Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 116   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wolfi A. Mozart - muzyka uosobiaj±ca Piêkno  (Przeczytany 705111 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #285 : Maj 30, 2011, 00:10:02 »

Wszystko bardzo piêkne - i wykonanie JerusalemQ, i obrazy... Jak¿e kwitn±ce Adagio.    W finale za¶ "szkie³ko i oko" pozwalaj± nam ujrzeæ przyrodê z bliska. Ciekawe, nowe dla mnie skojarzenie - kropelki rosy na trawie. S³uchaj±c i ogl±daj±c to Allegro assai przypomnia³ mi siê znakomity "Microcosmos"...

Na YT, spo¶ród wszystkich klipów z kwartetem KV 458 nie ma bardziej przekonuj±cej syntezy d¼wiêku i obrazu, Asiu.
Jestem pewien, ¿e nie tylko mnie siê podoba, prawda? 

Niech s³odkim zakoñczeniem dnia, epilogiem po wielkim kwartecie, bêdzie fragment wczesnowiedeñskiej twórczo¶ci koncertowej Mozarta; zainspirowa³ mnie numer mojego obecnego postu. Chichot  Finezyjny i pompatyczny koncert fortepianowy C-dur KV 415, jeden z trzech (KV 413-415), jak to Mozart okre¶li³, "przyjemnych dla ucha" i laika, i zaawansowanego s³uchacza. Pe³no w nim niespodzianek, jak zauwa¿a biograf - nawet minorowe epizody brzmi± nieco zabawnie. We Wiedniu koncerty z 1783 r. przyjêto z wielkim aplauzem (zachwycony mia³ byæ nawet cesarz).

I cz. http://www.youtube.com/watch?v=cI3klpWKffM
III cz. http://www.youtube.com/watch?v=pJ5t7ls3yLA&feature=related

Sentyment mia³em zawsze do rozmarzonego fina³u - nietypowego Tempo di Menuetto - z koncertu F-dur KV 413.
http://www.youtube.com/watch?v=tIjqvVO_Gd0&playnext=1&list=PLEF0E9030878CCAAA

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #286 : Maj 31, 2011, 00:44:56 »

Mon ami tres cher - merci:)) Finiszowa³am z dopingiem w postaci zaczarowanej muzyki... Ranek zasta³ mnie przy pracy - skoñczy³am, wys³a³am i pad³am "nie¿ywa" Chichot Ten Mozart mnie trzyma³ - z pewno¶ci± wszystko, co pisze siê o jego cudownym wp³ywie na sprawno¶æ umys³ow±, jest prawd±. Jest o¿ywczy, jak ³yk ch³odnej wody na pustyni.
Koncert C-dur w istocie finezyjny i nios±cy rado¶æ s³uchania. A ten fina³ - nie dziwiê siê, ¿e masz do niego sentyment:) Jest piêkny. Pozwolisz zatem, ¿e sentyment bêdzie wspólny:) Widzisz, niech bêdzie, ¿e oboje studiujemy muzykê, zreszt± to jest zapewne rodzaj edukacji i poznawania, który mo¿e trwaæ ca³e ¿ycie:) Jednak ty jeste¶ tu ju¿ na nieco wy¿szym kursie:) a ja z wielk± przyjemno¶ci± korzystam z Twoich notatek Chichot 
A przy okazji, jak zabawne bywa ¿ycie: tyle by³o szumu o ¿elazny termin wys³ania tych programów badawczych, nad którymi siê mêczy³am - deadline nie do przekroczenia, absolutnie, kategorycznie i nieodwo³alnie. Wunder czy nie Wunder, musia³am do poniedzia³kowego ranka dostarczyæ t³umaczenia. I oczywi¶cie da³am radê, choæ by³ to rzut na ta¶mê:) Po czym okaza³o siê, ¿e na uczelni pad³ serwer i nieprzekraczalny termin musia³ zostaæ prze³o¿ony na jutro ... force majeure:) Mog³am zatem pracowaæ w spokojniejszym rytmie, tyle ¿e przecie¿ nie mo¿na by³o tego przewidzieæ... Z drugiej strony - prócz tej muzyki, która dodawa³a mi si³ noc±, nios³o mnie jeszcze jak na skrzyd³ach wspomnienie tamtej, która wype³nia³a mnie poprzedniego wieczoru.

