Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 745860 razy)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #195 : Kwiecień 03, 2011, 22:41:25 »

PiszÂąc o koncercie na 2 fortepiany, przypomniaÂł mi siĂŞ rĂłwnieÂż inny podwĂłjny koncert Mozarta - na skrzypce i fortepian. Niestety, NIEDOKOÑCZONY, porzucony. Brzmi czasem bardzo romantycznie. Czy utracone arcydzieÂło?  Niezdecydowany

Allegro. Najlepiej zachowany fragment. Imponuj¹ce! Potê¿na, rozbudowana ekspozycja orkiestry (wielka orkiestra). Allegro to nazwa³bym "crescendowym", "mannheimskim" (vide: s³awna Symfonia koncertuj¹ca Es-dur KV 365, szczeg. I czêœÌ).
http://www.youtube.com/watch?v=Aaw3o5tNnJ4

Andantino cantabile - hm, ile w tym Mozarta, a ile tych, ktĂłrzy prĂłbowali dokonczyĂŚ niedokoĂączone.
http://www.youtube.com/watch?v=Kjv0MpaCHpw

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #196 : Kwiecień 04, 2011, 00:53:41 »

Tak szybko!:)) Pat, dziĂŞki, dziĂŞki, naprawdĂŞ jesteÂś nieocenionym skarbem  Buziak   Ja to sobie wydrukujĂŞ i wezmĂŞ jeszcze ze sobÂą do filharmonii Chichot Z pewnoÂściÂą bĂŞdzie lepsze od wszystkiego, co mogÂą napisaĂŚ w programie:) A w ogĂłle Twoje teksty sÂą jak szkatuÂłkowe powieÂści, niczym rĂŞkopisy znalezione w Saragossie Chichot Z jednej historii wysnuwajÂą siĂŞ kolejne wÂątki - juÂż mamy i kolejny, niedokoĂączony koncert, i pantomimĂŞ... BĂŞdĂŞ to wszystko po kolei analizowaĂŚ. We wtorek, rzecz jasna, bo jutro rano wyruszam w podró¿ do GdaĂąska i wrĂłcĂŞ póŸno w nocy.

Co do kwintetu g-moll - có¿, moÂże byĂŚ, Âże poniosÂła mnie trochĂŞ fantazja - w koĂącu lepiej siĂŞ znam na ukÂładaniu s³ów, niÂż na analizowaniu muzyki. Z pewnoÂściÂą finaÂł Zauberflote jest potĂŞÂżny i majestatyczny, pewnie bardziej pasuje do takiego nieco wzniosÂłego opisu . Ale moÂże to byĂŚ rĂłwnieÂż kwestia proporcji. Kwintet to w koĂącu miniatura, nie tak monumentalne dzieÂło, jak masoĂąska opera. MoÂże tu nie byÂło intencji pozostawiania wielkiego, pozytywnego humanistycznego przesÂłania. MoÂże po wyrzuceniu z siebie skargi na nieprzychylny los wystarczyÂło na koniec takie zagranie losowi palcem na nosie, jak portretowi ojca w Amadeuszu Mozart wydaje siĂŞ taki wewnÂątrz  z gruntu jasny i radosny. MoÂże byĂŚ z takim wnĂŞtrzem trudniej znosiĂŚ uci¹¿liwoÂści Âżycia, ale moÂże i trudniej tĂŞ jasnoœÌ do koĂąca ugasiĂŚ:) I jeÂśli ktoÂś tak bardzo ceni sobie wolnoœÌ, Âłatwo siĂŞ nie podda
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #197 : Kwiecień 06, 2011, 03:39:56 »

Asiu, koncert F-dur KV 459 jest piêkny. Mo¿na by go nazwaÌ "Finalmusik". Zreszt¹ powtarzaÌ mogê bez koùca: Mozart to mistrz fina³ów; Bogdan Pociej stwierdzi³, ¿e to najwiêkszy geniusz muzycznej dramaturgii, a s³ychaÌ to wyraŸnie w namiêtnych, roz¿arzonych emocjami, skomplikowanych fakturalnie i przepe³nionych inwencj¹ fina³ach (do najwiêkszych cudów dochodzi zazwyczaj przed kod¹). A zatem: mistrzowskie budowanie napiêcia.

