Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Artyku³y, informacje i opinie o muzyce i wydarzeniach muzycznych.
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Artyku³y, informacje i opinie o muzyce i wydarzeniach muzycznych. (Przeczytany 59740 razy)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: Artyku³y, informacje i opinie o muzyce i wydarzeniach muzycznych.
«
Odpowiedz #90 :
Czerwiec 09, 2013, 09:38:47 »
W³a¶nie na tym polega manipulacja, ¿e my¶lisz, ¿e mówisz to co my¶lisz, a w rzeczywisto¶ci my¶lisz i mówisz, to co chce osoba/osoby aktywuj±ce manipulacjê
Pytanie, jak zatem odró¿niæ manipulacjê od autentycznych reakcji w³asnych
fabura
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 94
«
Odpowiedz #91 :
Czerwiec 09, 2013, 13:06:54 »
To powiedz chocia¿ kto mnie manipuluje
http://symfonika.pl/forum/index.php
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #92 :
Czerwiec 09, 2013, 15:11:47 »
W³asnie , powiedzcie kto i kim manipuluje bo ja nic z tego nie rozumiem
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #93 :
Czerwiec 09, 2013, 15:28:25 »
Mysle, ze manipuluje p. Jonna, mowiac nam o podejrzeniu zaistnienia manipulacji.
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #94 :
Czerwiec 12, 2013, 12:54:14 »
Pytacie kto manipuluje. Bezpo¶rednio ci, którzy próbuj± zjednoczyæ Polaków niszcz±c wszystko, wokó³ czego do tej pory budowali¶my narodow± ¶wiadomo¶æ i identyfikacjê. Takie zjednoczenie przez depolonizacjê. To przede wszystkim politycy, dziennikarze i ludzie kultury, których podstawowym bod¼cem do dzia³ania jest zysk finansowy i chêæ bycia popularnym.
Ich mocodawcami s± przedstawiciele pañstw i grup interesów, dla których Polacy zapatrzeni bezmy¶lnie w zachód, wstydz±cy siê polsko¶ci jako symbolu zacofania, griluj±cy i ogl±daj±cy seriale s± gwarantem bezpieczeñstwa ich interesów w Polsce. Tacy sami jak Katarzyna dysponuj±ca w XVIII wieku Poniñskimi, Rzewuskimi i Branickimi. Ich celem jest zabicie ducha narodowego Polaków, tego najgro¼niejszego dla ich interesów zjawiska.
Krystian Zimerman – wielki pianista, punkt odniesienia wszystkich ¿yj±cych pianistów, symbol tego, co Polska mo¿e wnie¶æ do ¶wiatowej kultury jest bardzo niewygodny, nawet je¶li uda³o siê go zraziæ do przyjazdów do kraju. Krystian Zimerman – bufon i dziwak jest jak najbardziej po¿yteczny. Dlatego w³a¶nie musi do³±czyæ do peda³ów Baczyñskiego i Gajcego oraz kapusia Pileckiego.
W ten sposób mo¿e uda siê manipulatorom stworzyæ wspania³y kraj, polsko¶æ spod znaku czekoladowego ptaka pana prezydenta w ró¿owych okularach.
Trudno siê zatem dziwiæ, ¿e ¶wiadomy co mog± z nim zrobiæ Rafa³ Blechacz, drugi symbol wokó³ którego mo¿na by budowaæ polskie poczucie warto¶ci, nie gra w Polsce.
£atwo siê nami manipuluje, bo jako Polacy jeste¶my narodem prostolinijnym i dobrym i nie podejrzewamy nawet, ¿e mo¿na dopuszczaæ siê takich nieprawo¶ci. Nie mo¿na nas natomiast zmanipulowaæ do koñca, bo nie przekraczamy pewnej granicy pod³o¶ci i okrucieñstwa. I z tego w³a¶nie czerpiê nadziejê.
Nie u¿ywaj drogi faburo argumentu, ¿e od wielu lat mówisz to co my¶lisz. Jak s³usznie wskaza³a Beata, logicznie taki argument nie ma ¿adnego sensu w dyskusji – od wielu lat mo¿esz siê myliæ. Mo¿e te¿ obróciæ siê przeciw Tobie. Mój ukochany nauczyciel fizyki, kiedy przeszkadzaj±cy mu prowadziæ lekcjê mówili, ¿e mówi± co my¶l±, odpowiada³: A ¿e nie my¶licie to mówicie to co mówicie.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #95 :
Czerwiec 12, 2013, 20:13:24 »
Joanno.
