Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Arty¶ci i ich muzyka
>
Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno
Strony:
1
...
46
47
[
48
]
49
50
...
116
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno (Przeczytany 705456 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno
«
Odpowiedz #705 :
Listopad 11, 2011, 21:45:24 »
Od roku pog³êbiam moj± znajomo¶æ niemieckiego w do¶æ niekonwencjonalny sposób.
Najpierw przekopa³am siê przez masê recenzji i artyku³ów dotycz±cych Ingolfa Wundera, zw³aszcza kiedy nie by³o jeszcze zbyt wielu dotycz±cych go materia³ów w naszej prasie. Potem, zachêcona pewnymi postêpami, wziê³am siê do czytania poezji i s³ów pie¶ni Schumanna, a skoñczy³am na t³umaczeniach do SchubertSite, co wymaga stawiania czo³a du¿ym wyzwaniom:) Zatem podczas gdy moja gramatyka pozostawia z pewno¶ci± bardzo wiele do ¿yczenia, pod wzglêdem "ducha jêzyka" mogê prezentowaæ poziom wy¿szy, ni¿ by na to wskazywa³a praktyczna umiejêtno¶æ pos³ugiwania siê nim
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #706 :
Listopad 11, 2011, 23:39:58 »
Có¿, Euer Fadendirektor mo¿e jedynie stwierdziæ, ¿e mamy na forum wybitne multilingwotalenty.
Asia nied³ugo nauczy siê chiñskiego i bêdzie t³umaczyæ na polski teksty Konfucjusza. Mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e ¿aden jêzyk nie jest Wam (Asiu, Kasiu) obcy.
Kasia (brunetka, jak mniemam
) zainspirowa³a mnie do ma³ego przegl±du (panowie!). Czy s³ynne kobiety Mozarta by³y przewa¿nie brunetkami czy blondynkami?
Wolfgang by³ wielkim mi³o¶nikiem p³ci piêknej. Chwali³ siê nawet w jednym z listów swemu ojcu, ¿e gdyby ka¿da jego mi³o¶æ mia³aby zostaæ jego ¿on±, to...
Wiemy, ¿e Konstancja, ¿ona Wolfganga Amade by³a brunetk±. Ukochana Kuzyneczka, Aloysia Weber - chyba równie¿. Mozart kocha³ siê w starszej córce salzburskiej hrabiny Lodron - niestety - tu brak danych. Podobnie jak w przypadku Rosy Cannabich, pod której urokiem powsta³y sonaty fortepianowe (których powolne ogniwa, zw³aszcza w KV 309, mia³y byæ portretami Mademoiselle). Ma³o informacji jest równie¿ na temat pani Aurnhammer, której po¶wiêci³ m.in. wspania³± Sonatê KV 448 na 2 fortepiany (to ta od efektu Mozarta).
Józefa Duszek, wieloletnia przyjació³ka (i zapewne nie tylko) z Pragi by³a brunetk±. Za¶ piêkna ¶piewaczka Nancy Storace, która by³a obiektem romantycznego wrêcz uczucia (KV 505!!) mia³a ponoæ niesamowite czekoladowo-br±zowe w³osy...
Uploaded with
ImageShack.us
Niekoñcz±cymi ¼ród³ami inspiracji i ¼ród³em dla najwy¿szych wzlotów ducha jeste¶cie, drogie panie...
Niniejszym rozpocz±æ mo¿emy w±tek o Kobietach w ¿yciu naszego geniusza.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2011, 23:44:34 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #707 :
Listopad 12, 2011, 00:03:57 »
I vice versa drodzy panowie!
Es leben die Jungs/Männer,
die Blonden, die Braunen,
sie leben hoch!
P.S. Tak, brunetka ze mnie
Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #708 :
Listopad 12, 2011, 12:24:23 »
ay ay ay ay
ay mi amor
ay mi morena
de mi corazon
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #709 :
Listopad 12, 2011, 14:24:51 »
Dzisiejsza dwójka zaprasza nas dzisiaj na ucztê!
19:00 Wieczór operowy
Wolfgang Amadeus Mozart
Czarodziejski flet
(Festiwal w Lucernie, 3.09.2011)
wyk. Andrew Staples, Albina Shagimuratova, Miah Persson, Neil Davies,
Arnold Schoenberg Chorus, Mahler Chamber Orchestra, dyr. Daniel Harding
Fantastycznego wieczoru
!
