Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Artyku³y, informacje i opinie o muzyce i wydarzeniach muzycznych.
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
9
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Artyku³y, informacje i opinie o muzyce i wydarzeniach muzycznych. (Przeczytany 59718 razy)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: Artyku³y, informacje i opinie o muzyce i wydarzeniach muzycznych.
«
Odpowiedz #75 :
Czerwiec 06, 2013, 19:08:30 »
Ale temat nie jest tylko o piractwie przecie¿. Ekscentrycznym arty¶cie wolno byæ (ka¿demu w sumie wolno), mo¿e wyj¶æ na scenê w kowbojkach jak Seiji Ozawa czy podró¿owaæ w³asnym wagonem kolejowym jak Anderszewski. Ale nie powinien wybuchowy charakter artysty upokarzaæ CA£EJ SALI ludzi, którzy szli na koncert RARE. Artysta (jasnowidz?) za³o¿y³ z punktu, po pierwsze, ¿e nagranie zostanie gdzie¶ wykorzystane, po wtóre, ¿e nagranie zostanie umieszczone na YT, wreszcie za³o¿y³, ¿e zostanie udostêpnione publicznie. Byæ mo¿e mia³ racjê, ale pewno¶ci nie ma. Tak¿e uwa¿am, ¿e Krystian Zimerman nie zachowa³ siê w³a¶ciwie. Gdybym siedzia³a kosztem wielu wyrzeczeñ, jak chocia¿by w Dusznikach (dokona³am niemal niemo¿liwego jad±c na pe³ny festiwal), na sali i dosta³a w±tpliwej jako¶ci prezencik w postaci focha, nawet je¶li by³ s³uszny, to wkurzy³abym siê jeszcze bardziej ni¿ Zimerman na pirata. Mo¿e dla bywalców koncertowych, którzy "rozbijaj±" siê po salach koncertowych ¶wiata, to pestka. Dla mnie nie by³aby to pestka ale arbuz. A nawet harbuz. Mo¿e dlatego moja reakcja jest zwielokrotniona. Zapa³a³am na moment "¶wiêtym oburzeniem" na foch a zw³aszcza na uzasadnienie focha. Ju¿ mi przesz³o. My¶lê, ¿e profilaktycznie Zimerman do Polski nie przyjedzie, na zasadzie biustu Angeliny, bêdzie chcia³ zapobiec ewentualno¶ci. Bo jestem pewna, ¿e zw³aszcza po niemieckiej "aferze" znajd± siê osoby, które z czystej ciekawo¶ci bêd± próbowa³y nagrywaæ, na przekór, koncert, by zobaczyæ, czy siê da i jaka ewentualnie bêdzie reakcja.
A YT jest dla mnie b³ogos³awieñstwem. Tyle dobra wszelkiego, nie sposób skorzystaæ nawet z u³amka tego muzycznego oceanu.
Nagra³am kiedy¶ fragmenty koncertu Geniusasa w parku w Pruszkowie, wrzuci³am je na tablicê Lukasa na FB, ku wielkiej uciesze jego fanek. Lukas nie wygra³ KCh, by³ drugi, mo¿e dlatego nie zrobi³ rabanu?
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #76 :
Czerwiec 06, 2013, 21:11:51 »
Wystapienie (slowne) Zimermana w Niemczech bylo na wskros negatywne.
Moim zdaniem nie przystalo tak znanemu i cenionemu artyscie-czlowiekowi, by robic tego typu afery.
YT jest najwiekszym dobrodziejstwem, jakie moglo sie przytrafic ludzkosci w XXI wieku.
Mozliwosc dzielenia sie SZTUKA na tak wielka skale jest baaardzo pozytywne.
Gdyby nie YT, nasze forum wlasciwie by nie istnialo.
Dzieki YT moglem sie dowiedziec, ze istnieja jeszcze inni wielcy wykonawcy. Nie tylko promowani, albo lokalni.
Dlaczego K.Z. robi takie skandale?
Przeciez wydawaloby sie, ze powinien szanowac publicznosc, dzieki, ktorej egzystuje.
Tlumaczenie, ze traci kontrakty przez to,ze ktos wystawi jego koncert na YT jest, no co tu mowic - glupie.
Biedny rowniez nie jest.