Marszowe Allegro, rozmarzone Allegretto (forma sonatowa ABAB z kodÂą) i w koĂącu, "najmocniejsza" za wszystkich czĂŞÂści - FinaÂł, z typowo Mozartowskim humorem, wzmocnionym kontrapunktami. W tym energicznym Allegro sÂłychaĂŚ motywy z pantomimy "Pantalon i Colombina" KV 446, bardzo ciekawego i ekspresyjnego dzieÂła, o ktĂłrym koniecznie muszĂŞ coÂś napisaĂŚ.

Asiu, w czasie koncertu moÂżesz zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na to, czy w skrajnych czĂŞÂściach orkiestra jest z trÂąbkami i kotÂłami. SÂą one nieodzowne, dodajÂą blasku; niestety - te partie, dopisane przez Mozarta w 1790 r., gdy wykonywaÂł koncert ten i KV 537 w czasie koronacji we Frankfurcie, zaginĂŞÂły. W obecnych interpretacjach czĂŞsto siĂŞ je jednak uzupeÂłnia.

Koncert Es-dur KV 365 jest jedynym koncertem na 2 fortepiany. Wykonany po raz pierwszy przez Wolfganga i siostrĂŞ Nannerl. Jest trochĂŞ konwencjonalny, ale có¿ z tego - podziwiamy tu piĂŞkno tematĂłw, modulacyjne cieniowanie... Andante jest sentymentalme i - wydaje siĂŞ - czasem rozÂżalone, smutek wkrada siĂŞ rĂłwnieÂż w oÂżywczy, bÂłyskotliwy finaÂł - Rondo (epizod c-moll), z uroczym dialogowaniem (rywalizacjÂą?) solistĂłw (melodii refrenu nie moÂżna zapomnieĂŚ...). OgĂłlny charakter koncertu jest bardzo optymistyczny, Mozart tryska inwencjÂą. TakÂże w przypadku tego koncertu wymagana jest "poszerzona" orkiestra w trÂąbkami i kotÂłami (oraz klarnetami - II wersja - zagubiona, ach  Niezdecydowany), mam nadziejĂŞ, Âże tak go wykonajÂą w Bydgoszczy.

SÂłuchaÂłam dzisiejszego koncertu ze ÂściÂągÂą trzymanÂą pieczoÂłowicie na kolanach CaÂłkiem inaczej sÂłucha siĂŞ muzyki, kiedy ktoÂś nas po niej oprowadza To tak, jakby ktoÂś szedÂł obok mnie wÂśrĂłd nieznanego mi krajobrazu i wskazywaÂł widoki, na ktĂłre warto zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ, mĂłwiÂąc: spĂłjrz na to, popatrz, jakie to piĂŞkne! I wtedy Âłatwiej jest nam to piĂŞkno zauwaÂżyĂŚ.
MiaÂłeÂś racjĂŞ, Pat - koncert F-dur jest piĂŞkny:) RadoœÌ, lekkoœÌ i blask:) Allegro wprawdzie marszowe, ale powiedzmy sobie, Âże jest to marsz oddziaÂłu motyli po kwiatach jaÂśminu:) OczywiÂście zauroczyÂło mnie koronkowo delikatne Allegretto. WspaniaÂły jest FinaÂł - i jakie Âświetne zakoĂączenie:). Partia fortepianu cudowna, perlista, dobre pole do popisu dla wirtuoza. Niestety, nie byÂło trÂąbek i kot³ów Smutny  CaÂły koncert byÂł w wydaniu kameralnym, z orkiestrÂą w niewielkim skÂładzie. Jednak sam fortepian juÂż brzmiaÂł zachwycajÂąco

Skoro Pan od Mozarta opowiedziaÂł o utworze, to ja pozwolĂŞ sobie go zaprezentowaĂŚ, w piĂŞknym wykonaniu
W Bydgoszczy gra³ ten koncert uczeù pani Pob³ockiej - Bart³omiej Wezner, te¿ ju¿ ca³kiem mocno utytu³owany:); z du¿¹ gracj¹, wdziêkiem i lekkoœci¹. A dla nas wybra³am Uchidê, która gra go jeszcze wspanialej. Pos³uchajcie, jak dobrze siê bawi³am:))
Dziarskie Allegro
http://www.youtube.com/watch?v=dWsLhI7plTo&feature=related
Marzycielskie Allegretto
http://www.youtube.com/watch?v=TPhBSR9yvtw&feature=related
i FinaÂł, iskrzÂący siĂŞ radoÂściÂą i energiÂą
http://www.youtube.com/watch?v=nhvak3AXQOE&feature=related

