Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 116   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno  (Przeczytany 705393 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #240 : Maj 19, 2011, 21:33:37 »

A oprócz Patryka inni tak¿e mog± tego pos³uchaæ i obejrzeæ??
Mam nadziejê, ¿e tak. Mnie siê bardzo podoba

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #241 : Maj 19, 2011, 23:31:21 »

Ale¿ dlaczego nie mieliby s³uchaæ??? Chyba nigdy nie mieli¶my tu w zwyczaju limitowaæ s³uchania czegokolwiek Chichot (zreszt±, w jaki sposób:)) Nawet, je¶li akurat jest z dedykacj±
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #242 : Maj 19, 2011, 23:54:50 »

Asiu! Jestem zachwycony. So wunderbar gemacht...  Chichot
Niezwykle klimatyczne, subtelne grafiki...  Swymi emocjami udekorowa³a¶ ten 3. mediolañski kwartet - jak¿e urokliwe dzie³o 16-letniego Mistrza.

Piêkny pocz±tek twórczo¶ci na YT. Mam wielk± ochotê na kolejne jej ods³ony!

Buziak Mea Amica!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #243 : Maj 20, 2011, 07:47:37 »

Ale¿ dlaczego nie mieliby s³uchaæ??? Chyba nigdy nie mieli¶my tu w zwyczaju limitowaæ s³uchania czegokolwiek Chichot (zreszt±, w jaki sposób:)) Nawet, je¶li akurat jest z dedykacj±

Tak sobie myslê, Asiu, ¿e Tereni nie tyle tu o pozwolenie chodzi³o, a o podzielenie siê refleksj±, i¿ nazbyt czêste "dedykowanie" wypowiedzi do jednej osoby tworzy klimat nie grupowej dyskusji a prywatnej pogaduchy. W tej ostatniej, oczywiscie, nic z³ego. Ale wg mnie najlepiej by³oby gdyby odbywa³a siê na privach (w poczcie). Przyznam, ze i mi jest czasami niezrêcznie wpraszaæ sie do dialogu deuetów, choc na szczê¶cie na naszym Forum nie jest to zjawisko nagminne. I oby nie by³o. A tak poza tym mi³o mi czytaæ wszystkie i Twoje posty, i Patryka, i ka¿de inne fajne wypowiedzi te¿ 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #244 : Maj 20, 2011, 13:46:00 »

Januszu, bardzo siê cieszê, ¿e wymiana zdañ i linków i opinii miêdzy Asi± i Patrykiem nie odbywa siê na privie i mamy okazjê "na ¿ywo" w niej uczestniczyæ za ich obopóln± wiedz± i zgod±. Fakt, ta wymiana czasami jest tak bardzo ca³o¶ci±, jednolito¶ci±, ¿e a¿ nie wypada siê wtr±caæ. Ale ja to odbieram jako warto¶æ dodan± tego forum. To¿ to gotowy materia³ na literaturê, kategoria epistologia. Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszê.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #245 : Maj 20, 2011, 15:56:10 »

Januszu, bardzo siê cieszê, ¿e wymiana zdañ i linków i opinii miêdzy Asi± i Patrykiem nie odbywa siê na privie i mamy okazjê "na ¿ywo" w niej uczestniczyæ za ich obopóln± wiedz± i zgod±. Fakt, ta wymiana czasami jest tak bardzo ca³o¶ci±, jednolito¶ci±, ¿e a¿ nie wypada siê wtr±caæ. Ale ja to odbieram jako warto¶æ dodan± tego forum. To¿ to gotowy materia³ na literaturê, kategoria epistologia. Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszê.

Có¿, Beatko, w przeciwieñstwie do Ciebie nie przepadam za mimowolnym pods³uchiwactwem/podpatrywactwem, czujê siê wówczas ¼dziebko zak³opotany, bo w sumie nie wiem, (tu, nawi±¿ê do Twej konsternacji) - czy "wypada siê wtr±caæ" czy raczej "nie wypada"...? Czy nie bêdzie siê natrêtem?...A taka sytuacja mo¿e krêpowaæ.
Wolê otwarte dyskusje. Szeptanie do ucha na sposób aby us³yszeli wszyscy, jest, przyznasz, fortelem jakby rodem z komedii. Albo wiêc wchodzimy do naszego Forum w strojach komediantów by uprawiaæ komediê, albo, jak w dobrej Rodzinie dzielimy siê wszystkim ze wszystkimi bez preferowania kogokolwiek. Inaczej nawet najlepsza rodzina siê rozpadnie. Nasza te¿.
Asiu, Patryku, kontynuujcie, proszê, na pivach... albo mówcie do nas
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2011, 15:57:55 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #246 : Maj 20, 2011, 16:49:04 »

Tym razem nie zgadzam sie z Toba Januszu.
Dialogi Asi i Patryka wrosly w krajobraz naszego forum.
Rowniez nie bede popieral kumoterskich nawykow na priva-ch.

