Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Arty¶ci i ich muzyka
>
Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno
Strony:
1
...
30
31
[
32
]
33
34
...
116
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno (Przeczytany 706188 razy)
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
Odp: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno
«
Odpowiedz #465 :
Lipiec 22, 2011, 12:35:35 »
Januszu, Ty zdaje sie nie byles przekonany do klawiszowej tworczosci Mozarta. Chyba prawda jest, ze Sonata facile nie jest najlepszym przykladem dla scharakteryzowania Mozartowskiego idiomu?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #466 :
Lipiec 22, 2011, 13:50:59 »
Patryku, niezupe³nie tak... w odniesieniu do Mozarta nie obdarzam jednych jego obszarów kompozycji wiêksz± (mniejsz±) sympati± ni¼li innych. Bo uwa¿am, ¿e jako kompozytor by³ doskona³ym w ka¿dym rewirze swoich zainteresowañ. Cenie Mozarta jako zjawisko kulturowe i podzielam opinie, o jego niekwestionowanym wk³adzie w dziedzictwo ¶wiatowej muzyki. Jego utwory lubiê i zawsze tolerujê - ale w wiêkszo¶ci nie ubóstwiam. Bardzo czêsto kojarz± mi siê jego dzie³a z doskona³ym rzemios³em lecz nie zawsze z prawd± ¿aru jego namiêtnego serca i duszy.
Jak u ro¿nych innych kompozytorów i u Mozarta mam swoje "kultowe" kompozycje. Z pewno¶ci± do takich zalicza siê m.in. ta s³odka "salonowa" sonata facile (tak, nawiasem mówi±c to dla pianisty wcale ona tak±, facile bynajmniej nie jest
), zreszt± jeden z kilku ledwie utworów Salzburgczyka na fortepian, które ongi¶ grywa³em.
Sentyment wiêc zosta³ do dzi¶.
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 14:04:57 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #467 :
Lipiec 22, 2011, 14:43:43 »
Jego utwory lubiê i zawsze tolerujê - ale w wiêkszo¶ci nie ubóstwiam. Bardzo czêsto kojarz± mi siê jego dzie³a z doskona³ym rzemios³em lecz nie zawsze z prawd± ¿aru jego namiêtnego serca i duszy.
I tu jest pies pogrzebany.
Juz teraz rozumiem, dlaczego nigdy nie zgodzimy sie do konca w rozmowach na temat estetyki w muzyce..
Po prostu Twoje wewnetrzne emocje nie odgaduja zlozonosci stylu MOZARTA i BOMBY EMOCJONALNEJ jego muzyki.
Oczywiscie masz do tego prawo.
Jak juz wspomnialem nie jestem zwolennikiem swietych krow i Twoje zdanie uszanuje.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #468 :
Lipiec 22, 2011, 15:32:01 »
Cytat: bartus Lipiec 22, 2011, 14:43:43
Po prostu Twoje wewnetrzne emocje nie odgaduja zlozonosci stylu MOZARTA i BOMBY EMOCJONALNEJ jego muzyki.
Oczywiscie masz do tego prawo.
Jak juz wspomnialem nie jestem zwolennikiem swietych krow i Twoje zdanie uszanuje.
Bardzo mnie cieszy, bartusie, ¿e sk³onny jeste¶ do tolerancji... Oby czê¶ciej!
A przy okazji pocieszê Ciê (hm... raczej zmartwiê
): w ¶wiecie muzycznym jest ca³kiem niema³o opinii, w my¶l których muzyka Mozarta, to przede wszystkim pasa¿e, pasa¿e, pasa¿e...
Ja - a¿ taki bezduszny w os±dzie nie jestem, ale przyznam, ¿e rozumiem podobne opinie i przynajmniej w odniesieniu do niejednego utworu wielkiego Austriaka, sk³onny by³bym siê pod nimi podpisaæ.
A odno¶nie mniemañ o mych "wewnêtrznych emocjach" i bombach... ch³opaku, wola³bym, aby¶ nie bawi³ siê w domoros³ego szamana. Wola³bym i raz kolejny proszê, aby¶ na tym Forum ocenia³ zjawiska muzyczne, ni¼li czyje¶ prywatne sk³onno¶ci, naj¶wiêtsze warto¶ci i upodobania.