Kto ma kupic jego nagranie, to kupi.Sam mam spora biblioteke z nagraniami K.Z.
Gre K.Z. ocenialem zawsze jako doskonala, ale brakowalo mi w jego grze ludzkiego naturalnego elementu.
Jego dzwiek brzmi w moich uszach zbyt twardo i pusto.
P.S.
Nagranie koncertu w sposob dyskretny i potem obdarowanie innych ludzi NIE JEST PIRACTWEM.
Kazdy ma prawo do dzielenia sie.
Co innego, gdyby ktos zrobil z tego plyte i sprzedawal w necie.
Apel do Krystiana Zimermana - wyluzuj kolego, docen, ze ktos chce miec pamiatke z Twojego koncertu i chce sie podzielic tym na publicznym forum.
Czy Tobie ktos zabrania pozyczyc sasiadowi kasete video z filmem, albo puszczenia muzyki Rubinsteina w salonie dla Twoich 150 gosci?
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #77 :
Czerwiec 06, 2013, 23:36:16 »
Przykro mi to w ten sposób skonstatowaæ, ale moim zdaniem jeste¶cie, moi Drodzy, czê¶ci± dosyæ prostej rozgrywki. W Niemczech fora nie hucz±, dyskusja nie wrze, na kolejnych koncertach Krystiana Zimermana w Niemczech organizatorzy postaraj± siê bardziej aby nikt nie nagrywa³, youtube w tym kraju nie padnie, w ogóle tam nic siê nie zmieni.
W Polsce natomiast, po dyskusjach w internecie, wiêkszo¶æ nawet nie bêdzie chcia³a, ¿eby ten „zafochowany bufon” gra³ w kraju, a Ci co bêd± marzyæ, ¿eby Go us³yszeæ bêd± je¼dziæ po Europie lub dalej a potem bêd± siê dzieliæ wra¿eniami na publicznych forach. A nieuczciwi agenci bêd± ¿yæ jak p±czki w ma¶le.
I tak kolejne sto lat.
Drugie dno Beatko istnieje.
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #78 :
Czerwiec 07, 2013, 00:24:17 »
Cytat: p.Joanna Czerwiec 06, 2013, 23:36:16
Przykro mi to w ten sposób skonstatowaæ, ale moim zdaniem jeste¶cie, moi Drodzy, czê¶ci± dosyæ prostej rozgrywki. W Niemczech fora nie hucz±, dyskusja nie wrze, na kolejnych koncertach Krystiana Zimermana w Niemczech organizatorzy postaraj± siê bardziej aby nikt nie nagrywa³, youtube w tym kraju nie padnie, w ogóle tam nic siê nie zmieni.
W Polsce natomiast, po dyskusjach w internecie, wiêkszo¶æ nawet nie bêdzie chcia³a, ¿eby ten „zafochowany bufon” gra³ w kraju, a Ci co bêd± marzyæ, ¿eby Go us³yszeæ bêd± je¼dziæ po Europie lub dalej a potem bêd± siê dzieliæ wra¿eniami na publicznych forach. A nieuczciwi agenci bêd± ¿yæ jak p±czki w ma¶le.
I tak kolejne sto lat.
Drugie dno Beatko istnieje.
Czyli my Polacy to "be" a Niemcy, to "cacy".
Co ty wypisujesz p. Joanno?
Oczywiscie, ze zachowanie K.Z. jest niewlasciwe.
K.Z. uderzyl w piekna idee jaka jest YT.
Facet zaplacil za bilet i mial prawo sobie zrobic z tego pamiatke.
Skad Z. wiedziaL, ze gosciu bedzie sprzedawal to w necie.
Masz racje, wiekszosc "polaczkow" nazwie to bufonada i focha.
Czy mozesz mi podac jakis inny powod dlaczego K.Z.tak sie zachowal?
No, chyba nie utrata pieniedzy i zrywanie kontraktow.
K.Z. jest postacia publiczna i dzieki tej publice zdobyl slawe i pieniadze.
Ciebie stac, by podrozowac za artysta po calym swiecie.
Wiekszosc ludzi jednak nie moze sobie pozwolic na taki luksus.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #79 :
Czerwiec 07, 2013, 07:54:36 »
Cytat: p.Joanna Czerwiec 06, 2013, 23:36:16
... na kolejnych koncertach Krystiana Zimermana w Niemczech organizatorzy postaraj± siê bardziej aby nikt nie nagrywa³...
