Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
Strony:
1
...
94
95
[
96
]
97
98
...
116
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno (Przeczytany 745446 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno
«
Odpowiedz #1425 :
Sierpień 11, 2013, 03:54:25 »
O tak, ja takÂże coÂś wiem o twĂłrczych nocach
Z drugiej strony, bezcenne sÂą melodie pomagajÂące nam w usypianiu:) Serenada jest oczywiÂście cudowna - i chyba nie byÂła prezentowana podczas wielkiego przeglÂądu maÂłej nocnej muzyki zeszÂłego lata.
O serenadzie c-moll z pewnoÂściÂą byÂła juÂż mowa, ale nigdy nie zaszkodzi jej zagraĂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=1vkhzVNn5xE
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2013, 07:10:29 wysłane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #1426 :
Sierpień 12, 2013, 18:00:48 »
Nale¿y siê jej miejsce obok tej wybitnej serenady c-moll, choÌ niew¹tpliwie uderza w inne emocjonalne struny. Serenada powsta³a na dzieù œw. Teresy, o czym Wolfgang donosi ojcu w liœcie z 3 listopada 1781 r. Zadedykowa³ j¹ pani von Hickel, szwagierce cesarskiego malarza, lecz pragn¹³, by utwór us³ysza³ szambelan Herr von Streck i tym samym zarekomendowa³ jego jako kompozytora na dworze cesarskim (
deĂwegen habe ich sie auch ein wenig vernĂźnftig geschrieben
- "dlatego napisaÂłem jÂą caÂłkiem rozwaÂżnie"). UtwĂłr jest okolicznoÂściowy, stÂąd ma bardzo pogodny charakter i moÂżemy sobie wyobraziĂŚ muzykĂłw grajÂących te 6 ogniw pod goÂłym niebem.
O pierwszych wykonawcach ("6 biedakach") kompozytor wyra¿a³ siê doœÌ pochlebnie, docenia³ zw³aszcza pierwszego klarnecistê i waltornistów:
Die 6 Herrn die solche exequiren, sind arme Schlucker, die aber ganz hĂźbsch zusammen blasen, besonders der erste Clarinettist und zwei Waldhornisten.
Wg Wolfganga muzycy w ramach prezentu-niespodzianki zagrali serenadê jeszcze w dniu jego imieniu, wieczorem 31 paŸdziernika, na dziedziùcu jego kamienicy, gdy k³ad³ siê spaÌ. Wg Einsteina, nasz poczciwy bohater "prawdopodobnie ubra³ siê z powrotem, ugoœci³ i op³aci³ po ksi¹¿êcemu szeœciu muzykantów, czyli zap³aci³ za w³asn¹ kompozycjê, co by³oby zupe³nie w stylu mozartowskim."
Utwór podbi³ Wiedeù, podobno grano go tam w kilku miejscach jednoczeœnie. Mozart, œwie¿o upieczony wiedeùczyk, znakomicie wyczu³ gust mieszkaùców stolicy i dostarczy³ im znakomitej muzycznej rozrywki. Nie by³by jednak sob¹, gdyby nie zaopatrzy³ dzie³o w szczyptê refleksyjnej ekspresji w czêœci powolnej czy otwieraj¹cym Allegro (bez repetycji, ze zwiêz³ym przetworzeniem), którego liryczny temat wybrzmiewaj¹cy po pocz¹tkowych fanfarach w Es-dur móg³by byÌ podstaw¹ jednego z najpiêkniejszych adagiów w twórczoœci Mozarta. Prostota wyrazu i instrumentacja jest tak logiczna i naturalna, jakby ta muzyka istnia³a na œwiecie od samego pocz¹tku... I nagle rozpoczyna siê ¿ywio³owa zabawa instrumentów, a popisowe figuracje nie omijaj¹ nawet fagotów i waltorni. Mozart wróci³ póŸniej do swojej partytury - byÌ mo¿e z myœl¹ o oktecie ksiêcia Liechtensteina doda³ 2
oboje
.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2013, 18:04:26 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #1427 :
Sierpień 12, 2013, 18:08:50 »
Wci¹¿ trwa
Jak co roku, plejada gwiazd.
