Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
1. Zjazd Forumowiczów
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: 1. Zjazd Forumowiczów (Przeczytany 35904 razy)
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
Odp: 1. Zjazd Forumowiczów
«
Odpowiedz #180 :
Sierpieñ 06, 2011, 15:32:38 »
W³a¶nie wybieramy siê na koncert Masataki Goto. Kolejny jest Kozuhin o 20:00.
Dzisiaj Janusz da³ wspania³y koncert, Kati wszystko nagra³a tak wiêc nie stracili¶cie wcale tak wiele. Instrument mo¿e nie by³ idealny ale za to przez swoje mankamenty mechaniczne by³ niezwykle klimatyczny. Koncert Janusza cieszy³ siê du¿± popularno¶ci±, Kati specjalnie przyjecha³a z Wroc³awia, do tego by³a to atrakcja dla innych mieszkañców Grunwaldu. ¦wietlica by³a wype³niona po brzegi.
Pozdrawiamy nieprzyby³ych.
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #181 :
Sierpieñ 06, 2011, 18:46:53 »
Jeste¶my po kolejnym koncercie, tym razem Pana Masataki Goto (Japan). Cz³owiek z niego niewielki (wzrostem) ale d¼wiekiem... Heros. Gra³ g³ównie Liszta. Mamy z Nim tak¿e kilka wspólnych fotek. Pozdrawiamy nieobecnych i dziekujemy za ¿yczenia
http://franzschubert.pl
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #182 :
Sierpieñ 06, 2011, 19:36:22 »
Dziêkujê su³ku i innym za recenzje, je¶li mog³abym o co¶ prosiæ to o wiadomo¶ci
o repertuarze pianistów.Mo¿e kto¶ wyjdzie za schemat Chopin-Schuman-Liszt?
http://www.franzschubert.pl/
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
«
Odpowiedz #183 :
Sierpieñ 06, 2011, 21:32:53 »
Je¶li mo¿na, ma³e wyja¶nienie: oczywi¶cie to koncert Janusza by³ wielk± atrakcj± dla mieszkañców Grunwaldu, a nie moje przybycie z Wroc³awia, bo jako¶ czytaj±c mo¿na dwojako zrozumieæ sens tego zdania...:-)))
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
«
Odpowiedz #184 :
Sierpieñ 06, 2011, 21:35:58 »
A recital dwojga artystów rzeczywi¶cie nie przeszed³ bez echa: pod o¶rodkiem zaczê³y siê zbieraæ grupki melomanów ciekawych, kto to tak piêknie gra Chopina ;-)))
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #185 :
Sierpieñ 07, 2011, 00:28:22 »
A dzi¶... Awdiejewa, prawda?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #186 :
Sierpieñ 07, 2011, 02:57:35 »
No tak...
Julianna i... Wagner.
Je¶li chodzi o repertuar, Masataka Goto gra³ g³ównie Liszta, jak przysta³o na zwyciêstwo w Konkursie Lisztowskim.
Jednak mia³ te¿ w swoim repertuarze sonatê Es dur nr 31 Beethovena i Rondo G-dur. Akurat Beethoven w jego wykonaniu nie zrobi³ na mnie pora¿aj±cego wra¿enia. Choæ z pewno¶ci± by³ wykonany bardzo dobrze. Natomiast wykonania Liszta by³y naprawdê wy¶mienite. A zagrana na bis Campanella rzuci³a s³uchaczy na kolana:)
Przyby³o mi dziêki Matasace Lisztowskich utworów, których bêdê s³uchaæ z du¿± przyjemno¶ci± – jak choæby Polonez E-dur, czy Reminiscencje z Normy Belliniego.
Zrobili¶my sobie z nim pami±tkowe zdjêcie. To sta³o siê ju¿ naszym dusznickim rytua³em
Poza schemat wychodzi³ te¿ Denis Ko¿uchin – sensacja wczorajszego wieczoru:) Nieskromnie przypomnê, ¿e wypatrzy³am go (a w zasadzie wys³ucha³am;)) ju¿ wcze¶niej i poleca³am kupienie biletów:). Gra³ dwie Sonaty – nr 59 Haydna i nr 1 Brahmsa.
Wzbudzi³ jednak najwiêkszy aplauz etiudami Liszta. Ha, Janusz porównuj±c je z etiudami Fryderyka opisa³ je nam krótko jako fajerwerki – i mia³ racjê
Mo¿e opisze fachowo ca³y koncert Ko¿uchina. Na nas – nie daj±cych siê tak ³atwo uwie¶æ blichtrowi wirtuozerii – piorunuj±ce wra¿enie wywar³o natomiast podane na bis Preludium Deszczowe. Prostota czystego piêkna przyæmi³a fajerwerki. Debussy i Rachmaninow przepe³nili czarê magii – gdyby Denis nie odmówi³ w koñcu wspó³pracy, by³by wywo³ywany bez koñca;))
Rytua³owi sta³o siê zado¶æ – mamy zdjêcie z Denisem
A tak w ogóle, jak pewnie siê domy¶lacie, najlepszy by³ koncert Janusza i Piotra
Piotr, dopiero doskonal±cy siê w sztuce wykonawczej, dzielnie dotrzymywa³ kroku naszemu mistrzowi klawiatury. A Janusz potrafi piêknie w³o¿yæ w swoje wykonanie utworów Chopina ca³± swoj± mi³o¶æ do niego i ten potê¿ny adunek emocji, jaki jest w nich zawarty. Obu nagrodzi³y rzêsiste brawa. Przechodnie naprawdê siê zatrzymywali!
