Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
Strony:
1
...
46
47
[
48
]
49
50
...
116
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno (Przeczytany 741834 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
«
Odpowiedz #705 :
Listopad 11, 2011, 21:45:24 »
Od roku pog³êbiam moj¹ znajomoœÌ niemieckiego w doœÌ niekonwencjonalny sposób.
Najpierw przekopa³am siê przez masê recenzji i artyku³ów dotycz¹cych Ingolfa Wundera, zw³aszcza kiedy nie by³o jeszcze zbyt wielu dotycz¹cych go materia³ów w naszej prasie. Potem, zachêcona pewnymi postêpami, wziê³am siê do czytania poezji i s³ów pieœni Schumanna, a skoùczy³am na t³umaczeniach do SchubertSite, co wymaga stawiania czo³a du¿ym wyzwaniom:) Zatem podczas gdy moja gramatyka pozostawia z pewnoœci¹ bardzo wiele do ¿yczenia, pod wzglêdem "ducha jêzyka" mogê prezentowaÌ poziom wy¿szy, ni¿ by na to wskazywa³a praktyczna umiejêtnoœÌ pos³ugiwania siê nim
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #706 :
Listopad 11, 2011, 23:39:58 »
Có¿, Euer Fadendirektor mo¿e jedynie stwierdziÌ, ¿e mamy na forum wybitne multilingwotalenty.
Asia nied³ugo nauczy siê chiùskiego i bêdzie t³umaczyÌ na polski teksty Konfucjusza. Mo¿na odnieœÌ wra¿enie, ¿e ¿aden jêzyk nie jest Wam (Asiu, Kasiu) obcy.
Kasia (brunetka, jak mniemam
) zainspirowaÂła mnie do maÂłego przeglÂądu (panowie!). Czy sÂłynne kobiety Mozarta byÂły przewaÂżnie brunetkami czy blondynkami?
Wolfgang by³ wielkim mi³oœnikiem p³ci piêknej. Chwali³ siê nawet w jednym z listów swemu ojcu, ¿e gdyby ka¿da jego mi³oœÌ mia³aby zostaÌ jego ¿on¹, to...
Wiemy, ¿e Konstancja, ¿ona Wolfganga Amade by³a brunetk¹. Ukochana Kuzyneczka, Aloysia Weber - chyba równie¿. Mozart kocha³ siê w starszej córce salzburskiej hrabiny Lodron - niestety - tu brak danych. Podobnie jak w przypadku Rosy Cannabich, pod której urokiem powsta³y sonaty fortepianowe (których powolne ogniwa, zw³aszcza w KV 309, mia³y byÌ portretami Mademoiselle). Ma³o informacji jest równie¿ na temat pani Aurnhammer, której poœwiêci³ m.in. wspania³¹ Sonatê KV 448 na 2 fortepiany (to ta od efektu Mozarta).
Józefa Duszek, wieloletnia przyjació³ka (i zapewne nie tylko) z Pragi by³a brunetk¹. Zaœ piêkna œpiewaczka Nancy Storace, która by³a obiektem romantycznego wrêcz uczucia (KV 505!!) mia³a ponoÌ niesamowite czekoladowo-br¹zowe w³osy...
Uploaded with
ImageShack.us
NiekoĂączÂącymi ÂźrĂłdÂłami inspiracji i ÂźrĂłdÂłem dla najwyÂższych wzlotĂłw ducha jesteÂście, drogie panie...
Niniejszym rozpocz¹Ì mo¿emy w¹tek o Kobietach w ¿yciu naszego geniusza.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 23:44:34 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #707 :
Listopad 12, 2011, 00:03:57 »
I vice versa drodzy panowie!
Es leben die Jungs/Männer,
die Blonden, die Braunen,
sie leben hoch!
P.S. Tak, brunetka ze mnie
Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #708 :
Listopad 12, 2011, 12:24:23 »
ay ay ay ay
ay mi amor
ay mi morena
de mi corazon
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #709 :
Listopad 12, 2011, 14:24:51 »
Dzisiejsza dwĂłjka zaprasza nas dzisiaj na ucztĂŞ!
19:00 WieczĂłr operowy
Wolfgang Amadeus Mozart
Czarodziejski flet
(Festiwal w Lucernie, 3.09.2011)
wyk. Andrew Staples, Albina Shagimuratova, Miah Persson, Neil Davies,
Arnold Schoenberg Chorus, Mahler Chamber Orchestra, dyr. Daniel Harding
Fantastycznego wieczoru
!
