Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Okolice jazzu  (Przeczytany 56900 razy)
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 08, 2011, 23:12:27 »

Moniu..czy czasem nie chodzi o niejakiego Szopinsa, Szopensa..czy jako¶ tak ??  Chichot Chichot (ale pewny to nie jestem)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 11, 2011, 21:16:21 »

Wed³ug informacji, które posiadam, by³ to Henryk Wars
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 11, 2011, 23:53:03 »

Mój bo¿e..ale siê skompromitowa³em Moniu - autentycznie my¶la³em ¿e chodzi o Chopina.. Zawstydzony
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 12, 2011, 08:31:37 »

problem tylko w tym, kozio³eczku, ¿e za czasów arielowego Fryderyka pojêcie jazzu nie by³o znane nawet u afroamerykanów Smutny

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 12, 2011, 15:10:14 »

A zatem Januszu wychodzi na to, ¿e skompromitowa³em siê w dwójnasób - doprawdy nie wiem co mi przysz³o do g³owy  ..Chyba tylko tak chlapn±³em t± bzdurkê, byle tylko co¶ chlapn±æ...Ale mog³y mieæ te¿ na to wp³yw, pewne s³owa, kiedy¶ przez kogo¶ (w tej chwili nie pomnê ju¿ kogo) wypowiedziane, i¿ "Fryderyk gdyby ¿y³ w dzisiejszych czasem z pewno¶ci± gra³by jazz.." - tak wiêc Januszu przepraszam za ten ewidentny, ¶wiadcz±cy o ogromnej niewiedzy b³±d..i usilnie proszê o wybaczenie 
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 12, 2011, 15:19:28 »

dziwne..ale jestem pewien ¿e napisa³em "czasach"  Chichot
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 12, 2011, 16:10:23 »

Niniejszym wszech i wobec o¶wiadczam, ze ja - Janeuszos³owaw (vulgo: Janek z Babic) - bêd±c zdrów na umy¶le i ciele - postanawiam wybaczyæ w ca³ej rozci±g³o¶ci, nie bacz±c na skowyt potomnosci, przera¿ajace chlapniêcia naszego kozio³eczka i za nic mieæ konsekwencje jego zuchwa³ego mniemania o protopla¶cie jazzowym znad mazowieckich równin rzekomo siê wywodz±cym.
Wszystkich innych rówbniez prosze o wyrozumia³o¶æ i od¿egnanie siê od chcicy czynienia u¿ytku z tej jak¿e cie¿ko-kompromitujacej wypowiedzi naszego przyjaciela Chichot
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 22:05:22 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 12, 2011, 17:29:03 »

Chichot Chichot Chichot Podpisujê siê obiema ³apkami! Chichot Chichot Chichot Chichot
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 19, 2011, 17:07:09 »

To mo¿e ja nie oko³o jazzowo, ale uderzê w sam ¶rodek jazzu.

Akurat s³ucham, wiêc postanowi³em wrzuciæ.

Keith Jarrett, Gary Peacock, Jack DeJohnette - Prism

http://www.youtube.com/watch?v=sx5gjOdh3Po

Niezwykle koj±cy kawa³ek.
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 26, 2011, 21:29:46 »

Trzy godziny nowej muzyki na trzech osobnych p³ytach ju¿ jesieni±!

Anna Maria Jopek i Marcin Kydryñski mówi±:

Rozstaj±c siê ze s³uchaczami parê lat temu, po premierze wydawnictwa Dwa Serduszka Cztery Oczy powiedzieli¶my, ¿e na nowe nagrania trzeba bêdzie poczekaæ d³ugo. Ale obiecali¶my, ¿e bêdzie warto. I dotrzymamy s³owa. Mijaj± trzy lata. Nasycone, fascynuj±ce, szczê¶liwe. Objechali¶my ¶wiat dooko³a kilkakrotnie, spotkali¶my znakomitych artystów, powsta³o kilka przyja¼ni i wiele muzycznych zdarzeñ. Niektóre z nich chcieli¶my zatrzymaæ.

Trzy ró¿ne wydarzenia, pod roboczym na razie wspólnym tytu³em "Spotkania" udokumentowali¶my i zaprezentujemy je na osobnych p³ytach jesieni±. Byæ mo¿e, dla szczególnie stêsknionych entuzjastów, zrobimy tak¿e jeden, trzyp³ytowy box, z ksi±¿k± fotograficzn± z tych niezwyk³ych lat.

Te trzy p³yty, tak bardzo od siebie odleg³e stylistycznie to: Haiku - z najwybitniejszym japoñskim jazzmanem Makoto Ozone i flecist± teatru Kabuki Tomohiro Fukuhar±. Próba splecenia ze sob± tak pozornie odleg³ych tradycji, jak japoñska i polska. Jedna z najniezwyklejszych sesji, jakie prze¿yli¶my kiedykolwiek. Jedna noc. Czysta magia. Tak bywa.

