Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 116   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiajÂąca PiĂŞkno  (Przeczytany 742010 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #255 : Maj 21, 2011, 09:28:36 »

Asiu! MuszĂŞ siĂŞ ustosunkowaĂŚ. Otó¿, moim zdaniem, w Nad Niemnem nie ma nudnych kawaÂłkĂłw 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #256 : Maj 21, 2011, 09:58:45 »

Asiu, Patryku… Kochani,

CieszĂŞ siĂŞ, Âże podjĂŞliÂśmy tĂŞ dyskusjĂŞ. UdowodniliÂśmy niÂą , ze rozmawiamy takÂże na tematy trudne, dotyczÂące postaw i relacji, ktĂłre, jak widaĂŚ czasem wzbudzajÂą mniejsze lub wiĂŞksze kontrowersje. Jako ten, ktĂłry wsadziÂł kij w mrowisko pozwolĂŞ sobie na krĂłtkie podsumowanie. Kochani! To prawda: kaÂżdy dialog moÂże daĂŚ (i daje) coÂś dobrego. JeÂśli ponadto jest dialogiem ciekawym i autentycznie zaangaÂżowanym (takim, jakim sÂą wypowiedzi Asi i Patryka) – wartoœÌ takÂże dla postronnych bywa bezdyskusyjnÂą (lub uÂżywajÂąc terminologii ekonomicznej: dodanÂą). Dlatego, w takim ujĂŞciu przyznajĂŞ Wam po czĂŞÂści racjĂŞ: byÂłoby ze szkodÂą dla wszystkich kazaĂŚ  Asi i Patrykowi  chowanie siĂŞ z ich „dedykowanÂą” dyskusjÂą na privy.

Jednak, jako wieloletni animator dziaÂłalnoÂści spoÂłecznej i praktyk (certyfikowany trener) wiem, Âże jest i druga strona medalu. Rozwojowi kaÂżdej grupy sprzyja poczucie, Âże wszyscy nale¿¹ do tej samej rodziny, w ktĂłrej nikt nikogo nie faworyzuje. Publiczne (na otwartym forum) uwypuklanie relacji miĂŞdzy wybranymi osobami  tĂŞ zasadĂŞ rozsadza. Ci, ktĂłrzy stawiani sÂą poza nawiasem dysputy – czujÂą siĂŞ niedowartoÂściowani, pomijani, w zasadzie niepotrzebni - nawet jako bierni czytelnicy, a nawet i zakÂłopotani…

Nastêpuje erozja wiêzi, z czasem wiod¹ca do emigracji bez powrotu. Jeœli wiec nawo³ywa³em (i nawo³ujê) do wstrzemiêŸliwoœci dedykacji dla ca³ych dialogów, to chodzi³o mi (i chodzi) o to, abyœmy przede wszystkim pisali do wszystkich, a tylko w sporadycznych przypadkach prowadzili dyskusje imienne. Ja, poza wyj¹tkami potwierdzaj¹cymi regu³ê, stara³em siê tak czyniÌ od samego pocz¹tku. I jak widaÌ dobrze to pos³u¿y³o i mi (ponad tysi¹c postów) ale i chyba ca³emu Forum (krytyki, poza merytoryczna, póki co siê nie doczeka³em).

ReasumujÂąc: zainicjowaÂłem dyskusjĂŞ  i cieszy mnie, ze mĂłj gÂłos nie pozostaÂł bez echa. Nic tak bowiem nie ubogaca rodziny, jak wymiana w rodzinie poglÂądĂłw i myÂśli. Fajnie wiĂŞc, ze tak otwarcie sobie porozmawialiÂśmy. Teraz waÂżne, aby za dyskusjÂą zrodziÂła siĂŞ konstruktywna refleksja. U kaÂżdego. Nie wiem, czy w myÂśl obiegowego hasÂła cukier naprawdĂŞ krzepi. Wiem – Âże krzepi pozytywna rozwaga. ZachĂŞcam do niej kaÂżdego.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 10:32:05 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #257 : Maj 21, 2011, 10:03:19 »

