Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 116   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno  (Przeczytany 705068 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #255 : Maj 21, 2011, 09:28:36 »

Asiu! Muszê siê ustosunkowaæ. Otó¿, moim zdaniem, w Nad Niemnem nie ma nudnych kawa³ków 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #256 : Maj 21, 2011, 09:58:45 »

Asiu, Patryku… Kochani,

Cieszê siê, ¿e podjêli¶my tê dyskusjê. Udowodnili¶my ni± , ze rozmawiamy tak¿e na tematy trudne, dotycz±ce postaw i relacji, które, jak widaæ czasem wzbudzaj± mniejsze lub wiêksze kontrowersje. Jako ten, który wsadzi³ kij w mrowisko pozwolê sobie na krótkie podsumowanie. Kochani! To prawda: ka¿dy dialog mo¿e daæ (i daje) co¶ dobrego. Je¶li ponadto jest dialogiem ciekawym i autentycznie zaanga¿owanym (takim, jakim s± wypowiedzi Asi i Patryka) – warto¶æ tak¿e dla postronnych bywa bezdyskusyjn± (lub u¿ywaj±c terminologii ekonomicznej: dodan±). Dlatego, w takim ujêciu przyznajê Wam po czê¶ci racjê: by³oby ze szkod± dla wszystkich kazaæ  Asi i Patrykowi  chowanie siê z ich „dedykowan±” dyskusj± na privy.

Jednak, jako wieloletni animator dzia³alno¶ci spo³ecznej i praktyk (certyfikowany trener) wiem, ¿e jest i druga strona medalu. Rozwojowi ka¿dej grupy sprzyja poczucie, ¿e wszyscy nale¿± do tej samej rodziny, w której nikt nikogo nie faworyzuje. Publiczne (na otwartym forum) uwypuklanie relacji miêdzy wybranymi osobami  tê zasadê rozsadza. Ci, którzy stawiani s± poza nawiasem dysputy – czuj± siê niedowarto¶ciowani, pomijani, w zasadzie niepotrzebni - nawet jako bierni czytelnicy, a nawet i zak³opotani…

Nastêpuje erozja wiêzi, z czasem wiod±ca do emigracji bez powrotu. Je¶li wiec nawo³ywa³em (i nawo³ujê) do wstrzemiê¼liwo¶ci dedykacji dla ca³ych dialogów, to chodzi³o mi (i chodzi) o to, aby¶my przede wszystkim pisali do wszystkich, a tylko w sporadycznych przypadkach prowadzili dyskusje imienne. Ja, poza wyj±tkami potwierdzaj±cymi regu³ê, stara³em siê tak czyniæ od samego pocz±tku. I jak widaæ dobrze to pos³u¿y³o i mi (ponad tysi±c postów) ale i chyba ca³emu Forum (krytyki, poza merytoryczna, póki co siê nie doczeka³em).

Reasumuj±c: zainicjowa³em dyskusjê  i cieszy mnie, ze mój g³os nie pozosta³ bez echa. Nic tak bowiem nie ubogaca rodziny, jak wymiana w rodzinie pogl±dów i my¶li. Fajnie wiêc, ze tak otwarcie sobie porozmawiali¶my. Teraz wa¿ne, aby za dyskusj± zrodzi³a siê konstruktywna refleksja. U ka¿dego. Nie wiem, czy w my¶l obiegowego has³a cukier naprawdê krzepi. Wiem – ¿e krzepi pozytywna rozwaga. Zachêcam do niej ka¿dego.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 10:32:05 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #257 : Maj 21, 2011, 10:03:19 »

Asiu! Muszê siê ustosunkowaæ. Otó¿, moim zdaniem, w Nad Niemnem nie ma nudnych kawa³ków 
Niniejszym og³aszam, ze moje zdanie jest inne. Dlatego Wasz przyjaciel Janusz nie podo³a³ epickim urokom tej piêknej pozytywistycznej powie¶ci i jej wielkie akweny s³ów omija³ szerokim ³ukiem 
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 10:12:26 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #258 : Maj 21, 2011, 12:33:12 »

