Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 116   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno  (Przeczytany 705798 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #615 : Wrzesieñ 06, 2011, 23:08:15 »

Faktycznie, chyba Dwójka jest jeszcze bardziej - jakby to uj±æ - potê¿na, metafizyczna, wywo³uj±ca w duszy wiêkszy rezonans (ach, pamiêtam, jak tego s³ucha³am kwietniow± noc±  Chichot) Ale Adagietto - có¿, to dok³adnie to, co powiedzia³ Pociej, a cytowa³a pani Ró¿a

Â¦licznie pofrunê³a Wa¿ka:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #616 : Wrzesieñ 07, 2011, 00:02:25 »

A wracaj±c do Mozarta - s³ucha³e¶ sonaty A-dur w wykonaniu duetu Tetzlaff & Vogt? (brzmi jak dobra kancelaria prawnicza:)) Ja niestety nie zd±¿y³am na transmisjê o 14:00, ale ods³ucha³am pó¼niej na playerze Promsów. Jak Ci siê podoba³o?
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #617 : Wrzesieñ 07, 2011, 07:42:37 »

W odpowiedzi na Twoje pytanie:
podobalo mi sie.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #618 : Wrzesieñ 07, 2011, 08:37:15 »

Musze sie z Wami podzielic z rana:

http://www.youtube.com/watch?v=XerdYwp8Vqc&NR=1

Pieciokrotne przesluchanie daje enargie na caly dzien.
Sprobujcie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #619 : Wrzesieñ 07, 2011, 16:35:37 »

W odpowiedzi na Twoje pytanie:
podobalo mi sie.
Chichot Bartusie, wybacz tê liczbê pojedyncz±, wiem, ¿e mamy tu wiêcej znaj±cych siê na rzeczy mi³o¶ników Mozarta (BTW, to "jak" by³o subteln± zachêt± do nieco szerszej wypowiedzi )

PS. Dziêki za dobry ³adunek energetyczny, jak najbardziej dzia³a równie dobrze, jak moje sprawdzone 138, albo 136:))
http://www.youtube.com/watch?v=456pZBiV0bU&feature=related
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #620 : Wrzesieñ 07, 2011, 18:08:21 »

Asiu, jedynie pobie¿nie wys³ucha³em sonaty KV 526 (w aucie) i na podstawie tego mogê powiedzieæ, ze wykonanie by³o dobre. Je¶li na playerze Promsów wci±¿ jest ten 'prawniczy &-duet', to chêtnie przes³ucham.  Chichot

Dziêki Bartusowi (którego kiedy¶ zapyta³em o jego zdaniem dobre interpretacje ost. symfonii  ) na nasze forum znów wraca A.S. Mutter! Genialny muzyk, nawet wczorajsza (BBC Proms) niemiecka nowoczesno¶æ zabrzmia³a pod jej palcami ¶wietnie. Nie lubiê I Koncertu skrzypcowego Mozarta - w obliczu pó¼niejszych dzie³ znakomitych (w tym gatunku) - ale to wykonanie - jest po prostu piêkne... i to pod KA¯DYM k±tem.  Chichot   
Zatem: zachwycajcy ten Mutter-Mozart... Dziêki, Bart.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #621 : Wrzesieñ 07, 2011, 19:31:19 »

Jest jeszcze:)
http://www.bbc.co.uk/programmes/b007v097/episodes/player

Mnie siê ich wykonanie bardzo podoba³o, wyda³o mi siê lekkie i pe³ne wdziêku, ale nie by³am pewna, czy ucho eksperta nie odnajdzie w nim jakich¶ niedoci±gniêæ. W koñcu mnie cieszy ju¿ sam fakt s³uchania Mozarta, zw³aszcza tak doskona³ego:))
Bardzo sympatyczna prezenterka i zabawne wprowadzenie publiczno¶ci do zmierzenia siê z sonat± Bartoka. No có¿ - dla mnie jak najbardziej adekwatne wydaje siê tutaj to Monty Pythonowskie zagajenie "and now to something compeletely different")

Mutter-Mozart chyba zawsze zachwyca:) A jak ju¿ jeste¶my przy koncertach, to mo¿e ja z kolei przypomnê muzyka, którego kiedy¶ tu zaprezentowa³e¶ na forum, i równie¿ by³o to doskonale piêkne. Tutaj ostatni koncert (w trochê dziwnie przyciêtych kawa³kach:( )

http://www.youtube.com/watch?v=y1SR1WZOu0c&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=JvKjxVyMScI&feature=related
Ach, jak ja uwielbiam te niesamowite wariacje w finale:))
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #622 : Wrzesieñ 08, 2011, 23:36:06 »