Asiu! MuszĂŞ siĂŞ ustosunkowaĂŚ. Otó¿, moim zdaniem, w Nad Niemnem nie ma nudnych kawaÂłkĂłw 
Niniejszym ogÂłaszam, ze moje zdanie jest inne. Dlatego Wasz przyjaciel Janusz nie podoÂłaÂł epickim urokom tej piĂŞknej pozytywistycznej powieÂści i jej wielkie akweny s³ów omijaÂł szerokim Âłukiem 
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2011, 10:12:26 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #258 : Maj 21, 2011, 12:33:12 »

Zgadzam siĂŞ Beatko!
Asiu, czasem przypominasz mi George Sand. KtoÂś (chyba Musset) powiedziaÂł to kobieta tak ubrana w sÂłowa.
W twoim tekœcie nie podoba mi siê jedno. Podzieli³aœ nas na przyjació³ i innych. Nies³usznie.
JakbyÂś nie wiedziaÂła Âże to przyjaciele zwykle zwracajÂą uwagĂŞ na pewne rzeczy a nie ci co milczÂą albo ci
kadzÂą.To tyle.
MiaÂłabym jeszcze takÂą proÂśbĂŞ do Was.
UÂżywajmy polskiego jĂŞzyka.SÂą wÂśrĂłd nas osoby ktĂłre nie znajÂą jĂŞzykĂłw obcych.To Âżadna haĂąba.
A tym co znajÂą wierzymy na sÂłowo, niczego nie muszÂą udowadniaĂŚ.
Bo wiecie o co chodzi:

chodzi o to by jĂŞzyk giĂŞtki powiedziaÂł wszystko co pomyÂśli gÂłowa..

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #259 : Maj 21, 2011, 12:49:12 »

chodzi o to by jĂŞzyk giĂŞtki powiedziaÂł wszystko co pomyÂśli gÂłowa..

A jak glowa nie mysli?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #260 : Maj 21, 2011, 12:52:35 »

W twoim tekœcie nie podoba mi siê jedno. Podzieli³aœ nas na przyjació³ i innych
.

Nie bylo takiego podzialu. Zle odczytalas intencje Asi.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #261 : Maj 21, 2011, 13:24:06 »

Có¿, Beatko, w przeciwieùstwie do Ciebie nie przepadam za mimowolnym pods³uchiwactwem/podpatrywactwem, czujê siê wówczas Ÿdziebko zak³opotany, bo w sumie nie wiem, (tu, nawi¹¿ê do Twej konsternacji) - czy "wypada siê wtr¹caÌ" czy raczej "nie wypada"...? Czy nie bêdzie siê natrêtem?...A taka sytuacja mo¿e krêpowaÌ.
Januszu, przypisa³eœ mi przepadanie za mimowolnym pods³uchiwactwem/podpatrywactwem, zdaje siê tylko na podstawie mojej krótko tu zacytowanej wypowiedzi, li i jedynie (czyta³am wczoraj przypadkowo Musierowicz ) . Nie postrzega³abym naszego czytania/œledzenia (œledzenia nie w znaczeniu policyjno-dochodzeniowym, ale w sensie pod¹¿aniem wzrokiem i myœl¹ za czyimiœ wypowiedziami) dialogów A-P w kategoriach pods³uchiwactwa/podpatrywactwa. S³owa te byÌ mo¿e s¹ w³aœciwe na przyk³ad w œcisku tramwajowym, gdzie podró¿ni odbywaj¹ prywatne rozmowy, czêsto intymne, a reszta pasa¿erów MIMOWOLNIE s³yszy. Ludzie nie zawsze zdaj¹ sobie sprawê z zasiêgu s³yszalnoœci. Chcia³am zaprotestowaÌ, pos³uchiwactwo/podpatrywactwo, mimowolne czy nie, nie jest czynnoœci¹ za któr¹ przepadam. To tak gwoli wyjaœnienia.

