Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Kultyszew w Polsce
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
6
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Kultyszew w Polsce (Przeczytany 28660 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
Odp: Kultyszew w Polsce
«
Odpowiedz #30 :
Luty 07, 2011, 00:16:46 »
Na pewno ³atwiej jest wejœÌ w atmosferê w bezpoœrednim zderzeniu z muzyk¹:) Zza ekranu mogê powiedzieÌ tak: by³ to Chopin elegancki, nostalgiczny, spokojny, zamyœlony. Mo¿e troszkê ma³o mi by³o emocji, które by mi przemówi³y wprost do serca. Wydawa³o mi siê, ¿e on gra jakby, nie wiem jak to uj¹Ì, jakby "do wewn¹trz". Tak jakbym stuka³a do niego i nie chcia³ mnie wpuœciÌ:) Myœlisz, ¿e naprawdê mamy "odchy³ czarodziejski"?
) Ale byÂły momenty, kiedy mi siĂŞ udawaÂło wÂłamaĂŚ;)) No czekaj, czy ten piÂąty bis to nie byÂł przypadkiem nokturn cis moll?
))
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Luty 07, 2011, 00:19:25 »
TenÂże, cis-moll, przed jego wykonaniem na chwilĂŞ schowaÂł twarz w dÂłoniach i - trach, prosto w serce, w duszĂŞ, w psychikĂŞ i nie wiem w co tam jeszcze.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #32 :
Luty 07, 2011, 00:39:41 »
No patrz - to nie przypadek - znaczy Âślimaczek otworzyÂł siĂŞ:))
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #33 :
Luty 07, 2011, 09:17:19 »
Koncert i „wieczĂłr z MirosÂławem” zaskoczyÂł mnie podwĂłjnie. Po pierwsze: jak oto, w miarĂŞ kolejnych utworĂłw, z bardzo zamkniĂŞtego w sobie, skupionego „analizujacego naukowca” artysta przeobraÂża siĂŞ we wraÂżliwego poetĂŞ, ariela fortepianu, jak zmienia paletĂŞ blaskĂłw i kolorĂłw, jak szlachetnie dobiera ich barwĂŞ do fraz utworu i… fluidĂłw z publicznoÂści. I po drugie: jakimÂż ró¿nym czÂłowiekiem byÂł ten, ktĂłry siedziaÂł przed fortepianem, a ktĂłry po koncercie bardzo sympatycznie i wesoÂło rozmawiaÂł ze swoimi fanami.
SÂłuchajÂąc na sali MirosÂława odniosÂłem wraÂżenie, ze wszystkie grane przez niego utwory byÂły natchnione prawdziwÂą rosyjskÂą melancholiÂą i sÂłowiaĂąskÂą duszÂą. Zero pozerstwa, nic z wyrachowania. MoÂże tylko pierwsza, barkarola Fis-Dur, zagrana jakby z poÂśpiechem i zadyszkÂą (pierwsze dÂźwiĂŞki rozbrzmiaÂły zanim Artysta caÂłkiem usadowiÂł siĂŞ na fotelu) - odbijaÂła siĂŞ od wieczorowej aury swoim nazbyt suchym dÂźwiĂŞkiem, ale z drugiej strony, wprowadziÂła piĂŞkny kontrast dla elegancko wysubtelnionych mazurkĂłw op. 24 i dalszej czĂŞÂści Koncertu.
OczywiÂście, wszystkie utwory tego wieczoru zasÂługiwaÂły na wieniec laurowy, ale szczegĂłlnie przypadÂły mi do gustu te, ktĂłre zabrzmiaÂły po przerwie. Oto poeta MirosÂław zaprzestaje recytacji swych wierszy i na oczach publicznoÂści kreuje je na nowo. Mazurki opus 30, sonata h-moll – to juÂż nie dzieÂła, w jego wykonaniu, to traktaty filozoficzne przepeÂłnione duszÂą i sercem artysty. SÂłuchajÂąc cz. III sonaty po raz pierwszy na „oÂśnieÂżonych szczytach Alp” (largo sostenuto) dostrzegÂłem staczajÂące siĂŞ lawiny i pomruk nocnych burz.