Asiu Patryku dialogujcie prosze!!!
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #247 : Maj 20, 2011, 16:52:37 »

A ja takimi prywatnymi rozmowami jestem zawsze trochê za¿enowana. Mo¿e dlatego, ¿e sama
nie umiem siê publicznie wywnêtrzaæ.
Ale jakie by zdania nie by³y, to forum jest Asi i Patryka tak samo jak moje i mam nadziejê,
¿e bêd± robili to co chc±.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #248 : Maj 20, 2011, 16:54:18 »

Widze mala sprzecznosc w Twojej wypowiedzi Agnieszko
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #249 : Maj 20, 2011, 17:03:48 »

Sorry, nie panimaju, rozwiñ file s'il vous plait

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #250 : Maj 20, 2011, 17:11:36 »

rozwiñ file s'il vous plait

Ja tez ni pani ma ju
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #251 : Maj 20, 2011, 17:14:28 »

Z jednej strony czujesz sie zazenowana a z drugiej masz nadzeje, ze konwersacje A i P beda kontynuawane.
Tak mala sprzecznosc
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #252 : Maj 20, 2011, 17:26:19 »

To nie sprzecznosc a demokracja. Jakby wszystko by³o po mojemu to by³oby
nudno i niesprawiedliwie.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #253 : Maj 21, 2011, 00:12:40 »

Moi drodzy! Pax! Niezbyt bowiem rozumiem... Otó¿ przedwczoraj Asia zadedykowa³a mi pe³en uroku Mozartowski klip na YT, co sprawi³o mi wielk± rado¶æ (dziêki Asiu raz jeszcze!  Chichot). To za¶ wywo³a³o nie najpochlebniejsze komentarze i zrodzi³o nie najprzyjemniejsz± dyskusjê. Piêkna (w moim odczuciu) praktyka dedykacji (a przecie¿ to w³a¶nie s³owo wywo³a³o tu prawie burzê) to na naszym forum nic nowego (prawda jazzuj±cy Januszu?), a dedykowanego nam utworu s³ucha siê ze szczególnymi emocjami i wzruszeniem...

Nie wiem równie¿, dlaczego Janusz i Agnieszka nazywaj± moj± i Asi wymianê postów prywatn± rozmow±... Sk±d za¿enowanie? Malheureusement - Ty Januszu, uwa¿asz, ¿e kreujemy co¶ w rodzaju pogaduchy... Równocze¶nie Twoja logika nakazuje Ci nazwaæ to szeptaniem do ucha, z tego za¶ wyprowadzasz twierdzenie, i¿ jest to de facto komedia, ktora mo¿e skutkowaæ (sic!) rozpadem naszej szafarskiej rodzinki. Januszu, to chyba nie tylko w mojej opinii zbyt zaawansowany ci±g "przyczynowo-skutkowy" i za daleko posuniête hiperbolizowanie, a wrêcz nietrafny i nieszczê¶liwy wytwór potê¿nej fantazji... Privy i poczta niech pozostan± dla naszych prywatnych potrzeb - ufam, ¿e summa summarum nie zostaniemy doñ nie odes³ani.