Przy okazji pomyœla³o mi siê, ¿e takim paskudnym wtr¹caniem siê w czyjœ intymny œwiat, bez wiedzy i woli autora, jest publikowanie poœmiertne prywatnej korespondencji, chocia¿by naszego Fryderyka. Czy jego wielkoœÌ i s³awa usprawiedliwia nasze wœciubianie nosa w najintymniejsze zakamarki jego zapisków do przyjació³? To dopiero jest podgl¹dactwo na ca³ego, i to wcale nie mimowolne, z pe³n¹ premedytacj¹. Kiedy pomyœlê, jak Chopin czu³by siê gdyby wiedzia³...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #262 : Maj 21, 2011, 16:15:39 »

Asiu, czasem przypominasz mi George Sand. KtoÂś (chyba Musset) powiedziaÂł to kobieta tak ubrana w sÂłowa.
W twoim tekœcie nie podoba mi siê jedno. Podzieli³aœ nas na przyjació³ i innych. Nies³usznie.
JakbyÂś nie wiedziaÂła Âże to przyjaciele zwykle zwracajÂą uwagĂŞ na pewne rzeczy a nie ci co milczÂą albo ci
kadzÂą.To tyle.
Có¿, wszyscy przychodzimy tu ubrani w sÂłowa. To wszystko, czym dysponujemy na forum. Ja pracujĂŞ ze sÂłowami, wiĂŞc moÂże tak byĂŚ, Âże produkujĂŞ ich czasem wiĂŞcej, niÂż trzeba. Lecz wydaje mi siĂŞ, Âże przekazujÂą sens w miarĂŞ klarownie. Rozumiem, Tereso, Âże bywa Ci z moimi sÂłowami nie po drodze, i jest to jak najbardziej w porzÂądku.Tak jak pisaÂłam, nie kaÂżdemu do kaÂżdego bĂŞdzie tu zawsze rĂłwnie blisko. TakÂże w zwiÂązku z tym pisaÂłam - faktycznie, nie o jakimÂś ÂścisÂłym podziale na przyjació³ i resztĂŞ, lecz o pewnej gradacji, ró¿nych stopniach bliskoÂści i akceptacji, i to nie w kwestii uwag, a generalnie "nadawania na podobnych falach", duchowego pokrewieĂąstwa. Lecz nie mam, nie mogĂŞ mieĂŚ, rady na to, Âże Tobie czy innemu z nas niektĂłre moje sÂłowa siĂŞ nie podobajÂą. KaÂżdy z nas jest wolny w wypowiedziach na tym forum, dopĂłki nie obraÂża innych - obraÂża faktycznie, a nie z subiektywnego punktu widzenia, samÂą formÂą swoich wypowiedzi. Mnie rĂłwnieÂż nie podobajÂą  siĂŞ czasem niektĂłre wypowiedzi niektĂłrych osĂłb. Jednak przyjmujĂŞ to jako coÂś naturalnego i nie mam zamiaru roÂściĂŚ sobie prawa do strofowania innych z tego powodu. Bo jakie mam prawo przykrawaĂŚ innych do swojej miary. To forum naleÂży rĂłwnieÂż do nich. Oczy sÂą wolne. JeÂśli chcĂŞ kogoÂś czytaĂŚ, czytam. JeÂśli nie, omijam. JeÂśli komentujĂŞ, to raczej merytorycznie, a nie w kategoriach osobowoÂściowych, bo przecieÂż nie mam zÂłudzeĂą, Âże kogokolwiek mogÂłabym zmieniĂŚ - zresztÂą po co. I myÂślĂŞ teÂż, Âże ta wolnoœÌ powinna dziaÂłaĂŚ tu w obie strony. Tak odczuwam, pojmujĂŞ istotĂŞ dobrowolnego zgrupowania osĂłb, przychodzÂących w pewne miejsce, Âżeby porozmawiaĂŚ na ulubione tematy z bliskimi ludÂźmi. WalczĂŞ o maksymalnÂą swobodĂŞ wypowiedzi, Âżeby dobrze byÂło tu przychodziĂŚ.
A przyjaciel - pewne rzeczy - rzecz jasna, mówi, lecz w³aœnie na privie. Nie te mi³e, sympatyczne, które akurat nikomu nie szkodz¹ i nikomu nie powinny przeszkadzaÌ. W³aœnie te, które mu siê nie podobaj¹, a zw³aszcza takie, które powiedziane publicznie mog³yby sprawiÌ mu przykroœÌ. Czyni to, jeœli nadal chce mieÌ przyjaciela:) Tak to przynajmniej czujê.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #263 : Maj 21, 2011, 16:57:15 »

