Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 46 47 [48] 49 50 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 741834 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #705 : Listopad 11, 2011, 21:45:24 »

Od roku pog³êbiam moj¹ znajomoœÌ niemieckiego w doœÌ niekonwencjonalny sposób. Najpierw przekopa³am siê przez masê recenzji i artyku³ów dotycz¹cych Ingolfa Wundera, zw³aszcza kiedy nie by³o jeszcze zbyt wielu dotycz¹cych go materia³ów w naszej prasie. Potem, zachêcona pewnymi postêpami, wziê³am siê do czytania poezji i s³ów pieœni Schumanna, a skoùczy³am na t³umaczeniach do SchubertSite, co wymaga stawiania czo³a du¿ym wyzwaniom:) Zatem podczas gdy moja gramatyka pozostawia z pewnoœci¹ bardzo wiele do ¿yczenia, pod wzglêdem "ducha jêzyka" mogê prezentowaÌ poziom wy¿szy, ni¿ by na to wskazywa³a praktyczna umiejêtnoœÌ pos³ugiwania siê nim Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #706 : Listopad 11, 2011, 23:39:58 »

Có¿, Euer Fadendirektor moÂże jedynie stwierdziĂŚ, Âże mamy na forum wybitne multilingwotalenty.   Asia niedÂługo nauczy siĂŞ chiĂąskiego i bĂŞdzie tÂłumaczyĂŚ na polski teksty Konfucjusza.  MoÂżna odnieœÌ wraÂżenie, Âże Âżaden jĂŞzyk nie jest Wam (Asiu, Kasiu) obcy.   

Kasia (brunetka, jak mniemam  Chichot) zainspirowaÂła mnie do maÂłego przeglÂądu (panowie!). Czy sÂłynne kobiety Mozarta byÂły przewaÂżnie brunetkami czy blondynkami? 

Wolfgang by³ wielkim mi³oœnikiem p³ci piêknej. Chwali³ siê nawet w jednym z listów swemu ojcu, ¿e gdyby ka¿da jego mi³oœÌ mia³aby zostaÌ jego ¿on¹, to...

Wiemy, Âże Konstancja, Âżona Wolfganga Amade byÂła brunetkÂą. Ukochana Kuzyneczka, Aloysia Weber - chyba rĂłwnieÂż. Mozart kochaÂł siĂŞ w starszej cĂłrce salzburskiej hrabiny Lodron - niestety - tu brak danych.  Podobnie jak w przypadku Rosy Cannabich, pod ktĂłrej urokiem powstaÂły sonaty fortepianowe (ktĂłrych powolne ogniwa, zwÂłaszcza w KV 309, miaÂły byĂŚ portretami Mademoiselle). MaÂło informacji jest rĂłwnieÂż na temat pani Aurnhammer, ktĂłrej poÂświĂŞciÂł m.in. wspania³¹ SonatĂŞ KV 448 na 2 fortepiany (to ta od efektu Mozarta).

Józefa Duszek, wieloletnia przyjació³ka (i zapewne nie tylko) z Pragi by³a brunetk¹. Zaœ piêkna œpiewaczka Nancy Storace, która by³a obiektem romantycznego wrêcz uczucia (KV 505!!) mia³a ponoÌ niesamowite czekoladowo-br¹zowe w³osy...

Uploaded with ImageShack.us

NiekoĂączÂącymi ÂźrĂłdÂłami inspiracji i ÂźrĂłdÂłem dla najwyÂższych wzlotĂłw ducha jesteÂście, drogie panie... 

Niniejszym rozpocz¹Ì mo¿emy w¹tek o Kobietach w ¿yciu naszego geniusza.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 23:44:34 wysłane przez Mozart » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #707 : Listopad 12, 2011, 00:03:57 »

I vice versa drodzy panowie!  Chichot

Es leben die Jungs/Männer,
die Blonden, die Braunen,
sie leben hoch! 

P.S. Tak, brunetka ze mnie 

Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #708 : Listopad 12, 2011, 12:24:23 »

ay ay ay ay
ay mi amor
ay mi morena
de mi corazon

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #709 : Listopad 12, 2011, 14:24:51 »

Dzisiejsza dwĂłjka zaprasza nas dzisiaj na ucztĂŞ!