«
Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2011, 14:29:00 wys³ane przez ewa578
»
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #710 :
Listopad 12, 2011, 14:48:06 »
Cieszê siê Asiu, ¿e doskonalisz swój niemiecki.Je¶li chodzi o pie¶ni Schumanna
to mo¿e s³ucha³a¶ te¿ "Dichterliebe". Bo to by³oby dobre przygotowanie
do "Schwanengesang". A ja ju¿ nie mogê siê doczekaæ Heine'go z Twoim t³umaczeniem
http://www.franzschubert.pl/
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #711 :
Listopad 12, 2011, 23:21:02 »
Krótk± Symfoniê-uwerturê nr 10, w G-dur
KV 74
chcê zaprezentowaæ przede wszystkim ze wzglêdu na piêkny fina³. W centrum tego ma³ego Allegra, które rozpoczyna siê tak pogodnie i orze¼wiaj±co - niezwykle urokliwy, wzruszaj±cy wrêcz epizod minore. Klimatowi (choæby d³ugie nuty w obojach) tak pokrewny s³ynnej symfonii g-moll KV 550.
Mozart od pocz±tku by³ geniuszem.
Czê¶æ I i II nastêpuj± bezpo¶rednio po sobie. Ku zadowoleniu Asi (brunetki, czy¿ nie?
) i, jak s±dzê, nie tylko - Sir Ch. Hogwood:
http://www.youtube.com/watch?v=q92IJAeffYE&feature=related
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #712 :
Listopad 13, 2011, 10:54:49 »
Piêkna ta 10 Symfonia : pogodna, o¿ywcza, weso³a...szkoda tylko, ¿e taka krótka (8min.) a chcia³oby siê o wiele d³u¿ej - dobrze, ¿e mo¿na w³±czyæ REPLAY
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #713 :
Listopad 13, 2011, 19:21:11 »
Je¶li jeste¶my ju¿ przy blondynkach i brunetkach - Don Giovanni mia³ w zwyczaju komplementowaæ u tych pierwszych uprzejmo¶æ, a u drugich wierno¶æ
[...]
Nella bionda
egli ha l'usanza,
di lodar la gentilezza.
Nella bruna - la costanza
[...]
(Aria katalogowa i fantastyczny Ferruccio Furlanetto jako Leporello):
http://www.youtube.com/watch?v=OqeyElCHRM8
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #714 :
Listopad 13, 2011, 21:15:25 »
Ciekawe jak Mozart wyobra¿a³ sobie swoje bohaterki, bo Pamina i donna Anna to dla mnie
blondynki, a moja ulubiona Zuzanna to rudzielec.
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #715 :
Listopad 13, 2011, 21:57:14 »
Cytat: Mozart Listopad 12, 2011, 23:21:02
Mozart od pocz±tku by³ geniuszem.
Nasz wspania³y "directorul firului" (dyrektor w±tku)
zaprezentowa³ nam wczesn± symfoniê Wolfiego, a ja zapodam linki do 1. koncertu fortepianowego Mozarta F-dur KV 37. Koncerty fortepianowe Mozarta pokazuj± jak rozwija³ siê jego geniusz, s± ¶wiadkami chwil rado¶ci i smutku w jego ¿yciu oraz przenosz± tê formê muzyczn± z baroku (który czêsto sprowadza³ orkiestrê w koncercie do roli t³a muzycznego, a koncert jako taki do salonowej rozrywki) do epoki, w której koncert jest wyrazem najg³êbszych my¶li i uczuæ twórcy.
Koncert F-dur KV 37 jest (tak jak i 2, 3 i 4) aran¿acj± dzie³ innych twórców. Adaptuj±c sonaty innych kompozytorów do formy koncertu m³odziutki Wolfi nabiera³ (pod okiem Leopolda) wprawy w tworzeniu tej formy muzycznej, w której pó¼niej osi±gn±³ wszystko, co da³o siê osi±gn±æ i za któr± (miêdzy innymi) go tak nardzo kochamy
(Heidrun Holtmann & Orchestra della Svizzera Italiana):
I Allegro - adaptacja jednej z sonat Hermanna Friedricha Raupacha (1728-1778):
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #716 :
Listopad 13, 2011, 22:25:08 »
* bardzo
http://www.youtube.com/watch?v=gaCLzfV3mPg
II Andante (w C-dur) - najprawdopodobniej samego Wolfiego:
http://www.youtube.com/watch?v=IyVZYzlJuRs
III Allegro - aran¿acja jednej z sonat Leontzi Honauera (~1735-1790):
http://www.youtube.com/watch?v=wWfqNSuY6nk
Nie zd±¿y³am napisaæ w powy¿szym po¶cie (zapukali do mnie go¶cie i musia³am odej¶æ od komputera, a czas min±³
), ¿e koncert powsta³ w kwietniu 1767r.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #717 :
Listopad 14, 2011, 04:39:56 »
Ewuniu, niestety, nie mog³am pos³uchaæ w sobotê Czarodziejskiego fletu, o osiemnastej by³ w Bydgoszczy koncert, na którym od dawna chcia³am byæ, i recenzjê z niego zamie¶ci³am w "Wydarzeniach", a z którego niemal prosto uda³am siê do ³ó¿ka z objawami wskazuj±cymi na ciê¿kie przeziêbienie:(
Tak wiêc Tereniu, znowu weekend stracony by³ dla poezji - ale ja pamiêtam o
Schwanengesang
. W koñcu przet³umaczy³am ju¿ Serenadê:) Heine - kolejne stresuj±ce wyzwanie, choæ po zmierzeniu siê z Goethem czy¿ powinnam jeszcze siê czego¶ baæ?
