Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 742435 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #240 : Maj 19, 2011, 21:33:37 »

A oprĂłcz Patryka inni takÂże mogÂą tego posÂłuchaĂŚ i obejrzeĂŚ??
Mam nadziejĂŞ, Âże tak. Mnie siĂŞ bardzo podoba

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #241 : Maj 19, 2011, 23:31:21 »

AleÂż dlaczego nie mieliby sÂłuchaĂŚ??? Chyba nigdy nie mieliÂśmy tu w zwyczaju limitowaĂŚ sÂłuchania czegokolwiek Chichot (zresztÂą, w jaki sposĂłb:)) Nawet, jeÂśli akurat jest z dedykacjÂą
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #242 : Maj 19, 2011, 23:54:50 »

Asiu! Jestem zachwycony. So wunderbar gemacht...  Chichot
Niezwykle klimatyczne, subtelne grafiki...  Swymi emocjami udekorowaÂłaÂś ten 3. mediolaĂąski kwartet - jakÂże urokliwe dzieÂło 16-letniego Mistrza.

PiĂŞkny poczÂątek twĂłrczoÂści na YT. Mam wielkÂą ochotĂŞ na kolejne jej odsÂłony!

Buziak Mea Amica!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #243 : Maj 20, 2011, 07:47:37 »

AleÂż dlaczego nie mieliby sÂłuchaĂŚ??? Chyba nigdy nie mieliÂśmy tu w zwyczaju limitowaĂŚ sÂłuchania czegokolwiek Chichot (zresztÂą, w jaki sposĂłb:)) Nawet, jeÂśli akurat jest z dedykacjÂą

Tak sobie myslĂŞ, Asiu, Âże Tereni nie tyle tu o pozwolenie chodziÂło, a o podzielenie siĂŞ refleksjÂą, iÂż nazbyt czĂŞste "dedykowanie" wypowiedzi do jednej osoby tworzy klimat nie grupowej dyskusji a prywatnej pogaduchy. W tej ostatniej, oczywiscie, nic zÂłego. Ale wg mnie najlepiej byÂłoby gdyby odbywaÂła siĂŞ na privach (w poczcie). Przyznam, ze i mi jest czasami niezrĂŞcznie wpraszaĂŚ sie do dialogu deuetĂłw, choc na szczĂŞÂście na naszym Forum nie jest to zjawisko nagminne. I oby nie byÂło. A tak poza tym miÂło mi czytaĂŚ wszystkie i Twoje posty, i Patryka, i kaÂżde inne fajne wypowiedzi teÂż 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #244 : Maj 20, 2011, 13:46:00 »

Januszu, bardzo siê cieszê, ¿e wymiana zdaù i linków i opinii miêdzy Asi¹ i Patrykiem nie odbywa siê na privie i mamy okazjê "na ¿ywo" w niej uczestniczyÌ za ich obopóln¹ wiedz¹ i zgod¹. Fakt, ta wymiana czasami jest tak bardzo ca³oœci¹, jednolitoœci¹, ¿e a¿ nie wypada siê wtr¹caÌ. Ale ja to odbieram jako wartoœÌ dodan¹ tego forum. To¿ to gotowy materia³ na literaturê, kategoria epistologia. Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszê.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #245 : Maj 20, 2011, 15:56:10 »

Januszu, bardzo siê cieszê, ¿e wymiana zdaù i linków i opinii miêdzy Asi¹ i Patrykiem nie odbywa siê na privie i mamy okazjê "na ¿ywo" w niej uczestniczyÌ za ich obopóln¹ wiedz¹ i zgod¹. Fakt, ta wymiana czasami jest tak bardzo ca³oœci¹, jednolitoœci¹, ¿e a¿ nie wypada siê wtr¹caÌ. Ale ja to odbieram jako wartoœÌ dodan¹ tego forum. To¿ to gotowy materia³ na literaturê, kategoria epistologia. Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszê.

Có¿, Beatko, w przeciwieùstwie do Ciebie nie przepadam za mimowolnym pods³uchiwactwem/podpatrywactwem, czujê siê wówczas Ÿdziebko zak³opotany, bo w sumie nie wiem, (tu, nawi¹¿ê do Twej konsternacji) - czy "wypada siê wtr¹caÌ" czy raczej "nie wypada"...? Czy nie bêdzie siê natrêtem?...A taka sytuacja mo¿e krêpowaÌ.
WolĂŞ otwarte dyskusje. Szeptanie do ucha na sposĂłb aby usÂłyszeli wszyscy, jest, przyznasz, fortelem jakby rodem z komedii. Albo wiĂŞc wchodzimy do naszego Forum w strojach komediantĂłw by uprawiaĂŚ komediĂŞ, albo, jak w dobrej Rodzinie dzielimy siĂŞ wszystkim ze wszystkimi bez preferowania kogokolwiek. Inaczej nawet najlepsza rodzina siĂŞ rozpadnie. Nasza teÂż.
Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszĂŞ, na pivach... albo mĂłwcie do nas
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 15:57:55 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #246 : Maj 20, 2011, 16:49:04 »

Tym razem nie zgadzam sie z Toba Januszu.
Dialogi Asi i Patryka wrosly w krajobraz naszego forum.
Rowniez nie bede popieral kumoterskich nawykow na priva-ch.