Po zakoĂączonym burzliwymi oklaskami Koncercie - bisy artysty (w iloÂści sztuk 6) same w sobie mogÂłyby sÂłuÂżyĂŚ za oddzielny Koncert wieczoru. To byÂł jeszcze inny MirosÂław, niÂż ten sÂłuchany sprzed chwil. To byÂł czarodziej, ktĂłry umiejĂŞtnie dozowaÂł wzruszenie, przeplatajÂąc je sÂłowiaĂąskÂą wylewnoÂściÂą i fantazjÂą. Wreszcie miaÂłem moÂżliwoÂści posÂłuchaĂŚ, jak z czystym, prawdziwym rozrzewnieniem miniatury Czajkowskiego gra zwyciĂŞzca Konkursu Czajkowskiego, jak szopenowskie Lento con gran expresione rozpÂływa siĂŞ w mistycznych frazach i uniesieniach duszy, jak… mazurek D-dur grany jest z takim polotem, Âże aÂż chciaÂłoby siĂŞ wskoczyĂŚ na scenĂŞ i w takt mazura zataĂączyĂŚ!
Po koncercie spojrzaÂłem na nasza BeatkĂŞ: miaÂła Âłzy w oczach (sic!). PoszliÂśmy pogratulowaĂŚ ArtyÂście. PodziĂŞkowaÂłem mu w imieniu Przyjació³ z Forum i poprosiÂłem, aby czĂŞÂściej odwiedzaÂł PolskĂŞ. „To zaleÂży od Tadeusza…” z uÂśmiechem skonkludowaÂł.
I na zakoùczenie kilka s³ów oko³o-koncertowych. Poznaliœmy siê z Beatk¹, która w Realu jest dok³adnie tak¹ sam¹ mi³a, sympatyczn¹ dusz¹, jak na naszych szpaltach. Poznaliœmy siê osobiœcie i porozmawialiœmy trochê z Tadeuszem, który opowiedzia³ nam o ciekawych i bardzo atrakcyjnych zapowiedziach wspó³pracy jego Agencji z japoùsk¹ zwyciê¿czyni¹ Konkursu Czajkowskiego. To w³asnie Tadeusz wykona³ nam kilka fotek podczas wizyty w garderobie Miros³awa, które mo¿ecie obejrzeÌ na Facebooku
http://www.facebook.com/?ref=home#
!/photo.php?fbid=1644240864186&set=a.1644240784184.2083401.1181805822 .
Poznaliœmy tak¿e przemi³e ma³¿eùstwo melomanów, którym zarekomendowa³em nasz Kurier i z którymi mam nadziejê spotkamy siê wszyscy w Dusznikach albo na kolejnych koncertach w Warszawie.
«
Ostatnia zmiana: Luty 07, 2011, 09:30:21 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Luty 07, 2011, 09:52:33 »
Januszu, cudownie opowiedziaÂłeÂś ten koncert. JesteÂś prawdziwym poetÂą i malarzem. PoczuÂłam siĂŞ, jakbym tam byÂła, sÂłyszaÂła i przeÂżyÂła. Bardzo dziĂŞkujĂŞ za relacje i cieszĂŞ siĂŞ, Âże tak piĂŞknie nas reprezentujesz. Lepiej niÂż mogÂłabym sobie to wymarzyĂŚ
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #35 :
Luty 07, 2011, 09:55:03 »
Och kochani, jakÂże Wam zazdroszczĂŞ!!! I koncertu na Âżywo i spotkania, i spotkania z MirosÂławem!
Mnie rĂłwnieÂż oczarowaÂły bisy, a zwÂłaszcza sonata i nokturn. WzleciaÂłam.....
Powiedzcie na jakim instrumencie graÂł MK, momentami miaÂłam wraÂżenie Âże to yamaha?