A moze to wlasnie Zimerman nie przepada za Polakami i Polska.
To przeciez on omija Polske szerokim lukiem. To on nie chce mieszkac w Polsce.
Gdyby naprawde chcial tutaj zagrac, to oczywiscie, ze zagralby. Nikt by mu w tym nie przeszkadzal.
Moim zdaniem K.Z. doszedl do poziomu glebokiej nonszalancji.
Artysta, ktory nie czuje moresu przed publicznoscia, to albo ma ja w d..., albo przeszedl w stan absolutnego samouwielbienia.
Wyobrazasz sobie mlodego Krystiana z podkrazonymi, wybaluszonymi oczami (tuz po konkursie), zeby opieprzal jakiegos widza, gdyz ten ma telefon na widoku? ...Mowiono kiedys o nim ... skromny artysta....
Jest pianista genialnym, ale nie niezastapionym.
Swoja technike juz tak wygladzil, jakby walec przejechal po nutach.
Idealnie wyrownana bezakcentowa dynamika (bardzo trudny efekt do osiagniecia) stal sie dla mnie elementem negatywnym.
W wyniku tak nadludzko prowadzonej frazy w Waldsteinowskiej, po jakims czasie zaczalem sie nudzic. Taki byl moj odruch (serce nie klamie).
P.S.
Zgadzam sie z Toba Joasiu, komus zalezy na zgnojeniu Polski, ale w tym wypadku sie mylisz.
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2013, 20:16:20 wys³ane przez bartus
»
fabura
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #96 :
Czerwiec 12, 2013, 20:44:24 »
To ja powiem tak: Nadal my¶le, ¿e do mnie ta manipulacja akurat nie pasuje.
Je¶li chodzi o polityków, a domy¶lam siê, ¿e chodzi o tych którzy rz±dz± to tak siê sk³ada, ¿e nie jestem ich zwolennikiem tak samo jak nie jestem zwolennikiem depolonizacji. Ma³o tego, nie wykluczam nawet, ¿e w najbli¿szych wyborach zag³osuje na PiS
(owszem nie jest to ³atwa decyzja i nie jestem zagorza³ym zwolennikiem tej frakcji, ale wole to ni¿ ludzi posiadaj±cych zwi±zki z poprzednim systemem i czasami nawet specjalnie siê z tym nie kryj±cych)
Je¶li chodzi o dziennikarzy i ludzi kultury to tak siê sk³ada, ¿e zawsze mia³em okazje s³yszeæ tylko dobre opinie o Zimermanie wiêc nie wiem kto mn± manipuluje bo chyba nie Ró¿a ¦wiatczyñska ani Marek Dy¿ewski itp.
Co prawda czasami równie¿ martwiê siê o ten kraj i jestem chyba nawet umiarkowanym patriot± lecz ró¿nica jest taka, ¿e absolutnie nie mieszam do tego spraw sztuki. Do artystów, których cenie najbardziej (w tym do Chopina) mam stosunek osobisty i nigdy nie mia³a dla mnie znaczenia ich narodowo¶æ lecz ich twórczo¶æ i to, ¿e uwa¿am ich za swoje bratnie dusze. Co mi po tym, ¿e Blechacz jest Polakiem, który jednocze¶nie zdoby³ s³awe zwyciê¿aj±c w KCh i który popisuje siê wybitn± precyzj± techniczn± skoro jego interpretacje Chopina delikatnie mówi±c nie podobaj± mi siê...
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2013, 20:46:36 wys³ane przez fabura
»
fabura
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #97 :
Czerwiec 12, 2013, 21:08:23 »
Cytat: p.Joanna Czerwiec 12, 2013, 12:54:14
punkt odniesienia wszystkich ¿yj±cych pianistów
Wydaje mi siê,¿e nie wszystkich
Cytat: bartus Czerwiec 12, 2013, 20:13:24
Moim zdaniem K.Z. doszedl do poziomu glebokiej nonszalancji.
Artysta, ktory nie czuje moresu przed publicznoscia, to albo ma ja w d..., albo przeszedl w stan absolutnego samouwielbienia.
