Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Koncert Danii³a Trifonowa 1 marca w Warszawie  (Przeczytany 11315 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« : Styczeñ 31, 2011, 13:39:07 »

"Dzieciak" znowu przyjedzie, znowu nam zagra e-molla

Koncert Urodzinowy organizowany przez NIFC

Wtorek, 1 marca 2011, godz. 19.30
Sala Koncertowa Filharmonii Narodowej

Krzysztof Penderecki – Powia³o na mnie morze snów...
Pie¶ni zadumy i nostalgii na sopran, mezzosopran, baryton, chór i orkiestrê

Wioletta Chodowicz – sopran
Agnieszka Rehlis – mezzosopran
Mariusz Godlewski – baryton

Chór Filharmonii Narodowej
Henryk Wojnarowski – kierownik chóru

Sinfonia Varsovia
Krzysztof Penderecki – dyrygent

Fryderyk Chopin – Koncert fortepianowy e-moll op. 11

Daniil Trifonov – fortepian

Sinfonia Varsovia
Krzysztof Penderecki – dyrygent

Sprzeda¿ biletów od 07.02.2011
www.eBilet.pl
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2011, 15:08:47 »

Je¶li chodzi o pierwsz± czê¶æ koncertu, utwór skomponowany przez Krzysztofa Pendereckiego, to s³uchali¶my jej prawykonania tutaj na forum, wspólnie 14 stycznia, a wra¿eniami dzielili¶my siê w w±tku Ogólna dyskusja o muzyce.
Jedyn± ró¿nic± bêdzie osoba dyrygenta (utwór ten sam, orkiestra ta sama), w styczniu bowiem dyrygowa³ Rosjanin Walerij Gieorgijew, tym razem orkiestrê poprowadzi sam kompozytor. Przewidujê ró¿nicê w czasie wykonywania utworu
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2011, 13:29:19 »

Od dzisiaj mo¿na nabyæ bilety na koncert 1 marca w Filharmonii Narodowej, zosta³o jeszcze 29 sztuk.

http://www.ebilet.pl/szukaj.php?t=t&tid=7194

Wczoraj w Warszawie gra³ Miros³aw, a "w Peterburku" koncertowa³ w tym samym czasie Danii³, z repertuarem mieszanym, to tak à propos rozszerzania.

Planowany program na wczoraj petersburski koncert:

Joseph Haydn. Sonata No 56 in D Major
Alexander Scriabin. Sonata No 3 in F Sharp Minor
Johann Sebastian Bach – Sergei Rachmaninoff. Prelude, Gavotte and Jig from Partita in E Major for Solo Violin (Transcription for piano)
Sergei Prokofiev. Sonata No 3 in A Minor
Frédéric Chopin. Rondo à la Mazur in F Major, Op. 5
Frédéric Chopin. Three Mazurkas, Op. 56 (No 1 in B Major, No 2 in C Major, No 3 in C Minor)
Frédéric Chopin. Sonata No 3 in B Minor

Jaka szkoda, ¿e na koncercie us³yszymy TYLKO e-moll, no i mo¿e 2 krótkie bisy, z orkiestr± na scenie chyba wiêcej nie wypada   Niezdecydowany
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2011, 23:44:14 »

Fajne:) Znowu siê nie skuszê, bo czwartego mam u siebie Ingolfa, jakby mnie w drodze powrotnej przewia³o i bym siê przeziêbi³a, to¿
nie darowa³abym sobie do koñca ¿ycia Chichot I tak na tydzieñ przedtem zacznê unikaæ skupisk ludzkich, tudzie¿ w celach profilaktycznych piæ syrop na kaszel
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2011, 13:40:13 »

Concerto nadchodzi, na dodatek Dwójka znowu transmituje, mam nadziejê, ¿e znowu wiêksz± lub mniejsz± chocia¿ gromadk± uda siê to wydarzenie we wtorek prze¿yæ wspólnie.

Dla wielbicieli Danii³a Kultura nada fragmenty jego wystêpu z konkursu (Impromptu Fis - dur op. 35 i Tarantela As - dur op. 43) w najbli¿szy poniedzia³ek 28 lutego o 20.05, powtórka w ¶rodê 2 marca o 13.45.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2011, 20:43:40 »

£adne zgranie w czasie, jutro koncert a tu p³yta z konkursu, Mazurki z op. 56, Nokturnu H-dur op. 62 nr 1, Scherzo E-dur op. 54 i Koncert e-moll op. 11

http://sklep.nifc.pl/?produkt=2_46
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #6 : Marzec 01, 2011, 21:23:40 »

Mam nadziejê, ¿e nam Beatka nie zemdla³a. Brawo Dani³, super

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2011, 21:32:21 »

No, zagapi³am siê:( Ale szczê¶liwie zd±¿y³am na wiêkszo¶æ wystêpu:D Nie darowa³abym sobie, jakbym przegapi³a to Larghetto:))
Piêkne wykonanie, jak zwykle poetyckie i marzycielskie, i w ogóle ju¿ brak stresu Zupe³nie inaczej podchodzi do Ronda, ni¿ Wunder - i równie ciekawie. Beatka to tam pewnie tak krzycza³a w tle
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2011, 22:52:00 »

Widzia³em Trofonova i Pendereckiego w TVP Kultura. Koncertu s³ucha³em z zapartym tchem. Muszê szczerze stwierdziæ, ¿e Dani³ czarowa³ d¼wiêkiem Steinwaya, moim zdaniem gra³ z niebywa³± lekko¶ci±, rozkoszuj±c siê ka¿d± szlachetnie wydobywan± fraz±. Szczególnie piêknie (to s³owo nabiera tu rzeczywistego znaczenia) gra³ liryczny temat Maestoso, Larghetto by³o g³êboko romantycznym uniesieniem. Szkoda tylko, ¿e w po³owie przetworzenia I czê¶ci, w samym centrum (czy nie trochê zamazanych?) witruozowskich kaskad, pasa¿y - na 5 minut wy³±czono w mojej dzielnicy pr±d!! 
Czasem zdawa³o mi siê, ¿e odrobinê "zapêdza siê" w finale. Ale mo¿e to równie¿ wina nagrania - zdawa³o mi siê, ¿e masywna orkiestra Pendereckiego przyt³acza nieraz Trifonova, Sinfonia Varsovia gra³a chyba zbyt monumentalnie. Ogólne jednak wra¿enie - znakomite.
A i impromtu As-dur (jako bis) szlachetnie zagrany. Piêkny d¼wiêk...

