Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34
35
...
116
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno (Przeczytany 742480 razy)
fille007
Ekspert
Odp: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
«
Odpowiedz #480 :
Lipiec 23, 2011, 11:16:55 »
Ja o tych gamach i pasaÂżach sÂłyszaÂłam
tylko
od Jerzego Maksymiuka. I siĂŞ nie zgadzam!
WogĂłle ten caÂły wywiad jakiÂś taki zblazowany i nonszalancki
Oto ten fragment (wywiad z 2006 roku):
[...] Mozart to gamy i pasaÂże, ale nie moÂżna ich graĂŚ tak jak ĂŚwiczenia. Nie powinny byĂŚ sztywne, lecz pÂłynnie falowaĂŚ. Ale to falowanie nie moÂże byĂŚ teÂż za duÂże, bo doprowadzi siĂŞ do deformacji tej muzyki. Gdy go jednak nie ma, jest ona strasznie nudna [...]
Maksymiuk mĂłwi teÂż, Âże jedynym (sic!) pianistÂą, ktĂłry ma "Mozarta we krwi" jest Murray Perahia. Hehe, jedynym to chyba nie...
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 11:31:20 wysłane przez fille007
»
Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #481 :
Lipiec 23, 2011, 11:51:33 »
Cytat: bartus Lipiec 23, 2011, 11:09:35
Zawsze brzydzilem sie manipulacja. Prosze, nie zarzucaj mi tej metody prowadzenia dyskusji.
Przykro mi bartusie, Âże tak to momentami odczuwam i przelewam na "papier". Ale zapewniam CiĂŞ, nie bĂŞdĂŞ tego czyniÂł, jeÂśli nie bĂŞdziesz mi dawaÂł ku temu powodĂłw. Jesli wiĂŞc prowadzisz ze mnÂą (ale i z kimkolwiek!) polemikĂŞ staraj siĂŞ dokÂładnie czytaĂŚ opinie i je rzetelnie kontrargumentowaĂŚ.
PiszĂŞ to w kontekÂście coraz czĂŞÂściej nachodzÂących mnie odczuĂŚ i refleksji, czy aby Twoja polemika z (roÂżnymi) moimi wypowiedziami ma li tylko charakter merytoryczny?... I wiesz co? nie potrafiĂŞ sobie na to pytanie zdecydowanie odpowiedzieĂŚ. Brakuje mi przekonywujÂących argumentĂłw.
Na TwojÂą obronĂŞ mam tylko jeden, ale bardzo solidny: na jakiego groma miaÂłbyÂś tak czyniĂŚ
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 11:55:37 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #482 :
Lipiec 23, 2011, 12:23:48 »
Cytat: bartus Lipiec 23, 2011, 11:09:35
Nie znam utworu Mozarta, ktory nie jest "niesmiertelnym" cudem.
Wszystko,co napisal jest absolutnie genialne.
Rownowaga emocjonalna dziel Mozarta idealnie wpasowuje sie do mojego sposobu myslenia o sztuce (muzyce).
Gdybys podal jakies konkretne przyklady z opisem, analiza, moze nasza dyskusja potoczylaby sie inaczej.
Bartku, cieszĂŞ siĂŞ, Âże wspĂłlnie kochamy Mozarta... WierzĂŞ, Januszu, Âże jeszcze bardziej siĂŞ do niego przekonasz. A propos tych nie-nieÂśmiertelnych cudĂłw - miaÂłem na myÂśli zwÂłaszcza mÂłodzieĂącze dzieÂła, niektĂłre male symfonie, nieznane prawie koncerty klawesynowe, kwartety i inne drobne utwory. PiszÂąc je Mozart miaÂł kilka/kilkanaÂście lat (choĂŚ i w tym wieku, dobrze wiemy, potrafiÂł napisaĂŚ dzieÂła genialne!). SÂą to czasem przerĂłbki dzieÂł innych mistrzĂłw. W koĂącu jednak - Mozart w ciÂągu swego krĂłtkiego Âżycia stworzyÂł ogromnÂą liczbĂŞ kompozycji, przez to i wielka liczba arcydzieÂł muzycznych I-rzĂŞdu - to wÂłaÂśnie utwory Mozarta.
Jeœli chodzi o Maksymiuka - tak, to prawda; zarzuci³ on, ¿e Mozartowi wychodzi³o coœ tylko "raz na jakiœ czas", poza tym oprócz Requiem (które okreœla czasem jako pó³-Mozartowskie) nie widzi on w jego twórczoœci rzeczy nieœmiertelnych.