19:00 WieczĂłr operowy

Wolfgang Amadeus Mozart Czarodziejski flet (Festiwal w Lucernie, 3.09.2011)
wyk. Andrew Staples, Albina Shagimuratova, Miah Persson, Neil Davies,
Arnold Schoenberg Chorus, Mahler Chamber Orchestra, dyr. Daniel Harding

Fantastycznego wieczoru !
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 14:29:00 wysłane przez ewa578 » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #710 : Listopad 12, 2011, 14:48:06 »

CieszĂŞ siĂŞ Asiu, Âże doskonalisz swĂłj niemiecki.JeÂśli chodzi o pieÂśni Schumanna
to moÂże sÂłuchaÂłaÂś teÂż "Dichterliebe". Bo to byÂłoby dobre przygotowanie
do "Schwanengesang". A ja juÂż nie mogĂŞ siĂŞ doczekaĂŚ Heine'go z Twoim tÂłumaczeniem

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #711 : Listopad 12, 2011, 23:21:02 »

KrĂłtkÂą SymfoniĂŞ-uwerturĂŞ nr 10, w G-dur KV 74 chcĂŞ zaprezentowaĂŚ przede wszystkim ze wzglĂŞdu na piĂŞkny finaÂł. W centrum tego maÂłego Allegra, ktĂłre rozpoczyna siĂŞ tak pogodnie i orzeÂźwiajÂąco - niezwykle urokliwy, wzruszajÂący wrĂŞcz epizod minore. Klimatowi (choĂŚby dÂługie nuty w obojach) tak pokrewny sÂłynnej symfonii g-moll KV 550.

Mozart od poczÂątku byÂł geniuszem.

CzêœÌ I i II nastĂŞpujÂą bezpoÂśrednio po sobie. Ku zadowoleniu Asi (brunetki, czyÂż nie?  Chichot) i, jak sÂądzĂŞ, nie tylko - Sir Ch. Hogwood:
http://www.youtube.com/watch?v=q92IJAeffYE&feature=related

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #712 : Listopad 13, 2011, 10:54:49 »

Piêkna ta 10 Symfonia : pogodna, o¿ywcza, weso³a...szkoda tylko, ¿e taka krótka (8min.) a chcia³oby siê o wiele d³u¿ej - dobrze, ¿e mo¿na w³¹czyÌ REPLAY
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #713 : Listopad 13, 2011, 19:21:11 »

JeÂśli jesteÂśmy juÂż przy blondynkach i brunetkach - Don Giovanni miaÂł w zwyczaju komplementowaĂŚ u tych pierwszych uprzejmoœÌ, a u drugich wiernoœÌ 

[...]
Nella bionda
egli ha l'usanza,
di lodar la gentilezza.
Nella bruna - la costanza
[...]

(Aria katalogowa i fantastyczny Ferruccio Furlanetto jako Leporello):

http://www.youtube.com/watch?v=OqeyElCHRM8

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #714 : Listopad 13, 2011, 21:15:25 »

Ciekawe jak Mozart wyobraÂżaÂł sobie swoje bohaterki, bo Pamina i donna Anna to dla mnie
blondynki, a moja ulubiona Zuzanna to rudzielec.

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #715 : Listopad 13, 2011, 21:57:14 »

Mozart od poczÂątku byÂł geniuszem.

Nasz wspaniaÂły "directorul firului" (dyrektor wÂątku)   zaprezentowaÂł nam wczesnÂą symfoniĂŞ Wolfiego, a ja zapodam linki do 1. koncertu fortepianowego Mozarta F-dur KV 37. Koncerty fortepianowe Mozarta pokazujÂą jak rozwijaÂł siĂŞ jego geniusz, sÂą Âświadkami chwil radoÂści i smutku w jego Âżyciu oraz przenoszÂą tĂŞ formĂŞ muzycznÂą z baroku (ktĂłry czĂŞsto sprowadzaÂł orkiestrĂŞ w koncercie do roli tÂła muzycznego, a koncert jako taki do salonowej rozrywki) do epoki, w ktĂłrej koncert jest wyrazem najg³êbszych myÂśli i uczuĂŚ twĂłrcy.

Koncert F-dur KV 37 jest (tak jak i 2, 3 i 4) aranÂżacjÂą dzieÂł innych twĂłrcĂłw. AdaptujÂąc sonaty innych kompozytorĂłw do formy koncertu mÂłodziutki Wolfi nabieraÂł (pod okiem Leopolda) wprawy w tworzeniu tej formy muzycznej, w ktĂłrej póŸniej osiÂągn¹³ wszystko, co daÂło siĂŞ osiÂągn¹Ì i za ktĂłrÂą (miĂŞdzy innymi) go tak nardzo kochamy   (Heidrun Holtmann & Orchestra della Svizzera Italiana):

I Allegro  - adaptacja jednej z sonat Hermanna Friedricha Raupacha (1728-1778):

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #716 : Listopad 13, 2011, 22:25:08 »

* bardzo

http://www.youtube.com/watch?v=gaCLzfV3mPg

II Andante (w C-dur) - najprawdopodobniej samego Wolfiego:

http://www.youtube.com/watch?v=IyVZYzlJuRs

III Allegro - aranÂżacja jednej z sonat Leontzi Honauera (~1735-1790):

http://www.youtube.com/watch?v=wWfqNSuY6nk

Nie zd¹¿y³am napisaÌ w powy¿szym poœcie (zapukali do mnie goœcie i musia³am odejœÌ od komputera, a czas min¹³ ), ¿e koncert powsta³ w kwietniu 1767r.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #717 : Listopad 14, 2011, 04:39:56 »