Meliso, u mnie zawsze tak dzwoni przez internet, wiĂŞc to chyba nie przypadek...
Allegra
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #36 :
Luty 07, 2011, 10:50:53 »
SÂłuchaÂłam koncertu w DwĂłjce. MiaÂłam podobne wraÂżenie coraz wiekszego uskrzydlenia Artysty w miarĂŞ trwania koncertu. PorwaÂł mnie finaÂł sonaty, a bisy rzeczywiÂście przecudne! Uwielbiam ten moment oczekiwania przy bisach: co zagra? CieszĂŞ siĂŞ z entuzjastycznego przyjĂŞcia Kultyszewa bez patrzenia przez pryzmat jego wyniku w Konkursie: lauteat/nie laureat, wygrany/przegrany. Liczy sie muzyka!
Ewo, Âśmieszny mamy odruch PawÂłowa po Konkursie: dzwonienie/dudnienie = Yamaha
Ale to moÂże byc mylÂące, przekaz radiowy jednak trochĂŞ znieksztaÂłca.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #37 :
Luty 07, 2011, 12:00:49 »
w Wadowickim Centrum Kultury jest sala ze scenÂą (teatralno kinowa) na 300 miejsc siedzÂących.
http://www.wadowice24.pl/kultura/57-wystawy/1135-wsparli-kulture-dostali-laury
pozdrawiam
Marek
tadesz
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #38 :
Luty 07, 2011, 12:38:49 »
Cytat: aro 49 Luty 07, 2011, 12:00:49
w Wadowickim Centrum Kultury jest sala ze scenÂą (teatralno kinowa) na 300 miejsc siedzÂących.
http://www.wadowice24.pl/kultura/57-wystawy/1135-wsparli-kulture-dostali-laury
Teoretycznie taki koncert byÂłby moÂżliwy w tym tygodniu, ale trudno w tak krĂłtkim czasie zorganizowaĂŚ 300 osĂłb publicznoÂści i honorarium Artysty. Od jutra Kultyshev jest w Zakopanem i ma tam recital 13 lutego. Wadowice niedaleko...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #39 :
Luty 07, 2011, 13:09:01 »
Tak Januszu, przy³apa³eœ mnie, mia³am ³zy w oczach, szósty bis by³ zbyt krótki i jeszcze nie zd¹¿y³am ca³kiem wróciÌ z, no w³aœnie nie wiem sk¹d. Koncert w ogóle by³ szczególny, w s¹siedztwie po lewej siedzia³a wszak Rodzinka Szafarska
, po prawej sympatyczna, zupe³nie obca wczeœniej pani, z któr¹ wymienia³yœmy spojrzenia zachwytu i króciutkie komentarze pomiêdzy bisami, a z przodu ma³¿eùstwo melomanów wspomniane przez Janusza, które, mam nadziejê, do³¹czy o naszego grona, wczeœniej czy póŸniej.
Panie Tadeuszu, dziĂŞkujĂŞ za ten koncert, to byÂł naprawdĂŞ dobry pomysÂł
Teraz czekamy na duet z Mayuko Kamio.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #40 :
Luty 07, 2011, 13:16:20 »
Cytat: kozioÂł Luty 05, 2011, 13:11:16
A tak a propos naszej Beatki - pozdrĂłw jÂą proszĂŞ dyskretnie ode mnie..
i przy okazji wspomnij, Âże kozioÂłek uwielbia czytaĂŚ jej komentarze..
KozioÂłku, podejrzaÂłam przez przypadek to co tu napisaÂłeÂś, miÂło mi niezmiernie
tadesz
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #41 :
Luty 07, 2011, 13:25:06 »
Jestem pod wraÂżeniem "szafarskiej rodzinki". DziekujĂŞ Wam bardzo. Zapraszam do fb gdzie jest trochĂŞ fotek i filmik
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #42 :
Luty 07, 2011, 13:37:28 »
Cytat: Aleksias Luty 07, 2011, 00:16:46
No czekaj, czy ten piÂąty bis to nie byÂł przypadkiem nokturn cis moll?
