Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koncert DaniiÂła Trifonowa 1 marca w Warszawie  (Przeczytany 11778 razy)
xbw
Ekspert

« : Styczeń 31, 2011, 13:39:07 »

"Dzieciak" znowu przyjedzie, znowu nam zagra e-molla

Koncert Urodzinowy organizowany przez NIFC

Wtorek, 1 marca 2011, godz. 19.30
Sala Koncertowa Filharmonii Narodowej

Krzysztof Penderecki – PowiaÂło na mnie morze snĂłw...
PieÂśni zadumy i nostalgii na sopran, mezzosopran, baryton, chĂłr i orkiestrĂŞ

Wioletta Chodowicz – sopran
Agnieszka Rehlis – mezzosopran
Mariusz Godlewski – baryton

ChĂłr Filharmonii Narodowej
Henryk Wojnarowski – kierownik chĂłru

Sinfonia Varsovia
Krzysztof Penderecki – dyrygent

Fryderyk Chopin – Koncert fortepianowy e-moll op. 11

Daniil Trifonov – fortepian

Sinfonia Varsovia
Krzysztof Penderecki – dyrygent

SprzedaÂż biletĂłw od 07.02.2011
www.eBilet.pl
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2011, 15:08:47 »

Jeœli chodzi o pierwsz¹ czêœÌ koncertu, utwór skomponowany przez Krzysztofa Pendereckiego, to s³uchaliœmy jej prawykonania tutaj na forum, wspólnie 14 stycznia, a wra¿eniami dzieliliœmy siê w w¹tku Ogólna dyskusja o muzyce.
Jedyn¹ ró¿nic¹ bêdzie osoba dyrygenta (utwór ten sam, orkiestra ta sama), w styczniu bowiem dyrygowa³ Rosjanin Walerij Gieorgijew, tym razem orkiestrê poprowadzi sam kompozytor. Przewidujê ró¿nicê w czasie wykonywania utworu
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2011, 13:29:19 »

Od dzisiaj moÂżna nabyĂŚ bilety na koncert 1 marca w Filharmonii Narodowej, zostaÂło jeszcze 29 sztuk.

http://www.ebilet.pl/szukaj.php?t=t&tid=7194

Wczoraj w Warszawie graÂł MirosÂław, a "w Peterburku" koncertowaÂł w tym samym czasie DaniiÂł, z repertuarem mieszanym, to tak à propos rozszerzania.

Planowany program na wczoraj petersburski koncert:

Joseph Haydn. Sonata No 56 in D Major
Alexander Scriabin. Sonata No 3 in F Sharp Minor
Johann Sebastian Bach – Sergei Rachmaninoff. Prelude, Gavotte and Jig from Partita in E Major for Solo Violin (Transcription for piano)
Sergei Prokofiev. Sonata No 3 in A Minor
FrĂŠdĂŠric Chopin. Rondo à la Mazur in F Major, Op. 5
FrĂŠdĂŠric Chopin. Three Mazurkas, Op. 56 (No 1 in B Major, No 2 in C Major, No 3 in C Minor)
FrĂŠdĂŠric Chopin. Sonata No 3 in B Minor

Jaka szkoda, Âże na koncercie usÂłyszymy TYLKO e-moll, no i moÂże 2 krĂłtkie bisy, z orkiestrÂą na scenie chyba wiĂŞcej nie wypada   Niezdecydowany
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2011, 23:44:14 »

Fajne:) Znowu siĂŞ nie skuszĂŞ, bo czwartego mam u siebie Ingolfa, jakby mnie w drodze powrotnej przewiaÂło i bym siĂŞ przeziĂŞbiÂła, toÂż
nie darowaÂłabym sobie do koĂąca Âżycia Chichot I tak na tydzieĂą przedtem zacznĂŞ unikaĂŚ skupisk ludzkich, tudzieÂż w celach profilaktycznych piĂŚ syrop na kaszel
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2011, 13:40:13 »

Concerto nadchodzi, na dodatek DwĂłjka znowu transmituje, mam nadziejĂŞ, Âże znowu wiĂŞkszÂą lub mniejszÂą chociaÂż gromadkÂą uda siĂŞ to wydarzenie we wtorek przeÂżyĂŚ wspĂłlnie.

