Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 82 83 [84] 85 86 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 746708 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1245 : Listopad 05, 2012, 23:46:38 »

Januszu, kiedyÂś juÂż wspominalem Beethovena op. 111 - to jest arcydzieÂło dÂźwiĂŞkowego uniwersalizmu, dzieÂło - parafrazujÂąc Cage'a - stylistycznie niezdeterminowane.

W Non piu... z Tytusa pobrzmiewajÂą faktycznie echa arii wspomnianej przez KasiĂŞ (podobieĂąstwa "zawdziĂŞczamy" specyfice stylistyki mozartowskiej muzyki wokalnej), natomiast myÂślĂŞ, Âże chodzi o drugÂą sekwencjĂŞ (Dona nobis) z Agnus Dei Mszy Koronacyjnej.

Co do ballady - miaÂłem wprawdzie na myÂśli drugÂą (F-dur), ale sÂądzĂŞ, Âże nie pomyliÂłem siĂŞ zbytnio... 

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #1246 : Listopad 06, 2012, 00:02:26 »

Et le gagnant est... Patrick! 

natomiast myÂślĂŞ, Âże chodzi o drugÂą sekwencjĂŞ (Dona nobis) z Agnus Dei Mszy Koronacyjnej.

... i jeszcze Kyrie z tej samej mszy (KV 317) od 0:48:

http://www.youtube.com/watch?v=ByMFEL0u2cw

Amo la musica sopra tutte le arti
amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Bach i Schubert to anioÂłowie, Mozart to bĂłg muzyki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1247 : Listopad 07, 2012, 15:38:42 »

W trafi³em na Wasze forum i jestem pe³en podziwu nad zachwytem osób, które ceni¹ Mozarta. Jedyne co moge dodaÌ, ze za póŸno w³¹czam sie do dyskusji o Boskim Amadeuszu.

Nie zgadzam siĂŞ jedynie na porĂłwnania typu: Mozart antycypuje Beetovena, jakby to Mozart inspirowaÂł sie Beethovenem a nie odwrotnie. Jakby miaÂłby byc zapowiedziÂą Beethovena  a Beethoven nie byÂł konsekwencjÂą pomys³ów mozartowskich.

MogĂŞ siĂŞ pochwaliĂŚ, ze jestem szczĂŞÂśliwm posiadaczem wszystkich dzieÂł Amadeusza.

DziĂŞki potĂŞdze muzyki idziemy szczĂŞÂśliwie przez ciemnÂą noc Âśmierci

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1248 : Listopad 07, 2012, 15:53:42 »

Witaj amadeuszu33...
Mozemy tylko wszyscy sie cieszyĂŚ, Âże nasze Forum zyskuje kolejnego wielkiego muzycznego pasjonata  Chichot
To wspaniale Âże posiadasz wszystkie dzieÂła Mozarta... Ciekawi mnie zatem, czy wszystkie juÂż zdoÂłaÂłeÂś odsÂłuchaĂŚ od pierwszej do ostatniej nuty? A ktore sÂą takie, Âże mogÂłbyÂś sÂłuchaĂŚ na okrÂągÂło 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
chingate
Gość
« Odpowiedz #1249 : Listopad 07, 2012, 21:14:05 »

W trafi³em na Wasze forum i jestem pe³en podziwu nad zachwytem osób, które ceni¹ Mozarta. Jedyne co moge dodaÌ, ze za póŸno w³¹czam sie do dyskusji o Boskim Amadeuszu.

Nie zgadzam siĂŞ jedynie na porĂłwnania typu: Mozart antycypuje Beetovena, jakby to Mozart inspirowaÂł sie Beethovenem a nie odwrotnie. Jakby miaÂłby byc zapowiedziÂą Beethovena  a Beethoven nie byÂł konsekwencjÂą pomys³ów mozartowskich.

MogĂŞ siĂŞ pochwaliĂŚ, ze jestem szczĂŞÂśliwm posiadaczem wszystkich dzieÂł Amadeusza.
Rily? To zaprawdĂŞ zdumiewajÂące, zwaÂżywszy iÂż chyba jak mniemam, nikt do tej pory nie ustaliÂł ile tych dzieÂł napisaÂł wzmiankowany Amadeusz a i teÂż w kwestii autorstwa jego dzieÂł czasem pojawiajÂą siĂŞ zwane wÂątpliwoÂście...
amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1250 : Listopad 08, 2012, 13:24:47 »

dziĂŞkuje za przyjĂŞcie!