«
Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 14:29:00 wysłane przez ewa578
»
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #710 :
Listopad 12, 2011, 14:48:06 »
CieszĂŞ siĂŞ Asiu, Âże doskonalisz swĂłj niemiecki.JeÂśli chodzi o pieÂśni Schumanna
to moÂże sÂłuchaÂłaÂś teÂż "Dichterliebe". Bo to byÂłoby dobre przygotowanie
do "Schwanengesang". A ja juÂż nie mogĂŞ siĂŞ doczekaĂŚ Heine'go z Twoim tÂłumaczeniem
http://www.franzschubert.pl/
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #711 :
Listopad 12, 2011, 23:21:02 »
KrĂłtkÂą SymfoniĂŞ-uwerturĂŞ nr 10, w G-dur
KV 74
chcĂŞ zaprezentowaĂŚ przede wszystkim ze wzglĂŞdu na piĂŞkny finaÂł. W centrum tego maÂłego Allegra, ktĂłre rozpoczyna siĂŞ tak pogodnie i orzeÂźwiajÂąco - niezwykle urokliwy, wzruszajÂący wrĂŞcz epizod minore. Klimatowi (choĂŚby dÂługie nuty w obojach) tak pokrewny sÂłynnej symfonii g-moll KV 550.
Mozart od poczÂątku byÂł geniuszem.
CzêœÌ I i II nastêpuj¹ bezpoœrednio po sobie. Ku zadowoleniu Asi (brunetki, czy¿ nie?
) i, jak sÂądzĂŞ, nie tylko - Sir Ch. Hogwood:
http://www.youtube.com/watch?v=q92IJAeffYE&feature=related
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Bodek1
Ekspert
«
Odpowiedz #712 :
Listopad 13, 2011, 10:54:49 »
Piêkna ta 10 Symfonia : pogodna, o¿ywcza, weso³a...szkoda tylko, ¿e taka krótka (8min.) a chcia³oby siê o wiele d³u¿ej - dobrze, ¿e mo¿na w³¹czyÌ REPLAY
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #713 :
Listopad 13, 2011, 19:21:11 »
Jeœli jesteœmy ju¿ przy blondynkach i brunetkach - Don Giovanni mia³ w zwyczaju komplementowaÌ u tych pierwszych uprzejmoœÌ, a u drugich wiernoœÌ
[...]
Nella bionda
egli ha l'usanza,
di lodar la gentilezza.
Nella bruna - la costanza
[...]
(Aria katalogowa i fantastyczny Ferruccio Furlanetto jako Leporello):
http://www.youtube.com/watch?v=OqeyElCHRM8
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #714 :
Listopad 13, 2011, 21:15:25 »
Ciekawe jak Mozart wyobraÂżaÂł sobie swoje bohaterki, bo Pamina i donna Anna to dla mnie
blondynki, a moja ulubiona Zuzanna to rudzielec.
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #715 :
Listopad 13, 2011, 21:57:14 »
Cytat: Mozart Listopad 12, 2011, 23:21:02
Mozart od poczÂątku byÂł geniuszem.
Nasz wspaniaÂły "directorul firului" (dyrektor wÂątku)
zaprezentowa³ nam wczesn¹ symfoniê Wolfiego, a ja zapodam linki do 1. koncertu fortepianowego Mozarta F-dur KV 37. Koncerty fortepianowe Mozarta pokazuj¹ jak rozwija³ siê jego geniusz, s¹ œwiadkami chwil radoœci i smutku w jego ¿yciu oraz przenosz¹ tê formê muzyczn¹ z baroku (który czêsto sprowadza³ orkiestrê w koncercie do roli t³a muzycznego, a koncert jako taki do salonowej rozrywki) do epoki, w której koncert jest wyrazem najg³êbszych myœli i uczuÌ twórcy.
Koncert F-dur KV 37 jest (tak jak i 2, 3 i 4) aran¿acj¹ dzie³ innych twórców. Adaptuj¹c sonaty innych kompozytorów do formy koncertu m³odziutki Wolfi nabiera³ (pod okiem Leopolda) wprawy w tworzeniu tej formy muzycznej, w której póŸniej osi¹gn¹³ wszystko, co da³o siê osi¹gn¹Ì i za któr¹ (miêdzy innymi) go tak nardzo kochamy
(Heidrun Holtmann & Orchestra della Svizzera Italiana):
I Allegro - adaptacja jednej z sonat Hermanna Friedricha Raupacha (1728-1778):
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #716 :
Listopad 13, 2011, 22:25:08 »
* bardzo
http://www.youtube.com/watch?v=gaCLzfV3mPg
II Andante (w C-dur) - najprawdopodobniej samego Wolfiego:
http://www.youtube.com/watch?v=IyVZYzlJuRs
III Allegro - aranÂżacja jednej z sonat Leontzi Honauera (~1735-1790):
http://www.youtube.com/watch?v=wWfqNSuY6nk
Nie zd¹¿y³am napisaÌ w powy¿szym poœcie (zapukali do mnie goœcie i musia³am odejœÌ od komputera, a czas min¹³
), Âże koncert powstaÂł w kwietniu 1767r.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #717 :
Listopad 14, 2011, 04:39:56 »
Ewuniu, niestety, nie mog³am pos³uchaÌ w sobotê Czarodziejskiego fletu, o osiemnastej by³ w Bydgoszczy koncert, na którym od dawna chcia³am byÌ, i recenzjê z niego zamieœci³am w "Wydarzeniach", a z którego niemal prosto uda³am siê do ³ó¿ka z objawami wskazuj¹cymi na ciê¿kie przeziêbienie:(
Tak wiĂŞc Tereniu, znowu weekend stracony byÂł dla poezji - ale ja pamiĂŞtam o
Schwanengesang
. W koĂącu przetÂłumaczyÂłam juÂż SerenadĂŞ:) Heine - kolejne stresujÂące wyzwanie, choĂŚ po zmierzeniu siĂŞ z Goethem czyÂż powinnam jeszcze siĂŞ czegoÂś baĂŚ?
