Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
116
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno (Przeczytany 742435 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Odp: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
«
Odpowiedz #240 :
Maj 19, 2011, 21:33:37 »
A oprĂłcz Patryka inni takÂże mogÂą tego posÂłuchaĂŚ i obejrzeĂŚ??
Mam nadziejĂŞ, Âże tak. Mnie siĂŞ bardzo podoba
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #241 :
Maj 19, 2011, 23:31:21 »
AleÂż dlaczego nie mieliby sÂłuchaĂŚ??? Chyba nigdy nie mieliÂśmy tu w zwyczaju limitowaĂŚ sÂłuchania czegokolwiek
(zresztÂą, w jaki sposĂłb:)) Nawet, jeÂśli akurat jest z dedykacjÂą
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #242 :
Maj 19, 2011, 23:54:50 »
Asiu! Jestem zachwycony. So wunderbar gemacht...
Niezwykle klimatyczne, subtelne grafiki... Swymi emocjami udekorowaÂłaÂś ten 3. mediolaĂąski kwartet - jakÂże urokliwe dzieÂło 16-letniego Mistrza.
PiĂŞkny poczÂątek twĂłrczoÂści na YT. Mam wielkÂą ochotĂŞ na kolejne jej odsÂłony!
Mea Amica!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #243 :
Maj 20, 2011, 07:47:37 »
Cytat: Aleksias Maj 19, 2011, 23:31:21
AleÂż dlaczego nie mieliby sÂłuchaĂŚ??? Chyba nigdy nie mieliÂśmy tu w zwyczaju limitowaĂŚ sÂłuchania czegokolwiek
(zresztÂą, w jaki sposĂłb:)) Nawet, jeÂśli akurat jest z dedykacjÂą
Tak sobie myslĂŞ, Asiu, Âże Tereni nie tyle tu o pozwolenie chodziÂło, a o podzielenie siĂŞ refleksjÂą, iÂż nazbyt czĂŞste "dedykowanie" wypowiedzi do jednej osoby tworzy klimat nie grupowej dyskusji a prywatnej pogaduchy. W tej ostatniej, oczywiscie, nic zÂłego. Ale wg mnie najlepiej byÂłoby gdyby odbywaÂła siĂŞ na privach (w poczcie). Przyznam, ze i mi jest czasami niezrĂŞcznie wpraszaĂŚ sie do dialogu deuetĂłw, choc na szczĂŞÂście na naszym Forum nie jest to zjawisko nagminne. I oby nie byÂło. A tak poza tym miÂło mi czytaĂŚ wszystkie i Twoje posty, i Patryka, i kaÂżde inne fajne wypowiedzi teÂż
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #244 :
Maj 20, 2011, 13:46:00 »
Januszu, bardzo siê cieszê, ¿e wymiana zdaù i linków i opinii miêdzy Asi¹ i Patrykiem nie odbywa siê na privie i mamy okazjê "na ¿ywo" w niej uczestniczyÌ za ich obopóln¹ wiedz¹ i zgod¹. Fakt, ta wymiana czasami jest tak bardzo ca³oœci¹, jednolitoœci¹, ¿e a¿ nie wypada siê wtr¹caÌ. Ale ja to odbieram jako wartoœÌ dodan¹ tego forum. To¿ to gotowy materia³ na literaturê, kategoria epistologia. Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszê.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #245 :
Maj 20, 2011, 15:56:10 »
Cytat: xbw Maj 20, 2011, 13:46:00
Januszu, bardzo siê cieszê, ¿e wymiana zdaù i linków i opinii miêdzy Asi¹ i Patrykiem nie odbywa siê na privie i mamy okazjê "na ¿ywo" w niej uczestniczyÌ za ich obopóln¹ wiedz¹ i zgod¹. Fakt, ta wymiana czasami jest tak bardzo ca³oœci¹, jednolitoœci¹, ¿e a¿ nie wypada siê wtr¹caÌ. Ale ja to odbieram jako wartoœÌ dodan¹ tego forum. To¿ to gotowy materia³ na literaturê, kategoria epistologia. Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszê.
Có¿, Beatko, w przeciwieùstwie do Ciebie nie przepadam za mimowolnym pods³uchiwactwem/podpatrywactwem, czujê siê wówczas Ÿdziebko zak³opotany, bo w sumie nie wiem, (tu, nawi¹¿ê do Twej konsternacji) - czy "wypada siê wtr¹caÌ" czy raczej "nie wypada"...? Czy nie bêdzie siê natrêtem?...A taka sytuacja mo¿e krêpowaÌ.
