w jego wykonaniu

http://www.youtube.com/watch?v=Waul-tBFkc8&feature=fvsr

a na bis moÂże zagraĂŚ Chopina

http://www.youtube.com/watch?v=YXhhYLMVMAc&feature=related
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 15:05:56 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #83 : Maj 21, 2011, 18:09:22 »

Na pocieszenie - w Media Archive pojawiÂł siĂŞ wystĂŞp Daniila z II etapu.

http://www.arims.org.il/competition2011/pages/english/media_archive.php?stage_id=4&competitor_id=66

Dziêki Beatko, œliczne to jest... Piêknie zagrana pierwsza etiuda, tak delikatnie, jakby palce mia³ nie z cia³a, a z porannej mg³y, takie to zwiewne, jak przeœwietlone s³oùcem ob³oki... czwarta - jak strumyk pluszcz¹cy po kamieniach... tak, zupe³nie inaczej ni¿ Lukas, zupe³nie inaczej, ni¿ Ingolf.. Wspaniale jest odkrywaÌ wci¹¿ nowe oblicza tych samych utworów. Muszê sobie jakoœ pouk³adaÌ czas na te fina³y:) Te¿ bêdê trzymaÌ za niego kciuki.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #84 : Maj 22, 2011, 20:49:45 »

W Media Archive takÂże finaÂłowy wystĂŞp Daniila, ale nadal brak etapu I.
Podobno wiêkszoœÌ izraelskich gazet typuje Trifonova na zwyciêzcê.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #85 : Maj 22, 2011, 21:19:58 »

Beatko,
dziêki za linki z odtworzenia zachwycaj¹cej gry Dani³³a Trifonova.

SÂłucham teraz w podkÂładzie a
bĂŞdĂŞ przesÂłuchiwaÂł
takie to piĂŞkne.
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2011, 21:23:08 wysłane przez aro 49 » Zapisane

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #86 : Maj 23, 2011, 13:27:32 »

Nareszcie wystêp Daniila w pierwszym etapie dostêpny w ca³oœci w Media Archive, ³¹cznie z bisem

http://www.arims.org.il/competition2011/pages/english/media_archive.php?stage_id=3&competitor_id=66

Dla wszystkich wielbicieli Trifonova  Buziak
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #87 : Maj 23, 2011, 20:19:01 »

Naturalnie posÂłucham. To wspaniaÂłe, Âże i oni wpadli na pomysÂł, aby archiwizowaĂŚ wystĂŞpy uczestnikĂłw.

A dzisiaj miĂłd na serce dla wielbicieli Mozarta Chichot
MyÂślĂŞ, Âże Ilya dobrze sobie poradziÂł z koncertem c-moll:)
Zobaczymy, jak bĂŞdzie dalej;) OczywiÂście najlepsze czeka nas na koniec
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #88 : Maj 23, 2011, 20:22:09 »

Dla mnie trochĂŞ przynudzaÂł, ale w mojej pÂłycie z tym koncertem w interpretacji Goulda juz siĂŞ
niedÂługo zrobi dziura to pewnie dlatego to wraÂżenie.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #89 : Maj 23, 2011, 20:42:37 »

Oj wysoko postawiÂł Zuber poprzeczkĂŞ DaniÂłowi. PiĂŞkny dzwiĂŞk, adagio przeÂślicznoÂściowe.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo mini-land neder-live paktprzyjazni