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 16:51:12 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #469 :
Lipiec 22, 2011, 18:54:41 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 22, 2011, 15:32:01
A przy okazji pocieszê Ciê (hm... raczej zmartwiê
): w ¶wiecie muzycznym jest ca³kiem niema³o opinii, w my¶l których muzyka Mozarta, to przede wszystkim pasa¿e, pasa¿e, pasa¿e...
W³a¶nie…
Stara³em siê swoimi postami pokazaæ niektórym inny odbiór muzyki Mozarta...
Nie twierdzê, ¿e wszystko co Mozart napisa³, te setki setki dzie³, to nie¶miertlene cuda... Ale! Uwidoczni³a sie w³a¶nie trudno¶æ w odbiorze Mozarta. W wielu jego kompozycjach (oko³o 3/4 utworów pochodz±cych z pó¼nych lat wiedeñskich uznaje siê za arcydzie³a) pasa¿e, b³yskotliwe fioritury, a w wokalistyce - w koloratury - pe³ni± jak±¶ rolê. Nigdy nie s± puste, napisane ot tak, bez celu. Nawet utwory pisane ku uciesze publiczno¶ci, zgodnie z wymogami epoki, s± jakie¶ niezwyk³e, nacechowane oryginalno¶ci±, wra¿liwo¶ci± i emocjami, lepsze od wszystkiego innego pochodz±cego z tego czasu.
Tak, Bartusie - jego muzyka jest pe³na uczuæ, wyra¿anych albo w nieco zawoalowany sposób - Mozart nie jest tak bezpo¶redni jak romantycy, dla których muzyka by³a wiernym lustrem; albo (z drugiej strony) bardzo dosadnie, prawie romantycznie (te wszystkie Adagia, Larghetta, majorowe, i minorowe…!). S± faktycznie jacy¶ muzykolodzy, którzy Mozarta krytykuj±, wybrzydzaj±, doszukuj± siê Beethovena w Mozarcie, oskar¿aj±cy go o muzyczn± cukrzycê. DOCINAJ¡, ¯E NIE BY£ REWOLUCJONIST¡, JAK BACH CZY BEETHOVEN. To my¶lenie rodem z dynamicznego XIX wieku, kiedy o Wolfgangu wielu stara³o siê zapomnieæ uwa¿aj±c, ¿e ta muzyka to prze¿ytek pozbawiony emocji, jedynie zbiór pasa¿y. Jedynie niektórzy, wielcy (Rossini, Brahms, Czajkowski, R. Strauss), nie¶mia³o, czasem trochê po cichu, j± podziwiali (zw³aszcza niespotykane bogactwo inwencji i… jej uczuciowo¶æ w³a¶nie!). Có¿, prawo epoki – ta romantyczna bardziej ceni³a dramatyczne wstrz±sy wielkiej orkiestry ni¿ intymne, nieraz kameralne wypowiedzi Mozarta. Spójrzcie jeszcze na Mozartowsk± ró¿norodno¶æ gatunkow± – co tkna³, zamienia³o siê w doskona³o¶æ i to prawie na ka¿dy instrument. Nikt w XIX wieku, tak¿e Beethoven, nie by³ twórc± tak wszechstronnym (nie móg³ zreszt±, prawo epoki). I do tego doskona³o¶æ formalna, harmoniczne poszukiwania, genialna zwiêz³o¶æ, zmys³ dramatyczny (Pociej przyznaje - bodaj najwiêkszy w historii), psychoanaliza postaci w operach...
Mo¿na wymieniaæ, pisaæ wielkie eseje. Albo/i - s³uchaæ...
Zapewne nie wszystkich przekona³em - odsy³am wiêc choæby do Einsteina. Biografia powsta³a w pierwszych dekadach XX wieku, który ponownie oszala³ na punkcie Salzburczyka. Bardzo wyra¼nie pokazuje, na czym polega wielko¶æ, geniusz Mozarta. Zauwa¿amy, ¿e nawet dzie³a m³odzieñcze (8- czy 9-latka) maj± w sobie co¶, czego nie maj± utwory zapomnianych, ówczesnych kompozytorów. Mozart przewy¿sza³ wtedy wszystkich (wiedzia³ to zreszt±, jednocze¶nie bêd±c pe³nym podziwu dla Bachów czy Haydna)… To chyba nie jest przesada.