http://www.salzburgerfestspiele.at/konzert
Blog o muzyce:
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #1428 :
Sierpień 12, 2013, 19:49:53 »
Cytat: Mozart Sierpień 12, 2013, 18:00:48
Wg Wolfganga muzycy w ramach prezentu-niespodzianki zagrali serenadĂŞ jeszcze w dniu jego imieniu, wieczorem 31 paÂździernika, na dziedziĂącu jego kamienicy, gdy kÂładÂł siĂŞ spaĂŚ.
[...] die Herrn also haben sich die hausthĂźre Ăśffnen lassen, und nachdem sie sich mitten im Hof rangirt, mich, da ich mich eben entkleiden wollte, mit dem Ersten E B accord auf die angenehmste art von der Welt Ăźberrascht.
MyÂślĂŞ, Âże Einstein siĂŞ nie pomyliÂł; zresztÂą "znajÂąc" Wolfganga (nie polubiĂŚ Mozarta jako czÂłowieka podczas lektury jego listĂłw jest chyba rzeczÂą niemoÂżliwÂą!) nietrudno wyobraziĂŚ sobie wÂłaÂśnie taki finaÂł tej
NachtMusick zum Namenstag
Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1429 :
Sierpień 12, 2013, 22:16:56 »
Cytat: Mozart Sierpień 12, 2013, 18:00:48
UtwĂłr jest okolicznoÂściowy, stÂąd ma bardzo pogodny charakter i moÂżemy sobie wyobraziĂŚ muzykĂłw grajÂących te 6 ogniw pod goÂłym niebem.
O pierwszych wykonawcach ("6 biedakach") kompozytor wyra¿a³ siê doœÌ pochlebnie, docenia³ zw³aszcza pierwszego klarnecistê i waltornistów:
Die 6 Herrn die solche exequiren, sind arme Schlucker, die aber ganz hĂźbsch zusammen blasen, besonders der erste Clarinettist und zwei Waldhornisten.
Wg Wolfganga muzycy w ramach prezentu-niespodzianki zagrali serenadê jeszcze w dniu jego imieniu, wieczorem 31 paŸdziernika, na dziedziùcu jego kamienicy, gdy k³ad³ siê spaÌ. Wg Einsteina, nasz poczciwy bohater "prawdopodobnie ubra³ siê z powrotem, ugoœci³ i op³aci³ po ksi¹¿êcemu szeœciu muzykantów, czyli zap³aci³ za w³asn¹ kompozycjê, co by³oby zupe³nie w stylu mozartowskim."
Muzykanci byli zreszt¹ ju¿ za ten utwór przedtem sowicie op³aceni:) W tym przez pomys³odawcê owego nocnego koncertu. Ellias sugeruje, ¿e imieninowa serenada by³a prezentem od jego przyjació³ki baronowej von Waldstaetten, u której spêdzi³ wtedy swoje œwiêto
Z pewnoÂściÂą moÂżna stwierdziĂŚ, Âże wybrano prezent najwyÂższej jakoÂści:)
Zacytujmy, dla mniej biegÂłych w szlachetnym jĂŞzyku Wolfganga Amade:)
"WiedeĂą, 3 listopada 1781
Mon tres cher Pere!
Przepraszam, Âże nie potwierdziÂłem tego, iÂż dostaÂłem kadencje S ktĂłre przyszÂły z ostatniÂą pocztÂą. NajuniÂżeniej dziĂŞkujĂŞ, ale wÂłaÂśnie byÂły moje imieniny. Kiedy skoĂączyÂłem modlitwĂŞ porannÂą i juÂż zabieraÂłem siĂŞ do pisania, zostaÂłem nagle oblĂŞÂżony przez gratulantĂłw.
O 12-ej pojechaÂłem do Leopoldstadtu do baronowej Waldstatten, u ktĂłrej spĂŞdziÂłem dzieĂą imienin.