Naturalnie posiadam te wydane i jakieÂś jest to 99% tego co jest w katalogu Kochla.
W tym symfonie, ktĂłre wykraczajÂą po za liczbĂŞ 41, utwory mu przypisywane jak Koncert skrzypcowy KV 271, czy utwory nieukoĂączone jak Koncert na fortepian i skrzypce, fragmenty utworĂłw kameralnych itp.
Nie zdoÂłaÂłem przesÂłuchac wszystkich dokÂładnie. Spory to wysiÂłek.
Te, ktĂłre ukochaÂłem najbardziej i podziwiam to Divertiemento KV 138, Jowiszowa (najbardziej boska z boskich) i Wesele Figara. zresztÂą..za duÂżo wymieniaĂŚ.

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1251 : Listopad 08, 2012, 13:26:21 »

Po mrocznych kwartetach - i w dopeÂłnieniu wÂątku - jeszcze dwa tria fortepianowe Mozarta. PeÂłne pogody, wigoru i prostsze (dla wykonawcĂłw i odbiorcĂłw) od poprzednich arcydzieÂł. Kameralna finezja pierwszej klasy!

ÂŚwietny team Mutter - Previn - MĂźller-Schott; Trio C-dur KV 548:
http://www.youtube.com/watch?v=nn6P3ntpIhM&feature=related

Legendarny Gilels - Kogan - Rostropovich; Tro G-dur KV 564. Skromnych rozmiarów utwór, niepozbawiony oddechu póŸnego mozartowskiego stylu.
http://www.youtube.com/watch?v=3wC8Mvs9Lgs

Tak sie skÂłada Âże te tria bardziej cenie od KV 502 i tego w E-dur. Nawet partia wiolonczeli jest tu bardziej zarysowana.

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
chingate
Gość
« Odpowiedz #1252 : Listopad 08, 2012, 16:06:55 »

dziĂŞkuje za przyjĂŞcie!

Naturalnie posiadam te wydane i jakieÂś jest to 99% tego co jest w katalogu Kochla.
PozwolĂŞ sobie przypomnieĂŚ Szanownemu Koledze, Âże umlauty zastĂŞpuje siĂŞ pisowniÂą zgodnÂą z nowymi reguÂłami ortografii niemieckiej, czyli piszemy "Koechla".
amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1253 : Listopad 08, 2012, 20:22:41 »

W internecie jest Kochla z umlatem, ja umlautĂłw nie uÂżywam bo z Niemcami nie mam nic wspĂłlnego. Tak samo mogĂŞ pisaĂŚ Szopena jak i Chopina. A kaÂżdy siĂŞ domyÂśla, Âże chodzi o Kochla z umlautem

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
chingate
Gość
« Odpowiedz #1254 : Listopad 08, 2012, 22:17:34 »

W internecie jest Kochla z umlatem, ja umlautĂłw nie uÂżywam bo z Niemcami nie mam nic wspĂłlnego. Tak samo mogĂŞ pisaĂŚ Szopena jak i Chopina. A kaÂżdy siĂŞ domyÂśla, Âże chodzi o Kochla z umlautem
Szanowny Amadeuszu, przyznam ze wstydem, ¿e w przeciwieùstwie do Ciebie, ja z Niemcami mam "wiele wspólnego"- moja babcia by³a Kosznajderk¹, mieszkam na Pomorzu, gdzie Niemcy zawsze byli naszymi s¹siadami, wychowa³em siê na "niemieckiej literaturze" i lubiê "niemieck¹ muzykê" (Bacha, Telemanna, Richarda Straussa, Mozarta, etc..). Mimo tego, tak samo jak Ty, równie¿ "umlautów nie u¿ywam", co jednak nie znaczy, ¿e lekcewa¿ê zasady pisowni. Zamiast umlautu piszê "dyftong" bo takie s¹ zasady ortografii niemieckiej i nie widzê powodu, by je wa¿yÌ sobie lekce. Nie odbieraj moich uwag jako ataków, gdy¿ ja jestem pewien i¿ jesteœ sympatycznym cz³ekiem i wniesiesz wiele "dobroœci", jak mawia prezydent Komorowski, na nasze Forum. Wszelako, gdyby "ku¿den jeden" pisa³ tak jak mu siê widzi, to stracilibyœmy zdolnoœÌ porozumiewania siê. Przeto piszmy, jak siê nale¿y.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #1255 : Listopad 08, 2012, 22:50:59 »

