Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 116   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno  (Przeczytany 706365 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1590 : Kwiecieñ 17, 2014, 15:35:47 »

Owocem salzburskiej twórczo¶ci sakralnej Wolfganga jest - oprócz wspomnianych ju¿ dzie³ - równie¿ nieukoñczona Missa brevis C-dur KV 115 (166d). Wg biografów, prawdopodobnie 18-letni twórca zarzuci³ partyturê pisz±c Sanctus, gdy¿ arcybiskupowi Colloredo wyda³a siê zbyt ma³o od¶wiêtna. Pozosta³a w wersji na organy i chór. Moim zdaniem, to zal±¿ek arcydzie³a.

Niedawno wyszpera³em j± na YT (Kyrie, Gloria).
http://www.youtube.com/watch?v=DywhNwtO5ds

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1591 : Kwiecieñ 19, 2014, 20:14:44 »

Oto jeszcze jedna bardzo osobista msza Wolfganga, Missa brevis B-dur KV 275 na smyczki, basso continuo, 3 puzony i chór. Dziwi nieco, ¿e po bardzo zwiêz³ym opracowaniu Gloria i Credo, Mozart pozwala sobie na relatywnie rozbudowane Agnus Dei, rozpoczynaj±ce siê od sopranowego arioso. My¶lê, ¿e ta kameralna muzyka zachêca do ¶wi±tecznej kontemplacji - a zatem: g³êbokich ¦wi±t

Nikolaus Harnoncourt
http://www.youtube.com/watch?v=F_O3-Sm5TtQ

amadeusz33
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 46

Bach i Schubert to anio³owie, Mozart to bóg muzyki

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1592 : Maj 03, 2014, 22:49:41 »

Mam nie zwi±zane pytanie. dotyczy ono kompletu 170 p³yt wszystkich (no prawie) dzie³ Amadeusza z Briliant Clasic. Czy ktos z forumowiczów je posiada? Czy zauwa¿yli¶cie jakie¶ b³êdy, braki?

Dziêki potêdze muzyki idziemy szczê¶liwie przez ciemn± noc ¶mierci

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1593 : Maj 04, 2014, 00:51:05 »

Amadeuszu, skoro piszesz "prawie", to pewnie sam zauwa¿y³e¶, ¿e ten 170-p³ytowy box nie obejmuje wszystkich dzie³ Mozarta    Nie posiadam go, ale z tego co wiem, s± to nagrania, które mo¿na ¶ci±gn±æ w formacie mp3 ze strony mozart-archiv.de. Brakuje niektórych nieukoñczonych dzie³, fragmentów partytur znanych z KV deest i aneksów do Katalogu Köchla.

amadeusz33
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1594 : Maj 04, 2014, 14:59:12 »

Mam ten i ten z 1991 philipsa, gdzie jest 180 p³yt. wiem czego brakuje bo znam Katalog Kohla. Chodzi mi o to, ¿e zdarzy³y im sie wpadki np. na p³acicie nie ma fina³u symfonii Hafnerowskiej, na innej za¶ zamiast podanych utworów s± inne, zdublowana p³yta. Wczoraj zauwa¿y³em ¿e brakuje ca³ej p³yty z Don Giovannim, ca³y 2 akt diabli wzieli. jestem zrozpaczony, nie mówi±c ¿e ten cholerny klawesyn wszystko zag³usza. jestem przeciwnikiem klawesynów w czystej muzyce Amadeusza.

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1595 : Maj 04, 2014, 23:09:05 »

Nie ma to jak skompletowanie ca³o¶ci p³yta po p³ycie, kaseta po kasecie  Spoko  Sam my¶la³em kiedy¶ o zakupie serii philipsa - chyba nie uzyska ona jednak naszej rekomendacji 

Ja te¿ jestem przeciwnikiem nadu¿ywania klawesynu w twórczo¶ci Mozarta - jego koncerty czy sonaty s± skomponowane na fortepian i wykonywanie ich na innym instrumencie jest przecie¿ b³êdem. Zgodzimy siê chyba, ¿e sk³amaliby¶my uznaj±c za w pe³ni przekonuj±ce brzmienie tych dzie³ wykonywanych na wspó³czesnych poka¼nych steinway'ach, choæ takie w³a¶nie przewa¿aj± w mojej p³ytotece i s± w¶ród nich nagrania genialne. Z drugiej strony, istnieje pewna wykonawcza tradycja niektórych KV, które bardzo czêsto rejestrowane s± na klawesynie, np. niedokoñczona suita C-dur KV 399 czy Allegro g-moll KV 312/590d (na Hammerklavier). Na szczê¶cie, dotyczy to niewielu dzie³. Inaczej rzecz siê ma z dzieciêcymi kompozycjami (pierwsze sonaty z towarzyszeniem skrzypiec/fletu faktycznie przeznaczone s± na klawesyn).