Drugi album to Polka - studyjna wersja projektu, jaki przedstawili¶my na pierwszym Siesta Festiwalu. Próba spojrzenia na nasz± muzykê od epoki Renesansu a¿ po wspó³czesno¶æ. Chcieli¶my wyodrêbniæ ten szczególny gen polsko¶ci w d¼wiêku, frazie, ³uku melodii. Tu, w niekonwencjonalnie zbudowanym zespole towarzyszyli nam: wybitna znawczyni polskiego folku Maria Pomianowska, genialny kubañski pianista Gonzalo Rubalcaba, czterokrotny laureat Grammy aran¿er i akordeonista Gil Goldstein i wybitny klasyczny wiolonczelista Rafa³ Kwiatkowski. To zatem muzyka zawieszona gdzie¶ miêdzy tradycj± klasyczn±, naszym do¶wiadczeniem jazzowym i szorstkim folkowym pazurem. Koñczymy j± niebawem w Nowym Jorku z wielkim re¿yserem d¼wiêku Joe Ferl± i naszym przyjacielem z Pat Metheny Group Steve'm Rodby, który zgodzi³ siê pomóc w edycji. Sami jeste¶my ciekawi ostatecznego efektu!

Wreszcie album ostatni, nad którym pracujemy do lat, od czasów koncertów Lisbon Stories. Mo¿e i d³u¿ej, odk±d zamieszkali¶my w tym, byæ mo¿e najbardziej rozkosznym z miast. Ten album zatytu³owali¶my Sobremesa. To piêkne s³owo oznacza: Deser. Dla nas to jest - a mamy nadziejê, i dla Pañstwa bêdzie pyszny deser po niezwykle wyrafinowanych doznaniach poprzednich p³yt. Zafascynowani kultur± luzofoñsk±, ¶wiatem jêzyka portugalskiego, muzyczn± tradycj± ich dawnych kolonii - spotkali¶my siê w studio w Sintrze z grup± przyjació³ i siêgneli¶my po nasze ukochane piosenki. Te z Angoli, Brazylii, Cabo Verde. Oczywi¶cie z samej Portugalii. Powsta³y te¿ nowe rzeczy. Splataj± siê jêzyki, pulsuje niebywa³a energia, ale chwilami i têsknota, s³ynna portugalska Saudade. Od lat nie mieli¶my takiej frajdy, jak podczas pracy nad tym albumem. I co za zaszczyt, ¿e mogli¶my wspó³pracowaæ z najwspanialszymi postaciami Luzofonii. Jakimi? Niespodzianka! Ten album to szczê¶cie zatrzymane w d¼wiêku. Wierzymy, ¿e bêdzie to s³ychaæ.

Pierwsz± piosenkê z p³yty Sobremesa pt. "Tylko tak mog³o byæ" mogli¶my premierowo us³yszeæ - 25 czerwca w audycji Marka Nied¼wieckiego w radiowej Trójce. Mamy nadziejê, ¿e nowy singiel sprawi Pañstwu rado¶æ. W pa¼dzierniku premiery wszystkich trzech tytu³ów. A w listopadzie - kilkana¶cie koncertów w ca³ej Polsce z portugalskimi przyjació³mi: Sobremesa Tour! Cudowny deser po trudnym, pracowitym roku! Do zobaczenia!

Anna Maria Jopek & Marcin Kydryñski
http://www.annamariajopek.pl/pl/

Pierwsza piosenka ju¿ mia³a swoj± premierê i jest naprawdê baaardzo dobra. Czekam z niecierpliwo¶ci± na te kr±¿ki.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #55 : Wrzesieñ 12, 2011, 14:05:01 »

Jak myslicie, czy krowy lubia jazz  Co?  Chichot
Po obejrzeniu tego klipka nie bêdziecie mieli w±tpliwo¶ci 

http://www.youtube.com/watch?v=lXKDu6cdXLI&feature=player_embedded#!

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #56 : Wrzesieñ 12, 2011, 14:18:01 »

Podobno wol± klasykê, daj± wtedy wiêcej mleka.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #57 : Wrzesieñ 12, 2011, 14:44:48 »

Szkoda, ¿e w mojej wsi nie ma krów. Móg³bym wówczas beatkow± hipotezê przetestowaæ  Chichot

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #58 : Styczeñ 18, 2012, 21:38:16 »

Miles Davis & John Coltrane - spokój absolutny 

http://www.youtube.com/watch?v=FEPFH-gz3wE&feature=related
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #59 : Marzec 01, 2012, 08:07:29 »

Alton Glenn Miller urodzony 1 marca 1904 w Clarinda w stanie Iowa,
amerykañski puzonista, aran¿er, lider big bandu, kompozytor.
G³ówny popularyzator jazzu w Europie.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo kalinowatyper mini-land thepunisher neder-live