Koncert na dwa fortepiany graÂła juÂż ze swoim uczniem Ewa PobÂłocka. RzeczywiÂście - nie sposĂłb zapomnieĂŚ tego refrenu:) NuciÂłam go sobie idÂąc przez park. MoÂże zanucimy go sobie razem:))
http://www.youtube.com/watch?v=QG-oyi5KfWk&feature=related
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Kwiecień 06, 2011, 21:57:11 »

Nie wiem co mam napisaĂŚ, przecieÂż nie zrobiÂłem Âżadnej szczegó³owej analizy tych koncertĂłw; to tylko kilka luÂźnych i nieskÂładnych myÂśli... Asiu, Ty zawsze mi tak sÂłodzisz.  Spoko Chichot

Cieszê siê, ¿e jesteœ zadowolona z koncertu. Szkoda, ¿e orkiestra by³a tak kameralna, Mozartowi naprawdê nie zaszkodzi wiêkszy zespó³, tym bardziej - zgodny z ostateczn¹ wersj¹ partytury. Koncert F-dur olsniony blaskiem trabek i kot³ów brzmi trochê "marsowo", fina³ zaœ zdaje sie jeszcze wyraŸniejszy. Mam nadziejê, ¿e instrumenty dête piêknie dialogowa³y w finale, a smyczki fugowa³y z uniesieniem, kreuj¹c œwiat dŸwiêkowych barw w³aœciwy tylko Mozartowi...

Przy okazji: malutkie, kameralne orkiestry w koncertach fortepianowych czy ostatnich symfoniach Mozarta to stereotyp, ktĂłry musi zostaĂŚ obalony. OczywiÂście, nie chodzi o to, by 41. SymfoniĂŞ graĂŚ orkiestrÂą beethovenowskÂą czy mahlerowskÂą. Chichot Mozart, jeden z najwiĂŞkszych magĂłw instrumentacji i orkiestrowych barw w historii, zawsze swoje orkiestrowe dzieÂła pisaÂł na te instrumenty, ktĂłre MUSZÂĄ w danym dziele zabrzmieĂŚ, by byÂło ono idealne. Okrajanie partii smyczkowych do minimum jest nieuzasadnione. Na szczĂŞÂście, ta praktyka powoli zanika.

Asiu, co siĂŞ dzieje z Wunderem, ktĂłrego recital w GdaĂąsku zostaÂł chyba odwoÂłany? Czy kontuzja reki (podÂłoÂże neurologiczne?) jest powaÂżna?  Niezdecydowany

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #199 : Kwiecień 06, 2011, 23:40:18 »

Nie wiem co mam napisaĂŚ, przecieÂż nie zrobiÂłem Âżadnej szczegó³owej analizy tych koncertĂłw; to tylko kilka luÂźnych i nieskÂładnych myÂśli... Asiu, Ty zawsze mi tak sÂłodzisz.  Spoko Chichot
A ty zawsze jesteÂś zbyt skromny i nie wiesz, co takiego wÂłaÂściwie napisaÂłeÂś Chichot    SÂłodzĂŞ tyle, ile trzeba, mein Freund     A wÂłaÂściwie w ogĂłle nie sÂłodzĂŞ, tylko stwierdzam fakt    Szczegó³owa analiza byÂłaby moÂże dobra, gdybym miaÂła duÂżo czasu na jej przestudiowanie, ale pewnie nie pozwalaÂłaby na szybkie przygotowywanie siĂŞ na kolejny utwĂłr czy jego czêœÌ w trakcie koncertu - i wÂłaÂśnie te Twoje "luÂźne myÂśli" odczuÂłam jako bezpoÂśrednie prowadzenie przez muzykĂŞ. NaprawdĂŞ dobrze mi siĂŞ sÂłuchaÂło z tÂą "ÂściÂągÂą" 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #200 : Kwiecień 06, 2011, 23:51:13 »

Cieszê siê, ¿e jesteœ zadowolona z koncertu. Szkoda, ¿e orkiestra by³a tak kameralna, Mozartowi naprawdê nie zaszkodzi wiêkszy zespó³, tym bardziej - zgodny z ostateczn¹ wersj¹ partytury. Koncert F-dur olsniony blaskiem trabek i kot³ów brzmi trochê "marsowo", fina³ zaœ zdaje sie jeszcze wyraŸniejszy. Mam nadziejê, ¿e instrumenty dête piêknie dialogowa³y w finale, a smyczki fugowa³y z uniesieniem, kreuj¹c œwiat dŸwiêkowych barw w³aœciwy tylko Mozartowi...