Teraz naprawdê muszê ju¿ i¶æ spaæ:) Jutro (dzi¶) czeka mnie pobudka o 9 rano!!
Mamy Chopinowski maraton.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #187 :
Sierpieñ 07, 2011, 21:41:59 »
Sonata As op. 110 Beethovena - niezwyk³a kompozycja... Koniecznie jej pos³uchamy w Beethovenowskim w±tku. Skoro nie zrobi³a wra¿enia, to (zapewne) wina wykonawcy. Ach, dobry wirtuoz klawiatury zawsze rzuca Lisztem s³uchaczy na kolana... Do Campanelli mam ogromny, bardzo osobisty sentyment...
Czekam niecierpliwie na kolejne relacje...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #188 :
Sierpieñ 07, 2011, 22:44:15 »
po 12-godzinnej podró¿y uda³o mi sie dotrzeæ szczê¶liwie do domku. No niestety, wszystko co piêkne musi mieæ swój koniec. Dzi¶ rano skoñczy³ siê dla mnie nasz zjazd. Zbyt daleko mieszkam od Dusznik a jutro do pracy. ¯a³ujê bardzo ale có¿... za rok kolejny festiwal. Nie bêdê relacjonowa³ koncertów - dziewczyny oraz Janusz z Piotrem ju¿ to zrobili. Opinie ich podzielam. Powiem tylko, ¿e dla mnie równie wa¿nym wydarzeniem jak uczestnictwo w koncertach by³a mo¿liwo¶æ spotkania siê i poznania "na ¿ywo". Wspaniali ludzie. Czujê siê bogatszy o te znajomo¶ci. W³óczyli¶my siê po dusznickim parku, koncertowali¶my na hotelowym (nie do koñca sprawnym) pianinie, po¶piewalismy te¿ trochê (przy januszowym akompaniamencie ¯yczenia Chopina), dyscyplinowali¶my siê wzajemnie na koncerty, a po koncertach wspólna herbatka no i dyskusje o muzyce, o w³a¶nie zakoñczonym koncercie i o innych sprawach (tak jak na forum). Czy¿ to nie jest wspania³e, ¿e mog± przyja¼niæ siê ze sob± ludzie o tak ró¿nych ¿yciorysach, drogach ¿yciowych, do¶wiadczeniach? Ach ten Chopin - czarodziej. Warto by³o przyjechaæ z tak daleka aby prze¿yæ tych kilka wspólnych dni. Kochani! wierzê, ¿e na nastêpny nasz zjazd przybêdzie nas wiêcej. Bêdzie jeszcze weselej i jeszcze wiêcej emocji.
Aha, Janusz zamie¶ci wszystkie nasze zdjêcia (chyba na facebooku), tylko najpierw powysy³amy je do niego. Piani¶ci, z którymi robili¶my fotki s± wyj±tkowo filigranowi. My przy nich wygl±damy bardzo dorodnie. Zw³aszcza ja wygl±dam jak mutant. Ale tak nie jest w rzeczywisto¶ci. W¶ród go¶ci festiwalowych wyró¿nialismy siê zorganizowaniem.
Dzi¶ by³ maraton chopinowski a o 20-tej Awdziejewa. Bardzo ¿a³ujê ¿e nie mog³em ju¿ byæ. Piotr nagra³ mi jej wykonanie Poloneza Fantazji. Krótko z Nim rozmawia³em telefonicznie. Oeni³ to wykonanie jako wyjatkowo dobre. A teraz idê odpocz±æ, jeszcze widzê przed oczami drogê.
http://franzschubert.pl
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #189 :
Sierpieñ 07, 2011, 23:58:09 »
S³awku! Jeszcze raz Ci dziêkujê za wspolne, wspania³e i chwile i podobnie jak Ty, i ja ju¿ czekam naszego kolejnego spotkania i kolejnego festiwalu w Dusznikach!
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #190 :
Sierpieñ 08, 2011, 11:52:07 »
Wróci³em do domu, jestem padniêty i niewyspany ale by³o warto. Bardzo powa¿nie zastanawiam siê nad przyjazdem do Dusznik ju¿ w t± sobotê - na koncerty Wakarecego, Koziaka i Trifonova. Atmosfera by³a wspania³a - koncerty i rozmowy po nich.