A od kiedy to na naszym forum zwracamy sobie uwagê na b³êdy ortograficzne, gramatyczne czy literówki?
Ja nie pisze "jak naleÂży" bo niemieckiego nie znam.Staram sie uÂżywaĂŚ umlautĂłw ale czĂŞsto zapominam
i reguÂł niemieckiej pisowni nie znam.Nikt mi nigdy nie zwrĂłciÂł na to uwagi ani ja nigdy nie zwrĂłciÂłam uwagi na
ró¿ne b³êdy które zauwa¿y³am w pisowni innych forumowiczów.Oj Musammanie nie przesadzaj!!!
Czepiasz siĂŞ.

chingate
Gość
« Odpowiedz #1256 : Listopad 09, 2012, 00:03:44 »

Pani Tereso, nie czepiam siĂŞ, jeno zwracam uwagĂŞ na prawidÂłowÂą pisowniĂŞ. Czy to coÂś zÂłego?
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #1257 : Listopad 09, 2012, 00:35:21 »

OczywiÂście,Âże nic zÂłego, ale nie bardzo rozumiem dlaczego, chyba wiadomo o jaki katalog
amadeuszowi chodziÂło.
Szkoda,Âże nie przetÂłumaczyÂłeÂś do koĂąca swojego bardzo ciekawego linku na watku operowym.
Czytam cyrylice bardzo wolno.To tak a propos komunikacji.

chingate
Gość
« Odpowiedz #1258 : Listopad 09, 2012, 12:27:11 »

OczywiÂście,Âże nic zÂłego, ale nie bardzo rozumiem dlaczego, chyba wiadomo o jaki katalog
amadeuszowi chodziÂło.
Szkoda,Âże nie przetÂłumaczyÂłeÂś do koĂąca swojego bardzo ciekawego linku na watku operowym.
Czytam cyrylice bardzo wolno.To tak a propos komunikacji.
MoÂże rzeczywiÂście trochĂŞ siĂŞ czepiam, wszak wiadomo o jaki katalog chodzi. Co do tÂłumaczenia tekstu cyrylicÂą- sÂą tam jedynie wymienieni wykonawcy:
Oleksy, pilot- Eugeniusz KibkaÂło,
Olga, niewiasta Oleksego- Glafira (jest takie imiĂŞ???) Deomidowa,
Dziadek MichajÂło, prezes koÂłchozu- Grzegorz Szulpin,
Babka Wasylisa- Wiera Smirnowa,
Warja, synowa Dziadka MichajÂły- MaÂłgorzta Miglau,
Pietrowna, koÂłchoÂźnica- Antonina Iwanowa,
SierjoĂąka, chÂłopiec z koÂłchozu- Aleksander Suzanow,
TeoÂś, chÂłopiec z koÂłchozu- WÂłodzimierz Kurguzow,
Andrzej, pilot, kompanion Oleksego- Grzegorz Pankow,
Pierwszy chirurg- Leonid MasÂłow,
Drugi chirurg- MikoÂłaj Zacharow,
Matka Oleksego- Walentyna Pietrowa,
Klaudia, pielĂŞgniarka- Kira Leonowa,
Komisarz- Artur Ejzen,
Kukuszkin, pilot- Oleksy MaÂślennikow,
GwoÂździew, czoÂłgista- Witalis WÂłasow,
Bazyli Bazylewicz, Âświatowej sÂławy chirurg- Marek Reszetin,
Zinoczka- Maria Zwiezdina,
Pó³kownik- Walery Jaros³awcew.
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #1259 : Listopad 09, 2012, 13:20:07 »

MoÂże nie czepiajmy siĂŞ dermaßen szczegó³ów... Δεν μ'αρεσει  Smutny

ÂŁukaszu alias amadeuszu33  , a ktĂłry/e z koncertĂłw Wolfganga jest/sÂą najbliÂższy/e Twojemu sercu?

Amo la musica sopra tutte le arti
Strony: 1 ... 82 83 [84] 85 86 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar kalinowatyper thepunisher black-for neder-live