Ok Asiu, tym razem CiĂŞ zrozumiaÂłam.
Pozwolisz zatem na dwie uwagi "merytoryczne'.
Kiedyœ Janusz mi to poradzi³, otó¿ dobrze jest u¿ywaÌ zak³adki "efekty video'wtedy
obrazy nie sÂą takie "suche" , nie sprawiajÂą wraÂżenia podÂłoÂżonych obrazkĂłw ale coÂś w rodzaju filmiku.
I po drugie dlaczego nie ma logo naszego forum?
A poza tym motylki sÂą przeÂśliczne, super pomysÂł i pasuje do muzyki.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #264 : Maj 21, 2011, 17:12:11 »

Aha - widziaÂłaÂś to jeszcze nie wklejone Presto:) ChciaÂłam skoĂączyĂŚ jeszcze pierwszÂą czêœÌ, a nie mam kiedy przysi¹œÌ:(  Ups... dedykacja tam jest - ale nie na forum, nie na forum Chichot Chichot
Kiedyœ Janusz mi to poradzi³, otó¿ dobrze jest u¿ywaÌ zak³adki "efekty video'wtedy
obrazy nie sÂą takie "suche" , nie sprawiajÂą wraÂżenia podÂłoÂżonych obrazkĂłw ale coÂś w rodzaju filmiku.
I po drugie dlaczego nie ma logo naszego forum?
A poza tym motylki sÂą przeÂśliczne, super pomysÂł i pasuje do muzyki.
Dziêki, jeszcze nie zerknê³am do efektów, na razie odkry³am przejœcia, a wiêkszoœÌ czasu poch³onê³a mi walka z dopasowaniem obrazków do rytmu:))
A jak siĂŞ wkleja logo naszego forum???
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #265 : Maj 21, 2011, 17:24:52 »

Oj, Januszu Z pewnoÂściÂą nie uwaÂżasz, Âże gdybym sobie poszÂła, uchroniÂłoby to forum przed erozjÂą, albo vice versa, Âże jedynie moja obecnoœÌ bĂŞdzie dziaÂłaĂŚ aÂż tak destrukcyjnie;)) JakoÂś sobie poradzicie z jednÂą niesubordynowanÂą poetkÂą   Rozumiem Twoje chĂŞci, jako animatora (nomen omen, przypomniaÂł mi siĂŞ niezrĂłwnany Janusz Gajos:))) aby organizowaĂŚ stosunki miĂŞdzyludzkie;)) Jednak nie wydaje mi siĂŞ, Âżeby to byÂło potrzebne na forum, bo to jest twĂłr naturalny i Âżyje wÂłasnym Âżyciem. Co do sposobu prowadzenia rozmowy to, co myÂślĂŞ, napisaÂłam w poprzednim poÂście. JakoÂś nie bardzo umiem mĂłwiĂŚ w powietrze. LubiĂŞ rozmawiaĂŚ z poszczegĂłlnymi osobami - oczywiÂście, jeÂśli ktoÂś nastĂŞpny wchodzi do rozmowy, naturalnie staje siĂŞ jej czĂŞÂściÂą, ale rĂłwnieÂż konkretnÂą, jako pojedyncza osoba:) I naprawdĂŞ tak czyniÂą wszyscy:) zwróÌ uwagĂŞ, jaki jest procent postĂłw tytuÂłowanych imiennie:)