Mia³em w³asnie pisac, ¿e artysta to chyba wogóle kto¶ taki kto zawsze cieszy siê z tego, ¿e kto¶ chce kontemplowaæ jego twórczo¶æ i to go motywuje.
Tylko, ¿e zale¿y jak rozumiemy s³owo artysta bo to te¿ ma ró¿ne znaczenia...
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #98 :
Czerwiec 13, 2013, 13:22:45 »
A ja przez chwile naprawdê uwierzy³am,¿e chodzi³o o jak±¶ dziennikarska manipulacjê a tu okazuje sie,¿e o
politykê.
Nie bêdê Ciê przekonywac Joanno,¿e sie mylisz bo zwolenników Jaros³awa Zawsze Dziewicy nie ma co przekonywaæ bo
oni wiedz± swoje.
Wiêc tylko fakty, napisa³a¶ ¿e hucza poskie media a nie niemieckie.Chyba do koñca tak nie jest.Ja ten artyku³ widzia³am na fb
po angielsku, niemiecku i francusku z komentarzami w wielu jêzykach.
Nie ograniczajmy muzyki , która jest warto¶ci± uniwersaln± tak± bez granic i kordonów tylko do naszego polskiego piekie³ka.
Uwielbiam Zimermana, jego muzyka towarzyszy mi ju¿ prawie 40 lat i zawsze cieszê sie gdy przyje¿dza do Polskie czy
wydaje now± p³ytê.Natomiast Rafa³ Blechacz jeszcze mnie do swojej sztuki nie przekona³ i jesli woli wystepowac w swojej ulubionej Japonii
to niech tak robi.Inni zagraniczni piani¶ci czêsto nas odwiedzaj±, Soko³ov prawie co roku, Martha prawie co roku.Jest w czym wybieraæ.
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #99 :
Czerwiec 13, 2013, 13:50:36 »
A Piotr Anderszewski? Jak on to robi? Przyje¿d¿a w miarê regularnie do Polski, koncertuje, radosny. Nie narzeka, a móg³by, bo jest na co.
"Krystian Zimerman – wielki pianista, punkt odniesienia wszystkich ¿yj±cych pianistów, symbol tego, co Polska mo¿e wnie¶æ do ¶wiatowej kultury jest bardzo niewygodny, nawet je¶li uda³o siê go zraziæ do przyjazdów do kraju" - nie rozumiem tego zdania. Przecie¿ jest wielu wybitnych Polaków na ¶wiecie, czy oni wszyscy s± niewygodni? A Jan Pawe³ II? Z tego co widzê, to najmniejszy sukces Polaka gdzie¶ w ¶wiecie czy wymiaru ¶wiatowego jest, a¿ czasem niepomiernie, rozdmuchiwany. A to studenci politechniki, a to przeszczep, a to projektant mody itp. STANOWCZO my¶lê, ¿e gdyby Pan Krystian Zimerman chcia³, to NIKT i NIC nie powstrzyma³oby go przed czêstym regularnym koncertowaniem w naszym kraju.
Tematu manipulowania nie
rozbierzemy
na tym forum, choæby¶my dyskutowali do jeszcze nastêpnego konkursu chopinowskiego, mo¿emy co najwy¿ej napocz±æ bez widoku na ostateczne podsumowania.
W ogóle nie mo¿na jednotorowo rozpatrywaæ biegu historii. Trzeba podzieliæ co najmniej na makroskalê i mikroskalê. W makroskali - ko³em siê toczy, to samo jest zastêpowane przez to samo, item per item, to co jeden uk³ad/ustrój zwalczy jako z³e, jak chwast odrasta w nastêpnym uk³adzie polityczno-spo³ecznym.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #100 :
Czerwiec 13, 2013, 14:02:10 »
Cytat: p.Joanna Czerwiec 12, 2013, 12:54:14
Krystian Zimerman – wielki pianista, punkt odniesienia wszystkich ¿yj±cych pianistów, symbol tego, co Polska mo¿e wnie¶æ do ¶wiatowej kultury jest bardzo niewygodny,
nawet je¶li uda³o siê go zraziæ do przyjazdów do kraju.