Aby nikt nie nagrywa³?? - Joanno, o czym Ty piszesz? ...Mamy XXI wiek. Urz±dzenie do nagrywania w jako¶ci cyfrowej mo¿na schowaæ nawet w guziku (a przynajmniej mikrofon i kamerkê), nie wspominaj±c o przys³owiowej kieszonce w koszuli. Ta droga prowadzi donik±d!
Poza wszystkim: nie dajmy siê zwariowaæ! I nie prze¶ladujmy tych, którzy chc± sobie zachowaæ z koncertu pami±tkê. Niechaj artysci wreszcie zrozumieja, kto komu s³uzy. Czy publiczno¶æ IM, czy, jednak : ONI - tym, którzy p³ac± kasê i przychodz± na ich koncerty.
Ja nie mam tu zadnych w±tpliwosci, a Ty?
(dzi¶, robi± fochy i "gwiazdorz±" bo kto¶ tam o¶mieli³ sie uwieczniæ sw± obecno¶c na koncercie, jutro - zaczn± pobierac op³aty za autografy i fotki przy ich rozdawaniu. Do tego to ma zmierzaæ!?)
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2013, 12:20:58 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #80 :
Czerwiec 07, 2013, 13:44:33 »
Joanno, ale na czym, w tym konkretnym przypadku to drugie dno mia³oby polegaæ? Na jakiej¶ kampanii przeciwko Zimermanowi? Czy¿by komu¶ zale¿a³o na tym by nie przyje¿d¿a³ i specjalnie manipulowa³ w tym celu narodem polskim, sztuk 38 milionów? Z jak± korzy¶ci± i dla kogo? Czy to tak potê¿na si³a, ¿e nie do przezwyciê¿enia? Nie rozumiem, kompletnie, o co chodzi. Niemcy milcz±, bo Z. jest Polakiem, dlatego to w³a¶nie stêsknieni za swoim wielkim cz³owiekiem, Polacy, dyskutuj±. Bo nie rozumiej± co jest grane, dlaczego Zimerman omija SWÓJ kraj tak szerokim ³ukiem, w sposób a¿ tak demonstracyjny, maj± (mamy) do tego prawo. Nie rozumiemy, chcieliby¶my zrozumieæ, a jeszcze bardziej chcieliby¶my z powrotem NASZEGO Zimermana. Rzadko Polak wypina siê tak demonstracyjnie na swój kraj. Ka¿dy ma swoje powody, by mieæ pretensje do kraju, ale nieliczni tylko DEMONSTRUJ¡. Czy jego ¿al jest WIÊKSZY ni¿ mieszkaj±cych tu w kraju na co dzieñ dzielnie i pokornie (w ka¿dym razie po cichu) znosz±cych tutejsze absurdy?
Punktem zapalnym by³a w ka¿dym razie przerwa w koncercie, zej¶cie ze sceny, powrót i publiczne t³umaczenie zachowania i ukaranie s³uchaczy brakiem bisu, ¼ród³em oczywistym Krystian Zimerman, nikt inny. Jakie drugie dno? Ekscentryk na scenie i pozamerytoryczny show.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #81 :
Czerwiec 07, 2013, 13:48:06 »
Niektórzy ludzie maj± tak, ¿e s³uchaj± tego, kogo lubi± jako cz³owieka, za ca³okszta³t. Uwielbianego Zimermana ludzie s³uchaja i szanuj± go pomimo, ale niektórzy przestaj±, bo on siê o to bardzo stara. Jest osob± publiczn± i chyba zdaje sobie sprawê, jaki swój wizerunek kreuje. Wybitnych muzyków wybór i obfito¶æ.
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #82 :
Czerwiec 07, 2013, 13:54:26 »
Muszê zdecydowanie popracowaæ nad form± wypowiedzi bo chyba nie zosta³am zrozumiana.
MANIPULACJA by³a jedynym celem mojego ataku, nikt z Was. Ta sama manipulacja, o której pisa³e¶ Bartku pod moj± relacj± z koncertu Zimermana w Dortmundzie.