Cieszy, ¿e do ³ask wracaj± znów historyczne instrumenty. Kristian Bezuidenhout dla przyk³adu nagrywa na wspomnianej ju¿ kiedy¶ kopii instrumentu Waltera z 1795 r. Podobnie Andreas Staier, który siêgn±³ do jeszcze starszej i bli¿szej Mozartowi wersji s³ynnego waltera.

http://www.youtube.com/watch?v=l0aBhRxA9HA

Staier i Schornsheim na niezwyk³ym Stein vis-a-vis (1777):
http://www.youtube.com/watch?v=uQ79dUvhrXs

amadeusz33
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1596 : Maj 05, 2014, 23:00:20 »

suita C-dur KV 399 czy Allegro g-moll KV 312/590d

tak tylko na klawesyn. Na szczê¶cie na jutubie jest i na fortepian (rzadko¶æ) i uda³o mi siê to ¶ci±gn±æ. raz w ¿yciu s³ysza³em te allegro g-moll na fortepiano. raz w ¿yciu...nienawidze klawesynu, zw³aszcza jak w operach zabrudzaj± czysty ¶piew, cantabile i piêkno brzmienia smyczków np. w  Weselu Figara...

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1597 : Maj 06, 2014, 00:19:53 »

Czarodziejski flet nie przysparza tego problemu    Przyznasz jednak, ¿e pe³ne ¿ycia, niezwykle dynamiczne i znakomicie wkomponowane w muzyczny nurt akcji recytatywy secco w Weselu to prawdziwy majstersztyk. Znasz nagranie Rene Jacobsa z Concerto Köln (Harmonia Mundi)? Zastapi³ on klawesyn fortepiano.

amadeusz33
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1598 : Maj 08, 2014, 16:39:30 »

fortepiano mo¿e byæ (choc zawsze bêdê wola³ nasz wspó³czesny fortepian). Na fortepiano s³ysza³em na ¿ywo w PR2PR Don Giovanniego Z Budapesztu. Genialna rzecz. By³em wtedy w innym ¶wiecie. Klawesyn dla mnie tylko we wczesnych operach gdzie s± instrumenty dawne, powinny byæ. Blacha, kot³y...Wesele i Flet maj± piekne brzmienie. Po co je zabrudzaæ?

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1599 : Maj 08, 2014, 18:39:58 »

A propos piêknego brzmienia - z pewno¶ci± to cecha, któr± wyró¿niaj± siê sonaty Mozata pod palcami wêgierskiej (choæ zwi±zanej z konserwatorium w Utrechcie) pianistki Klary Würtz, która zarejestrowa³a ich komplet. Poni¿sze Allegro z 16. Sonaty F-dur KV 533 ukazuje artykulacyjne wyczucie na splataj±ce siê w polifonii g³osy, a zarazem wra¿liwo¶æ artystki na barwê d¼wiêku. Efekty nie do osi±gniêcia na klawesynie 

http://www.youtube.com/watch?v=ZdNyz04JMl8

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1600 : Maj 11, 2014, 01:55:49 »

Muzyczna kondycja Austrii jest dzi¶ nie najlepsza. A przecie¿ to ojczyzna Mozarta, Haydna czy Mahlera, kreatorów dziejów muzyki, wrogów performatywnego kiczu. Przypomnijmy, ¿e sztuka potrafi obroniæ siê sama, w swej czystej postaci.

