Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 87 88 [89] 90 91 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 749069 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #1320 : Luty 20, 2013, 22:05:53 »

Oj znakomici (Luca Pisaroni jako Leporello  ). A tu ten sam bas-baryton w roli Figara - ostatnio byÂłam versevuolballaresiert, wiĂŞc zapodam jeszcze raz tĂŞ cudnÂą cavatinĂŞ z recytatywem  :

http://www.youtube.com/watch?v=WTyeA1mardM

I jeszcze gratka dla "fanĂłw"  Chichot Maestro Wenarto - duet Cinque, dieci:
http://www.youtube.com/watch?v=-pPyp8KIdXc

« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2013, 22:08:49 wysłane przez fille007 » Zapisane

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1321 : Luty 20, 2013, 23:15:27 »

Pisaroni jest wrêcz stworzony do roli Figara i Leporella. Po wys³uchaniu wywiadu z Jurowskim, nieco inaczej patrzê na Juana, na jego "samotnoœÌ w sieci" Serenada z II aktu, z jej niezwyk³¹ czêœci¹ œrodkow¹, rzeczywiœcie jest wymowna. Mozart by³by dziœ wzietym psychoanalitykiem.

http://www.youtube.com/watch?v=A6MLEumcr_k

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #1322 : Luty 25, 2013, 22:43:25 »

A tu jeszcze jako Guglielmo w Cosi fan tutte , Glyndebourne, magiczny rok 2006:

Uwertura & Luca ze swoim nieod³¹cznym rekwizytem - mini keyboardzikiem (od 3:07)
http://www.youtube.com/watch?v=qy5iujhC6Ps

La mia Dorabella
http://www.youtube.com/watch?v=cbqzHfX6d9E

Tak, Don Giovanni to dzieÂło wyjÂątkowo peÂłne Âżycia, logiki i prawdy. ZacytujĂŞ moÂże jeszcze jednego sÂłynnego francuskiego krytyka Camille Bellaigue'a, ktĂłry w setnÂą rocznicĂŞ powstania tej opery (1887) napisaÂł co nastĂŞpuje:

[...] Tout est la-dedans, l'esprit et le coeur, tous les sentiments et toutes les passions: l'amour, la haine, l'audace, la peur, le rire et les larmes. Le mĂŠlange constant, la fusion du drame et de la comĂŠdie, de la musique pathĂŠtique et de la musique bouffe, fait de "Don Juan" une oeuvre exceptionnelle, diverse comme la vie et vraie comme elle.

[...] Wszystko jest w œrodku [w partyturze Don Giovanniego], umys³ i serce, wszystkie uczucia i wszystkie namiêtnoœci: mi³oœÌ, nienawiœÌ, zuchwa³oœÌ, strach, œmiech i ³zy. Ta ci¹g³a mieszanka,to po³¹czenie dramatu i komedii, muzyki wznios³ej i muzyki lekkiej, czyni¹ z Don Giovanniego dzie³o wyj¹tkowe, ró¿norodne jak ¿ycie i prawdziwe jak ono samo.

amadeusz33
Nowy uÂżytkownik
*

Bach i Schubert to anioÂłowie, Mozart to bĂłg muzyki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1323 : Luty 26, 2013, 22:50:46 »

niektĂłrzy uwaÂżajÂą Don Giovanniego za opere oper i najwieksze dzieÂło w historii muzyki

DziĂŞki potĂŞdze muzyki idziemy szczĂŞÂśliwie przez ciemnÂą noc Âśmierci

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #1324 : Luty 26, 2013, 22:54:57 »

niektĂłrzy uwaÂżajÂą Don Giovanniego za opere oper i najwieksze dzieÂło w historii muzyki

Co masz na mysli, a jezeli masz, to co chcesz przez to powiedziec.
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #1325 : Marzec 01, 2013, 19:04:23 »

niektĂłrzy uwaÂżajÂą Don Giovanniego za opere oper

WÂłaÂśnie tak - Oper aller Opern okreÂślaÂł KV 527 niemiecki pisarz, prawnik i muzyk Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822); wÂłaÂściwie Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann, swoje trzecie imiĂŞ zmieniÂł na Amadeus w 1805 r., z miÂłoÂści do muzyki Mozarta  Wspomniany wyÂżej Bellaigue nazwaÂł Don Giovanniego chef-d'oeuvre des chefs-d'oeuvre - arcydzieÂłem nad arcydzieÂłami.