Zgadzam siê Beatko!
Asiu, czasem przypominasz mi George Sand. Kto¶ (chyba Musset) powiedzia³ to kobieta tak ubrana w s³owa.
W twoim tek¶cie nie podoba mi siê jedno. Podzieli³a¶ nas na przyjació³ i innych. Nies³usznie.
Jakby¶ nie wiedzia³a ¿e to przyjaciele zwykle zwracaj± uwagê na pewne rzeczy a nie ci co milcz± albo ci
kadz±.To tyle.
Mia³abym jeszcze tak± pro¶bê do Was.
U¿ywajmy polskiego jêzyka.S± w¶ród nas osoby które nie znaj± jêzyków obcych.To ¿adna hañba.
A tym co znaj± wierzymy na s³owo, niczego nie musz± udowadniaæ.
Bo wiecie o co chodzi:

chodzi o to by jêzyk giêtki powiedzia³ wszystko co pomy¶li g³owa..

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #259 : Maj 21, 2011, 12:49:12 »

chodzi o to by jêzyk giêtki powiedzia³ wszystko co pomy¶li g³owa..

A jak glowa nie mysli?
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #260 : Maj 21, 2011, 12:52:35 »

W twoim tek¶cie nie podoba mi siê jedno. Podzieli³a¶ nas na przyjació³ i innych
.

Nie bylo takiego podzialu. Zle odczytalas intencje Asi.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #261 : Maj 21, 2011, 13:24:06 »

Có¿, Beatko, w przeciwieñstwie do Ciebie nie przepadam za mimowolnym pods³uchiwactwem/podpatrywactwem, czujê siê wówczas ¼dziebko zak³opotany, bo w sumie nie wiem, (tu, nawi±¿ê do Twej konsternacji) - czy "wypada siê wtr±caæ" czy raczej "nie wypada"...? Czy nie bêdzie siê natrêtem?...A taka sytuacja mo¿e krêpowaæ.
Januszu, przypisa³e¶ mi przepadanie za mimowolnym pods³uchiwactwem/podpatrywactwem, zdaje siê tylko na podstawie mojej krótko tu zacytowanej wypowiedzi, li i jedynie (czyta³am wczoraj przypadkowo Musierowicz ) . Nie postrzega³abym naszego czytania/¶ledzenia (¶ledzenia nie w znaczeniu policyjno-dochodzeniowym, ale w sensie pod±¿aniem wzrokiem i my¶l± za czyimi¶ wypowiedziami) dialogów A-P w kategoriach pods³uchiwactwa/podpatrywactwa. S³owa te byæ mo¿e s± w³a¶ciwe na przyk³ad w ¶cisku tramwajowym, gdzie podró¿ni odbywaj± prywatne rozmowy, czêsto intymne, a reszta pasa¿erów MIMOWOLNIE s³yszy. Ludzie nie zawsze zdaj± sobie sprawê z zasiêgu s³yszalno¶ci. Chcia³am zaprotestowaæ, pos³uchiwactwo/podpatrywactwo, mimowolne czy nie, nie jest czynno¶ci± za któr± przepadam. To tak gwoli wyja¶nienia.

Przy okazji pomy¶la³o mi siê, ¿e takim paskudnym wtr±caniem siê w czyj¶ intymny ¶wiat, bez wiedzy i woli autora, jest publikowanie po¶miertne prywatnej korespondencji, chocia¿by naszego Fryderyka. Czy jego wielko¶æ i s³awa usprawiedliwia nasze w¶ciubianie nosa w najintymniejsze zakamarki jego zapisków do przyjació³? To dopiero jest podgl±dactwo na ca³ego, i to wcale nie mimowolne, z pe³n± premedytacj±. Kiedy pomy¶lê, jak Chopin czu³by siê gdyby wiedzia³...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #262 : Maj 21, 2011, 16:15:39 »