Tak te¿ mo¿na ¶piewaæ o rozpalonym w sercu p³omieniu. Zum Glück  
http://www.youtube.com/watch?v=ARiVQaKCWR0
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2014, 03:13:58 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

amadeusz33
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1601 : Maj 11, 2014, 23:14:26 »

w tym rzecz ¿e posiadam ten komplet i nie jestem zadowolony. lewa rêka leosza ni¿ np u Derika Hanna (komplet koncertów)  ale nie umywa sie co do Mitsuko Ushidy (tez mam komplet). Brak emocji, brzmienie za cie¿kie. ale mo¿e to wina fortepianu? ogólnie jestem zadowolony, nie narzekam, ale to nie mój idea³.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2014, 00:05:30 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
amadeusz33
Nowy u¿ytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1602 : Maj 11, 2014, 23:16:06 »

ale trzeba przyznac ¿e te allegro genialne jest..jak wszystko Mozarta  ale te wyj±tkowo

W.A.Mozart 
Czarodziejski flet
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1603 : Maj 12, 2014, 22:43:05 »

Ma, trzeba przyznaæ, relatywnie d³ugie przetworzenie  Spoko

Jaki¶ czas temu bardzo pozytywnie wyra¿ali¶my siê o sonatach zarejestrowanych przez Christopha Eschenbacha. Znasz te nagrania?   

KV 533
http://www.youtube.com/watch?v=Wh6yRpwoQlU

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #1604 : Maj 13, 2014, 00:01:41 »

Jednak, panowie, klawesyn ma swój wdziêk;) Trzeba tylko umieæ go z niego wydobyæ. Tak jak, chocia¿by, z wiolonczeli. Albo z mandoliny;)) Potraktowany odpowiednio przez znawcê ods³ania sw± staro¶wieck± duszê. Oczywi¶cie, je¶li siê go ju¿ a priori nie trawi - nie ma pewnie rady - de gustibus:)

To allegro choæby w wykonaniu Barta van Oorta w moim odczuciu czaruje urokiem starej pozytywki, delikatnej niczym krucha figurka z saskiej porcelany:)
Która czym¶ tam siê te¿ od ¶rodka roz¶wietla:)
https://www.youtube.com/watch?v=X9Kcd9HnYyo

Kiedy po ekspresowym przeniesieniu siê w dzisiejsze czasy us³yszymy je nagle w wykonaniu na fortepian, mo¿e siê z pocz±tku wydawaæ, ¿e jest jak owa figurka, której spi³owano i wyg³adzono zdobienia, ¿eby uczyniæ zado¶æ wymogom minimalizmu;) - wyjête ze swojego czasu, "out of place". Trzeba dopiero przetransponowaæ, usadowiæ siê duchowo w tej nowej rzeczywisto¶ci;))
https://www.youtube.com/watch?v=P032wuYIOCA

Koncerty w komplecie Philipsa wykonuje Brendel - wydaje siê, ¿e bardzo przyzwoicie:) Choæ nie wszyscy przepadaj± za jego interpretacjami. W 170-p³ytowym boksie to mniej znani wykonawcy i przyznajê, ¿e ich nie ods³ucha³am - tyle by³o tych innych, zapieraj±cych dech:). Ale s± tam te¿ ¶wietne nazwiska - Jaap ter Linden, Mackerras, w³a¶nie Klara Wurtz, van Oort. Generalnie boks jest przyjemnie hipowy:) K³opot z boksami w³a¶nie w tym, ¿e to sprzeda¿ wi±zana - dostajemy hurtem i to, czym siê na pewno zachwycimy i przy okazji co¶, co zdecydowanie wolimy w innych wykonaniach. Mo¿na rozwa¿yæ, czy nabycie tej czê¶ci zachwycaj±cej nadal bêdzie siê nam kalkulowa³o cenowo:)

Amadeuszu, na amazonie sygnalizowano, ¿e w kilku przypadkach w boksach Briliant Classic - nie tylko tych mozartowskich - zdarza³y siê braki pojedynczych p³yt lub ¶cie¿ek. Co do Haffnerowskiej - mo¿e przyda Ci siê wskazówka, ¿e ¶cie¿ka ta pojawia siê w innym miejscu:) Na p³ycie 8 Vol 1 jest tylko 10 ¶cie¿ek (podczas gdy 11 jest wypisanych na ok³adce p³yty). Jednak Fina³/Presto Haffnerowskiej nie zginê³o. Ostatnie dwie czê¶ci symfonii s± nagrane razem na jednej ¶cie¿ce nr 10. Na ok³adce podana jest ¶cie¿ka nr 10 d³ugo¶ci 3:04 min i nr 11 d³ugo¶ci 4:16 min, natomiast na p³ycie ¶cie¿ka nr 10 trwa 7:20 min. Nie patrz na ok³adkê, sprawd¼ na s³uch:)

« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2014, 18:27:29 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Strony: 1 ... 105 106 [107] 108 109 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper animilkowo black-for silverstar paktprzyjazni