Ewuniu, niestety, nie mog³am pos³uchaÌ w sobotê Czarodziejskiego fletu, o osiemnastej by³ w Bydgoszczy koncert, na którym od dawna chcia³am byÌ, i recenzjê z niego zamieœci³am w "Wydarzeniach", a z którego niemal prosto uda³am siê do ³ó¿ka z objawami wskazuj¹cymi na ciê¿kie przeziêbienie:(

Tak wiĂŞc Tereniu, znowu weekend stracony byÂł dla poezji - ale ja pamiĂŞtam o Schwanengesang. W koĂącu przetÂłumaczyÂłam juÂż SerenadĂŞ:) Heine - kolejne stresujÂące wyzwanie, choĂŚ po zmierzeniu siĂŞ z Goethem czyÂż powinnam jeszcze siĂŞ czegoÂś baĂŚ? Mam nadziejĂŞ, Âże nasz nieoceniony Amade jednak znajdzie chwilĂŞ i znĂłw napisze coÂś, co sprawi, Âże iskierka mojej weny, nieco przygasÂła pod chÂłodnym podumchem listopada, znĂłw strzeli wysokim pÂłomieniem:))

Pat, 10 symfonia to zdecydowanie trafny wybĂłr do cyklu "Mozart for joy" DokÂładnie, jak pisze Bodek. Tak, sÂłucham z radoÂściÂą, i chĂŞtnie wysÂłucham i przeczytam o dalszych, mon ami. Mozart radosny jest wskazany zwÂłaszcza w rekonwalescencji:))

Kasiu, aria teÂż jest zabawna, choĂŚ zapewne nie dla nieszczĂŞsnej sÂłuchajÂącej tego wywodu odnoÂśnie ukochanego. La Ponte ma wielki talent dramatyczny, a Leporello jest peÂłen Âłobuzerskiego uroku )

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #718 : Listopad 14, 2011, 12:53:45 »

Asiu, absolutnie nie masz siĂŞ czym stresowaĂŚ, a nieocenionemu Amade, polecamy sie
oprĂłcz Ciebie, ja i SÂławek.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #719 : Listopad 14, 2011, 23:53:10 »

On te¿ potrzebuje weny:) I odrobiny czasu. Natomiast jak ju¿ coœ napisze, mi³oœÌ do muzyki bije z ka¿dego s³owa, jak z czystego Ÿród³a, które nigdy nie wyschnie:))
A co do Tytusa w realizacji Ponnelle'a - ogromnie jestem i pozostanĂŞ do niej przywiÂązana choĂŚby z tej racji, Âże takiego go wÂłaÂśnie poznaÂłam:) Jest to zresztÂą, jak sÂądzĂŞ, wersja wspaniaÂła. No i wystĂŞpuje tam kolejny mĂłj ukochany dyrygent - Levine:)

JeÂśli chodzi o tĂŞ operĂŞ, to ciekawe sÂą jej losy i zwiÂązane wÂłaÂśnie z kobietami Mozarta:)
Rzecz jasna szczegó³owe omówienia mo¿emy zachowaÌ na czas, gdy przyjdzie jej kolej w prezentacji na TVP Kultura (co jeszcze trochê potrwa:) Natomiast wspomnê tylko, ¿e opera ta nie wywo³a³a entuzjazmu po jej premierze, natomiast prze¿y³a renesans po œmierci Wolfganga, dziêki Konstancji - która wykaza³a wielk¹ energiê w propagowaniu póŸnych dzie³ mê¿a.
29 grudnia 1794 Konstancja zorganizowa³a wystawienie £askawoœci Tytusa w Kärtnertor Theatre w Wiedniu. Partiê Sekstusa œpiewa³a - Alojza Lange, pierwsza mi³oœÌ Mozarta, wtedy i w marcu 1795, w Burgtheater. Na tym przedstawieniu, BTW, w przerwie mo¿na by³o pos³uchaÌ koncertu Mozarta w wykonaniu wschodz¹cej gwiazdy na muzycznym firmamencie Wiednia - Ludwika van Beethovena. Konstancja organizowa³a jeszcze niejeden spektakl £askawoœci Tytusa , a nawet razem z siostr¹ wyruszy³y na tournee po Niemczech, podczas którego prezentowa³y wyj¹tki z tej opery w Lipsku, Berlinie, zapewne w DreŸnie, i tam Kostancja sama œpiewa³a, w roli Witelii. NajwyraŸniej ta opera przypad³a jej do serca.
http://www.youtube.com/watch?v=M3mMS4139Cg&feature=related
Strony: 1 ... 46 47 [48] 49 50 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers mini-land countrylife animilkowo silverstar