Niestety, znam jeszcze jednego takiego outsidera. To Danuta Gwizdalanka, (quasi- ?)muzykolog, ktĂłrej nie mogĂŞ ceniĂŚ, chocby za opiniĂŞ:
Mozart jest mistrzem ³adnych melodii, twórc¹ uroczych serenad i oper buffa, w którego muzyce nie ma powodu doszukiwaÌ siê g³êbi.
To opinia, ktĂłra przystoi naukowcowi?
Mahler umarÂł wymawiajÂąc sÂłowo MOZART.
Wagner (notabene wielki KRYTYK MOZARTA, jego traktaty o muzycznej estetyce bywajÂą czasem niesprawiedliwe dla naszego bohatera) stwierdziÂł: "WIERZĂ W BOGA, MOZARTA I BEETHOVENA".
Czajkowski nazwaÂł Mozarta MESJASZEM, CHRYSTUSEM MUZYKI.
Rossini napisaÂł na partyturze "Don Giovanniego": PISMO ÂŚWIĂTE.
Krytyk muzyczny James Svejda zapytany o religiĂŞ, odpowiedziaÂł: "Mozart".
...
Drodzy Panowie, proszĂŞ, dyskutujmy w tym wÂątku tylko na temat Mozarta i jego muzyki.
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 12:30:08 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #483 :
Lipiec 23, 2011, 12:27:25 »
Cytat: fille007 Lipiec 23, 2011, 11:16:55
Maksymiuk mĂłwi teÂż, Âże jedynym (sic!) pianistÂą, ktĂłry ma "Mozarta we krwi" jest Murray Perahia. Hehe, jedynym to chyba nie...
Kasiu, to wÂłaÂśnie pokazuje jasno, Âże percepcja Mozarta jest dla niektĂłrych po prostu
za
trudna
. Tam gdzie jedni widzÂą puste pasaÂże, inni widzÂą wyraÂżone w klasyczny, doskonaÂły sposĂłb emocje.
Mia³em nadziejê, ¿e razem z Tob¹ i Asi¹, poprzez ostatnie prezentowanie Mozartowych utworow-pere³ek, pokazujemy rzeczywist¹ g³êbiê tej muzyki...
Blog o muzyce:
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #484 :
Lipiec 23, 2011, 12:38:11 »
Cytat: Aleksias Lipiec 23, 2011, 00:46:35
S³uchanie ostatnich mozartowskich sonat to czysta przyjemnoœÌ. To s¹ formy doskona³e pod ka¿dym wzglêdem. Pogoda pe³na zamyœlenia, taka, której uczy nas czas... powœci¹gliwa, szlachetna melancholia, spokój pe³en s³odyczy. Bogactwo, wyrafinowanie faktury.
Mozart, zwÂłaszcza z ostatnich lat, nie tylko w sonatach, to wÂłaÂśnie owa "synteza melodycznego piĂŞkna i mistrzostwa formy".
I przecieÂż musimy pamiĂŞtaĂŚ, Âże nie caÂły wiek XIX byÂł mu niechĂŞtny:) Nie rozumiaÂły go tÂłumy, lecz byÂł geniusz, ktĂłry poznaÂł siĂŞ na innym geniuszu.
Chopin czerpa³ inspiracjê i naukê zarówno z Bacha jak i z Mozarta. I od Wolfganga w³aœnie bra³ choÌby owo melodyczne piêkno, klarownoœÌ faktury, podstawy swego brillant. I wiêcej jeszcze...
Wspomnijmy, ¿e to wariacje na temat z Don Giovanniego, wykonane w Wiedniu, rozs³awi³y go w Europie i to po ich wys³uchaniu Schumann okrzykn¹³ go geniuszem. ¯e wielekroÌ nie tylko s³ucha³, ale i wykonywa³ jego utwory.
OczywiÂście, pamiĂŞtamy, co byÂło jego ostatnim Âżyczeniem. Requiem inspirowaÂło go jednak takÂże przy pisaniu NokturnĂłw i Sonaty op.65
Jean Eigeldinger tworzyÂł szeregi muzykĂłw, od klasycyzmu do poczatkĂłw XX wieku, wedÂług ich muzycznego pokrewieĂąstwa. Jeden z tych szeregĂłw ustawiÂł w nastĂŞpujÂącej kolejnoÂści: Mozart - Chopin - Debussy.
UwaÂża siĂŞ, Âże ich pokrewieĂąstwo tkwi w "sposobie rozumienia muzycznego romantyzmu, ktĂłrego w opinii wielu Mozart ze swych dzieÂł ostatnich byÂł prekursorem (zwÂłaszcza w Don Giovannim, koncercie fortepianowym c-moll KV 491, ostatnich symfoniach g-moll i C-dur)".