Mnie osobiÂście (nie wiem jak Wam) trudno byÂłoby wybraĂŚ absolutny number 1 wÂśrĂłd oper Wolfganga - kocham je wszystkie i kaÂżdÂą z osobna  Chichot Ale moje pierwsze wspomnienie operowe - z Pragi w dodatku - zwiÂązane jest wÂłaÂśnie z Don Giovannim.

Don Giovanni, La Scala 2011

http://www.youtube.com/watch?v=wVP22QCbLHI
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2013, 19:07:53 wysłane przez fille007 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1326 : Marzec 01, 2013, 21:05:56 »

Dla mnie nie ma wÂątpliwoÂści - tÂą najbardziej ukochanÂą to Don Giovanni. I nie tylko dlatego, Âże byc moÂże tak¹¿ byÂła i dla Chopina, skoro skomponowaÂł na jej tematach (ok. duettina z II aktu) absolutnie genialne wariacje... Po prostu - od pierwszej do ostatniej nuty jest dla mnie muzycznÂą ucztÂą i emocjonalna frajdÂą. Poza wszystkim z tÂą operÂą wi¹¿e sie sympatyczny fakt z mego melomanowego Âżywota. Otó¿ byÂłem na jej prapremierze w Teatrze Wielkim w Warszawie. Ojojoj! KtĂłry to byÂł rok? 1975?  JuÂż sam fakt, ze tak znana pozycja z dzieÂł scenicznych Mozarta nigdy wczeÂśniej nie byÂła na deskach Teatru Wielkiego - to ewenement na skalĂŞ.... ÂświatowÂą, nie uwaÂżacie? PamiĂŞtam nawet, ze wyreÂżyserowaÂł jÂą wĂłwczas pewien Amerykanin (jednoczeÂśnie scenarzysta), ktĂłry za jedynÂą scenografiĂŞ wprowadziÂł do opery Âżywego osioÂłka. A osioÂłek, jak to osioÂłek, podczas przedstawienia nie krĂŞpowaÂł sie i skorzystaÂł obficie z toalety. Na scenie, ku uciesze publicznoÂści(!) pojawiÂł siĂŞ caÂłkiem pokaÂźny stoÂżek, no wiecie czego. Gorzej, Âże ÂśpiewajÂąca solistka nie dostrzegÂła zagroÂżenia i gdyby nie refleks jej estradowego partnera - mogÂłoby przedstawienie nabraĂŚ zupeÂłnie nie przewidzianej scenariuszem treÂści...

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #1327 : Marzec 01, 2013, 22:25:11 »

DziĂŞki Januszu za uzasadnienie!  Ja przeÂżyÂłam tak silne fascynacje wszystkimi dojrzaÂłymi operami Mozarta (te wczeÂśniejsze i te nieukoĂączone teÂż uwielbiam!), Âże jest mi bardzo ciĂŞÂżko zdecydowaĂŚ siĂŞ na tĂŞ jednÂą NAJukochaĂąszÂą... Gdybym jednak naprawdĂŞ musiaÂła wybraĂŚ, byÂłoby to nastĂŞpujÂące dzieÂło:

http://www.youtube.com/watch?v=YKWLxugWDpc

Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #1328 : Marzec 01, 2013, 22:39:01 »

A ja ogromnie lubiĂŞ "Czarodziejski flet", z karkoÂłomnÂą ariÂą KrĂłlowej Nocy i przezabawnym duetem Papagena i Papageny.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1329 : Marzec 01, 2013, 23:25:34 »

Giovanniego ubĂłstwiaÂł takÂże Czajkowski, a Wagner w rozprawie Oper und Drama pytaÂł retorycznie, czy moÂżna stworzyÂł dzieÂło bardziej idealne. WÂłaÂśnie przeczytaÂłem, Âże Gustave Flaubert postawiÂł tÂą operĂŞ obok Hamleta i... morza - trzy najdoskonalsze dzieÂła StwĂłrcy.

