Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: koncert Trifonowa 4 listopada w Warszawie - FN  (Przeczytany 19394 razy)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #15 : Listopad 04, 2010, 23:23:01 »

:)Dziêki Beatko. Co to siê dzieje na tych koncertach w Wwie ???Czy to ju¿ taka moda z tym przeszkadzaniem artystom? Zastanawiaj±ce - bo u nas na peryferiach to siê raczej nie zdarza . Za to wspania³a muzyka w wykonaniu Trifonowa jak relacjonujesz zwyciê¿y³a. Bisy - w³asna kompozycja, Scriabin, Tarantella (mój ulubiony utwór od tegorocznego konkursu) tylko zazdro¶ciæ, ¿e mia³a¶ okazjê to s³yszeæ na ¿ywo. Przes³ucha³em jeszcze parê wykonañ Trifonowa podczas konkursu. Dla mnie to on jest prawdziwym objawieniem i z niecierpliwo¶ci± czekam na jego p³ytê... Pozdrawiam
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #16 : Listopad 04, 2010, 23:27:21 »

Ja sobie nawet zanotowa³am co mam Wam przekazaæ, ale napiszê jak bêde mia³a wiêcej czasu - to wypracowanie bêdzie!
Tyle co mogê powiedzieæ to, ¿e jest MAGICZNY....a jaki skromny przy tym.
A jak¿e by³am zdziwiona gdy po ostatnim bisie i moim "Nie znam tego... ale pewnie to Debussy" oraz gorliwym potakiwaniu moich dwóch przyjació³ek dowiedzia³y¶my siê, ¿e by³a to kompozycja w³asna. Czu³am siê jakbym dosta³a kapciem w twarz, ale potem nie mog³y¶my siê uspokoiæ ze ¶miechu. Debussy... no to wymy¶li³am  
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Listopad 04, 2010, 23:28:58 »

Co do bisów to by³a jeszcze La Campanella, ale w takim tempie, ¿e nie wierzy³am w³asnym uszom (i oczom- bo obserwowa³am palce ca³y czas)
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #18 : Listopad 04, 2010, 23:49:33 »

Skrzypczatka czekamy na Twoje wypracowanie (tylko nie przeginaj w zachwytach ). To ci heca z Tym "Debussy" Czyli kompozycja Trifonowa by³a w klimacie "impresjonistycznym". Czekamy te¿ na Twoje popisy wiolinistyczne - konkurs Wieniawskiego ju¿ nied³ugo Pozdrawiam serdecznie
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Listopad 05, 2010, 00:28:25 »

Kto¶ piraci³, nie ³adnie  Chichot Koñcówka jedno wielkie szaleñstwo, niestety s³abe nagranie
http://www.youtube.com/watch?v=Xx0bzPK2ing
micoona
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 63

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #20 : Listopad 05, 2010, 01:10:49 »

Wróci³am z tego koncertu.
Ufffff, po pierwszej czê¶ci wysz³am z sali ze spoconymi oczami. Sonata przecudna !
Ale w bisach moim zdaniem to on zagra³ La campanellê Liszta.
http://www.youtube.com/watch?v=QH5Qsd0k4ZY
Proszê
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #21 : Listopad 05, 2010, 01:20:48 »

Jasne, Campanella, nie Tarantella, przepraszam, jeszcze nie odró¿niam, a oba moje ulubione
micoona
U¿ytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #22 : Listopad 05, 2010, 01:25:02 »

Andante spianato i Wielki Polonez zrzuci³y mnie niemal¿e z fotela.
³apki mnie bol± od klaskania.
Jestem taka szczê¶liwa, ¿e DZI¦ dos³ownie o 11 uda³o mi siê kupiæ bilety na ten koncert.
Dosz³am tylko do wniosku, ¿e o tej porze roku do ka¿dego biletu powinny doliczaæ porcjê syropu na kaszel  Niezdecydowany
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #23 : Listopad 05, 2010, 02:09:53 »

Dosz³am tylko do wniosku, ¿e o tej porze roku do ka¿dego biletu powinny doliczaæ porcjê syropu na kaszel
Jeden z lepszych dowcipow w tym roku. Brawo.
micoona
U¿ytkownik
**

Ta tija tija ;)

« Odpowiedz #24 : Listopad 05, 2010, 02:51:27 »