A jeszcze co do relacji: choĂŚ mam gÂłowĂŞ w chmurach, nogi muszĂŞ trzymaĂŚ mocno na ziemi:) CzĂŞsto caÂły dzieĂą mam zajĂŞty po brzegi i gdy ÂłapiĂŞ kilka wolnych chwil, z radoÂściÂą wchodzĂŞ tu, by spĂŞdziĂŚ je tak, jak lubiĂŞ. Tego czasu miewam maÂło, a jeÂśli ubywa go drastycznie, z koniecznoÂści ograniczam kontakt do najbliÂższych osĂłb - to przecieÂż normalne. Gdy tylko warunki sÂą bardziej sprzyjajÂące, mogĂŞ sobie pozwoliĂŚ na wiĂŞcej i porozmawiaĂŚ z wiĂŞkszÂą iloÂściÂą przyjació³. A wydaje mi siĂŞ, Âże zaglÂąda nas tutaj tylu, iÂż maÂłe sÂą szanse, by ktoÂś czuÂł siĂŞ trwale niedowartoÂściowany, czy pominiĂŞty tylko dlatego, Âże akurat ja siĂŞ do niego nie odezwĂŞ. Jest duÂża szansa, Âże znajdÂą siĂŞ inni chĂŞtni do dyskusji, a przecieÂż jedna osoba i tak nie zdoÂłaÂłaby podyskutowaĂŚ ze wszystkimi. Poza tym, doprawdy - wbrew temu, co moÂżna by wywnioskowaĂŚ z niniejszej dyskusji - Pat nie jest jedynÂą osobÂą, jakÂą zauwaÂżam na tym forum Mam nadziejĂŞ, Âże sÂą tu takie osoby, ktĂłre to odczuÂły:) PrzyjmujĂŞ do wiadomoÂści, Âże chciaÂłbyÂś, Âżebym bardziej "publicznie" udzielaÂła siĂŞ na forum;   z pewnoÂściÂą robiÂłam to i bĂŞdĂŞ robiĂŚ, na ile tylko siÂł mi starczy - ale z wÂłasnej woli. Bowiem o ile ceniĂŞ sobie bardzo ducha wspĂłlnoty, to podobnie jak Wolfi, jeszcze bardziej ceniĂŞ sobie wolnoœÌ:) Nie zamykajcie sÂłowika w klatce, a z pewnoÂściÂą bĂŞdzie Wam ÂśpiewaÂł:)

MoÂże wiĂŞc lepiej nie ciÂągnijmy juÂż tego tematu, bo profanujemy stronĂŞ wielkiego kompozytora tak przyziemnymi kwestiami:) A w dodatu niechcÂący zainicjowaÂłam nowÂą, draÂżliwÂą kwestiĂŞ - czy w "Nad Niemnem" sÂą nudne kawaÂłki Chichot KoĂączmy wiĂŞc, zanim chlapnĂŞ jeszcze co gorszego - np. o Sienkiewiczu... Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #266 : Maj 21, 2011, 18:22:52 »

W odró¿nieniu od Janusza ja zbytnio nie cieszĂŞ siĂŞ z tej dyskusji. Nie wiem, o jakie, konkretnie, konstruktywne refleksje chodzi. PrzecieÂż chyba nie ¿¹da siĂŞ ode mnie i Asi jakiÂś konkretnych zmian w sposobie "bycia" na forum...    Jak sÂądzĂŞ, nie nadszarpnĂŞliÂśmy ktĂłregoÂś z punktĂłw regulaminu. Zamiast pisaĂŚ o Mozarcie, piszemy o erozji wiĂŞzi, moÂżliwym upadku forum... A Mozart jest zazdrosny. 