O 11-ej w nocy obdarowano mnie serenadÂą na 2 klarnety, 2 rogi i 2 fagoty mojej wÂłasnej kompozycji. [...] SzeÂściu grajkĂłw to chudziaki, ale grali bardzo Âładnie, zwÂłaszcza pierwszy klarnecista i dwaj waltorniÂści. [...] Sukces byÂł caÂłkowity.
W noc œw. Teresy zagrali j¹ w trzech ró¿nych miejscach. Ledwie skoùczyli graÌ w jednym, a ju¿ wo³ali ich gdzie indziej i za ka¿dym razem p³acili.
Kazali sobie otworzyĂŚ bramĂŞ, stanĂŞli na Âśrodku podwĂłrka i, jak juÂż siĂŞ miaÂłem rozbieraĂŚ, zaskoczyli mnie poczÂątkowym akordem w Es-dur w najmilszy na Âświecie sposĂłb."
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2013, 23:29:17 wysłane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #1430 :
Sierpień 13, 2013, 00:36:11 »
Dodajmy jeszcze trochĂŞ muzyki rokokowej, ktĂłrÂą okreÂśliliÂśmy kiedyÂś jako bardzo
innocente
- oczywiœcie na zespó³ Harmoniemusik. Takie dzie³a mog³y Mozartowi zaj¹Ì jak¹œ jedn¹, nieszczególnie natchnion¹ noc, ale idealnie wpisywa³y siê w zapotrzebowanie oœwieceniowych uszu... Pani redaktor pomy³kowo nazwa³a powy¿sz¹ serenadê divertimentem KV 289, równie¿ Es-dur. Summertime!
http://www.youtube.com/watch?v=INe_liKBwmk
I jeszcze coÂś naprawdĂŞ
petit
- divertimento F-dur KV 213 z uroczym, szybkim tematem kontredansa w finale. Przy takich bitach damy w metrowych perukach przymierzaÂły pewnie krynolinĂŞ za krynolinÂą!
http://www.youtube.com/watch?v=C5yT_m9TJP4
Blog o muzyce:
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #1431 :
Sierpień 13, 2013, 11:07:14 »
Dodajmy jeszcze trochê mody rokokowej - zwróÌcie proszê uwagê na niezwykle gustowny
tricorne
(kapelusz trĂłjgraniasty) tego eleganta
(od 2:48):
http://www.youtube.com/watch?v=5n80Vbxy6UI
Voici un tout petit quiz intermezzo
sur
L'Enlevement au sĂŠrail
: od ktĂłrego kompozytora (operowego), zachwyconego
Uprowadzeniem
otrzymaÂł Wolfgang zaproszenie na obiad?
Alors, n'hĂŠsitez pas a jouer en m'envoyant un message privĂŠ. Merci beaucoup d'avance!
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #1432 :
Sierpień 14, 2013, 14:48:09 »
Je voudrais adresser un immense merci a tous ceux qui ont participĂŠ a mon quiz et m’ont fait l’amitiĂŠ de rĂŠpondre a ma devinette!
Sans plus attendre , j’annonce donc le triomphateur du concours. Vous etes prets?
*Roulement de tambour* Le gagnant est ... Patrick (qui est - comme tout le monde le sait bien - comme un poisson dans l’eau, lorsqu’il s’agit de musique classique). Un tout grand bravo et fĂŠlicitations a Pat!
Il s’agissait de Christoph Willibald von Gluck (1714-1787), compositeur allemand qui a transformĂŠ l’opĂŠra avec sa cĂŠlebre rĂŠforme. Voici l’ouverture de son opĂŠra
OrphĂŠe et Eurydice
(en italien:
Orfeo ed Euridice
):
http://www.youtube.com/watch?v=oXk8ilGn0c4
; il en existe au moins 3 versions diffÊrentes: la version de Vienne de 1762 (en italien), la version de Paris (1774) en français et la version arrangÊe par Hector Berlioz (1859).