))
Asiu, przepraszam za belferskÂą poprawnoÂśc, ale to nie byÂł nokturn, a zgodnie z terminologiÂą NIFC - "Lento con gran espressione cis-moll op. posth". Po prawdzie masz i Ty trochĂŞ racji nazywajÂąc go nokturnem, bo w przedwojennym wydaniu Paderewskiego utwĂłr ten figurowaÂł jako Nokturn. Be zwglĂŞdu na nazewnictwo - wczoraj pod palacami MirosÂława byÂł po prostu zjawiskowÂą nocnÂą muzykÂą...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #43 :
Luty 07, 2011, 13:38:24 »
http://www.wck.wadowice.pl/KONTAKT.31.0.html
http://www.wck.wadowice.pl/O+nas.494.0.html
Cytat: tadesz Luty 07, 2011, 12:38:49
Teoretycznie taki koncert byÂłby moÂżliwy w tym tygodniu, ale trudno w tak krĂłtkim czasie zorganizowaĂŚ 300 osĂłb publicznoÂści i honorarium Artysty. Od jutra Kultyshev jest w Zakopanem i ma tam recital 13 lutego. Wadowice niedaleko...
Ja podajê te telefony i adres na przysz³oœÌ,
bo zdajĂŞ sobie sprawĂŞ,
Âże najpierw trzeba uzgodniĂŚ:
honorarium Artysty (i ile na tym chce zarobiĂŚ WCK) bo bilety po 20 zÂł (nie wiĂŞcej)
wedÂług mnie sÂą zachĂŞcajÂącÂą propozycjÂą w 20 tysiĂŞcznym powiatowym miasteczku
i przy dobrej informacji z odpowiednim wyprzedzeniem
w powiecie znalazÂłoby siĂŞ 300 osĂłb chĂŞtnych posÂłuchania
muzyki klasycznej
a tym bardziej w wykonaniu laureata XVI Konkursu Chopinowskiego.
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #44 :
Luty 07, 2011, 20:56:43 »
Tadku,
Jest jeszcze inna mo¿liwoœÌ koncertu w Wadowicach.
Co roku, w ÂświĂŞta Wadowic:
w maju (18 V Urodziny Karola WojtyÂły),
w czerwcu (Dni Wadowic),
w paÂździerniku (16 X WojtyÂła wybrany papieÂżem)
miasto, gmina, powiat Wadowice
http://www.wadowicki.iap.pl/?id=6288&location=f&msg=1
burmistrz Ewa Filipiak
http://www.wadowice.pl/aktualnosci.php
organizujÂą i finansujÂą z pomocÂą sponsorĂłw bezpÂłatne koncerty dla mieszkaĂącĂłw i przyjezdnych.
ZaczĂŞÂło siĂŞ od wielkiego koncertu, zorganizowanego na rynku w 2000 roku, kiedy to na zaproszenie TVP
wystÂąpiÂło na scenie kilkadziesiÂąt gwiazd polskiej muzyki.
Do Wadowic chciaÂł teÂż przyjechaĂŚ Piotr Rubik ze swoim oratorium Cantobiografia. JuÂż wiadomo, Âże nie przyjedzie.
- Nie ukrywam, Âże zagranie koncertu w Wadowicach byÂłoby dla nas duÂżym wydarzeniem - mĂłwiÂł Piotr Rubik.
PrzyjĂŞcie jego oferty to jednak wydatek znacznie przekraczajÂący moÂżliwoÂści finansowe miasta.
W zeszÂłym roku na rynku wystÂąpili: w paÂździerniku STACHURSKY , w czerwcu PERFECT, w maju Monika Brodka, Ewelina Flinta,
a wczeÂśniejsze lata, CARPE DIEM i Szymon Wydra, RAZ DWA TRZY, KAYAH, VARIUS MANX, MYSLOVITZ, KULT itd.
pozdrawiam
Marek
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
6
Do góry