Bardzo sympatyczna prezenterka i zabawne wprowadzenie publiczno¶ci do zmierzenia siê z sonat± Bartoka. No có¿ - dla mnie jak najbardziej adekwatne wydaje siê tutaj to Monty Pythonowskie zagajenie "and now to something compeletely different")

O tak... 2 ró¿ne ¶wiaty, choæ znajd± siê ci, którzy odnajd± elementy ³±cz±ce. Asiu, dziêki za link, ju¿ s³ucham.   Chichot

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #623 : Wrzesieñ 09, 2011, 12:25:14 »

O tak... 2 ró¿ne ¶wiaty, choæ znajd± siê ci, którzy odnajd± elementy ³±cz±ce.

Na pewno elementem ³±cz±cym twórczo¶æ Mozarta i Bartóka jest jej ró¿norodno¶æ- obaj tworzyli we wszystkich mo¿liwych gatunkach. Kolejnym, smutnym podobieñstwem jest to, ¿e obu ich za ¿ycia nie doceniano tak, jak na to zas³ugiwali.

Wracaj±c do przyczyn ¶mierci Wolfganga Amadeusza: dla mnie najbardziej przekonuj±ca jest wersja o niewydolno¶ci nerek bêd±cej powik³aniem anginy, na któr± Mozart zapad³ w listopadzie 1791. Pewnie by³y i inne choroby wspó³istniej±ce. Wiele wskazuje na to, ¿e pod koniec ¿ycia cierpia³ równie¿ na depresjê. (Poni¿ej fragment listu wys³anego do Konstancji z Frankfurtu nad Menem 30 wrze¶nia 1790, który ¶wiadczy nie tylko o têsknocie, ale i o ogólnie kiepskim nastroju):

[...] wenn die Leute in mein Herz sehen könnten, so mußte ich mich fast schämen; es ist alles kalt für mich, eiskalt. Ja, wenn Du bei mir wärest, da würde ich vielleicht an dem artigen Betragen der Leute gegen mich mehr Vergnügen finden; so ist es aber so leer.

[...] gdyby ludzie mogli zagladn±æ w g³±b mojego serca, musia³bym siê niemal wstydziæ; wszystko wydaje mi siê zimne, zimne jak lód. Gdyby¶ by³a przy mnie, mo¿e znalaz³bym jak±¶ przyjemno¶æ w uprzejmo¶ciach, jakie mi ¶wiadcz± ludzie, a tak wszystko wydaje mi siê takie puste. 

Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #624 : Wrzesieñ 09, 2011, 14:02:14 »

Asiu  , Patryku 

oczywi¶cie, ¿e widzia³am Die Schuldigkeit... To niesamowita gratka obejrzeæ wszystkie dzie³a sceniczne Mozarta, szczególnie te moins connus i dodajmy o -jak to mówi± Niemcy -  wreszcie nie o "niechrze¶cijañskiej porze" (tzn. bardzo pó¼no lub wcze¶nie). Jakie to szczê¶cie, ¿e: a) uwertura (tutaj Sinfonia) przypad³a Wolfiemu, b) partia Mozarta ocala³a. Mniej szczê¶cia mia³a m.in. tak¿e skomponowana na spó³kê - tym razem w sk³adzie Mozart/Salieri/Cornetti kantata Per la ricuperata salute di Ophelia dla Nancy Storace, która szczê¶liwie powróci³a do zdrowia 

A propos powrotów - Kochani, jak s³usznie zauwa¿yli¶cie "wyby³am z forum". Uwielbiam to Forum (i jego Uczestników  ), ale na chwilê obecn± jestem tak zaabsorbowana zawodowo i osobi¶cie Chichot , ¿e praktyczne nie mam czasu na Kuriering  , nad czym bardzo ubolewam. Ale ¶ciskam Was mocno i dziêkujê z serca za przecudowny czas z Wami! 