Zauwa¿y³em prezydenta z ma³¿onk± na widowni.

Nasz wielki Wunder ¶wiêtuje urodziny Chopina w Krakowie. http://www.facebook.com/event.php?eid=140608325990803

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2011, 00:52:33 »

Kurczê, przez bramkê musia³am przechodziæ i pan mi latark± do torebki ¶wieci³. Potem by³y oklaski, przemówienia, oklaski. I wreszcie muzyka. Danii³ radosny jak skowronek zagra³ cudnie, kamer by³o milion siedemset, wiêc kto nie widzia³ i nie s³ysza³, bêdzie mia³ z pewno¶ci± okazjê. Bravo krzycza³am nie ja, ale pani obok Zemdleæ tez nie zemdla³am, p³akaæ nie p³aka³am (pani z mojej drugiej strony ³zy ociera³a). Impromptu As-dur op. 29 zagrane jako jedyny bis przenios³o mnie do tych pól malowanych Mimo braw ogromnych orkiestra wsta³a i wysz³a Smutny(( A potem to ju¿ bym najchêtniej wysz³a, ale pozwoli³am Morzu snów powiaæ na mnie. Ma³¿eñstwo Melomanów, jak zwykle siedzia³o przede mn±, jeszcze bardziej sympatyczne ni¿ ostatnio
Martwi mnie niezmiernie, ¿e nie bêdzie koncertu w Bydgoszczy 25 marca. Ale dla odmiany, ucieszy³a mnie przeogromnie nowa fejsbukowa ods³ona Danii³a, uruchomi³ profil publiczny: http://www.facebook.com/daniiltrifonov.page
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2011, 02:46:00 »

Ingolf prawie prosto z Krakowa przyjedzie do nas - ju¿ w pi±tek:) Teraz ju¿ plakaty w ca³ym mie¶cie i wielka p³achta na gmachu filharmonii:) Ju¿ siê zaczynam cieszyæ:))
Pat, Dani³ chyba ju¿ tak ma, ¿e ten fina³ mu leciutko przyspiesza:)) Ale to jego malowanie d¼wiêkiem niezmiennie zachwyca:) Tak, przy jego subtelnym, delikatnym graniu potrzebne jest wyczucie i równie¿ delikatno¶æ ze strony orkiestry - nie zawsze mo¿liwe do wykonania.
Beatko, rozumiem, ¿e bramki i ¶wiecenie w torebki by³y na okoliczno¶æ obecno¶ci prezydenckiej pary:D Ja siê nie za³apa³am na przemówienia, bo spó¼ni³am siê na koncert (to znaczy do s³uchawek;). Bis piêkny, ale nie przypuszcza³am, ¿e bêdzie tylko jeden!
Pewnie ograniczyli z góry ilo¶æ bisów ze wzglêdu na d³ugo¶æ nastêpnego utworu. Przyznajê, ¿e s³ucha³am go trochê w tle, pisz±c ju¿ na forum:) Ale ale, czy ty mówisz powa¿nie, ¿e koncert 25. odwo³any?? Nigdzie w filharmonii nie zauwa¿y³am ¿adnego og³oszenia. Czy to pewne? Zasmuci³a mnie ta wiadomo¶æ - cieszy³am siê na ten koncert:(
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #11 : Marzec 02, 2011, 10:41:47 »

Ale dla odmiany, ucieszy³a mnie przeogromnie nowa fejsbukowa ods³ona Danii³a, uruchomi³ profil publiczny: http://www.facebook.com/daniiltrifonov.page

Super!
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #12 : Marzec 02, 2011, 10:54:29 »

Ja s³ucha³am koncertu w Dwójce (Dani³ pisze "Dvojka" na FC:-) )
Przetrwawszy przemówienia przenios³am sie w ¶wiat niebiañskich d¼wieków. Orkiestra brzmia³a fantastycznie, zgodzê siê, ¿e monumentalnie, ale solista gra³ na tyle ogni¶cie czê¶æ I i III, ¿e w moich uszach by³o to spójne. My¶lê, ¿e o taki efekt chodzi³o Dani³owi, kiedy podczas Konkursu prosi³ A. Wita o szybsze tempo (podobno). Romanza sliczna i mimo pêdz±cego królika w finale:-D ca³o¶æ porywaj±ca. A brawa przez radio brzmia³y huraganowo!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Marzec 02, 2011, 12:00:25 »

Asiu, niestety nie pos³uchasz Danii³a w marcu na ¿ywo, informacja o koncercie 25 zniknê³a z bloga Danii³a (zak³adka Concerts), sprawdza³am te¿ na stronie Waszej filharmonii, nietu Smutny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Marzec 02, 2011, 15:59:50 »

Dziêki Beatko za piêkn± relacjê... Mam nadziejê, ze nasi ma³¿onkowie melomani byli równie zachwyceni koncertem jak i Ty 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers thepunisher neder-live animilkowo black-for