Asiu, czasem przypominasz mi George Sand. Kto¶ (chyba Musset) powiedzia³ to kobieta tak ubrana w s³owa.
W twoim tek¶cie nie podoba mi siê jedno. Podzieli³a¶ nas na przyjació³ i innych. Nies³usznie.
Jakby¶ nie wiedzia³a ¿e to przyjaciele zwykle zwracaj± uwagê na pewne rzeczy a nie ci co milcz± albo ci
kadz±.To tyle.
Có¿, wszyscy przychodzimy tu ubrani w s³owa. To wszystko, czym dysponujemy na forum. Ja pracujê ze s³owami, wiêc mo¿e tak byæ, ¿e produkujê ich czasem wiêcej, ni¿ trzeba. Lecz wydaje mi siê, ¿e przekazuj± sens w miarê klarownie. Rozumiem, Tereso, ¿e bywa Ci z moimi s³owami nie po drodze, i jest to jak najbardziej w porz±dku.Tak jak pisa³am, nie ka¿demu do ka¿dego bêdzie tu zawsze równie blisko. Tak¿e w zwi±zku z tym pisa³am - faktycznie, nie o jakim¶ ¶cis³ym podziale na przyjació³ i resztê, lecz o pewnej gradacji, ró¿nych stopniach blisko¶ci i akceptacji, i to nie w kwestii uwag, a generalnie "nadawania na podobnych falach", duchowego pokrewieñstwa. Lecz nie mam, nie mogê mieæ, rady na to, ¿e Tobie czy innemu z nas niektóre moje s³owa siê nie podobaj±. Ka¿dy z nas jest wolny w wypowiedziach na tym forum, dopóki nie obra¿a innych - obra¿a faktycznie, a nie z subiektywnego punktu widzenia, sam± form± swoich wypowiedzi. Mnie równie¿ nie podobaj±  siê czasem niektóre wypowiedzi niektórych osób. Jednak przyjmujê to jako co¶ naturalnego i nie mam zamiaru ro¶ciæ sobie prawa do strofowania innych z tego powodu. Bo jakie mam prawo przykrawaæ innych do swojej miary. To forum nale¿y równie¿ do nich. Oczy s± wolne. Je¶li chcê kogo¶ czytaæ, czytam. Je¶li nie, omijam. Je¶li komentujê, to raczej merytorycznie, a nie w kategoriach osobowo¶ciowych, bo przecie¿ nie mam z³udzeñ, ¿e kogokolwiek mog³abym zmieniæ - zreszt± po co. I my¶lê te¿, ¿e ta wolno¶æ powinna dzia³aæ tu w obie strony. Tak odczuwam, pojmujê istotê dobrowolnego zgrupowania osób, przychodz±cych w pewne miejsce, ¿eby porozmawiaæ na ulubione tematy z bliskimi lud¼mi. Walczê o maksymaln± swobodê wypowiedzi, ¿eby dobrze by³o tu przychodziæ.
A przyjaciel - pewne rzeczy - rzecz jasna, mówi, lecz w³a¶nie na privie. Nie te mi³e, sympatyczne, które akurat nikomu nie szkodz± i nikomu nie powinny przeszkadzaæ. W³a¶nie te, które mu siê nie podobaj±, a zw³aszcza takie, które powiedziane publicznie mog³yby sprawiæ mu przykro¶æ. Czyni to, je¶li nadal chce mieæ przyjaciela:) Tak to przynajmniej czujê.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #263 : Maj 21, 2011, 16:57:15 »

Ok Asiu, tym razem Ciê zrozumia³am.
Pozwolisz zatem na dwie uwagi "merytoryczne'.
Kiedy¶ Janusz mi to poradzi³, otó¿ dobrze jest u¿ywaæ zak³adki "efekty video'wtedy
obrazy nie s± takie "suche" , nie sprawiaj± wra¿enia pod³o¿onych obrazków ale co¶ w rodzaju filmiku.
I po drugie dlaczego nie ma logo naszego forum?
A poza tym motylki s± prze¶liczne, super pomys³ i pasuje do muzyki.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #264 : Maj 21, 2011, 17:12:11 »

Aha - widzia³a¶ to jeszcze nie wklejone Presto:) Chcia³am skoñczyæ jeszcze pierwsz± czê¶æ, a nie mam kiedy przysi±¶æ:(  Ups... dedykacja tam jest - ale nie na forum, nie na forum Chichot Chichot
Kiedy¶ Janusz mi to poradzi³, otó¿ dobrze jest u¿ywaæ zak³adki "efekty video'wtedy
obrazy nie s± takie "suche" , nie sprawiaj± wra¿enia pod³o¿onych obrazków ale co¶ w rodzaju filmiku.
I po drugie dlaczego nie ma logo naszego forum?
A poza tym motylki s± prze¶liczne, super pomys³ i pasuje do muzyki.
Dziêki, jeszcze nie zerknê³am do efektów, na razie odkry³am przej¶cia, a wiêkszo¶æ czasu poch³onê³a mi walka z dopasowaniem obrazków do rytmu:))
A jak siê wkleja logo naszego forum???
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #265 : Maj 21, 2011, 17:24:52 »