Przy okazji: malutkie, kameralne orkiestry w koncertach fortepianowych czy ostatnich symfoniach Mozarta to stereotyp, ktĂłry musi zostaĂŚ obalony. OczywiÂście, nie chodzi o to, by 41. SymfoniĂŞ graĂŚ orkiestrÂą beethovenowskÂą czy mahlerowskÂą. Chichot Mozart, jeden z najwiĂŞkszych magĂłw instrumentacji i orkiestrowych barw w historii, zawsze swoje orkiestrowe dzieÂła pisaÂł na te instrumenty, ktĂłre MUSZÂĄ w danym dziele zabrzmieĂŚ, by byÂło ono idealne. Okrajanie partii smyczkowych do minimum jest nieuzasadnione. Na szczĂŞÂście, ta praktyka powoli zanika.

Asiu, co siĂŞ dzieje z Wunderem, ktĂłrego recital w GdaĂąsku zostaÂł chyba odwoÂłany? Czy kontuzja reki (podÂłoÂże neurologiczne?) jest powaÂżna?  Niezdecydowany
PianiÂści byli naprawdĂŞ wspaniali:) JuÂż samo to wystarczyÂło, Âżeby sÂłuchaĂŚ z radoÂściÂą. I orkiestra kameralna - Capella Bydgostiensis - gra naprawdĂŞ dobrze. Jako dyrygent i pierwszy skrzypek przyjechaÂł Jan Stanienda z WrocÂławia i wspaniale nimi pokierowaÂł.  Smyczki brzmiaÂły przepiĂŞknie i dĂŞte dobrze siĂŞ spisaÂły. Rzecz jasna z chĂŞciÂą posÂłucham nieokrojonej wersji, gdy tylko bĂŞdzie okazja.
OczywiÂście zgadzam siĂŞ z TobÂą, Âże nie po to muzyk (i to genialny) pisze utwĂłr na konkretne instrumenty, Âżeby mu je potem dowolnie wyrzucaĂŚ, i z pewnosciÂą w peÂłnym skÂładzie zabrzmi to jeszcze o wiele lepiej. Ale bawiÂłam siĂŞ cudownie

A Ingolf podobno juÂż niedÂługo bĂŞdzie w dobrej formie. Jego management twierdzi, Âże musiaÂł tylko przez jakiÂś czas oszczĂŞdzaĂŚ rĂŞkĂŞ, i z tego powodu odwoÂłaÂł koncert. Mamy siĂŞ dowiadywaĂŚ w FB o termin recitalu, ale najprawdopodobniej bĂŞdzie to w maju.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #201 : Kwiecień 07, 2011, 00:03:54 »

A tak jeszcze "w temacie" oprowadzania , to nie w tym wÂątku, ale chciaÂłabym, ÂżebyÂś mnie kiedyÂś oprowadziÂł po tej sonacie h-moll, ktĂłra wywarÂła na mnie takie piorunujÂące wraÂżenie:) CzujĂŞ, Âże jest genialna, ale nic o niej nie wiem:))
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #202 : Kwiecień 07, 2011, 00:08:34 »

Ach, Asiu, Asiu... Skoro juÂż byÂło trochĂŞ o sÂłodyczach, to posÂłuchajmy razem promiennego, A-durowego kanonu:
http://www.youtube.com/watch?v=RmEvvxinuZw

Szkoda, Âże nie byÂło mnie na koncercie. ChciaÂłbym wreszcie usÂłyszeĂŚ na Âżywo koncert podwĂłjny. Z drugiej jednak strony - gadaÂłbym o tych utworach podczas koncertu -  byĂŚ moÂże ograniczajÂąc percepcjĂŞ samego Mozarta. Czeka na dalsze Mozartiany.

Gute Besserung, Ingolf. WÂłaÂśnie przeczytaÂłem wpis na FB.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #203 : Kwiecień 07, 2011, 00:15:08 »

A tak jeszcze "w temacie" oprowadzania , to nie w tym wÂątku, ale chciaÂłabym, ÂżebyÂś mnie kiedyÂś oprowadziÂł po tej sonacie h-moll, ktĂłra wywarÂła na mnie takie piorunujÂące wraÂżenie:) CzujĂŞ, Âże jest genialna, ale nic o niej nie wiem:))

Lisztowski wÂątek czas reaktywowaĂŚ.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #204 : Kwiecień 07, 2011, 22:32:35 »

Ach, Asiu, Asiu... Skoro juÂż byÂło trochĂŞ o sÂłodyczach, to posÂłuchajmy razem promiennego, A-durowego kanonu:
http://www.youtube.com/watch?v=RmEvvxinuZw
Jakby to uj¹Ì - on jest... sÂłodki  Chichot Chichot
Szkoda, Âże nie byÂło mnie na koncercie. ChciaÂłbym wreszcie usÂłyszeĂŚ na Âżywo koncert podwĂłjny. Z drugiej jednak strony - gadaÂłbym o tych utworach podczas koncertu -  byĂŚ moÂże ograniczajÂąc percepcjĂŞ samego Mozarta. Czeka na dalsze Mozartiany.