W liÂście z 7 sierpnia 1782 r. Mozart napisaÂł do ojca:
[...] Meine oper ist gestern wieder (und zwar auf begehren des Glucks) gegeben worden; - Gluck hat mir viele Complimente darĂźber gemacht. Morgen
speise ich bey ihm.
([...] MojÂą operĂŞ [Uprowadzenie...] wystawiono wczoraj ponownie na proÂśbĂŞ Glucka; - usÂłyszaÂłem od Glucka wiele komplementĂłw na jej temat. Jutro idĂŞ na obiad do niego).
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2013, 22:52:09 wysłane przez Janusz1228
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1433 :
Sierpień 16, 2013, 23:14:28 »
Niestety nie zd¹¿y³am na zgadywankê:(
Jednak znalazÂła siĂŞ chwila czasu i - co najwaÂżniejsze - natchnienia:)
I oto na specjalne Âżyczenie Fadendirektora - w rodzimej wersji Mozartowski Das Veilchen - czyli FioÂłeczek:)
ÂŚpiewa dla PaĂąstwa - Kathleen Battle. Wersja polska - copyright Aleksias;))
https://www.youtube.com/watch?v=1L5Ljp5Gy3k
FioÂłeczek na polanie staÂł.
Ukryty, maÂło kto go znaÂł,
Milutki fioÂłek maÂły.
Pasterka mÂłoda drogÂą szÂła,
RadoÂśnie, lekko Âśpiew jej brzmiaÂł
Jak dzwon, jak dzwon,
PolanÂą niĂłsÂł siĂŞ ton
Ach – myÂśli fioÂłek – byÂłem tu
Tylko najlepszym z kwiatkĂłw stu,
Tylko fioÂłeczkiem maÂłym,
Zanim ma luba zerwie mnie,
I na swym sercu zÂłoÂży mnie
Kto wie, kto wie,
MoÂże przez kwadrans caÂły!
Ach, szybki byÂł dziewczĂŞcia krok!
Na kwiatku jej nie spocz¹³ wzrok.
Zdeptany fioÂłek maÂły...
Lecz z dumÂą szepce: jam juÂż trup,
JuÂż ginĂŞ, lecz mnie czeka grĂłb
Z jej rÂąk, z jej rÂąk,
Umieram u jej stĂłp!
(Ach biedny fioÂłek!To byÂł milutki fioÂłek)
A to juÂż oryginaÂł: made by Goethe, ktĂłrego znĂłw oÂśmielam siĂŞ tu profanowaĂŚ:)
Ein Veilchen auf der Wiese stand,
GebĂźckt in sich und unbekannt;
Es war ein herzigs Veilchen.
Da kam eine junge Schäferin
Mit leichtem Schritt und muntrem Sinn
Daher, daher,
Die Wiese her, und sang.
Ach! denkt das Veilchen, wär ich nur
Die schĂśnste Blume der Natur,
Ach, nur ein kleines Weilchen,
Bis mich das Liebchen abgepflĂźckt
Und an dem Busen matt gedrĂźckt!
Ach nur, ach nur
Ein ViertelstĂźndchen lang!
Ach! aber ach! das Mädchen kam
Und nicht in Acht das Veilchen nahm,
Ertrat das arme Veilchen.
Es sank und starb und freut' sich noch:
Und sterb' ich denn, so sterb' ich doch
Durch sie, durch sie,
Zu ihren FĂźĂen doch.
[Das arme Veilchen!
Es war ein herzigs Veilchen.]
To be continued...
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2013, 01:10:45 wysłane przez Aleksias
»
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #1434 :
Sierpień 18, 2013, 16:44:38 »
WÂłaÂśnie skoĂączyÂłam czytac "Chamowo" BiaÂłoszewskiego i zaciekawiÂła mnie tam jedna sprawa.
Otó¿ autor wspomina tam koncert Mozarta którego temat z drugiej czêœci zosta³ wykorzystany w œcie¿ce dŸwiekowej do filmu
"Czarny Orfeusz".
Jestem ciekawa czy jest to tylko luÂźne skojarzenie poety czy rzeczywiÂście tak jest.