Oj, Januszu Z pewno¶ci± nie uwa¿asz, ¿e gdybym sobie posz³a, uchroni³oby to forum przed erozj±, albo vice versa, ¿e jedynie moja obecno¶æ bêdzie dzia³aæ a¿ tak destrukcyjnie;)) Jako¶ sobie poradzicie z jedn± niesubordynowan± poetk±   Rozumiem Twoje chêci, jako animatora (nomen omen, przypomnia³ mi siê niezrównany Janusz Gajos:))) aby organizowaæ stosunki miêdzyludzkie;)) Jednak nie wydaje mi siê, ¿eby to by³o potrzebne na forum, bo to jest twór naturalny i ¿yje w³asnym ¿yciem. Co do sposobu prowadzenia rozmowy to, co my¶lê, napisa³am w poprzednim po¶cie. Jako¶ nie bardzo umiem mówiæ w powietrze. Lubiê rozmawiaæ z poszczególnymi osobami - oczywi¶cie, je¶li kto¶ nastêpny wchodzi do rozmowy, naturalnie staje siê jej czê¶ci±, ale równie¿ konkretn±, jako pojedyncza osoba:) I naprawdê tak czyni± wszyscy:) zwróæ uwagê, jaki jest procent postów tytu³owanych imiennie:)

A jeszcze co do relacji: choæ mam g³owê w chmurach, nogi muszê trzymaæ mocno na ziemi:) Czêsto ca³y dzieñ mam zajêty po brzegi i gdy ³apiê kilka wolnych chwil, z rado¶ci± wchodzê tu, by spêdziæ je tak, jak lubiê. Tego czasu miewam ma³o, a je¶li ubywa go drastycznie, z konieczno¶ci ograniczam kontakt do najbli¿szych osób - to przecie¿ normalne. Gdy tylko warunki s± bardziej sprzyjaj±ce, mogê sobie pozwoliæ na wiêcej i porozmawiaæ z wiêksz± ilo¶ci± przyjació³. A wydaje mi siê, ¿e zagl±da nas tutaj tylu, i¿ ma³e s± szanse, by kto¶ czu³ siê trwale niedowarto¶ciowany, czy pominiêty tylko dlatego, ¿e akurat ja siê do niego nie odezwê. Jest du¿a szansa, ¿e znajd± siê inni chêtni do dyskusji, a przecie¿ jedna osoba i tak nie zdo³a³aby podyskutowaæ ze wszystkimi. Poza tym, doprawdy - wbrew temu, co mo¿na by wywnioskowaæ z niniejszej dyskusji - Pat nie jest jedyn± osob±, jak± zauwa¿am na tym forum Mam nadziejê, ¿e s± tu takie osoby, które to odczu³y:) Przyjmujê do wiadomo¶ci, ¿e chcia³by¶, ¿ebym bardziej "publicznie" udziela³a siê na forum;   z pewno¶ci± robi³am to i bêdê robiæ, na ile tylko si³ mi starczy - ale z w³asnej woli. Bowiem o ile ceniê sobie bardzo ducha wspólnoty, to podobnie jak Wolfi, jeszcze bardziej ceniê sobie wolno¶æ:) Nie zamykajcie s³owika w klatce, a z pewno¶ci± bêdzie Wam ¶piewa³:)

Mo¿e wiêc lepiej nie ci±gnijmy ju¿ tego tematu, bo profanujemy stronê wielkiego kompozytora tak przyziemnymi kwestiami:) A w dodatu niechc±cy zainicjowa³am now±, dra¿liw± kwestiê - czy w "Nad Niemnem" s± nudne kawa³ki Chichot Koñczmy wiêc, zanim chlapnê jeszcze co gorszego - np. o Sienkiewiczu... Chichot
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #266 : Maj 21, 2011, 18:22:52 »