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 18:57:29 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #470 :
Lipiec 22, 2011, 20:28:06 »
Nie zapominajmy o 'oczekiwaniach' epoki w której ¿y³ Wolfgang Amadeusz w stosunku do sztuki (muzyki) - epoka ta nie lubi³a ogl±daæ (s³uchaæ) wynurzeñ twórców w postaci niezawoalowanej... W dodatku jako freelancer Mozart musia³ dbaæ o to, by nie pisaæ dzie³ "do szuflady", chcia³ je po prostu skomercjalizowaæ
Gdzie¶ spotka³am siê z opini±, ¿e np. 8 koncert fortepianowy C-dur KV 246 "Lützow" by³ pisany dla do¶æ przeciêtnej pianistki, wiêc i partia fortepianu jest w tym koncercie taka sobie... Geniusz Mozarta nie by³ oczywisty dla wielu jemu wspó³czesnych, np. przepyszna
Sinfonia concertante
Es-dur KV 364 zosta³a bardzo szybko wycofana z programu
Concerts Spirituels
w Pary¿u. Poniewa¿ Mozart cudownie równowa¿y³ w swych dzie³ach formê i tre¶æ, jego muzyka wydawa³a siê wielu (jemu wspó³czesnym) za ma³o rozrywkowa i zbyt powa¿na. Z kolei niektórzy romantycy uwa¿ali, ¿e muzyka Wolfganga Amadeusza jest... zbyt prosta i naiwna. Mozarta "broni³a" nawet sama George Sand: "On jest wielki, piêkny i prosty jak natura. Wy, Niemcy znajdujecie go nie do¶æ tajemniczym; lubicie to, co nie od razu rozumiecie. Lecz spójrzcie na s³oñce - czy jest ono kiedykolwiek piekniejsze jak na czystym niebie? Je¶li siê domagacie chmur miêdzy nim i wami, to dlatego, ze macie s³abe oczy".
Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #471 :
Lipiec 22, 2011, 23:05:58 »
Cytat: fille007 Lipiec 22, 2011, 20:28:06
Mozarta "broni³a" nawet sama George Sand: "On jest wielki, piêkny i prosty jak natura. Wy, Niemcy znajdujecie go nie do¶æ tajemniczym; lubicie to, co nie od razu rozumiecie. Lecz spójrzcie na s³oñce - czy jest ono kiedykolwiek piekniejsze jak na czystym niebie? Je¶li siê domagacie chmur miêdzy nim i wami, to dlatego, ze macie s³abe oczy".
Mia³ do niej Chopin nosa.
Tak, tak, owi
Niemcy
znakomicie pokazuj±, jak odbierano sztukê d¼wiêku w XIX wieku...
Kasiu, do
Concerts Spirituels
i paryskiej publiczno¶ci mo¿na mieæ powody, by ¿ywiæ rozczarowanie. Wydziwiali z Symfoni± ("Parysk±", 2 razy pisa³ Andante), nie poznali siê na genialnej Symfonii koncertuj±cej, na sonacie fortepianowej a-moll, która przesz³a bez echa. A ma³y Wolfi gra³ z pasj± na organach pobliskiego Wersalu...
S³uszna uwaga! - Mozart pisa³ w celach zarobkowych. Dla klientów - publiczno¶ci - w koñcu przesta³ byæ a¿ tak atrakcyjny. Nie rozumiano go...
Blog o muzyce:
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #472 :
Lipiec 22, 2011, 23:21:09 »
A odno¶nie mniemañ o mych "wewnêtrznych emocjach" i bombach... ch³opaku, wola³bym, aby¶ nie bawi³ siê w domoros³ego szamana.
Januszu
Mowiac o wszelakich zjawiskach np. artystycznych uzewnetrzniamy wlasna dusze.
Podajemy ja jak na talerzu do ogolnej oceny.
Skoro to robimy, musimy sie liczyc z tym, ze wlasnie ona (dusza) zostanie poddana krytyce.
Moja " niesprawna wybraznia" tez jest rodzajem Twoje krytyki na temat mojej osoby.
Reasumujac. Tobie wolno, mnie nie. Ja jestem impertynentem (aro),szamanem, Ty swietoszkiem.
K woli wyjasnienia, z reka na sercu, odczytuje Cie Januszu jako osobe o niezwykle bogatym wnetrzu, co niekoniecznie musi isc w parze z umiejetnoscia
zrozumienia zlozonosci (pasaze,pasaze Twoim zdaniem) sztuki MOZARTA.