Dla wielbicieli DaniiÂła Kultura nada fragmenty jego wystĂŞpu z konkursu (Impromptu Fis - dur op. 35 i Tarantela As - dur op. 43) w najbliÂższy poniedziaÂłek 28 lutego o 20.05, powtĂłrka w ÂśrodĂŞ 2 marca o 13.45.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2011, 20:43:40 »

ÂŁadne zgranie w czasie, jutro koncert a tu pÂłyta z konkursu, Mazurki z op. 56, Nokturnu H-dur op. 62 nr 1, Scherzo E-dur op. 54 i Koncert e-moll op. 11

http://sklep.nifc.pl/?produkt=2_46
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2011, 21:23:40 »

Mam nadziejĂŞ, Âże nam Beatka nie zemdlaÂła. Brawo DaniÂł, super

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2011, 21:32:21 »

No, zagapi³am siê:( Ale szczêœliwie zd¹¿y³am na wiêkszoœÌ wystêpu:D Nie darowa³abym sobie, jakbym przegapi³a to Larghetto:))
PiĂŞkne wykonanie, jak zwykle poetyckie i marzycielskie, i w ogĂłle juÂż brak stresu ZupeÂłnie inaczej podchodzi do Ronda, niÂż Wunder - i rĂłwnie ciekawie. Beatka to tam pewnie tak krzyczaÂła w tle
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2011, 22:52:00 »

WidziaÂłem Trofonova i Pendereckiego w TVP Kultura. Koncertu sÂłuchaÂłem z zapartym tchem. MuszĂŞ szczerze stwierdziĂŚ, Âże DaniÂł czarowaÂł dÂźwiĂŞkiem Steinwaya, moim zdaniem graÂł z niebywa³¹ lekkoÂściÂą, rozkoszujÂąc siĂŞ kaÂżdÂą szlachetnie wydobywanÂą frazÂą. SzczegĂłlnie piĂŞknie (to sÂłowo nabiera tu rzeczywistego znaczenia) graÂł liryczny temat Maestoso, Larghetto byÂło g³êboko romantycznym uniesieniem. Szkoda tylko, Âże w poÂłowie przetworzenia I czĂŞÂści, w samym centrum (czy nie trochĂŞ zamazanych?) witruozowskich kaskad, pasaÂży - na 5 minut wy³¹czono w mojej dzielnicy prÂąd!! 
Czasem zdawaÂło mi siĂŞ, Âże odrobinĂŞ "zapĂŞdza siĂŞ" w finale. Ale moÂże to rĂłwnieÂż wina nagrania - zdawaÂło mi siĂŞ, Âże masywna orkiestra Pendereckiego przytÂłacza nieraz Trifonova, Sinfonia Varsovia graÂła chyba zbyt monumentalnie. OgĂłlne jednak wraÂżenie - znakomite.
A i impromtu As-dur (jako bis) szlachetnie zagrany. PiĂŞkny dÂźwiĂŞk...

Zauwa¿y³em prezydenta z ma³¿onk¹ na widowni.

Nasz wielki Wunder ÂświĂŞtuje urodziny Chopina w Krakowie. http://www.facebook.com/event.php?eid=140608325990803

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2011, 00:52:33 »