W odró¿nieniu od Janusza ja zbytnio nie cieszê siê z tej dyskusji. Nie wiem, o jakie, konkretnie, konstruktywne refleksje chodzi. Przecie¿ chyba nie ¿±da siê ode mnie i Asi jaki¶ konkretnych zmian w sposobie "bycia" na forum...    Jak s±dzê, nie nadszarpnêli¶my którego¶ z punktów regulaminu. Zamiast pisaæ o Mozarcie, piszemy o erozji wiêzi, mo¿liwym upadku forum... A Mozart jest zazdrosny. 

Nie zauwa¿y³em, by ktokolwiek by³ wk³adany poza nawias. Nigdy nie pragn±³em w swoich postach nikogo pomin±æ, sprawiæ, by kto¶ czu³ siê niedowarto¶ciowany - cokolwiek piszê, piszê dla Was, Wszystkich, nikogo nie faworyzuj±c. Jak ju¿ wspomnia³em, wk³ad ka¿dego, w ka¿d± dyskusjê na forum - jest bardzo warto¶ciowy i wa¿ny. Zazwyczaj najbardziej ochoczo na moje posty reagowa³a¶ Ty, Asiu - i bardzo siê z tego powodu cieszê!! Cieszê siê zreszt± z dzielenia siê impresjami i krytykami ka¿dego z Was po wys³uchania dzie³a Mozarta i nie tylko - i naprawdê NA TO liczê.

Mam nadziejê, ¿e w dalszym ci±gu forum to bedzie miejsce spotkania. A WOLNO¦Æ w ekspresji to wszak piêkna warto¶æ sztuki. Drodzy forumowicze, my¶lê, ¿e zwracanie siê do kogo¶ po imieniu, tak¿e moje - do Asi - nie bêdzie ju¿ uwa¿ane za kontrowersjê...  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #267 : Maj 21, 2011, 23:37:06 »

"I tym optymistycznym akcentem..." Jak s±dzê, mo¿emy ju¿ kontynuowaæ w±tek Mozartowski
W takim razie wysy³am KV 157 ju¿ w ca³o¶ci, tzn. we wszystkich trzech czê¶ciach:
Allegro
http://www.youtube.com/watch?v=FKzc4LMe8oU
Andante
http://www.youtube.com/watch?v=FZxbBrHLcHQ&feature=related
i Presto:)
http://www.youtube.com/watch?v=3VWUqBYC6co&feature=related
Mi³ego s³uchania:)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #268 : Maj 21, 2011, 23:57:39 »

Przeurocze motyle - zosta³o mi teraz, przy d¼wiêkach o¿ywczego Presta - oznaczyæ wszystkie gatunki. Ha, ten Mozart naprawdê inspirowa³ siê Natur± - wspaniale, ¿e Asia to tak piêknie dostrzeg³a...

I czê¶æ grafcznie jeszcze bardziej zaawansowana. Te zdjêcia bardzo przemawiaj±, pobudzaj± do refleksji. A¿ by sie chcia³o wybraæ na zielon± ³±kê, z faluj±ca traw± - ale koniecznie t± z ekspozycji Allegra. 

Dein Ritter...  Buziak

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #269 : Maj 22, 2011, 00:26:18 »

Ostatnio zaj±³em siê mocno prac± i mam mniej czasu na uczestnictwo na Forum. Zdziwi³o mnie nieco, ¿e ostatnio wiêcej tu jest dyskusji ni¿ muzyki - a ona broni siê sama...a to, ¿e w tym w±tku najwiêcej jest wypowiedzi Pata i Asi jest normalne - bo oboje fascynuj± siê Mozartem i maj± najwiêksz± wiedzê o Wolfim z której sam chêtnie korzystam. Piêkne to zestawienie ulotnych motyli z 3cz. kwartetu nades³ane przez Asiê w rewan¿u przesy³am wirtuozowskie i zwiewne wykonanie ronda z "Eine kleine..." 
http://www.youtube.com/watch?v=as9K3iXY_dg&feature=related
Uwielbiam takie wykonania Pozdrawiam wszystkich
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar twistedgamers kalinowatyper countrylife mini-land