O poznañskim Wunderze - oczywi¶cie wiem. Muszê tam byæ! Tylko - nie wiem, dlaczego informacji nie ma na stronie Filharmonii!
Stwierdzi³am, ¿e nie mam do¶æ s³uchania Ingolfa Pat, mo¿e by¶my wybrali siê tam razem. Mia³by¶ komu opowiadaæ o  muzyce w czasie gry (just kidding:)) Tyle, ¿e to jest koncert widmo - nie wiadomo, jak siê na niego dostaæ:))

Tak siê cieszê, ¿e podobaj± Ci siê ilustracje do kwartetu. Jako¶ odruchowo nawspanialsza muzyka kojarzy mi siê z tym, co oprócz niej wydaje mi siê najpiêkniejsze:) I mi³o mi czytaæ, ame soeur, ¿e lubisz Microcosmos - to jeden z moich ukochanych filmów:) I muzyka jest te¿ wspania³a. Chcia³am ju¿ j± tu nawet wspomnieæ na forum, ale ten wieczny brak czasu:(
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #287 : Maj 31, 2011, 16:33:42 »

W³a¶nie - koncert widmo. Na stronie Filharmonii ani mru mru. Czy¿by koncert zamkniêty - jak w przypadku Geniuszasa w Warszawie? 
Chcia³em do Poznania pojechaæ, choæ nie jestem pewien, czy obowi±zki mnie nie zatrzymaj±... Ale idea naszego wspólnego s³uchania Ingolfa - po prostu wunderbar!  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #288 : Czerwiec 01, 2011, 18:59:39 »

Ja te¿ uwa¿am, ¿e mi³o by³oby s³uchaæ razem - tak dobrze dzieliæ siê na gor±co wra¿eniami:). No i w ogóle fajnie by³oby siê spotkaæ, bo jak rozumiem, w tym roku nie bêdziesz móg³ dojechaæ na zjazd w Dusznikach.

A to sonata B-dur w wykonaniu Guldy - te¿ bardzo dobrze j± gra Uciêta w trochê niefortunnym miejscu:(

http://www.youtube.com/watch?v=X4FBfz7cPzw
http://www.youtube.com/watch?v=aI82MgmULwo&feature=related

Podobno Gulda ¿yczy³ sobie umrzeæ w dzieñ urodzin Mozarta - swoj± drog± oryginalny sposób uczczenia uwielbianego kompozytora:) - i tak siê naprawdê sta³o! Niesamowite...
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #289 : Czerwiec 01, 2011, 23:41:35 »

Z tymi Dusznikami, to (jak pisa³em) zobaczymy. 

Gulda to wielki interpretator Mozarta. Dzi¶ w przerwach s³ucha³em Guldy w koncercie d-moll. A na wieczór Ingolfowa sonata. Dziêkujê Ci, Asiu. Jeste¶ wielka. 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #290 : Czerwiec 02, 2011, 10:15:51 »

Znalaz³em Teresko, a propos Jonasa Kaufmanna, w jego wykonaniu piêkn± cavatinê Ferranda "Tradito Schernito" z "Cosi fan tutte". Oczywi¶cie z Zurichu.

http://www.youtube.com/watch?v=VNLSvmaq72k

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #291 : Czerwiec 02, 2011, 10:21:58 »

Podobno Gulda ¿yczy³ sobie umrzeæ w dzieñ urodzin Mozarta - swoj± drog± oryginalny sposób uczczenia uwielbianego kompozytora:) - i tak siê naprawdê sta³o! Niesamowite...

Gulda - pianistyczny enfant terrible. Czy ten zawa³ serca, przyczyna zgonu, rzeczywi¶cie by³ "niewspomagany" - skoro Gulda tak pragn±³ 27 stycznia umrzeæ... Nie wiem. Niezwyk³y cz³owiek i pianista, zreszt± tak¿e geniusz Beethovenowskiej partytury.

http://www.youtube.com/watch?v=ojWQwdFwI3c 
My¶lê, ¿e jedno z wykonañ-wzorców. 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #292 : Czerwiec 03, 2011, 00:44:00 »

Fantastyczne! Taka potêga, si³a wyrazu, wspania³e brzmienie - nie mo¿na siê oderwaæ - zaczynaj±c s³uchaæ nie zwróci³am uwagi, ¿e jest nagrany w ca³o¶ci i uziemi³o mnie na niemal godzinê Chichot Zreszst± i orkiestra przecie¿ ¶wietna.
A jak jest dziwnie elegancko ubrany:))
no to mo¿e jeszcze co¶ w jego wykonaniu: Allegro z 466
http://www.youtube.com/watch?v=VtTqpqGIIYU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=iF17mzCPq5A&NR=1
Jego Mozart jest taki... mêski:) Pe³en si³y i energii raczej, ni¿ koronek. Ale... podoba mi siê:)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #293 : Czerwiec 03, 2011, 00:49:36 »