Moje dzieci, które na pewno nie czytaj± o muzyce powa¿nej, nagle pytaj± mnie co to za historia z tym Zimermanem, moi przyjaciele, ludzie bez ¿adnego zwi±zku z muzyk± powa¿n± dzwoni± do mnie (jako autorytetu!!!) i pytaj± co ten Zimerman znowu nawyczynia³ – dla mnie ten zmasowany atak informacyjny jest manipulacj± w czystej postaci. I na ni± w³a¶nie zareagowa³am. Znalezienie przyczyn tej manipulacji powinno byæ zadaniem dla ka¿dego z nas. I nie zmanipulowanie 38 milionów Beatko, wielu siê nie daje.
Januszu, Ty z kolei musisz popracowaæ nad logik± wypowiedzi. Po co u¿ywasz powszechnie znanej informacji o wielko¶ci urz±dzeñ do nagrywania jako dowodu na niemo¿no¶æ skontrolowania osób na widowni, skoro zaraz dodajesz, ¿e mog± nagrywaæ bo kupili bilet? Pisz±c, ¿e organizatorzy postaraj± siê bardziej ¿eby nikt nie nagrywa³ mia³am na my¶li, ¿e... poprosz±. Nagra³e¶ bisy Danii³a Trifonova w Dusznikach bo po pierwsze to by³y bisy a po drugie wszyscy znamy stosunek Danii³a Trifonova do nagrañ w internecie. Nie wyobra¿am sobie, ¿eby¶ nagrywa³ nawet bisy je¶li Piotr Paleczny powiedzia³by przed koncertem, ¿e pan Trifonov bardzo prosi o nienagrywanie bo go to rozprasza i bardzo denerwuje. Napisz proszê, ¿e siê nie mylê!
Uwielbiam moj± polsko¶æ i rozumiem j± równie¿ jako konieczno¶æ chronienia polskich skarbów narodowych, a pana Krystiana Zimermana uwa¿am za polski skarb narodowy. Odpowiadaj±c na Twoje Bartku pytanie o wyja¶nienie zachowania artysty pozwolisz, ¿e zacytujê sam± siebie z relacji z koncertu Marthy Argerich:
Tylko, ¿e jak siê tak gra to mo¿na robiæ co siê chce, takie s± podstawowe zasady na tym ¶wiecie. (jak siê wpisuje cytaty?!)
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #83 :
Czerwiec 07, 2013, 13:55:55 »
Funkcjonuje taki prosty mechanizm, im bardziej na co¶ siê naciska, by tego nie robiæ, tym bardziej to jest robione. Taki odruch. S³ysza³am niedawno wyt³umaczenie tego: Polak pod zaborami, w czasach komuny, robi³ na z³o¶æ "tym z góry", bo to by³ okupant i ciemiê¿yciel. I mechanizm siê utrwali³ i ma siê dobrze.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #84 :
Czerwiec 07, 2013, 14:14:20 »
Wiadomo, ¿e nie wystêpujemy tu przeciwko sobie, a jedynie przeciwko naszym wypowiedziom, czyli dyskutujemy i spieramy siê, to chyba oczywiste
Joanno, to co nazywasz manipulacj±, ja nazywam reakcj±. W ka¿dym razie ja reagujê, mój odzew na sprawê to REAKCJA. Wg Twoich s³ów ja biorê tak¿e udzia³ w manipulacji, a wydaje mi siê, ¿e ludzie gromadnie jednak tak¿e reaguj±, spontanicznie, podobnie jak ja. Mo¿e siê mylê i nie¶wiadomie wraz z innymi biorê udzia³ w manipulacji, ale nadal nie wiem, na czym konkretnie mia³aby ona polegaæ. Tym bardziej trudno mi dociec jej ewentualnych przyczyn. Zgadzam siê, ¿e Krystian Zimerman to dobro narodowe, ale nie zgadzam siê, ¿e mu wszystko wolno. Sam sobie podciosuje podstawê w³asnego pomnika. Wolno mu podciosywaæ, ale niech zwa¿a na konsekwencje. Nie zwyk³am na si³ê przytulaæ kaktusów.
