Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kultyszew w Polsce  (Przeczytany 27608 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #30 : Luty 07, 2011, 00:16:46 »

Na pewno ³atwiej jest wej¶æ w atmosferê w bezpo¶rednim zderzeniu z muzyk±:) Zza ekranu mogê powiedzieæ tak: by³ to Chopin elegancki, nostalgiczny, spokojny, zamy¶lony. Mo¿e troszkê ma³o mi by³o emocji, które by mi przemówi³y wprost do serca. Wydawa³o mi siê, ¿e on gra jakby, nie wiem jak to uj±æ, jakby "do wewn±trz". Tak jakbym stuka³a do niego i nie chcia³ mnie wpu¶ciæ:) My¶lisz, ¿e naprawdê mamy "odchy³ czarodziejski"?) Ale by³y momenty, kiedy mi siê udawa³o w³amaæ;)) No czekaj, czy ten pi±ty bis to nie by³ przypadkiem  nokturn cis moll?))
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #31 : Luty 07, 2011, 00:19:25 »

Ten¿e, cis-moll, przed jego wykonaniem na chwilê schowa³ twarz w d³oniach i - trach, prosto w serce, w duszê, w psychikê i nie wiem w co tam jeszcze.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #32 : Luty 07, 2011, 00:39:41 »

No patrz - to nie przypadek - znaczy ¶limaczek otworzy³ siê:))
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Luty 07, 2011, 09:17:19 »

Koncert i „wieczór z Miros³awem” zaskoczy³ mnie podwójnie. Po pierwsze: jak oto, w miarê kolejnych utworów, z bardzo zamkniêtego w sobie, skupionego „analizujacego naukowca” artysta przeobra¿a siê we wra¿liwego poetê, ariela fortepianu, jak zmienia paletê blasków i kolorów, jak szlachetnie dobiera ich barwê do fraz utworu i… fluidów z publiczno¶ci. I po drugie: jakim¿ ró¿nym cz³owiekiem by³ ten, który siedzia³ przed fortepianem, a który po koncercie bardzo sympatycznie i weso³o rozmawia³ ze swoimi fanami.

S³uchaj±c na sali Miros³awa odnios³em wra¿enie, ze wszystkie grane przez niego utwory by³y natchnione prawdziw± rosyjsk± melancholi± i s³owiañsk± dusz±. Zero pozerstwa, nic z wyrachowania. Mo¿e tylko pierwsza, barkarola Fis-Dur, zagrana jakby z po¶piechem i zadyszk± (pierwsze d¼wiêki rozbrzmia³y zanim Artysta ca³kiem usadowi³ siê na fotelu) - odbija³a siê od wieczorowej aury swoim nazbyt suchym d¼wiêkiem, ale z drugiej strony, wprowadzi³a piêkny kontrast dla elegancko wysubtelnionych mazurków op. 24 i dalszej czê¶ci Koncertu.
Oczywi¶cie, wszystkie utwory tego wieczoru zas³ugiwa³y na wieniec laurowy, ale szczególnie przypad³y mi do gustu te, które zabrzmia³y po przerwie. Oto poeta Miros³aw zaprzestaje recytacji swych wierszy i na oczach publiczno¶ci kreuje je na nowo. Mazurki opus 30, sonata h-moll – to ju¿ nie dzie³a, w jego wykonaniu, to traktaty filozoficzne przepe³nione dusz± i sercem artysty. S³uchaj±c cz. III sonaty po raz pierwszy na „o¶nie¿onych szczytach Alp” (largo sostenuto) dostrzeg³em staczaj±ce siê lawiny i pomruk nocnych burz.
Po zakoñczonym burzliwymi oklaskami Koncercie - bisy artysty (w ilo¶ci sztuk 6) same w sobie mog³yby s³u¿yæ za oddzielny Koncert wieczoru. To by³ jeszcze inny Miros³aw, ni¿ ten s³uchany sprzed chwil. To by³ czarodziej, który umiejêtnie dozowa³ wzruszenie, przeplataj±c je s³owiañsk± wylewno¶ci± i fantazj±. Wreszcie mia³em mo¿liwo¶ci pos³uchaæ, jak z czystym, prawdziwym rozrzewnieniem miniatury Czajkowskiego gra zwyciêzca Konkursu Czajkowskiego, jak szopenowskie Lento con gran expresione rozp³ywa siê w mistycznych frazach i uniesieniach duszy, jak… mazurek D-dur grany jest z takim polotem, ¿e a¿ chcia³oby siê wskoczyæ na scenê i w takt mazura zatañczyæ!
Po koncercie spojrza³em na nasza Beatkê: mia³a ³zy w oczach (sic!). Poszli¶my pogratulowaæ Arty¶cie. Podziêkowa³em mu w imieniu Przyjació³ z Forum i poprosi³em, aby czê¶ciej odwiedza³ Polskê. „To zale¿y od Tadeusza…” z u¶miechem skonkludowa³.