Gute Besserung, Ingolf. WÂłaÂśnie przeczytaÂłem wpis na FB.

TeÂż ÂżaÂłowaÂłam, Âże nie moÂżesz tego posÂłuchaĂŚ:) No, ale - ty byÂś opowiadaÂł, ja bym siĂŞ zachwycaÂła, i wyrzuciliby nas stamtÂąd Chichot
Ach, FB, tam jest wszystko:) Ja chyba powinnam dostaÌ jak¹œ odznakê honorowego fana IW za regularne produkcje

Dziœ sobie s³ucha³am bardzo wiosennego, radosnego Mozarta z KV216:) Na czeœÌ forsycji, które w³aœnie wybuch³y z³otymi brawami:))
http://www.youtube.com/watch?v=Hzw9w6DrCqU
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #205 : Kwiecień 08, 2011, 00:34:27 »

Jakby to uj¹Ì - on jest... sÂłodki  Chichot Chichot

Chichot

Promieniej¹ce za dnia forsycje pogr¹¿y³y siê w nocnej medytacji.

Mozart for Meditation, part 3.
http://www.youtube.com/watch?v=P_nJ-gCvWho

Koncerty skrzypcowe - niby skromne, niewielkie dzie³a, nieodkrywcze, niedorówuj¹ce koncertom fortepianowym - a jaka muzyczna doskona³oœÌ, ile¿ magii w tych kantylenowch Adagiach i wiosennych, radosnych Allegrach...

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #206 : Kwiecień 08, 2011, 00:41:14 »

Asiu, Liszt i sonata h-moll wyraÂżona sÂłowem - to jest wyzwanie.  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #207 : Kwiecień 08, 2011, 01:07:39 »

Medytacja godna wiosennej nocy... PÂłatki kwiatĂłw skÂładajÂą siĂŞ do snu na dÂźwiĂŞk tak kojÂącej kantyleny, a ptakom ÂśniÂą siĂŞ najpiĂŞkniejsze pieÂśni

Asiu, Liszt i sonata h-moll wyraÂżona sÂłowem - to jest wyzwanie.  Chichot
Odpowiednie wyzwanie dla piĂŞknego umysÂłu;) Uda Ci siĂŞ:))
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #208 : Kwiecień 09, 2011, 20:08:47 »

W przerwie miĂŞdzy Lisztem: Adagio h-moll KV 541.

UtwĂłr bardzo romantyczny, o wielkiej uczuciowoÂści. Jeden z Mozartowskich cudĂłw na fortepian; o niezwykÂłoÂści tego dzieÂła niech Âświadczy rĂłwnieÂż rzadko stosowana przez Mozarta tonacja. To Adagio (prawdziwe adagio, moim zdaniem - prelude romantycznego adagia, ktĂłre ukoronowane zostanie u Mahlera) jest arcydzieÂłem sztuki przetworzeniowej i pracy tematycznej. Jest rozbudowane, lecz wydaje siĂŞ czasem lapidarne, skromne - wszystkie Âśrodki muzycznego przekazu zostaÂły podporzÂądkowane wyraÂżeniu stanu ducha...

Wstrz¹sa g³êbi¹ emocji, nieraz - wrêcz tragizmem. Nie wiadomo, dla kogo zosta³o skomponowane. PRAWDOPODOBNIE - bez "ziemskiego" celu - po prostu jest odbiciem Mozartowskiej romantycznoœci, wyrazem jego uczuÌ, dzie³em wolnego, genialnego artysty...

Wymaga od nas wrĂŞcz modlitwnego skupienia.

http://www.youtube.com/watch?v=wjx7E1Lg4QI

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #209 : Kwiecień 09, 2011, 22:39:41 »

WysÂłuchaÂłam w skupieniu...

NiezwykÂłe. Pat - to mi przypomina Chopina.. MoÂże to ten wÂłaÂśnie chopinowski, romantyczny, emocjonalny nastrĂłj
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar animilkowo twistedgamers black-for