WolĂŞ otwarte dyskusje. Szeptanie do ucha na sposĂłb aby usÂłyszeli wszyscy, jest, przyznasz, fortelem jakby rodem z komedii. Albo wiĂŞc wchodzimy do naszego Forum w strojach komediantĂłw by uprawiaĂŚ komediĂŞ, albo, jak w dobrej Rodzinie dzielimy siĂŞ wszystkim ze wszystkimi bez preferowania kogokolwiek. Inaczej nawet najlepsza rodzina siĂŞ rozpadnie. Nasza teÂż.
Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszĂŞ, na pivach... albo mĂłwcie do nas
«
Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 15:57:55 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #246 :
Maj 20, 2011, 16:49:04 »
Tym razem nie zgadzam sie z Toba Januszu.
Dialogi Asi i Patryka wrosly w krajobraz naszego forum.
Rowniez nie bede popieral kumoterskich nawykow na priva-ch.
Asiu Patryku dialogujcie prosze!!!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #247 :
Maj 20, 2011, 16:52:37 »
A ja takimi prywatnymi rozmowami jestem zawsze trochĂŞ zaÂżenowana. MoÂże dlatego, Âże sama
nie umiem siĂŞ publicznie wywnĂŞtrzaĂŚ.
Ale jakie by zdania nie byÂły, to forum jest Asi i Patryka tak samo jak moje i mam nadziejĂŞ,
Âże bĂŞdÂą robili to co chcÂą.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #248 :
Maj 20, 2011, 16:54:18 »
Widze mala sprzecznosc w Twojej wypowiedzi Agnieszko
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #249 :
Maj 20, 2011, 17:03:48 »
Sorry, nie panimaju, rozwiĂą file s'il vous plait
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #250 :
Maj 20, 2011, 17:11:36 »
rozwiĂą file s'il vous plait
Ja tez ni pani ma ju
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #251 :
Maj 20, 2011, 17:14:28 »
Z jednej strony czujesz sie zazenowana a z drugiej masz nadzeje, ze konwersacje A i P beda kontynuawane.
Tak mala sprzecznosc
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #252 :
Maj 20, 2011, 17:26:19 »
To nie sprzecznosc a demokracja. Jakby wszystko byÂło po mojemu to byÂłoby
nudno i niesprawiedliwie.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #253 :
Maj 21, 2011, 00:12:40 »
Moi drodzy! Pax! Niezbyt bowiem rozumiem... Otó¿ przedwczoraj Asia zadedykowa³a mi pe³en uroku Mozartowski klip na YT, co sprawi³o mi wielk¹ radoœÌ (dziêki Asiu raz jeszcze!
). To zaÂś wywoÂłaÂło nie najpochlebniejsze komentarze i zrodziÂło nie najprzyjemniejszÂą dyskusjĂŞ. PiĂŞkna (w moim odczuciu) praktyka dedykacji (a przecieÂż to wÂłaÂśnie sÂłowo wywoÂłaÂło tu prawie burzĂŞ) to na naszym forum nic nowego (prawda jazzujÂący Januszu?), a dedykowanego nam utworu sÂłucha siĂŞ ze szczegĂłlnymi emocjami i wzruszeniem...
Nie wiem rĂłwnieÂż, dlaczego Janusz i Agnieszka nazywajÂą mojÂą i Asi wymianĂŞ postĂłw prywatnÂą rozmowÂą... SkÂąd zaÂżenowanie? Malheureusement - Ty Januszu, uwaÂżasz, Âże kreujemy coÂś w rodzaju pogaduchy... RĂłwnoczeÂśnie Twoja logika nakazuje Ci nazwaĂŚ to szeptaniem do ucha, z tego zaÂś wyprowadzasz twierdzenie, iÂż jest to de facto komedia, ktora moÂże skutkowaĂŚ (sic!) rozpadem naszej szafarskiej rodzinki. Januszu, to chyba nie tylko w mojej opinii zbyt zaawansowany ciÂąg "przyczynowo-skutkowy" i za daleko posuniĂŞte hiperbolizowanie, a wrĂŞcz nietrafny i nieszczĂŞÂśliwy wytwĂłr potĂŞÂżnej fantazji... Privy i poczta niech pozostanÂą dla naszych
prywatnych
potrzeb - ufam, Âże summa summarum nie zostaniemy doĂą nie odesÂłani.