Bardzo mi siĂŞ podoba ten fragment eseju Magdaleny ChyliĂąskiej na temat ich duchowego powinowactwa:
"Muzyczna wiêŸ ³¹cz¹ca twórczoœÌ Mozarta i Chopina mo¿e stanowiÌ argument przemawiaj¹cy za s³usznoœci¹ periodyzacji historii muzyki zaproponowanej przez F. Bloome'go - by XVIII i XIX wiek po³¹czyÌ w jedn¹ klasyczno-romantyczn¹ epokê silnie z sob¹ powi¹zan¹ przede wszystkim poprzez wspólnotê uprawianych gatunków i form muzycznych. W przypadku Chopina i Mozarta owa wspólnota gatunkowa dope³niona zosta³a tak¿e wspólnot¹ emocji i wyrazu. Geniuszy swoich epok - Mozarta i Chopina - po³¹czy³y: niezrównany dar inwencji melodycznej, umi³owanie "piêknego œpiewu", bogactwo ornamentyki, a przy tym prostota i naturalnoœÌ frazy melodycznej. Obaj kompozytorzy byli urodzonymi melodystami, którym: "melodie podp³ywa³y tak samo ³atwo", pisze Chyliùska.
Ja chêtnie podpiszê siê pod jej s³owami. Mozart zapocz¹tkowuje romantyzm, Chopin opiera siê na klasycyzmie. Obaj s¹ geniuszami wykraczaj¹cymi poza ramy swoich epok, ³¹cz¹c je w pe³n¹, bajecznie piêkn¹, harmonijn¹ ca³oœÌ, tworz¹c syntezê tego, co w nich najwa¿niejsze, najbardziej wartoœciowe. Jest w ich dzie³ach pe³nia, jakiej pragnie ludzka dusza. Gor¹cy poryw uczucia, i tchnienie niebiaùskiego spokoju. Bunt, i pogodzenie z losem. Gorycz i s³odycz ¿ycia. Romantyczne burze i klasyczna harmonia.
Ja w odbiorze muzyki, i nie tylko, kochajÂąc po rĂłwno Wolfiego i Fryderyka, takÂże czujĂŞ siĂŞ klasyko-romantyczkÂą
Czy ktoÂś napisze piĂŞkniej aby mnie przekonaĂŚ o czymÂś wrĂŞcz przeciwnym.
Asiu,
opowiadasz piĂŞkniej niÂż BogusÂław KaczyĂąski.
Asiu,
jesteÂś jego kobiecym odpowiednikiem.
pozdrawiam
Marek
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #485 :
Lipiec 23, 2011, 12:46:18 »
Asiu,
Asiu,
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #486 :
Lipiec 23, 2011, 12:51:08 »
Cytat: Mozart Lipiec 23, 2011, 12:27:25
Kasiu, to wÂłaÂśnie pokazuje jasno, Âże percepcja Mozarta jest dla niektĂłrych po prostu
za
trudna
.
Za trudna? To troche arbitralne podejÂście. Ja sformuÂłowaÂłbym inaczej: percepcja Mozarta nie trafia (bo nie musi) kaÂżdemu w jego gust. A o gustach siĂŞ nie dyskutuje. KaÂżdy ma prawo mieĂŚ swĂłj wÂłasny (i rzecz jasna - nie powinno siĂŞ gustĂłw oceniaĂŚ, wzglĂŞdem wÂłasnych.)
Rozumiem, ze jeÂśli ktoÂś jest w czymÂś mÂądry, to dla niego zrozumienie rzeczy nie jest trudne. I na odwrĂłt, jeÂśli dla kogoÂś coÂś jest za trudne, to oznacza, Âże odstaje mÂądroÂściÂą od tego pierwszego.
JeÂśli takim kluczem klasyfikowaĂŚ bĂŞdziemy miÂłoÂśnikĂłw muzyki – to ja, sorry, spakujĂŞ manatki.
Ale spoko, przyjaciele, to byÂł z mojej strony Âżart
(ale mam nadziejĂŞ - nie tylko z mojej)
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 13:18:18 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #487 :
Lipiec 23, 2011, 12:56:46 »
Cytat: fille007 Lipiec 23, 2011, 11:16:55
Ja o tych gamach i pasaÂżach sÂłyszaÂłam
tylko
od Jerzego Maksymiuka. I siĂŞ nie zgadzam!
WogĂłle ten caÂły wywiad jakiÂś taki zblazowany i nonszalancki
Oto ten fragment (wywiad z 2006 roku):
[...] Mozart to gamy i pasaÂże, ale nie moÂżna ich graĂŚ tak jak ĂŚwiczenia. Nie powinny byĂŚ sztywne, lecz pÂłynnie falowaĂŚ. Ale to falowanie nie moÂże byĂŚ teÂż za duÂże, bo doprowadzi siĂŞ do deformacji tej muzyki. Gdy go jednak nie ma, jest ona strasznie nudna [...]