My¶lê, ¿e nawet je¶li artysta poprosi o nienagrywanie, to i tak mog± znale¼æ siê osoby, które nagraj± na w³asny u¿ytek by mieæ pami±tkê, w³a¶nie z uwielbienia wielkiego dla artysty, tak po cichu, by nikt nie zauwa¿y³, tu Janusz ma racjê, je¶li kto¶ tak ma, to ¿aden argument do niego nie trafi. Ja akurat nie mam z tym problemu, nie mam potrzeby gromadzenia, ale rozumiem, ¿e inni mog± mieæ i mog± nie móc siê powstrzymaæ przed rejestracj±. Mo¿e to pod kleptomaniê lekko podpada, a mo¿e nie, nie jestem psychologiem.
Co do manipulacji w mediach, to wys³ucha³am ostatnio ciekawej wypowiedzi:
http://www.youtube.com/watch?v=jroA18ErbgU
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #85 :
Czerwiec 07, 2013, 14:17:40 »
Cytat: p.Joanna Czerwiec 07, 2013, 13:54:26
...Januszu, Ty z kolei musisz popracowaæ nad logik± wypowiedzi. Po co u¿ywasz powszechnie znanej informacji o wielko¶ci urz±dzeñ do nagrywania jako dowodu na niemo¿no¶æ skontrolowania osób na widowni, skoro zaraz dodajesz, ¿e mog± nagrywaæ bo kupili bilet?
... Nie wyobra¿am sobie, ¿eby¶ nagrywa³ nawet bisy je¶li Piotr Paleczny powiedzia³by przed koncertem, ¿e pan Trifonov bardzo prosi o nienagrywanie bo go to rozprasza i bardzo denerwuje. Napisz proszê, ¿e siê nie mylê!
Joanno, t± logik± moglibysmy teraz wzajemnie sie licytowaæ... Ja nie widze sprzeczno¶ci.
Co to zapytania o moje pirackie nagrania... Pan Paleczny nie musia³ nic mówiæ. Przed wej¶ciem do sali wisia³a stosowna tabliczka przypominaj±ca o zakazie nagrywania i fotografowania. Nie by³o na niej napisane, ¿e nie dotyczy koncertu pana Triffonowa.
A poza wszystkim... po kilkunastu dniach otrzyma³em notê od administracji YT, ze upubliczniajac moje nagrania (tu: z Dusznik) - powinienem posiadaæ do nich prawa autorskie
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2013, 08:42:56 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
fabura
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 94
«
Odpowiedz #86 :
Czerwiec 08, 2013, 00:23:05 »
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieni±dze. Pan Zimerman my¶li wy³acznie o nich co ju¿ nie raz okazywa³. To, ¿e prawo w Polsce jest takie a nie inne to nie powód ¿eby tu nie wystêpowaæ. Cieszê siê, ¿e nie jestem jego fanem i wspó³czuje jego fanom takim jak p.Joanna poniewa¿ on ich po prostu nie szanuje.
http://symfonika.pl/forum/index.php
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #87 :
Czerwiec 08, 2013, 08:53:14 »
Nie wiem, czy nie a¿ za bardzo oskar¿asz KZ o merkantylizm , ale w zasadzie podzielam Twoj± opiniê ( co przychodzi mi o tyle trudniej, ¿e zawsze by³em i bêdê mi³osnikiem jego maestrii)
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2013, 09:59:48 wys³ane przez Janusz1228
»
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #88 :
Czerwiec 08, 2013, 12:59:04 »
Zgadzam sie z fabur±, ¿e w tej manipulacji chodzi o pieni±dze, ale moim zdaniem znacznie wiêksze ni¿ bud¿et pana Zimermana.
Twój wpis dowodzi tylko jak ta manipulacja jest skuteczna. Pan Zimerman od trzydziestu lat nie wzi±³ za koncerty w Polsce jednej z³otówki honorarium.
Nie wspó³czuj mi proszê, jak pomy¶lê ile wysi³ku wk³ada pan Zimerman, ¿ebym by³a zachwycona jego koncertem czujê siê bardzo szanowana.
fabura
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 94
«
Odpowiedz #89 :
Czerwiec 08, 2013, 16:42:19 »
Twój wpis dowodzi tylko jak ta manipulacja jest skuteczna
Chcia³em tylko wspomnieæ, ¿e z ¿adn± manipulacj± nie mam nic wspólnego, a mówie tylko to co my¶lê od dawna
http://symfonika.pl/forum/index.php
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
9