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #625 : Wrzesieñ 09, 2011, 21:45:18 »

Jakie to szczê¶cie, ¿e: a) uwertura (tutaj Sinfonia) przypad³a Wolfiemu, b) partia Mozarta ocala³a. Mniej szczê¶cia mia³a m.in. tak¿e skomponowana na spó³kê - tym razem w sk³adzie Mozart/Salieri/Cornetti kantata Per la ricuperata salute di Ophelia dla Nancy Storace, która szczê¶liwie powróci³a do zdrowia 
Kasiu
Tak - szczê¶cie w nieszczê¶ciu... Mo¿e cieszyæ siê z tego nie do koñca ³adnie, ale je¶li ju¿ które¶ czê¶ci musia³y zagin±æ, jak dobrze, ¿e nie Wolfiego I tak przecie¿ nie wszystko z tych bezcennych skarbów uda³o siê ocaliæ. Ka¿dy zachowany utwór to wielki dar dla ludzko¶ci, jak jeszcze jeden promieñ s³oñca roz¶wietlaj±cy nam dusze:).

A propos powrotów - Kochani, jak s³usznie zauwa¿yli¶cie "wyby³am z forum". Uwielbiam to Forum (i jego Uczestników  ), ale na chwilê obecn± jestem tak zaabsorbowana zawodowo i osobi¶cie Chichot , ¿e praktyczne nie mam czasu na Kuriering  , nad czym bardzo ubolewam. Ale ¶ciskam Was mocno i dziêkujê z serca za przecudowny czas z Wami! 
Có¿, to fakt, ¿e aktywno¶æ na forum wymaga sporego zaanga¿owania czasu i energii:). Kasiu, wielkie dziêki za pozdrowienia i za cenny wk³ad w ¿ycie Kuriera, w nasz wspólny ho³d sk³adany Muzyce. Masz bardzo du¿± wiedzê na temat Mozarta, i muzyki w ogóle, i wiele mo¿na by³o siê dowiedzieæ z Twoich postów, które na pewno wszystkich nas wzbogaci³y. Niech Muzyka bêdzie z Tob±. Zawsze

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #626 : Wrzesieñ 11, 2011, 21:40:42 »

Wspomnijmy przez moment tych kilka tysiêcy istnieñ, zgas³ych niespodziewanie w jednej chwili, 10 lat temu.
Jak kruche jest ¿ycie...
http://www.youtube.com/watch?v=k1-TrAvp_xs
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #627 : Wrzesieñ 11, 2011, 21:57:25 »

Asiu... to piêkna idea. Ale czy akurat wybra³a¶ na to najlepszy w±tek?. I czy w ogóle - to Forum jest w³a¶ciwym miejscem? Mam do¶æ polityki i odniesieñ do polityki. Pewno nie tylko ja...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #628 : Wrzesieñ 11, 2011, 22:05:25 »

Polityki?? Broñ Bo¿e polityki - to moja chwila westchnienia nad krucho¶ci± ¿ycia, z okazji rocznicy ¶mierci niewinnych ludzi - absolutnie w nic nie zamieszanych, w niczym nie uczestnicz±cych, niczemu niewinnych, prócz tego, ¿e gdzie¶ siê tam urodzili. Jak i my wszyscy. Có¿ piêkniej mo¿e uczciæ niewinn± ¶mieræ, ni¿ Lacrimosa. To tylko 3,5 minuty. Na w±tku tak¿e zajmuje niewiele miejsca. Wiêcej tu zajêli¶my rozprawianiem o moich rymach. Zamieszczali¶my tu zreszt± równie¿ Mozartowskie dzie³a z okazji Gwiazdki, czy Wielkiej Nocy, a nawet pór roku. Mozart jest dobry na wszystko - i na rado¶æ, i na smutek, i na refleksjê i zamy¶lenie.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #629 : Wrzesieñ 11, 2011, 22:54:13 »

O God! Jaki zwi±zek z polityk± ma wspomnienie ¶mierci tysiêcy ludzi? Dlaczego, Januszu, upolityczniasz ten memorial?
Nie da siê piêkniej wspomnieæ ofiar, jak w³a¶nie muzyk± - dzi¶ w NY Yo Yo Ma gra³ Bacha, na forum - gramy Mozartowskie Requiem.
Czasem przydaje siê taki STOP w ¿yciu, taka w³a¶nie chwila refleksji nad ¿yciem, ¶mierci±. Taka Lacrimosa.

Zauwa¿am nieprzeciêtny antyamerykanizm na forum.

Strony: 1 ... 40 41 [42] 43 44 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife black-for thepunisher paktprzyjazni neder-live