Mam nadziejê, ¿e nasz nieoceniony Amade jednak znajdzie chwilê i znów napisze co¶, co sprawi, ¿e iskierka mojej weny, nieco przygas³a pod ch³odnym podumchem listopada, znów strzeli wysokim p³omieniem:))
Pat, 10 symfonia to zdecydowanie trafny wybór do cyklu "Mozart for joy"
Dok³adnie, jak pisze Bodek. Tak, s³ucham z rado¶ci±, i chêtnie wys³ucham i przeczytam o dalszych, mon ami. Mozart radosny jest wskazany zw³aszcza w rekonwalescencji:))
Kasiu, aria te¿ jest zabawna, choæ zapewne nie dla nieszczêsnej s³uchaj±cej tego wywodu odno¶nie ukochanego.
La Ponte ma wielki talent dramatyczny, a Leporello jest pe³en ³obuzerskiego uroku
)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #718 :
Listopad 14, 2011, 12:53:45 »
Asiu, absolutnie nie masz siê czym stresowaæ, a nieocenionemu Amade, polecamy sie
oprócz Ciebie, ja i S³awek.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #719 :
Listopad 14, 2011, 23:53:10 »
On te¿ potrzebuje weny:) I odrobiny czasu. Natomiast jak ju¿ co¶ napisze, mi³o¶æ do muzyki bije z ka¿dego s³owa, jak z czystego ¼ród³a, które nigdy nie wyschnie:))
A co do
Tytusa
w realizacji Ponnelle'a - ogromnie jestem i pozostanê do niej przywi±zana choæby z tej racji, ¿e takiego go w³a¶nie pozna³am:) Jest to zreszt±, jak s±dzê, wersja wspania³a. No i wystêpuje tam kolejny mój ukochany dyrygent - Levine:)
Je¶li chodzi o tê operê, to ciekawe s± jej losy i zwi±zane w³a¶nie z kobietami Mozarta:)
Rzecz jasna szczegó³owe omówienia mo¿emy zachowaæ na czas, gdy przyjdzie jej kolej w prezentacji na TVP Kultura (co jeszcze trochê potrwa:) Natomiast wspomnê tylko, ¿e opera ta nie wywo³a³a entuzjazmu po jej premierze, natomiast prze¿y³a renesans po ¶mierci Wolfganga, dziêki Konstancji - która wykaza³a wielk± energiê w propagowaniu pó¼nych dzie³ mê¿a.
29 grudnia 1794 Konstancja zorganizowa³a wystawienie
£askawo¶ci Tytusa
w Kärtnertor Theatre w Wiedniu. Partiê Sekstusa ¶piewa³a - Alojza Lange, pierwsza mi³o¶æ Mozarta, wtedy i w marcu 1795, w Burgtheater. Na tym przedstawieniu, BTW, w przerwie mo¿na by³o pos³uchaæ koncertu Mozarta w wykonaniu wschodz±cej gwiazdy na muzycznym firmamencie Wiednia - Ludwika van Beethovena.
Konstancja organizowa³a jeszcze niejeden spektakl
£askawo¶ci Tytusa
, a nawet razem z siostr± wyruszy³y na tournee po Niemczech, podczas którego prezentowa³y wyj±tki z tej opery w Lipsku, Berlinie, zapewne w Dre¼nie, i tam Kostancja sama ¶piewa³a, w roli Witelii. Najwyra¼niej ta opera przypad³a jej do serca.
http://www.youtube.com/watch?v=M3mMS4139Cg&feature=related
Strony:
1
...
46
47
[
48
]
49
50
...