Kiedy s³uchali¶my z przyjacielem koncertów Chopinowskich napisa³ w pewnym momencie "Fazioli robi± anieli", ja mogê dodaæ tylko, ¿e jesli istnieje raj to ja dzi¶ go odnalaz³am i przez kilka godzin dane mi by³o w nim pobyæ.
Jak by³o?
Wrócê do Konkursu Chopinowskiego.
Daniil Trifonov ju¿ w pierwszym etapie zwróci³ moj± uwagê. A tam zwróci³ uwagê - on mnie przyku³ do telewizora jak gra³ i spowodowa³ i¿ zapomnia³am oddychaæ. I od pocz±tku by³ moim faworytem do pierwszego miejsca. Zaj±³ III, moim zdaniem nies³usznie (ten koncert utwierdzi³ mnie tylko w tym przekonaniu) . Bo nawet je¶li I miejsce zaj±³by Wunder (jego koncert w grudniu, ale kto ma ochotê zobaczyc, niech siê nie ³udzi ju¿ biletów nie ma i trza liczyæ na cud jak mój dzisiejszy) to Daniil powinien stan±æ z nim na najwy¿szym podium.
Pó¼niej pisa³am jak spotka³am go w suszarni na Jasnej.
No i dzi¶, zanim pobieg³am do filharmonii zajrza³am w to samo miejsce, ale Daniila nie spotka³am. A taka by by³a ³adna klamra 
Dobrze,  wracam do koncertu.
Koncert prowadzi³ Igor Pogorzelski. Bardzo ³adnie przedstawi³ kompozytora, pianistê, instrument i utwory.
Sala by³a pe³na i czu³o siê w powietrzu to oczekiwanie, zw³aszcza i¿ koncert zacz±³ siê z ma³ym opó¼nieniem. 
Spora czê¶æ widowni to osoby m³ode, wszyscy eleganccy, mo¿e nie dominowa³y suknie i fraki ale filharmonia i opera to chyba ostatnie bastiony gdzie idzie siê wygl±daj±c porz±dnie.
Wszed³ ten m³ody cz³owiek i...zagra³. Ale jak !!!!
Zacz±³ od Ronda a'la Mazur F-dur op. 5. Potem piêknie przeszed³ sprawnie do Barkaroli Fis-dur op. 60, piêknie zinterpretowa³ Mazurki op. 56 i ju¿ po tym mia³am gêsi± skórkê, a oczy zaczê³y mi siê pociæ.
Ale jak zacz±³ graæ spokojne, delikatne Andante spianato by przej¶æ do Wielkiego Poloneza Es-dur...p³aka³am ju¿ wcale siê nie kryj±c. Jeszcze w trakcie ostatnich d¼wiêków na sali zaczê³y siê owacje. Ja jeszcze takich owacji na koncercie muzyki klasycznej nie s³ysza³am. Krzyki, oklaski, wo³anie "Brawo !!!"
Wychodz±c na przerwê zauwa¿y³am, ¿e takich ze spoconymi oczami by³o wielu.
Po przerwie zagra³ Poloneza-fantazjê As-dur, Impromtu As-dur i Fis-dur a potem zagra³ Sonatê h-moll.
I przepraszam, ale u¿yjê kolokwializmu "o kurde, jak on gra³ tê sonatê !!!!"
Przej¶cia z piano do forte, zmiany tempa, wszystko powodowa³o, ¿e d¼wiêki czarowa³y, brzmia³y jak diamenty albo jak krople deszczu uderzaj±ce o kryszta³y. Finisz to popis gry wirtuozowskiej na najwy¿szym poziomie.
Oczywi¶cie Sonata spowodowa³a kolejn± burzliw± owacjê i musia³ bisowaæ. Publiczno¶æ sta³a i nie by³o szans by artysta zakoñczy³ koncert.
Bisowa³...cztery razy.
Zagra³ min  La Campanelle Franza Liszta.
Wykona³ j± wrêcz porywaj±co (link kilka postów wy¿ej). Zakoñczy³ swoj± w³asn± kompozycj±, bardzo zgrabn±.
Koncert skoñczy³ siê tylko dlatego, ¿e wyszed³ Pan Pogorzelski i po prostu powiedzia³, ¿e to koniec. Inaczej trwa³by jeszcze d³ugo. S³ysza³am jak starsza pani obok mówi³a "ja tego m³odego cz³owieka mogê s³uchaæ ca³± noc". 

Schodz±c po schodach filharmonii czu³am siê chyba tak jak pierwsza para ludzka która Pan Bóg wyrzuci³ z raju.

A zapomnia³abym, dlaczego naród gru¼lików?
A to ju¿ pisa³am w po¶cie wy¿ej....dodam tylko, ¿e ten syrop powinien za¿yæ ka¿dy kto chce wej¶æ na koncert. KOMISYJNIE ! 
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2010, 02:54:48 wys³ane przez micoona » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #25 : Listopad 05, 2010, 08:12:57 »

Kasiu i Marto, dziêkujê Wam, mam nadziejê nie tylko w swoim imieniu, za te piêkne, osobiste relacje.
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2010, 08:17:01 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 05, 2010, 09:28:50 »

Micoona- bardzo dziêkujê za piêkn± relacje. Czujê, ¿e by³o to niezapomniane prze¿ycie. Bardzo Wam wszystkim tego ¿yczy³am
Trifonov urzeka to pewne, niezale¿nie, czy jest ¶pi±cy, czy nie
Wspania³e!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Listopad 05, 2010, 09:33:02 »

Wyobrazam sobie atmosfere tego koncertu.
Sam to przezylem (Sokolow).
Dla takich chwil warto zyc.
Trifonova tez zapamietalem z konkursu za jego Rondo a'la Mazur bylo.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Listopad 05, 2010, 09:34:50 »

Nie wiem , co chcialem powiedziec przez slowo "bylo", ale sie tak jakos wypsnelo.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #29 : Listopad 05, 2010, 10:50:18 »

Dziewczyny (je¶li mogê u¿yæ tego s³owa) tylko Wam pozazdro¶ciæ takich prze¿yæ i "modliæ siê" ¿eby by³o mi dane byæ w takim raju! Chocia¿ parê razy w ¿yciu ju¿ mi siê to zadarzy³a. Ostatnio na koncercie Marcina Koziaka, mrówki chodzi³y mi po ca³ym ciele i kapa³y ³zy jak grochy.
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo twistedgamers mini-land countrylife silverstar