W wywiadach i artykuÂłach pisanych,
pan Jerzy Maksymiuk wypowiada siĂŞ wznioÂśle o Mozarcie.
W streszczeniu jego zdania o muzyce Mozarta napiszĂŞ tak:
jest muzyka ktĂłra przewyÂższa naturĂŞ
i jest to muzyka Mozarta.
pozdrawiam
Marek
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #488 :
Lipiec 23, 2011, 13:07:52 »
Patryku
dlatego teÂż podchodzimy do
gam i pasaÂży
z politowaniem
Tak samo jak do deklaracji F. Deliusa: "If a man tells me that he likes Mozart, I know in advance, that he is a bad musician".
x 1000000
W muzyce Mozarta nie brak Âżadnej emocji. JeÂśli ktoÂś sÂłyszy w utworach Mozarta same gamy i pasaÂże, to niech sobie siedzi
8 days a week
w muzyce atonalnej, a jeÂżeli dostrzega w jego dziele tylko pralinki, to chyba pomyliÂł muzykĂŞ Wolfiego z
Mozartkugeln
(jest chyba z 7 rodzajĂłw, a kaÂżdy producent twierdzi, Âże jego wyrĂłb jest oryginalny).
ZakoĂączĂŞ mojego posta takim oto retorycznym pytaniem (w jĂŞzyku George Sand Âżeby byÂło nie wprost tak jak nakazywaÂła epoka, w ktĂłrej tworzyÂł Wolfgang Amadeusz)
:
Comment ne pas etre amoureuse d' AmadĂŠ?
Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #489 :
Lipiec 23, 2011, 13:14:00 »
Chacun à sa manière, ma cheri!
Ale zgadzam siĂŞ, Kasiu, z TwojÂą wypowiedziÂą complètement!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #490 :
Lipiec 23, 2011, 13:21:35 »
Chyba o wielkoÂści Mozarta nie musimy dyskutowaĂŚ. Jego muzyka przeszÂła prĂłbĂŞ
czasu i pewnie bêdzie z nami jak d³ugo bêdzie istnieÌ ludzkoœÌ.
I na pewno nie jest za trudna. Jest jak przejrzysta woda w strumieniu.
A ¿e nie do ka¿dego trafia?? Có¿ powinniœmy im tylko wspó³czuÌ.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #491 :
Lipiec 23, 2011, 13:22:05 »
Cytat: aro 49 Lipiec 23, 2011, 12:38:11
Czy ktoÂś napisze piĂŞkniej aby mnie przekonaĂŚ o czymÂś wrĂŞcz przeciwnym.
Asiu,
Asiu,
Ciesze siĂŞ Marku, Âże po przerwie wrĂłciÂłeÂś na nasze podwĂłrko. DziĂŞki Twym wypowiedziom nasze Forum nabiera szlachetnych i piĂŞknych barw
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #492 :
Lipiec 23, 2011, 13:29:03 »
Cytat: TeresaGrob Lipiec 23, 2011, 13:21:35
Chyba o wielkoÂści Mozarta nie musimy dyskutowaĂŚ. Jego muzyka przeszÂła prĂłbĂŞ
I na pewno nie jest za trudna. Jest jak przejrzysta woda w strumieniu.
Z drugiej strony, Tereniu, ja nie znam nikogo, kto by³by mi³oœnikiem muzyki klasycznej i do którego serca nie trafia³by praktycznie ¿aden utwór Mozarta. Mo¿e wiêc to nasze wspó³czucie nie bêdzie a¿ tak nadu¿ywane...
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #493 :
Lipiec 23, 2011, 13:48:06 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 23, 2011, 13:22:05
Ciesze siĂŞ Marku, Âże po przerwie wrĂłciÂłeÂś na nasze podwĂłrko. DziĂŞki Twym wypowiedziom nasze Forum nabiera szlachetnych i piĂŞknych barw
DziĂŞki
Januszu.
pozdrawiam
Marek
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #494 :
Lipiec 23, 2011, 13:51:46 »
I na pewno
nie jest za trudna
. Jest jak przejrzysta woda w strumieniu.
Trudnoœci¹ próbowa³em t³umaczyÌ to, ¿e nie do ka¿dego trafia. Bo ³atwo ujrzeÌ pasa¿e i gamy, mo¿e trudniej (ujrzeÌ i doceniÌ) - wywa¿enie emocji (których w niej mnóstwo!) czy genialn¹ fakturê. Przy czym - dzie³a Mozarta s¹ tak zró¿nicowane, ¿e generalizacje te¿ nie sa w³aœciwe.
PiĂŞknie powiedziane...
Blog o muzyce:
Strony:
1
...
31
32
[
33
]
34