Asiu Patryku dialogujcie prosze!!!
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #247 : Maj 20, 2011, 16:52:37 »

A ja takimi prywatnymi rozmowami jestem zawsze trochĂŞ zaÂżenowana. MoÂże dlatego, Âże sama
nie umiem siĂŞ publicznie wywnĂŞtrzaĂŚ.
Ale jakie by zdania nie byÂły, to forum jest Asi i Patryka tak samo jak moje i mam nadziejĂŞ,
Âże bĂŞdÂą robili to co chcÂą.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #248 : Maj 20, 2011, 16:54:18 »

Widze mala sprzecznosc w Twojej wypowiedzi Agnieszko
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #249 : Maj 20, 2011, 17:03:48 »

Sorry, nie panimaju, rozwiĂą file s'il vous plait

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #250 : Maj 20, 2011, 17:11:36 »

rozwiĂą file s'il vous plait

Ja tez ni pani ma ju
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #251 : Maj 20, 2011, 17:14:28 »

Z jednej strony czujesz sie zazenowana a z drugiej masz nadzeje, ze konwersacje A i P beda kontynuawane.
Tak mala sprzecznosc
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #252 : Maj 20, 2011, 17:26:19 »

To nie sprzecznosc a demokracja. Jakby wszystko byÂło po mojemu to byÂłoby
nudno i niesprawiedliwie.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #253 : Maj 21, 2011, 00:12:40 »

Moi drodzy! Pax! Niezbyt bowiem rozumiem... Otó¿ przedwczoraj Asia zadedykowaÂła mi peÂłen uroku Mozartowski klip na YT, co sprawiÂło mi wielkÂą radoœÌ (dziĂŞki Asiu raz jeszcze!  Chichot). To zaÂś wywoÂłaÂło nie najpochlebniejsze komentarze i zrodziÂło nie najprzyjemniejszÂą dyskusjĂŞ. PiĂŞkna (w moim odczuciu) praktyka dedykacji (a przecieÂż to wÂłaÂśnie sÂłowo wywoÂłaÂło tu prawie burzĂŞ) to na naszym forum nic nowego (prawda jazzujÂący Januszu?), a dedykowanego nam utworu sÂłucha siĂŞ ze szczegĂłlnymi emocjami i wzruszeniem...

Nie wiem rĂłwnieÂż, dlaczego Janusz i Agnieszka nazywajÂą mojÂą i Asi wymianĂŞ postĂłw prywatnÂą rozmowÂą... SkÂąd zaÂżenowanie? Malheureusement - Ty Januszu, uwaÂżasz, Âże kreujemy coÂś w rodzaju pogaduchy... RĂłwnoczeÂśnie Twoja logika nakazuje Ci nazwaĂŚ to szeptaniem do ucha, z tego zaÂś wyprowadzasz twierdzenie, iÂż jest to de facto komedia, ktora moÂże skutkowaĂŚ (sic!) rozpadem naszej szafarskiej rodzinki. Januszu, to chyba nie tylko w mojej opinii zbyt zaawansowany ciÂąg "przyczynowo-skutkowy" i za daleko posuniĂŞte hiperbolizowanie, a wrĂŞcz nietrafny i nieszczĂŞÂśliwy wytwĂłr potĂŞÂżnej fantazji... Privy i poczta niech pozostanÂą dla naszych prywatnych potrzeb - ufam, Âże summa summarum nie zostaniemy doĂą nie odesÂłani.

Nigdy nie przyszÂło mi na myÂśl, Âże moja wymiana muzycznych wraÂżeĂą z AsiÂą to coÂś, co jest hermetyczne, zamkniĂŞte, niedostĂŞpne dla kogoÂś spoza "duetu". Tak siĂŞ skÂłada, Âże w Mozartowskim zwÂłaszcza wÂątku wiele postĂłw napisaÂłem ja i wÂłaÂśnie Asia. 18 maja zaproponowaÂłem motyw na kilka postĂłw, odpowiedziaÂła wÂłaÂśnie Asia, utwierdzajÂąc mnie w tym pomyÂśle. Niemniej - zapraszam wszystkich do dyskusji (i nigdy nie bĂŞdzie to wtrÂącenie - lecz wartoÂściowe uzupeÂłnienie!). Mam nadziejĂŞ, Âże nie zniechĂŞcicie naszej drogiej Poetki do dalszego opisywania swych wraÂżeĂą i emocji po wysÂłuchaniu zaproponowanych przeze mnie dzieÂł Mozarta i nie tylko - wszysycy z nas wiele skorzystali z tych piĂŞknych impresji. CoÂż, Asia to moja artystyczna Seelenverwandfreudnin. Ale przecieÂż, mamy tu wiĂŞcej muzycznych przyjació³...!  Chichot 

Beatko, Bartusie - dziĂŞki, Âże rozumiecie. Niech muzyka zawsze jednoczy i utwierdza we wspĂłlnocie, a przecieÂż za takÂą uwaÂżaÂłem zawsze "SzafarczykĂłw". 