MoÂże ktos z uczonych mozartologĂłw wie coÂś o tym i o jaki koncert Mozarta chodzi??
http://www.franzschubert.pl/
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #1435 :
Sierpień 21, 2013, 00:09:32 »
Jestem przekonany, Âże Mozart zwerbowaÂłby poetkĂŞ ps.
Aleksias
do swojego zespoÂłu najlepszych tekÂściarzy-librecistĂłw (a moÂże i nawet nauczyÂłby siĂŞ polskiego!)... DziĂŞki Asiu, teraz aÂż siĂŞ prosi maÂłe karaoke z polskim przekÂładem
Agnieszko, niestety nie widzia³em tego filmu. Nie potrafiê siê w tej kwestii wypowiedzieÌ, a znaj¹c troszkê fantazjê Bia³oszewskiego, ca³kiem prawdopodobne, ¿e pisarz da³ siê ponieœÌ swojej wyobraŸni
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #1436 :
Sierpień 21, 2013, 23:11:19 »
W GdaĂąsku trwa VIII MiĂŞdzynarodowy Festiwal Mozartowski
Mozartiana
, nie moÂżemy tu o nim nie wspomnieĂŚ.
http://mozartiana.pl/
Ciekawie zapowiada siĂŞ koncert finaÂłowy z udziaÂłem berliĂąskiej Akademie fĂźr Alte Musik i Emmy Kirkby. W programie m.in. jedna z najbardziej
solennych
(4 trÂąbki!) i przepeÂłnionych rokokowym dostojeĂąstwem mszy Mozarta-salzburczyka,
Missa in honorem Sanctissimae Trinitatis
C-dur KV 167. To dzie³o niespe³na 17-letniego kompozytora - doœÌ zwiêz³e, z racji arcybiskupiego nakazu, by msza z sonat¹
all'Epistola
trwaÂła do 3 kwadransĂłw (z pewnoÂściÂą wykonano jÂą w salzburskiej katedrze - w partyturze brak altĂłwek). PominiĂŞte zostaÂły wiĂŞc partie solowe - dzieÂło ma charakter stricte chĂłralny, a na dÂłuÂższy kontrapunktyczny popis Mozart pozwala sobie jedynie komponujÂąc fugĂŞ na zwieĂączenie
Credo
.
http://www.youtube.com/watch?v=Zir2OFCOdek
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1437 :
Sierpień 30, 2013, 00:08:06 »
ChodziÂłam po GdaĂąsku zielonym od plakatĂłw, ze wszystkich zakÂątkĂłw patrzyÂła na mnie twarz Mozarta, i tak mi byÂło Âżal, Âże akurat na czas tego koncertu trzeba bĂŞdzie wyjeÂżdÂżaĂŚ. ÂŻal wielkiej muzyki, i Âżal wykonawcĂłw. PozostajÂą nagrania i wspomnienie Oliwskiej Katedry. I solenne postanowienie, Âże w przyszÂłym roku trzeba zaplanowaĂŚ to wszystko wczeÂśniej i inaczej:(
Kirkby wystĂŞpowaÂła w sobotĂŞ, a w piÂątek nasza - bydgoska - Capella Bydgostiensis graÂła w GdaĂąsku Mozarta gratis dla kaÂżdego, kto chciaÂł sÂłuchaĂŚ:) Oby czynili tak czĂŞÂściej, zwÂłaszcza w rodzinnym mieÂście
TeÂż same cudownoÂści, bo i koncert fletowy, i KV 299 na flet i harfĂŞ - jeden z moich ulubionych, i te dwa cudne, leciutkie Divertimenti 136 i 137, czyli wymarzony letni koncertowy repertuar. Duch Mozarta byÂł z pewnoÂściÂą zadowolony:)
http://www.youtube.com/watch?v=cG5HdjDcrXA
http://www.youtube.com/watch?v=TuxDlf-LDMs
http://www.youtube.com/watch?v=SOKrGDy3r4w
Mozartiana odbyÂła siĂŞ trochĂŞ w cieniu warszawskiego festiwalu, bez reklamy w radiu. Ale to juÂż VIII edycja i Âładnie siĂŞ rozwija.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1438 :
Sierpień 30, 2013, 00:12:03 »
Cytat: Mozart Sierpień 21, 2013, 00:09:32
Jestem przekonany, Âże Mozart zwerbowaÂłby poetkĂŞ ps.