I na zakoñczenie kilka s³ów oko³o-koncertowych. Poznali¶my siê z Beatk±, która w Realu jest dok³adnie tak± sam± mi³a, sympatyczn± dusz±, jak na naszych szpaltach. Poznali¶my siê osobi¶cie i porozmawiali¶my trochê z Tadeuszem, który opowiedzia³ nam o ciekawych i bardzo atrakcyjnych zapowiedziach wspó³pracy jego Agencji z japoñsk± zwyciê¿czyni± Konkursu Czajkowskiego. To w³asnie Tadeusz wykona³ nam kilka fotek podczas wizyty w garderobie Miros³awa, które mo¿ecie obejrzeæ na Facebooku  http://www.facebook.com/?ref=home#!/photo.php?fbid=1644240864186&set=a.1644240784184.2083401.1181805822 .
Poznali¶my tak¿e przemi³e ma³¿eñstwo melomanów, którym zarekomendowa³em nasz Kurier i z którymi mam nadziejê spotkamy siê wszyscy w Dusznikach albo na kolejnych koncertach w Warszawie. 

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2011, 09:30:21 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Luty 07, 2011, 09:52:33 »

Januszu, cudownie opowiedzia³e¶ ten koncert. Jeste¶ prawdziwym poet± i malarzem. Poczu³am siê, jakbym tam by³a, s³ysza³a i prze¿y³a. Bardzo dziêkujê za relacje i cieszê siê, ¿e tak piêknie nas reprezentujesz. Lepiej ni¿ mog³abym sobie to wymarzyæ
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #35 : Luty 07, 2011, 09:55:03 »

Och kochani, jak¿e Wam zazdroszczê!!! I koncertu na ¿ywo i spotkania, i spotkania z Miros³awem!
Mnie równie¿ oczarowa³y bisy, a zw³aszcza sonata i nokturn. Wzlecia³am.....
Powiedzcie na jakim instrumencie gra³ MK, momentami mia³am wra¿enie ¿e to yamaha?

Meliso, u mnie zawsze tak dzwoni przez internet, wiêc to chyba nie przypadek...
Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #36 : Luty 07, 2011, 10:50:53 »

S³ucha³am koncertu w Dwójce. Mia³am podobne wra¿enie coraz wiekszego uskrzydlenia Artysty w miarê trwania koncertu. Porwa³ mnie fina³ sonaty, a bisy rzeczywi¶cie przecudne! Uwielbiam ten moment oczekiwania przy bisach: co zagra? Cieszê siê z entuzjastycznego przyjêcia Kultyszewa bez patrzenia przez pryzmat jego wyniku w Konkursie: lauteat/nie laureat, wygrany/przegrany. Liczy sie muzyka!

Ewo, ¶mieszny mamy odruch Paw³owa po Konkursie: dzwonienie/dudnienie = Yamaha Ale to mo¿e byc myl±ce, przekaz radiowy jednak trochê zniekszta³ca.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #37 : Luty 07, 2011, 12:00:49 »

w Wadowickim Centrum Kultury jest sala ze scen± (teatralno kinowa) na 300 miejsc siedz±cych.

http://www.wadowice24.pl/kultura/57-wystawy/1135-wsparli-kulture-dostali-laury

pozdrawiam          
               Marek
tadesz
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 14

« Odpowiedz #38 : Luty 07, 2011, 12:38:49 »

w Wadowickim Centrum Kultury jest sala ze scen± (teatralno kinowa) na 300 miejsc siedz±cych.

http://www.wadowice24.pl/kultura/57-wystawy/1135-wsparli-kulture-dostali-laury

Teoretycznie taki koncert by³by mo¿liwy w tym tygodniu, ale trudno w tak krótkim czasie zorganizowaæ 300 osób publiczno¶ci i honorarium Artysty. Od jutra Kultyshev jest w Zakopanem i ma tam recital 13 lutego. Wadowice niedaleko...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Luty 07, 2011, 13:09:01 »

Tak Januszu, przy³apa³e¶ mnie, mia³am ³zy w oczach, szósty bis by³ zbyt krótki i jeszcze nie zd±¿y³am ca³kiem wróciæ z, no w³a¶nie nie wiem sk±d. Koncert w ogóle by³ szczególny, w s±siedztwie po lewej siedzia³a wszak Rodzinka Szafarska , po prawej sympatyczna, zupe³nie obca wcze¶niej pani, z któr± wymienia³y¶my spojrzenia zachwytu i króciutkie komentarze pomiêdzy bisami, a z przodu ma³¿eñstwo melomanów wspomniane przez Janusza, które, mam nadziejê, do³±czy o naszego grona, wcze¶niej czy pó¼niej.