Kurczê, przez bramkê musia³am przechodziÌ i pan mi latark¹ do torebki œwieci³. Potem by³y oklaski, przemówienia, oklaski. I wreszcie muzyka. Danii³ radosny jak skowronek zagra³ cudnie, kamer by³o milion siedemset, wiêc kto nie widzia³ i nie s³ysza³, bêdzie mia³ z pewnoœci¹ okazjê. Bravo krzycza³am nie ja, ale pani obok ZemdleÌ tez nie zemdla³am, p³akaÌ nie p³aka³am (pani z mojej drugiej strony ³zy ociera³a). Impromptu As-dur op. 29 zagrane jako jedyny bis przenios³o mnie do tych pól malowanych Mimo braw ogromnych orkiestra wsta³a i wysz³a Smutny(( A potem to ju¿ bym najchêtniej wysz³a, ale pozwoli³am Morzu snów powiaÌ na mnie. Ma³¿eùstwo Melomanów, jak zwykle siedzia³o przede mn¹, jeszcze bardziej sympatyczne ni¿ ostatnio
Martwi mnie niezmiernie, Âże nie bĂŞdzie koncertu w Bydgoszczy 25 marca. Ale dla odmiany, ucieszyÂła mnie przeogromnie nowa fejsbukowa odsÂłona DaniiÂła, uruchomiÂł profil publiczny: http://www.facebook.com/daniiltrifonov.page
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2011, 02:46:00 »

Ingolf prawie prosto z Krakowa przyjedzie do nas - juÂż w piÂątek:) Teraz juÂż plakaty w caÂłym mieÂście i wielka pÂłachta na gmachu filharmonii:) JuÂż siĂŞ zaczynam cieszyĂŚ:))
Pat, Dani³ chyba ju¿ tak ma, ¿e ten fina³ mu leciutko przyspiesza:)) Ale to jego malowanie dŸwiêkiem niezmiennie zachwyca:) Tak, przy jego subtelnym, delikatnym graniu potrzebne jest wyczucie i równie¿ delikatnoœÌ ze strony orkiestry - nie zawsze mo¿liwe do wykonania.
Beatko, rozumiem, ¿e bramki i œwiecenie w torebki by³y na okolicznoœÌ obecnoœci prezydenckiej pary:D Ja siê nie za³apa³am na przemówienia, bo spóŸni³am siê na koncert (to znaczy do s³uchawek;). Bis piêkny, ale nie przypuszcza³am, ¿e bêdzie tylko jeden!
Pewnie ograniczyli z góry iloœÌ bisów ze wzglêdu na d³ugoœÌ nastêpnego utworu. Przyznajê, ¿e s³ucha³am go trochê w tle, pisz¹c ju¿ na forum:) Ale ale, czy ty mówisz powa¿nie, ¿e koncert 25. odwo³any?? Nigdzie w filharmonii nie zauwa¿y³am ¿adnego og³oszenia. Czy to pewne? Zasmuci³a mnie ta wiadomoœÌ - cieszy³am siê na ten koncert:(
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2011, 10:41:47 »

Ale dla odmiany, ucieszyÂła mnie przeogromnie nowa fejsbukowa odsÂłona DaniiÂła, uruchomiÂł profil publiczny: http://www.facebook.com/daniiltrifonov.page

Super!
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 02, 2011, 10:54:29 »

Ja sÂłuchaÂłam koncertu w DwĂłjce (DaniÂł pisze "Dvojka" na FC:-) )
Przetrwawszy przemówienia przenios³am sie w œwiat niebiaùskich dŸwieków. Orkiestra brzmia³a fantastycznie, zgodzê siê, ¿e monumentalnie, ale solista gra³ na tyle ogniœcie czêœÌ I i III, ¿e w moich uszach by³o to spójne. Myœlê, ¿e o taki efekt chodzi³o Dani³owi, kiedy podczas Konkursu prosi³ A. Wita o szybsze tempo (podobno). Romanza sliczna i mimo pêdz¹cego królika w finale:-D ca³oœÌ porywaj¹ca. A brawa przez radio brzmia³y huraganowo!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Marzec 02, 2011, 12:00:25 »

Asiu, niestety nie posÂłuchasz DaniiÂła w marcu na Âżywo, informacja o koncercie 25 zniknĂŞÂła z bloga DaniiÂła (zakÂładka Concerts), sprawdzaÂłam teÂż na stronie Waszej filharmonii, nietu Smutny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Marzec 02, 2011, 15:59:50 »

DziĂŞki Beatko za piĂŞknÂą relacjĂŞ... Mam nadziejĂŞ, ze nasi ma³¿onkowie melomani byli rĂłwnie zachwyceni koncertem jak i Ty 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo neder-live countrylife paktprzyjazni thepunisher