Nigdy nie przyszÂło mi na myÂśl, Âże moja wymiana muzycznych wraÂżeĂą z AsiÂą to coÂś, co jest hermetyczne, zamkniĂŞte, niedostĂŞpne dla kogoÂś spoza "duetu". Tak siĂŞ skÂłada, Âże w Mozartowskim zwÂłaszcza wÂątku wiele postĂłw napisaÂłem ja i wÂłaÂśnie Asia. 18 maja zaproponowaÂłem motyw na kilka postĂłw, odpowiedziaÂła wÂłaÂśnie Asia, utwierdzajÂąc mnie w tym pomyÂśle. Niemniej -
zapraszam
wszystkich do dyskusji (i nigdy nie bêdzie to wtr¹cenie - lecz wartoœciowe uzupe³nienie!). Mam nadziejê, ¿e nie zniechêcicie naszej drogiej Poetki do dalszego opisywania swych wra¿eù i emocji po wys³uchaniu zaproponowanych przeze mnie dzie³ Mozarta i nie tylko - wszysycy z nas wiele skorzystali z tych piêknych impresji. Co¿, Asia to moja artystyczna Seelenverwandfreudnin. Ale przecie¿, mamy tu wiêcej muzycznych przyjació³...!
Beatko, Bartusie - dziĂŞki, Âże rozumiecie. Niech muzyka zawsze jednoczy i utwierdza we wspĂłlnocie, a przecieÂż za takÂą uwaÂżaÂłem zawsze "SzafarczykĂłw".
A propos komedii - i one potrafiÂą byĂŚ nasycone wraÂżliwoÂściÂą i empatiÂą.
http://www.youtube.com/watch?v=hWxclaU-Db0
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #254 :
Maj 21, 2011, 04:48:51 »
Moi drodzy.
Czujê siê w jakiœ sposób zobligowana do zajêcia stanowiska w dyskusji, której sta³am siê b¹dŸ co b¹dŸ, doœÌ nieoczekiwanie, jednym z przedmiotów
Z uwagÂą przeÂśledziÂłam debatĂŞ na temat, czy Pat i Asia majÂą ze sobÂą na forum rozmawiaĂŚ, czy teÂż nie, i w jaki sposĂłb
Doceniam gÂłosy poparcia (dziĂŞki, przyjaciele:)), rozumiem gÂłosy przeciwne (to oczywiste, Âże nie kaÂżdemu wszystko siĂŞ podoba). Pozwolicie jednak, iÂż pozostanĂŞ na stanowisku, Âże ostatecznie w tej kwestii Pat i Asia majÂą decydujÂące zdanie:))
Pat, jak widzĂŞ, juÂż siĂŞ wypowiedziaÂł. A oto moje zdanie (jako kobieta bĂŞdĂŞ gadaĂŚ nieco dÂłuÂżej
): Jeœli coœ mo¿e skutecznie rozbiÌ "rodzinê" forumowych przyjació³, to z pewnoœci¹ nie dzielenie siê przez nich nawzajem radosnymi myœlami, wra¿eniami, nie wyra¿anie przyjaznych uczuÌ i muzyczne dedykacje. Prêdzej mo¿e to zrobiÌ w³aœnie ich ograniczanie, dyktowanie tego, kto komu mo¿e co powiedzieÌ, czy zadedykowaÌ. Bo to zabije radoœÌ, spontanicznoœÌ, szczeroœÌ tego forum, którego i my przecie¿ od pó³ roku jesteœmy czêœci¹, które budowaliœmy razem.
W kwestii dialogów kontra otwartych dyskusji. Ha, dialog jest podstawow¹ form¹ rozmowy. Nie sposób rozmawiaÌ ze wszystkimi naraz, przynajmniej nie na d³u¿sz¹ metê. I wcale tego tutaj nie robimy. Nasze forum to w du¿ej mierze suma przeplataj¹cych siê dialogów, które razem tworz¹ coœ wiêcej - rodzaj wspólnoty. Poza tym, wszyscy dyskutujemy tu przewa¿nie na tematy piêkne, najczêœciej zwi¹zane z tematyk¹ forum, albo innymi pasjonuj¹cymi sprawami, które zawsze przynajmniej maj¹ szansê zainteresowaÌ te¿ innych. Zatem dialog tutaj to nie to samo, co rozmowa na privie. Przecie¿ w³aœnie dlatego nikt z nas nie wycofuje siê na privy, choÌ przecie¿ móg³by, maj¹c udostêpnion¹ funkcjê wysy³ania prywatnych wiadomoœci do ka¿dego z uczestników. Bo najwyraŸniej chcemy siê ze sob¹ kontaktowaÌ w tej w³aœnie formie, nawet nie rozmawiaj¹c ze wszystkimi. Bo czytaj¹c ka¿d¹ z indywidualnych rozmów tu na KS, reszta osób równie¿ mo¿e coœ z tego dla siebie wzi¹Ì i skorzystaÌ, zatem dyskutuj¹cy przy okazji w³aœnie dziel¹ siê ze wszystkimi wszystkim, co siê w danym dialogu znalaz³o dobrego. Jestem przekonana, ¿e wiêkszoœÌ moich dialogów z Patem mo¿e równie¿ daÌ coœ dobrego innym (przynajmniej z jego strony; choÌby jego wiedza o Mozarcie i o muzyce w ogóle to czyste z³oto. A ja, có¿, jeœli nie przydajê siê w dialogu z nim, to i w rozmowie z kim innym niewiele ze mnie po¿ytku
) OczywiÂście zdarzajÂą siĂŞ teÂż - nam wszystkim - sprawy mniej waÂżne, nawet bÂłahostki, takie wÂłaÂśnie nieobowiÂązujÂące pogawĂŞdki - no ale to w koĂącu nie konferencja, a miejsce przyjemnych spotkaĂą. NiechÂże kaÂżdy rozmawia o tym, co mu akurat w danej chwili w duszy gra. W odpowiedniej chwili spÂłaci teÂż i trybut wspĂłlnocie.