Nigdy nie przysz³o mi na my¶l, ¿e moja wymiana muzycznych wra¿eñ z Asi± to co¶, co jest hermetyczne, zamkniête, niedostêpne dla kogo¶ spoza "duetu". Tak siê sk³ada, ¿e w Mozartowskim zw³aszcza w±tku wiele postów napisa³em ja i w³a¶nie Asia. 18 maja zaproponowa³em motyw na kilka postów, odpowiedzia³a w³a¶nie Asia, utwierdzaj±c mnie w tym pomy¶le. Niemniej - zapraszam wszystkich do dyskusji (i nigdy nie bêdzie to wtr±cenie - lecz warto¶ciowe uzupe³nienie!). Mam nadziejê, ¿e nie zniechêcicie naszej drogiej Poetki do dalszego opisywania swych wra¿eñ i emocji po wys³uchaniu zaproponowanych przeze mnie dzie³ Mozarta i nie tylko - wszysycy z nas wiele skorzystali z tych piêknych impresji. Co¿, Asia to moja artystyczna Seelenverwandfreudnin. Ale przecie¿, mamy tu wiêcej muzycznych przyjació³...!  Chichot 

Beatko, Bartusie - dziêki, ¿e rozumiecie. Niech muzyka zawsze jednoczy i utwierdza we wspólnocie, a przecie¿ za tak± uwa¿a³em zawsze "Szafarczyków". 

A propos komedii - i one potrafi± byæ nasycone wra¿liwo¶ci± i empati±.
http://www.youtube.com/watch?v=hWxclaU-Db0

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #254 : Maj 21, 2011, 04:48:51 »

Moi drodzy.
Czujê siê  w jaki¶ sposób zobligowana do zajêcia stanowiska w dyskusji, której sta³am siê b±d¼ co b±d¼, do¶æ nieoczekiwanie, jednym z przedmiotów
Z uwag± prze¶ledzi³am debatê na temat, czy Pat i Asia maj± ze sob± na forum rozmawiaæ, czy te¿ nie, i w jaki sposób Chichot Doceniam g³osy poparcia (dziêki, przyjaciele:)), rozumiem g³osy przeciwne (to oczywiste, ¿e nie ka¿demu wszystko siê podoba). Pozwolicie jednak, i¿ pozostanê na stanowisku, ¿e ostatecznie w tej kwestii Pat i Asia maj± decyduj±ce zdanie:))
Pat, jak widzê, ju¿ siê wypowiedzia³. A oto moje zdanie (jako kobieta bêdê gadaæ nieco d³u¿ej  ): Je¶li co¶ mo¿e skutecznie rozbiæ "rodzinê" forumowych przyjació³, to z pewno¶ci± nie dzielenie siê przez nich nawzajem radosnymi my¶lami, wra¿eniami, nie wyra¿anie przyjaznych uczuæ i muzyczne dedykacje. Prêdzej mo¿e to zrobiæ w³a¶nie ich ograniczanie, dyktowanie tego, kto komu mo¿e co powiedzieæ, czy zadedykowaæ. Bo to zabije rado¶æ, spontaniczno¶æ, szczero¶æ tego forum, którego i my przecie¿ od pó³ roku jeste¶my czê¶ci±, które budowali¶my razem.

W kwestii dialogów kontra otwartych dyskusji. Ha, dialog jest podstawow± form± rozmowy. Nie sposób  rozmawiaæ ze wszystkimi naraz, przynajmniej nie na d³u¿sz± metê. I wcale tego tutaj nie robimy. Nasze forum to w du¿ej mierze suma przeplataj±cych siê dialogów, które razem tworz± co¶ wiêcej - rodzaj wspólnoty.  Poza tym, wszyscy dyskutujemy tu przewa¿nie na tematy piêkne, najczê¶ciej zwi±zane z tematyk± forum, albo innymi pasjonuj±cymi sprawami, które zawsze przynajmniej maj± szansê zainteresowaæ te¿ innych. Zatem dialog tutaj to nie to samo, co rozmowa na privie.  Przecie¿ w³a¶nie dlatego nikt z nas nie wycofuje siê na privy, choæ przecie¿ móg³by, maj±c udostêpnion± funkcjê wysy³ania prywatnych wiadomo¶ci do ka¿dego z uczestników. Bo najwyra¼niej chcemy siê ze sob± kontaktowaæ w tej w³a¶nie formie, nawet nie rozmawiaj±c ze wszystkimi. Bo czytaj±c ka¿d± z indywidualnych rozmów tu na KS, reszta osób równie¿ mo¿e co¶ z tego dla siebie wzi±æ i skorzystaæ, zatem dyskutuj±cy przy okazji w³a¶nie dziel± siê ze wszystkimi wszystkim, co siê w danym dialogu znalaz³o dobrego. Jestem przekonana, ¿e wiêkszo¶æ moich dialogów z Patem mo¿e równie¿ daæ co¶ dobrego innym (przynajmniej z jego strony; choæby jego wiedza o Mozarcie i o muzyce w ogóle to czyste z³oto. A ja, có¿, je¶li nie przydajê siê w dialogu z nim, to i w rozmowie z kim innym niewiele ze mnie po¿ytku ) Oczywi¶cie zdarzaj± siê te¿ - nam wszystkim - sprawy mniej wa¿ne, nawet b³ahostki, takie w³a¶nie nieobowi±zuj±ce pogawêdki - no ale to w koñcu nie konferencja, a miejsce przyjemnych spotkañ. Niech¿e ka¿dy rozmawia o tym, co mu akurat w danej chwili w duszy gra. W odpowiedniej chwili sp³aci te¿ i trybut wspólnocie.