Mam nadziejĂŞ, Âże nasz nieoceniony Amade jednak znajdzie chwilĂŞ i znĂłw napisze coÂś, co sprawi, Âże iskierka mojej weny, nieco przygasÂła pod chÂłodnym podumchem listopada, znĂłw strzeli wysokim pÂłomieniem:))
Pat, 10 symfonia to zdecydowanie trafny wybĂłr do cyklu "Mozart for joy"
DokÂładnie, jak pisze Bodek. Tak, sÂłucham z radoÂściÂą, i chĂŞtnie wysÂłucham i przeczytam o dalszych, mon ami. Mozart radosny jest wskazany zwÂłaszcza w rekonwalescencji:))
Kasiu, aria teÂż jest zabawna, choĂŚ zapewne nie dla nieszczĂŞsnej sÂłuchajÂącej tego wywodu odnoÂśnie ukochanego.
La Ponte ma wielki talent dramatyczny, a Leporello jest peÂłen Âłobuzerskiego uroku
)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #718 :
Listopad 14, 2011, 12:53:45 »
Asiu, absolutnie nie masz siĂŞ czym stresowaĂŚ, a nieocenionemu Amade, polecamy sie
oprĂłcz Ciebie, ja i SÂławek.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #719 :
Listopad 14, 2011, 23:53:10 »
On te¿ potrzebuje weny:) I odrobiny czasu. Natomiast jak ju¿ coœ napisze, mi³oœÌ do muzyki bije z ka¿dego s³owa, jak z czystego Ÿród³a, które nigdy nie wyschnie:))
A co do
Tytusa
w realizacji Ponnelle'a - ogromnie jestem i pozostanĂŞ do niej przywiÂązana choĂŚby z tej racji, Âże takiego go wÂłaÂśnie poznaÂłam:) Jest to zresztÂą, jak sÂądzĂŞ, wersja wspaniaÂła. No i wystĂŞpuje tam kolejny mĂłj ukochany dyrygent - Levine:)
JeÂśli chodzi o tĂŞ operĂŞ, to ciekawe sÂą jej losy i zwiÂązane wÂłaÂśnie z kobietami Mozarta:)
Rzecz jasna szczegó³owe omówienia mo¿emy zachowaÌ na czas, gdy przyjdzie jej kolej w prezentacji na TVP Kultura (co jeszcze trochê potrwa:) Natomiast wspomnê tylko, ¿e opera ta nie wywo³a³a entuzjazmu po jej premierze, natomiast prze¿y³a renesans po œmierci Wolfganga, dziêki Konstancji - która wykaza³a wielk¹ energiê w propagowaniu póŸnych dzie³ mê¿a.
29 grudnia 1794 Konstancja zorganizowaÂła wystawienie
ÂŁaskawoÂści Tytusa
w Kärtnertor Theatre w Wiedniu. Partiê Sekstusa œpiewa³a - Alojza Lange, pierwsza mi³oœÌ Mozarta, wtedy i w marcu 1795, w Burgtheater. Na tym przedstawieniu, BTW, w przerwie mo¿na by³o pos³uchaÌ koncertu Mozarta w wykonaniu wschodz¹cej gwiazdy na muzycznym firmamencie Wiednia - Ludwika van Beethovena.
Konstancja organizowaÂła jeszcze niejeden spektakl
ÂŁaskawoÂści Tytusa
, a nawet razem z siostrÂą wyruszyÂły na tournee po Niemczech, podczas ktĂłrego prezentowaÂły wyjÂątki z tej opery w Lipsku, Berlinie, zapewne w DreÂźnie, i tam Kostancja sama ÂśpiewaÂła, w roli Witelii. NajwyraÂźniej ta opera przypadÂła jej do serca.
http://www.youtube.com/watch?v=M3mMS4139Cg&feature=related
Strony:
1
...
46
47
[
48
]
49
50
...