Panie Tadeuszu, dziêkujê za ten koncert, to by³ naprawdê dobry pomys³ Teraz czekamy na duet z Mayuko Kamio.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Luty 07, 2011, 13:16:20 »

A tak a propos naszej Beatki - pozdrów j± proszê dyskretnie ode mnie.. Chichot i przy okazji wspomnij, ¿e kozio³ek uwielbia czytaæ jej komentarze..

Kozio³ku, podejrza³am przez przypadek to co tu napisa³e¶, mi³o mi niezmiernie 
tadesz
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 14

« Odpowiedz #41 : Luty 07, 2011, 13:25:06 »

Jestem pod wra¿eniem "szafarskiej rodzinki". Dziekujê Wam bardzo. Zapraszam do fb gdzie jest trochê fotek i filmik
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : Luty 07, 2011, 13:37:28 »

No czekaj, czy ten pi±ty bis to nie by³ przypadkiem  nokturn cis moll?))
Asiu, przepraszam za belfersk± poprawno¶c, ale to nie by³ nokturn, a zgodnie z terminologi± NIFC - "Lento con gran espressione cis-moll op. posth". Po prawdzie masz i Ty trochê racji nazywaj±c go nokturnem, bo w przedwojennym wydaniu Paderewskiego utwór ten figurowa³ jako Nokturn. Be zwglêdu na nazewnictwo - wczoraj pod palacami Miros³awa by³ po prostu zjawiskow± nocn± muzyk±...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #43 : Luty 07, 2011, 13:38:24 »

http://www.wck.wadowice.pl/KONTAKT.31.0.html

http://www.wck.wadowice.pl/O+nas.494.0.html

Teoretycznie taki koncert by³by mo¿liwy w tym tygodniu, ale trudno w tak krótkim czasie zorganizowaæ 300 osób publiczno¶ci i honorarium Artysty. Od jutra Kultyshev jest w Zakopanem i ma tam recital 13 lutego. Wadowice niedaleko...

Ja podajê te telefony i adres na przysz³o¶æ,

bo zdajê sobie sprawê,
¿e najpierw trzeba uzgodniæ:

honorarium Artysty (i ile na tym chce zarobiæ WCK) bo bilety po 20 z³ (nie wiêcej)
wed³ug mnie s± zachêcaj±c± propozycj± w 20 tysiêcznym powiatowym miasteczku
i przy dobrej informacji z odpowiednim wyprzedzeniem
w powiecie znalaz³oby siê 300 osób chêtnych pos³uchania
muzyki klasycznej
a tym bardziej w wykonaniu laureata XVI Konkursu Chopinowskiego.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #44 : Luty 07, 2011, 20:56:43 »

Tadku,
Jest jeszcze inna mo¿liwo¶æ koncertu w Wadowicach.
Co roku, w ¶wiêta Wadowic:
w maju (18 V Urodziny Karola Wojty³y),
w czerwcu (Dni Wadowic),
w pa¼dzierniku (16 X Wojty³a wybrany papie¿em)
miasto, gmina, powiat Wadowice
http://www.wadowicki.iap.pl/?id=6288&location=f&msg=1
burmistrz Ewa Filipiak http://www.wadowice.pl/aktualnosci.php
organizuj± i finansuj± z pomoc± sponsorów bezp³atne koncerty dla mieszkañców i przyjezdnych.
Zaczê³o siê od wielkiego koncertu, zorganizowanego na rynku w 2000 roku, kiedy to na zaproszenie TVP
wyst±pi³o na scenie kilkadziesi±t gwiazd polskiej muzyki.
Do Wadowic chcia³ te¿ przyjechaæ Piotr Rubik ze swoim oratorium Cantobiografia. Ju¿ wiadomo, ¿e nie przyjedzie. 
- Nie ukrywam, ¿e zagranie koncertu w Wadowicach by³oby dla nas du¿ym wydarzeniem - mówi³ Piotr Rubik.
Przyjêcie jego oferty to jednak wydatek znacznie przekraczaj±cy mo¿liwo¶ci finansowe miasta.
W zesz³ym roku na rynku wyst±pili: w pa¼dzierniku STACHURSKY , w czerwcu PERFECT, w maju Monika Brodka, Ewelina Flinta,
a wcze¶niejsze lata, CARPE DIEM i Szymon Wydra, RAZ DWA TRZY, KAYAH, VARIUS MANX, MYSLOVITZ, KULT itd.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar animilkowo kalinowatyper neder-live thepunisher