A co do "problemu dedykacji" oraz stopnia prywatno¶ci:) Jeste¶my grup± bardzo ró¿nych osób po³±czonych losowo jedynie ide± Chopina i klasyki. Jasne by³o i jest, ¿e ka¿demu z nas bli¿ej bêdzie do jednych osób, do innych nieco dalej. To naturalna kolej rzeczy i tak jest przecie¿ w ka¿dej grupie. "Dzielenie siê wszystkim ze wszystkimi bez preferowania kogokolwiek" jest fikcj±. Pat by³ i jest mi najbli¿szy i osobi¶cie nie widzê w tym w ogóle ¿adnego problemu podlegaj±cego dyskusjom. Istnienie najlepszego przyjaciela w ¿adnym wypadku nie wyklucza posiadania innych przyjació³, ani nie ogranicza mi³ych kontaktów równie¿ z dalszymi kolegami, zatem w ¿aden sposób nie zagra¿a istnieniu forum. Natomiast czy mieliby¶my wprowadzaæ tu jak±¶ komunistyczn± w duchu "równo¶æ" na zasadzie - "ka¿dy rozmawia z ka¿dym tak samo i tyle samo"? Ale¿, na mi³y Bóg, jakby¶my mieli naturalnie i swobodnie funkcjonowaæ w takim systemie reglamentacji? Czy Asia zamiast spontanicznie wyraziæ swoje odczucia ma siê zastanawiaæ, czy czasami nie rozmawia z Patem zbyt prywatnie? Czy ma liczyæ ilo¶æ s³ów wypowiedzianych do niego w przeliczeniu na dialogi z innymi uczestnikami? Nie, to przecie¿ nie mo¿e dzia³aæ w taki sposób. Trzeba rozmawiaæ i czuæ siê swobodnie, aby rozmowa mia³a sens, aby sprawia³a rado¶æ. Poza tym naprawdê nie s±dzê, aby jakikolwiek z naszych "szeptów" mia³by byæ na tyle prywatny, by nie móg³ zostaæ wypowiedziany g³o¶no w obecno¶ci przyjació³ Uwa¿am za oczywiste, ¿e je¶li którykolwiek z forumowiczów w pewnym wypadku uzna, i¿ ma chêæ szepn±æ komu¶ co¶, co nie ma byæ s³yszane, b±d¼ nie zechce, by inni wtr±cali siê w rozmowê, czy te¿ uzna ich towarzystwo za natrêtne - w naturalny sposób przejdzie na priv. W innym wypadku nale¿y uwa¿aæ, ¿e wtr±caæ siê owszem, wypada, a rozmowa nie jest ¶ci¶le tajna:)))

My¶lê zatem, ¿e Asia i Pat bêd± rozmawiaæ ze sob± tak, jak lubi± i potrafi±, dopóki nie zostan± st±d wyrzuceni (ale w zasadzie chyba nie by³oby za co ich wyrzuciæ -  dedykowanie sobie utworów muzycznych nie mo¿e stanowiæ dobrego argumentu ) i trzeba ich przyj±æ takimi jakimi s±, albo je¿eli ju¿ chwilami ca³kiem siê ich nie trawi, po prostu traktowaæ ich jak "Nad Niemnem", tzn. nie czytaæ nudnych kawa³ków ) Pozwolê sobie wyraziæ nie¶mia³± nadziejê, ¿e te kawa³ki, jakie siê ostan±, przynajmniej w pewnej mierze mog± stanowiæ wynagrodzenie A cenzurze na dedykacje mówiê swoje zdecydowane nie

Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar neder-live kalinowatyper twistedgamers countrylife