Mam nadzieje, ze tym razem sie zrozumiemy.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #473 :
Lipiec 23, 2011, 00:46:35 »
S³uchanie ostatnich mozartowskich sonat to czysta przyjemno¶æ. To s± formy doskona³e pod ka¿dym wzglêdem. Pogoda pe³na zamy¶lenia, taka, której uczy nas czas... pow¶ci±gliwa, szlachetna melancholia, spokój pe³en s³odyczy. Bogactwo, wyrafinowanie faktury.
Mozart, zw³aszcza z ostatnich lat, nie tylko w sonatach, to w³a¶nie owa "synteza melodycznego piêkna i mistrzostwa formy".
I przecie¿ musimy pamiêtaæ, ¿e nie ca³y wiek XIX by³ mu niechêtny:) Nie rozumia³y go t³umy, lecz by³ geniusz, który pozna³ siê na innym geniuszu.
Chopin czerpa³ inspiracjê i naukê zarówno z Bacha jak i z Mozarta. I od Wolfganga w³a¶nie bra³ choæby owo melodyczne piêkno, klarowno¶æ faktury, podstawy swego brillant. I wiêcej jeszcze...
Wspomnijmy, ¿e to wariacje na temat z Don Giovanniego, wykonane w Wiedniu, rozs³awi³y go w Europie i to po ich wys³uchaniu Schumann okrzykn±³ go geniuszem. ¯e wielekroæ nie tylko s³ucha³, ale i wykonywa³ jego utwory.
Oczywi¶cie, pamiêtamy, co by³o jego ostatnim ¿yczeniem. Requiem inspirowa³o go jednak tak¿e przy pisaniu Nokturnów i Sonaty op.65
Jean Eigeldinger tworzy³ szeregi muzyków, od klasycyzmu do poczatków XX wieku, wed³ug ich muzycznego pokrewieñstwa. Jeden z tych szeregów ustawi³ w nastêpuj±cej kolejno¶ci: Mozart - Chopin - Debussy.
Uwa¿a siê, ¿e ich pokrewieñstwo tkwi w "sposobie rozumienia muzycznego romantyzmu, którego w opinii wielu Mozart ze swych dzie³ ostatnich by³ prekursorem (zw³aszcza w Don Giovannim, koncercie fortepianowym c-moll KV 491, ostatnich symfoniach g-moll i C-dur)".
Bardzo mi siê podoba ten fragment eseju Magdaleny Chyliñskiej na temat ich duchowego powinowactwa:
"Muzyczna wiê¼ ³±cz±ca twórczo¶æ Mozarta i Chopina mo¿e stanowiæ argument przemawiaj±cy za s³uszno¶ci± periodyzacji historii muzyki zaproponowanej przez F. Bloome'go - by XVIII i XIX wiek po³±czyæ w jedn± klasyczno-romantyczn± epokê silnie z sob± powi±zan± przede wszystkim poprzez wspólnotê uprawianych gatunków i form muzycznych. W przypadku Chopina i Mozarta owa wspólnota gatunkowa dope³niona zosta³a tak¿e wspólnot± emocji i wyrazu. Geniuszy swoich epok - Mozarta i Chopina - po³±czy³y: niezrównany dar inwencji melodycznej, umi³owanie "piêknego ¶piewu", bogactwo ornamentyki, a przy tym prostota i naturalno¶æ frazy melodycznej. Obaj kompozytorzy byli urodzonymi melodystami, którym: "melodie podp³ywa³y tak samo ³atwo", pisze Chyliñska.
Ja chêtnie podpiszê siê pod jej s³owami. Mozart zapocz±tkowuje romantyzm, Chopin opiera siê na klasycyzmie. Obaj s± geniuszami wykraczaj±cymi poza ramy swoich epok, ³±cz±c je w pe³n±, bajecznie piêkn±, harmonijn± ca³o¶æ, tworz±c syntezê tego, co w nich najwa¿niejsze, najbardziej warto¶ciowe. Jest w ich dzie³ach pe³nia, jakiej pragnie ludzka dusza. Gor±cy poryw uczucia, i tchnienie niebiañskiego spokoju. Bunt, i pogodzenie z losem. Gorycz i s³odycz ¿ycia. Romantyczne burze i klasyczna harmonia.