A propos komedii - i one potrafiÂą byĂŚ nasycone wraÂżliwoÂściÂą i empatiÂą.
http://www.youtube.com/watch?v=hWxclaU-Db0

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #254 : Maj 21, 2011, 04:48:51 »

Moi drodzy.
CzujĂŞ siĂŞ  w jakiÂś sposĂłb zobligowana do zajĂŞcia stanowiska w dyskusji, ktĂłrej staÂłam siĂŞ bÂądÂź co bÂądÂź, doœÌ nieoczekiwanie, jednym z przedmiotĂłw
Z uwagÂą przeÂśledziÂłam debatĂŞ na temat, czy Pat i Asia majÂą ze sobÂą na forum rozmawiaĂŚ, czy teÂż nie, i w jaki sposĂłb Chichot Doceniam gÂłosy poparcia (dziĂŞki, przyjaciele:)), rozumiem gÂłosy przeciwne (to oczywiste, Âże nie kaÂżdemu wszystko siĂŞ podoba). Pozwolicie jednak, iÂż pozostanĂŞ na stanowisku, Âże ostatecznie w tej kwestii Pat i Asia majÂą decydujÂące zdanie:))
Pat, jak widzĂŞ, juÂż siĂŞ wypowiedziaÂł. A oto moje zdanie (jako kobieta bĂŞdĂŞ gadaĂŚ nieco dÂłuÂżej  ): JeÂśli coÂś moÂże skutecznie rozbiĂŚ "rodzinĂŞ" forumowych przyjació³, to z pewnoÂściÂą nie dzielenie siĂŞ przez nich nawzajem radosnymi myÂślami, wraÂżeniami, nie wyraÂżanie przyjaznych uczuĂŚ i muzyczne dedykacje. PrĂŞdzej moÂże to zrobiĂŚ wÂłaÂśnie ich ograniczanie, dyktowanie tego, kto komu moÂże co powiedzieĂŚ, czy zadedykowaĂŚ. Bo to zabije radoœÌ, spontanicznoœÌ, szczeroœÌ tego forum, ktĂłrego i my przecieÂż od pó³ roku jesteÂśmy czĂŞÂściÂą, ktĂłre budowaliÂśmy razem.

W kwestii dialogĂłw kontra otwartych dyskusji. Ha, dialog jest podstawowÂą formÂą rozmowy. Nie sposĂłb  rozmawiaĂŚ ze wszystkimi naraz, przynajmniej nie na dÂłuÂższÂą metĂŞ. I wcale tego tutaj nie robimy. Nasze forum to w duÂżej mierze suma przeplatajÂących siĂŞ dialogĂłw, ktĂłre razem tworzÂą coÂś wiĂŞcej - rodzaj wspĂłlnoty.  Poza tym, wszyscy dyskutujemy tu przewaÂżnie na tematy piĂŞkne, najczĂŞÂściej zwiÂązane z tematykÂą forum, albo innymi pasjonujÂącymi sprawami, ktĂłre zawsze przynajmniej majÂą szansĂŞ zainteresowaĂŚ teÂż innych. Zatem dialog tutaj to nie to samo, co rozmowa na privie.  PrzecieÂż wÂłaÂśnie dlatego nikt z nas nie wycofuje siĂŞ na privy, choĂŚ przecieÂż mĂłgÂłby, majÂąc udostĂŞpnionÂą funkcjĂŞ wysyÂłania prywatnych wiadomoÂści do kaÂżdego z uczestnikĂłw. Bo najwyraÂźniej chcemy siĂŞ ze sobÂą kontaktowaĂŚ w tej wÂłaÂśnie formie, nawet nie rozmawiajÂąc ze wszystkimi. Bo czytajÂąc kaÂżdÂą z indywidualnych rozmĂłw tu na KS, reszta osĂłb rĂłwnieÂż moÂże coÂś z tego dla siebie wzi¹Ì i skorzystaĂŚ, zatem dyskutujÂący przy okazji wÂłaÂśnie dzielÂą siĂŞ ze wszystkimi wszystkim, co siĂŞ w danym dialogu znalazÂło dobrego. Jestem przekonana, Âże wiĂŞkszoœÌ moich dialogĂłw z Patem moÂże rĂłwnieÂż daĂŚ coÂś dobrego innym (przynajmniej z jego strony; choĂŚby jego wiedza o Mozarcie i o muzyce w ogĂłle to czyste zÂłoto. A ja, có¿, jeÂśli nie przydajĂŞ siĂŞ w dialogu z nim, to i w rozmowie z kim innym niewiele ze mnie poÂżytku ) OczywiÂście zdarzajÂą siĂŞ teÂż - nam wszystkim - sprawy mniej waÂżne, nawet bÂłahostki, takie wÂłaÂśnie nieobowiÂązujÂące pogawĂŞdki - no ale to w koĂącu nie konferencja, a miejsce przyjemnych spotkaĂą. NiechÂże kaÂżdy rozmawia o tym, co mu akurat w danej chwili w duszy gra. W odpowiedniej chwili spÂłaci teÂż i trybut wspĂłlnocie.