Aleksias
do swojego zespoÂłu najlepszych tekÂściarzy-librecistĂłw (a moÂże i nawet nauczyÂłby siĂŞ polskiego!)... DziĂŞki Asiu, teraz aÂż siĂŞ prosi maÂłe karaoke z polskim przekÂładem
FioÂłeczek jest do drobnej korekty
Moja niemczyzna na tyle jest niedoskonaÂła, Âże nie dostrzegÂłam trybu warunkowego:)
Po bliÂższym przyjrzeniu siĂŞ stwierdzam, Âże druga zwrotka powinna raczej wyglÂądaĂŚ tak:
Ach – myÂśli fioÂłek – gdybym tak
ZmieniÂł siĂŞ w najpiĂŞkniejszy kwiat
ChoÌby przez chwilkê ma³¹,
Wtedy ma luba zerwie mnie,
I na swym sercu zÂłoÂży mnie
Kto wie, kto wie,
Mo¿e godzinê ca³¹...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #1439 :
Sierpień 30, 2013, 00:26:37 »
A oto równie¿ bardzo nastrojowa pieœù - coœ dla romantyków i poetów - apoteoza samotnoœci... Sei du mein Trost
Niemiecka wersja ma cztery zwrotki. Autorem jest Johann Timotheus. Wersja polska - Aleksias, do usÂług:) Na razie zmierzyÂłam siĂŞ z trzema. MoÂże jeszcze uÂłoÂży siĂŞ czwarta. Jak Wam siĂŞ podoba?
https://www.youtube.com/watch?v=gyZinOJkjdo
UlgÂą mi bÂądÂź
UlgÂą mi bÂądÂź, zaciszna samotnoÂści
Z ran tylu krwawiÂąc, mknĂŞ ku tobie.
SzczĂŞÂśliwym nie psuÂłbym radoÂści,
Chory nie skarÂży siĂŞ przed zdrowym.
O samotnoÂści! Jak sÂłodko krzepisz mnie,
Gdy moja siÂła w pyÂł siĂŞ zmienia,
Z tĂŞsknotÂą wypatrujĂŞ ciĂŞ,
Tak jak wĂŞdrowiec pragnie cienia
Niechaj twĂłj czar, o luba samotnoÂści,
Maluje mi obraz mogiÂły:
Tak w g³êbiê ciszy piêknych nocy
Wieczorne mroki mnie wabiÂły.
Sei du mein Trost, verschwiegene Traurigkeit!
Ich flieh' zu dir mit so viel Wunden,
Nie klag' ich GlĂźcklichen mein Leid:
So schweigt ein Kranker bei Gesunden.
O Einsamkeit! Wie sanft erquickst du mich,
Wenn meine Kräfte frßh ermatten!
Mit heiĂer Sehnsucht such' ich dich:
So sucht ein Wandrer, matt, den Schatten.
Hier weine ich. Wie schmähend is der Blick,
Mit dem ich oft bedauert werde!
Jetzt, Tränen, hält euch nichts zurßck:
So senkt die Nachttau auf die Erde.
O daĂ dein Reiz, geliebte Einsamkeit!
Mir oft das Bild des Grabes brächte:
So lockt des Abends Dunkelheit
Zur tiefen Ruhe schÜner Nächte.
TrochĂŞ to moÂże jeszcze zbyt smutne na peÂłniĂŞ lata - choĂŚ ono juÂż przeÂłamuje siĂŞ i powoli chyli ku koĂącowi, a w powietrzu czuĂŚ juÂż leciutki powiew nieuchronnie zbliÂżajÂącej siĂŞ jesieni.
Strony:
1
...
94
95
[
96
]
97
98
...
116