Ja w odbiorze muzyki, i nie tylko, kochaj±c po równo Wolfiego i Fryderyka, tak¿e czujê siê klasyko-romantyczk±
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #474 :
Lipiec 23, 2011, 00:52:20 »
Coz dodac, Asiu...
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #475 :
Lipiec 23, 2011, 01:24:41 »
Och, na pewno co¶ by¶ potrafi³
Ale wrócisz jeszcze do 15 Sonaty?
Cytat: Mozart Lipiec 21, 2011, 00:37:00
zostawiam na chwilê tzw. 15. Sonatê-mozaikê
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #476 :
Lipiec 23, 2011, 01:29:28 »
Ty potrafisz lepiej. Ma piekne, pelne zycia Allegro... A rondo i jego minore, i te wszystkie smaczki! Powrocimy do niego... Buona notte...
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #477 :
Lipiec 23, 2011, 01:32:29 »
OK. Powrócimy:) Buona notte:))
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #478 :
Lipiec 23, 2011, 09:35:18 »
Cytat: bartus Lipiec 22, 2011, 23:21:09
K woli wyjasnienia, z reka na sercu, odczytuje Cie Januszu jako osobe o niezwykle bogatym wnetrzu, co niekoniecznie musi isc w parze z umiejetnoscia
zrozumienia zlozonosci (pasaze,pasaze Twoim zdaniem) sztuki MOZARTA.
Mam nadzieje, ze tym razem sie zrozumiemy.
I z mojej strony "k woli" (gwoli) wyja¶nienia... bartusie, Czytaj dok³adniej moje posty, albo nie konfabuluj. "Pasa¿e, pasa¿e..." to by³o odwo³anie siê do niektórych (i wcale nie tak odosobnionych) funkcjonuj±cych w ¶wiecie muzycznym opinii. Dalej, wyra¼nie napisa³em: "Ja - a¿ taki bezduszny w os±dzie nie jestem" To, ¿e i ja
pod niektórymi
utworami Mozarta móg³bym siê podpisaæ identycznie - to chyba nic zdumiewaj±cego? Nawet Pat twierdzi, ¿e
nie wszystko
co Mozart napisa³ to nie¶miertlene cuda... Z drugiej strony pisa³em wyra¼nie: " i u Mozarta mam swoje "kultowe" kompozycje"
Dlatego nie uogólniaj, kolego, nie manipuluj s³owami, bo to nieeleganckie
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 09:41:12 wys³ane przez Janusz1228
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #479 :
Lipiec 23, 2011, 11:09:35 »
I z mojej strony "k woli" (gwoli) wyja¶nienia... bartusie
"...........Przyimek ten powsta³ z wyra¿enia k woli, tzn. z przyimka k (zachowanego w tej postaci jeszcze w gwarach, np. k nam, k sobie, wystêpuj±cego obocznie do ku, np. ku nam, ku sobie), który w pozycji przed spó³g³osk± d¼wiêczn±
uleg³ ud¼wiêcznieniu, tzn. k woli → gwoli. Obecnie jest rzadko u¿ywany, przestarza³y. ¦wiadczy o tym m.in. zniekszta³cona, niepoprawna, historycznie nieuzasadniona forma w woli.
— Krystyna D³ugosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski"
Myslalem, ze tak sie pisze.
Zawsze brzydzilem sie manipulacja. Prosze, nie zarzucaj mi tej metody prowadzenia dyskusji.
"Pasa¿e, pasa¿e..." to by³o odwo³anie siê do niektórych (i wcale nie tak odosobnionych) funkcjonuj±cych w ¶wiecie muzycznym opinii".
Skad wiesz? Policzyles te opinie - to nie jest argument.
Nie znam utworu Mozarta, ktory nie jest "niesmiertelnym" cudem.
Wszystko,co napisal jest absolutnie genialne.
Rownowaga emocjonalna dziel Mozarta idealnie wpasowuje sie do mojego sposobu myslenia o sztuce (muzyce).
Nie dziw sie, ze z impetem rzuce sie na kazdego, kto podniesie reke na pana Mozarta.
Nadal uwazam, ze masz prawo do krytyki niektorych dziel mistrza Mozarta, tak jak i ja do nie zgodzenia sie z Twoja opinia.
Gdybys podal jakies konkretne przyklady z opisem, analiza, moze nasza dyskusja potoczylaby sie inaczej.
Strony:
1
...
30
31
[
32
]
33
34
...
116