A co do "problemu dedykacji" oraz stopnia prywatnoœci:) Jesteœmy grup¹ bardzo ró¿nych osób po³¹czonych losowo jedynie ide¹ Chopina i klasyki. Jasne by³o i jest, ¿e ka¿demu z nas bli¿ej bêdzie do jednych osób, do innych nieco dalej. To naturalna kolej rzeczy i tak jest przecie¿ w ka¿dej grupie. "Dzielenie siê wszystkim ze wszystkimi bez preferowania kogokolwiek" jest fikcj¹. Pat by³ i jest mi najbli¿szy i osobiœcie nie widzê w tym w ogóle ¿adnego problemu podlegaj¹cego dyskusjom. Istnienie najlepszego przyjaciela w ¿adnym wypadku nie wyklucza posiadania innych przyjació³, ani nie ogranicza mi³ych kontaktów równie¿ z dalszymi kolegami, zatem w ¿aden sposób nie zagra¿a istnieniu forum. Natomiast czy mielibyœmy wprowadzaÌ tu jak¹œ komunistyczn¹ w duchu "równoœÌ" na zasadzie - "ka¿dy rozmawia z ka¿dym tak samo i tyle samo"? Ale¿, na mi³y Bóg, jakbyœmy mieli naturalnie i swobodnie funkcjonowaÌ w takim systemie reglamentacji? Czy Asia zamiast spontanicznie wyraziÌ swoje odczucia ma siê zastanawiaÌ, czy czasami nie rozmawia z Patem zbyt prywatnie? Czy ma liczyÌ iloœÌ s³ów wypowiedzianych do niego w przeliczeniu na dialogi z innymi uczestnikami? Nie, to przecie¿ nie mo¿e dzia³aÌ w taki sposób. Trzeba rozmawiaÌ i czuÌ siê swobodnie, aby rozmowa mia³a sens, aby sprawia³a radoœÌ. Poza tym naprawdê nie s¹dzê, aby jakikolwiek z naszych "szeptów" mia³by byÌ na tyle prywatny, by nie móg³ zostaÌ wypowiedziany g³oœno w obecnoœci przyjació³ Uwa¿am za oczywiste, ¿e jeœli którykolwiek z forumowiczów w pewnym wypadku uzna, i¿ ma chêÌ szepn¹Ì komuœ coœ, co nie ma byÌ s³yszane, b¹dŸ nie zechce, by inni wtr¹cali siê w rozmowê, czy te¿ uzna ich towarzystwo za natrêtne - w naturalny sposób przejdzie na priv. W innym wypadku nale¿y uwa¿aÌ, ¿e wtr¹caÌ siê owszem, wypada, a rozmowa nie jest œciœle tajna:)))

MyÂślĂŞ zatem, Âże Asia i Pat bĂŞdÂą rozmawiaĂŚ ze sobÂą tak, jak lubiÂą i potrafiÂą, dopĂłki nie zostanÂą stÂąd wyrzuceni (ale w zasadzie chyba nie byÂłoby za co ich wyrzuciĂŚ -  dedykowanie sobie utworĂłw muzycznych nie moÂże stanowiĂŚ dobrego argumentu ) i trzeba ich przyj¹Ì takimi jakimi sÂą, albo jeÂżeli juÂż chwilami caÂłkiem siĂŞ ich nie trawi, po prostu traktowaĂŚ ich jak "Nad Niemnem", tzn. nie czytaĂŚ nudnych kawaÂłkĂłw ) PozwolĂŞ sobie wyraziĂŚ nieÂśmia³¹ nadziejĂŞ, Âże te kawaÂłki, jakie siĂŞ ostanÂą, przynajmniej w pewnej mierze mogÂą stanowiĂŚ wynagrodzenie A cenzurze na dedykacje mĂłwiĂŞ swoje zdecydowane nie

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife kalinowatyper paktprzyjazni silverstar twistedgamers