Jego Mozart jest taki... mêski:) Pe³en si³y i energii raczej, ni¿ koronek. Ale... podoba mi siê:)

W£ASNIE! O TO CHODZI! 
Choæby sam Einstein wielokrotnie powtarza, ¿e Mozart pisa³ muzykê obdarzon± mêsk± si³±, fantazj±. Mozart nie równa siê koronka!   Wymaga czêsto delikatno¶ci, wymaga wra¿liwo¶ci na d¼wiêk, odpowiedniego uderzenia w klawisze, ale to nie muzyka szminek!  Chichot

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #294 : Czerwiec 03, 2011, 21:54:23 »

W³a¶nie wróci³am z koncertu Radomskiej Orkiestry Kameralnej, koñcz±cego obecny sezon. Na po¿egnanie zagrali przepiêknie 40 Symfoniê g-moll! A wcze¶niej z Avri Levitanem, Koncert klarnetowy a-dur, w transkrypcji na altówkê. Ale¿ mi w duszy jeszcze gra! Jaka szkoda, ¿e orkiestry maj± wakacje, do 17 wrze¶nia jeszcze tak daleko .
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #295 : Czerwiec 03, 2011, 23:08:51 »

Nie s³ysza³em jeszcze koncertu KV 622 w transkrypcji na altówkê... Altówka zamiast klarnetu - to ma sens. 

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #296 : Czerwiec 04, 2011, 08:22:38 »

Bardzo ciekawe brzmienie, ale wydaje mi siê, ¿e przedsiêwziêcie nie jest ³atwe dla wykonawcy partii solowej. Tym wiêksze brawa dla Avri Levitana, ogromnie sympatycznego wirtuoza, za fantastyczn± grê!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #297 : Czerwiec 08, 2011, 00:00:50 »

Oto Jaroussky w "Mitridate, re di Ponto". Prawie 4-godzinna opera napisana przez 14-letniego Wolfganga we W³oszech. Jaroussky wykonuje ariê Farnace (alt kastrat).

Ciekawe, zaskakuj±ce, prawda?
http://www.youtube.com/watch?v=HZzpLlWTPL8

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #298 : Czerwiec 08, 2011, 16:14:24 »

Witam wszystkich Forumowiczów 

Od pewnego czasu podczytujê to wspania³e forum, niestety brak czasu sprawia, ¿e nie jestem aktywna. Muzyka Mozarta jest niezwykle bliska mojemu sercu i w pe³ni zgadzam siê z tytu³em w±tku  Z czystej ciekawo¶ci chcia³abym zapytaæ, czy ktokolwiek z Forumowiczów mia³ nieszczê¶cie zetkn±æ siê z herezjami niejakiego quasimuzykologa Roberta Newmana, który na wielu anglojêzycznych forach o muzyce klasycznej wypisuje niestworzone rzeczy o Wolfgangu Amadeuszu. Twierdzi on m.in., ¿e naprawdê spora czê¶æ dzie³ w katalogu Koechla jest nies³usznie przypisana Mozartowi i ¿e s± one "ukradzione" innym twórcom wspó³czesnym Wolfiemu, jak np. Andrea Luchesi, Joseph Myslivecek czy Maria Theresa von Paradies. Newman nie jest odosobniony w swoich niedorzecznych teoriach, wtóruje mu niejaki prof. Giorgio Taboga. Natrafi³am na te absurdalne teorie juz jaki¶ czas temu i nadal nie mogê siê nadziwiæ jak mo¿na sobie co¶ takiego uroiæ w g³owie i jeszcze z uporem godnym lepszej sprawy broniæ takich nieprawdopodobnych wymys³ów. Je¶li kto¶ chcia³by siê po¶miaæ z tych bzdur, niech wpisze w wyszukiwarkê "Robert Newman The Manufacture of Mozart" (ale generalnie szkoda czasu).

Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #299 : Czerwiec 08, 2011, 16:37:57 »

Witaj Fille007 O Mozarcie przeczyta³am raptem jedn± ksi±¿kê, ale na ¿adne herezje siê nie natknê³am i mogê bez cienia w±tpliwo¶ci Mozarta wraz z jego muzyk± wielbiæ bezgranicznie.
Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 116   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers silverstar paktprzyjazni animilkowo black-for