Nie potrafiĂŞ wybraĂŚ tego JEDNEGO utworu (jestem przede wszystkim oddany muzyce "absolutnej", czysto instrumentalnej), ale z dzieÂł scenicznych, na bezludnÂą wyspĂŞ, jak n postĂłw temu wspominaÂłem, zabraÂłbym chyba Flet (Lawendynko!  ), za to, Âże kaÂżde wysÂłuchanie tego monumentalnego utworu-testamentu wprawia w drganie innÂą strunĂŞ naszego ja...
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2013, 23:27:23 wysłane przez Mozart » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #1330 : Marzec 02, 2013, 00:04:19 »

A ja najbardziej lubie Czarodziejskie Wesele Giovaniego.

P.S.
Kasiu,dziekuje za link do CALEJ opery Le Nozze.
Wykonanie raczej mistrzowskie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #1331 : Marzec 02, 2013, 00:14:30 »

jestem przede wszystkim oddany muzyce "absolutnej", czysto instrumentalnej

Patryku.
Dlaczego muzyka "absolutna" wyklucza glos ludzki?
Dla mnie muzyka absolutna to ta, ktorej nie slyszymy "fizycznie", ktora po prostu istnieje.
Faktem jest, ze tez wole czysto instrumentalna, ale piesnia nie pogardze.
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #1332 : Marzec 02, 2013, 00:34:16 »

Wykonanie raczej mistrzowskie.

Tak, ale w Deh, vieni Susanna nie trafia w dÂźwiĂŞk w il mondo tace, co zauwaÂżyÂłam dopiero teraz, ale nie umniejsza to caÂłoksztaÂłtu.

PiszÂąc "absolutna" Patrick ma pewnie na myÂśli to, Âże powstaje & istnieje sama z siebie i nie jest zaleÂżna od libretta 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1333 : Marzec 02, 2013, 01:14:30 »

Nie mozna wyobrazic sobie muzyki bez piesni czy sztuki operowej. Piesni Schuberta sa arcydzielami, ktore mozna polozyc obok najwspanialszych symfonii. Poza tym mowi sie, ze ludzki glos stanowi najpiekniejszy instrument. Coz, niejednokrotnie po prostu nie potrafie sie z tym nie zgodzic.

Jednak muzyka wokalna jest jak gdyby obarczona 'grzechem zdwojenia', tzn. wyraza ekspresje juz wyrazona w dziele literackim. Owszem, mozna przeciez stwierdzic, ze nieraz mamy do czynienia z genialna korespondencja obu przejawow sztuki, wzmocnieniem poetyckiej tresci, spotegowaniem oddzialywania na sluchacza, ktory musi zaangazowac sie niejako podwojnie. Ja osobiscie szczegolnie cenie muzyke, ktora w bezposredni sposob nie jest zwiazana ze slowem, bo, jak pisala trafaiajac w dziesiatke Kasia, rodzi sie sama z siebie, tworzy wlasna, niezalezna, nieskrepowana alfabetem, wrecz wyalienowana rzeczywistosc. Przy czym nie dyskwalifikuje z mojego muzycznego zycia Mszy h-moll czy 'Parsifala', ktore to dziela, podobnie jak wiele innych, jak wiecie, ogromnie podziwiam.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #1334 : Marzec 02, 2013, 01:49:21 »

Kasiu.
Ktora to minuta?
W moim pojeciu, mistrzostwo jest ponad robieniem bledow (to tylko w kwestii ustalenia slownictwa)
Po prostu szukam innych wartosci.
Oczywiscie lubie, jak jest bezblednie (nawet bardzo), ale 1, czy 2 pomylki sa ignorowane przez moje sensory.
Strony: 1 ... 87 88 [89] 90 91 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife animilkowo kalinowatyper paktprzyjazni twistedgamers