A co do "problemu dedykacji" oraz stopnia prywatnoœci:) Jesteœmy grup¹ bardzo ró¿nych osób po³¹czonych losowo jedynie ide¹ Chopina i klasyki. Jasne by³o i jest, ¿e ka¿demu z nas bli¿ej bêdzie do jednych osób, do innych nieco dalej. To naturalna kolej rzeczy i tak jest przecie¿ w ka¿dej grupie. "Dzielenie siê wszystkim ze wszystkimi bez preferowania kogokolwiek" jest fikcj¹. Pat by³ i jest mi najbli¿szy i osobiœcie nie widzê w tym w ogóle ¿adnego problemu podlegaj¹cego dyskusjom. Istnienie najlepszego przyjaciela w ¿adnym wypadku nie wyklucza posiadania innych przyjació³, ani nie ogranicza mi³ych kontaktów równie¿ z dalszymi kolegami, zatem w ¿aden sposób nie zagra¿a istnieniu forum. Natomiast czy mielibyœmy wprowadzaÌ tu jak¹œ komunistyczn¹ w duchu "równoœÌ" na zasadzie - "ka¿dy rozmawia z ka¿dym tak samo i tyle samo"?
AleÂż, na miÂły BĂłg, jakbyÂśmy mieli naturalnie i swobodnie funkcjonowaĂŚ w takim systemie reglamentacji? Czy Asia zamiast spontanicznie wyraziĂŚ swoje odczucia ma siĂŞ zastanawiaĂŚ, czy czasami nie rozmawia z Patem zbyt prywatnie?
Czy ma liczyÌ iloœÌ s³ów wypowiedzianych do niego w przeliczeniu na dialogi z innymi uczestnikami? Nie, to przecie¿ nie mo¿e dzia³aÌ w taki sposób. Trzeba rozmawiaÌ i czuÌ siê swobodnie, aby rozmowa mia³a sens, aby sprawia³a radoœÌ. Poza tym naprawdê nie s¹dzê, aby jakikolwiek z naszych "szeptów" mia³by byÌ na tyle prywatny, by nie móg³ zostaÌ wypowiedziany g³oœno w obecnoœci przyjació³
Uwa¿am za oczywiste, ¿e jeœli którykolwiek z forumowiczów w pewnym wypadku uzna, i¿ ma chêÌ szepn¹Ì komuœ coœ, co nie ma byÌ s³yszane, b¹dŸ nie zechce, by inni wtr¹cali siê w rozmowê, czy te¿ uzna ich towarzystwo za natrêtne - w naturalny sposób przejdzie na priv. W innym wypadku nale¿y uwa¿aÌ, ¿e wtr¹caÌ siê owszem, wypada, a rozmowa nie jest œciœle tajna:)))
MyÂślĂŞ zatem, Âże Asia i Pat bĂŞdÂą rozmawiaĂŚ ze sobÂą tak, jak lubiÂą i potrafiÂą, dopĂłki nie zostanÂą stÂąd wyrzuceni
(ale w zasadzie chyba nie byÂłoby za co ich wyrzuciĂŚ - dedykowanie sobie utworĂłw muzycznych nie moÂże stanowiĂŚ dobrego argumentu
) i trzeba ich przyj¹Ì takimi jakimi s¹, albo je¿eli ju¿ chwilami ca³kiem siê ich nie trawi, po prostu traktowaÌ ich jak "Nad Niemnem", tzn. nie czytaÌ nudnych kawa³ków
) Pozwolê sobie wyraziÌ nieœmia³¹ nadziejê, ¿e te kawa³ki, jakie siê ostan¹, przynajmniej w pewnej mierze mog¹ stanowiÌ wynagrodzenie
A cenzurze na dedykacje mĂłwiĂŞ swoje zdecydowane nie
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...