Nie zauwa¿y³em, by ktokolwiek by³ wk³adany poza nawias. Nigdy nie pragn¹³em w swoich postach nikogo pomin¹Ì, sprawiÌ, by ktoœ czu³ siê niedowartoœciowany - cokolwiek piszê, piszê dla Was, Wszystkich, nikogo nie faworyzuj¹c. Jak ju¿ wspomnia³em, wk³ad ka¿dego, w ka¿d¹ dyskusjê na forum - jest bardzo wartoœciowy i wa¿ny. Zazwyczaj najbardziej ochoczo na moje posty reagowa³aœ Ty, Asiu - i bardzo siê z tego powodu cieszê!! Cieszê siê zreszt¹ z dzielenia siê impresjami i krytykami ka¿dego z Was po wys³uchania dzie³a Mozarta i nie tylko - i naprawdê NA TO liczê.

Mam nadziejĂŞ, Âże w dalszym ciÂągu forum to bedzie miejsce spotkania. A WOLNO¦Æ w ekspresji to wszak piĂŞkna wartoœÌ sztuki. Drodzy forumowicze, myÂślĂŞ, Âże zwracanie siĂŞ do kogoÂś po imieniu, takÂże moje - do Asi - nie bĂŞdzie juÂż uwaÂżane za kontrowersjĂŞ...  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #267 : Maj 21, 2011, 23:37:06 »

"I tym optymistycznym akcentem..." Jak sÂądzĂŞ, moÂżemy juÂż kontynuowaĂŚ wÂątek Mozartowski
W takim razie wysyÂłam KV 157 juÂż w caÂłoÂści, tzn. we wszystkich trzech czĂŞÂściach:
Allegro
http://www.youtube.com/watch?v=FKzc4LMe8oU
Andante
http://www.youtube.com/watch?v=FZxbBrHLcHQ&feature=related
i Presto:)
http://www.youtube.com/watch?v=3VWUqBYC6co&feature=related
MiÂłego sÂłuchania:)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #268 : Maj 21, 2011, 23:57:39 »

Przeurocze motyle - zostaÂło mi teraz, przy dÂźwiĂŞkach oÂżywczego Presta - oznaczyĂŚ wszystkie gatunki. Ha, ten Mozart naprawdĂŞ inspirowaÂł siĂŞ NaturÂą - wspaniale, Âże Asia to tak piĂŞknie dostrzegÂła...

I czêœÌ grafcznie jeszcze bardziej zaawansowana. Te zdjĂŞcia bardzo przemawiajÂą, pobudzajÂą do refleksji. AÂż by sie chciaÂło wybraĂŚ na zielonÂą ³¹kĂŞ, z falujÂąca trawÂą - ale koniecznie tÂą z ekspozycji Allegra. 

Dein Ritter...  Buziak

Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #269 : Maj 22, 2011, 00:26:18 »

Ostatnio zaj¹³em siĂŞ mocno pracÂą i mam mniej czasu na uczestnictwo na Forum. ZdziwiÂło mnie nieco, Âże ostatnio wiĂŞcej tu jest dyskusji niÂż muzyki - a ona broni siĂŞ sama...a to, Âże w tym wÂątku najwiĂŞcej jest wypowiedzi Pata i Asi jest normalne - bo oboje fascynujÂą siĂŞ Mozartem i majÂą najwiĂŞkszÂą wiedzĂŞ o Wolfim z ktĂłrej sam chĂŞtnie korzystam. PiĂŞkne to zestawienie ulotnych motyli z 3cz. kwartetu nadesÂłane przez AsiĂŞ w rewanÂżu przesyÂłam wirtuozowskie i zwiewne wykonanie ronda z "Eine kleine..." 
http://www.youtube.com/watch?v=as9K3iXY_dg&feature=related
Uwielbiam takie wykonania Pozdrawiam wszystkich
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land neder-live twistedgamers black-for silverstar