Repertuar festiwalu przypomnia³ mi o wcze¶niejszej dyskusji zwi±zanej z tym, czy w miejscach stricte Chopinowskich powinni byæ odgrywani inni kompozytorzy. Przyznam, ¿e w tej materii odczuwa³em niedosyt - gdyby nie Janusz, w sobotê us³yszeliby¶my tylko jedno preludium Chopina, w dodatku zagrane jedynie na bis. Za to w niedziele nasze apetyty zosta³y zaspokojone - chcia³oby siê powiedzieæ, ¿e w nadmiarze, ale przecie¿ Chopina nigdy nie jest za wiele. Czterogodzinny maraton utworów naszego ulubionego kompozytora, w dodatku u³o¿onych chronologicznie pozwoli³ nie tylko nasyciæ siê wspania³± muzyk± ale tak¿e przyjrzeæ siê temu, jak ewoluowa³y kompozycje Fryderyka. Yokoyama wykona³ przepiêkn± sonatê h-moll któr± zwieñczy³a (zapocz±tkowana przez Ewê) owacja na stoj±co. Do tego pierwsza ballada, która mo¿e nie ol¶ni³a interpretacyjnie, lecz by³a w³a¶nie tym czego w g³êbi duszy chcia³em pos³uchaæ.
Nastêpnie koncert Ginterasa Januseviciusa, na którym wraz z Ew± mieli¶my okazjê wypróbowaæ jako¶æ transmisji w namiocie (po pierwsze ze wzgledu na brak biletów, po drugie, ze wzglêdu na spó¼nienie). Pianista ten wykona³ przepiêkn± Barkarolê a do tego by³ niezwykle komunikatywny wyja¶niaj±c nam specyfikê swojego podpisu, którego u¿ywa do rozdawania autografów (nazwisko rozpoczyna znakiem klucza basowego, imiê - wiolinowego).
No i Julka, która mnie zachwyci³a. Znakomita pianistka, która powali³a mnie polonezem-fantazj± oraz Lisztowskimi transkrypcjami Wagnera. Julka przekazuje publiczno¶ci niezwyk³y ³adunek emocjonalny, wk³ada w koncert ca³± energiê - czasami energii tej jest zbyt wiele, tak jak w przypadku mazurków lecz nie pogorszy to mojej opinii na jej temat. Rozmawiaj±c z pianistk± zauwa¿y³em, ¿e po zej¶ciu ze sceny jest zupe³nie inn± osob± - u¶miecha siê, jest przyjazna i rozmowna. Na scenie- jak wszyscy wiemy - jest to wulkan energii i to w czasie erupcji.
Moi Drodzy - bardzo dziêkuje Wam za spotkanie, jeste¶cie fantastycznymi lud¼mi o przeró¿nych charakterach, których ³±czy wspólna pasja. Mam ogromn± nadziejê, ¿e spotkamy siê za rok - oby by³o nas wiêcej i oby¶my wszyscy zostali w Dusznikach na d³u¿ej. Postanowi³em, ¿e ograniczê na³ogi (oczywi¶cie poza tym muzycznym) i bêdê odk³adaæ pieni±dze na przysz³oroczny festiwal - nieskromnie mam nadziejê staæ siê inspiracj± dla pozosta³ych po to, aby¶my w przysz³ym roku mogli siê sob± jeszcze bardziej nacieszyæ.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #191 :
Sierpieñ 08, 2011, 16:20:04 »
Cytat: xbw Styczeñ 26, 2011, 01:06:15
No pewnie, ¿e nie palê
(Przepraszam, ale przegl±da³em ten w±tek od pocz±tku i nie mog³em siê powstrzymaæ - Co ta Julka robi z lud¼mi- Pozdrawiam Ciê Beatko
)
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #192 :
Sierpieñ 08, 2011, 19:24:48 »
Moi kochani, TAM i tu! Jestem nasi±kniêta emocjami jak ogromna g±bka!!! Czytam Wasze posty, ³zy mi kapi± w dekolt, jak wczoraj, podczas Scherza w wykonaniu Julki. Mam tyle do powiedzenia, ¿e zrobi³ siê z tego mêtlik zupe³ny! Przede wszystkim MUSZÊ wypowiedzieæ siê na temat (jak j± Janusz s³usznie okre¶li³) carycy fortepianu. Ale pozwólcie, ¿e najpierw uspokojê nieco moj± rozedrgan± nie tylko muzycznie duszê.
Dzisiaj, powiem Wam tylko, ¿e spotka³am na swej drodze PIÊKNYCH LUDZI! Gor±cych, otwartych, radosnych pasjonatów, ch³on±cych jak ja piêkno tego ¶wiata! S± nie tylko wspaniali, m±drzy i ¿yczliwi tu na forum, ale tacy sami w prawdziwym ¿yciu. Dziêkujê opatrzno¶ci, ¿e mialam zaszczyt i szczê¶cie ich poznaæ. Asiu, Beatko, Dorotko, Januszu, Piotrze i S³awku, dziêkujê Wam za jedne z najlepszych chwil mojego ¿ycia!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #193 :
Sierpieñ 08, 2011, 20:08:32 »
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #194 :
Sierpieñ 08, 2011, 20:12:22 »
P.S. Jeszcze raz, wielkie podziêkowania dla nieocenionego Piotra, wspania³ego m³odego Cz³owieka.
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
Do góry
Drukuj