Jeszcze. Zw³aszcza ten fragment brzmi niezrozumiale. Jak i kto tak skutecznie zrazi³ go do odwiedzania Polski? Wyje¿d¿a³am z kraju najd³u¿ej na oko³o 5 tygodni i wiem, ¿e oprócz oficjalnego wygnania ¿adna si³a nie by³aby mnie w stanie zmusiæ, bym tu nie wraca³a, to MÓJ kraj, w ka¿dym znaczeniu tego s³owa, urodzenia, dzieciñstwa, wychowania, kultury, ¿ycia doros³ego, wyboru. Nie mo¿na "zraziæ" je¶li kto¶ ma niepowstrzyman± autentyczn± potrzebê bycia tu, na sta³e lub od czasu do czasu. S± zwi±zki "ponad", silniejsze od "zniechêcania", takim jest zwi±zek ze swoim w³asnym krajem i jego mieszkañcami. Jakimkolwiek by ten kraj nie by³, jacy by ci ludzie nie byli. To jak z rodzin±, nie wybieramy, mo¿emy zmieniæ, porzuciæ. Ale zwi±zki, relacje - pozostaj±.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #101 :
Czerwiec 13, 2013, 14:07:48 »
Przepraszam, idem per idem (a nie item per item).
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #102 :
Czerwiec 13, 2013, 18:12:39 »
Jest jeszcze inna teoria, ktora poniekad usprawiedliwialaby zachowania Zimermana.
Otoz przed laty, nagonka prasy i dziennikarzy na Krystiana.
Wywiady z K.Z. byly dosyc nieprzyjazne, przeinaczane, jakby cenzurowane.
Sam Krystian o tym wspominal w ktoryms z wywiadow (mozna znalezc to na YT).
Wowczas rodzila sie duza niechec Krystiana do dziennikarzy i prasy.
Czyzby komus zalezalo, zeby umniejszyc zaslugi wowczas mlodego polskiego (ze Slaska) pianiste?.. Nie wiem.
Ponizej b. dziwny, niezbyt przyjazny wywiad z K.Z. (nie wszystko jest pokazane, miedzy innymi atak Szybista na K.Z.)
http://www.youtube.com/watch?v=Heo7YwbXiuY
Dziennikarze do dzisiaj dzialaja na uslugach odpowiedniego lobby i beda niszczyc wszystkich, ktorzy sa z poza.
Mimo wszystko Zimerman nie powinien do tego mieszac publicznosci, ktora jest jemu oddana i czeka na kogo koncerty.
A teraz cos, zeby troche rozladowac atmosfere. I tak przeciez wszyscy lubimy i szanujemy Krystiana Zimermana.
http://www.youtube.com/watch?v=4hs2cebta6Q
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2013, 18:14:39 wys³ane przez bartus
»
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #103 :
Czerwiec 13, 2013, 21:25:34 »
No dobra Agnieszko, w walce ideologicznej jeste¶my po jeden, choæ pozwolisz, ¿e bêdê uwa¿a³a mojego czekoladowego ptaka pana prezydenta, którego, przez wstrêtny Sanepid uczestniczy marszu nie mogli wzi±æ do ust za lepszy od Jaros³awa Zawsze Dziewicy. W sprawie poczucia humoru uwa¿am, ¿e nasza sekta jest lepsza od Waszej mafii.
Wracaj±c do Zimermana i do „wiele ha³asu o nic”. Beatko, sprawê jego nieprzyje¿d¿ania do Polski wyja¶nia chyba ca³kowicie ten artyku³ w Rzeczpospolitej:
http://www.rp.pl/artykul/615604.html
Sama wiesz jak bardzo ceniê wra¿liwo¶æ i ¿e broniê jej „jak niepodleg³o¶ci”. Czy naprawdê po przeczytaniu wyja¶nieñ pana Zimermana nie rozumiesz, ¿e nie ma si³ zmagaæ siê z takim syfem, kradzie¿ami, pokrêtnymi wyja¶nieniami, dramatycznie nieprzygotowanymi koncertami (do jakiego braku profesjonalizmu jest zdolny pan Haluch mia³am okazjê siê przekonaæ w Koninie, na koncercie Trifonowa).
W ci±gu ostatniego roku by³am na trzech jego koncertach, wszêdzie publiczno¶æ by³a zachwycona i na pewno nie czu³a siê poni¿ana. Zimerman rozmawia z publiczno¶ci±, doprowadza j± do wybuchów ¶miechu i spontanicznych braw, naprawdê czujemy siê na jego koncertach jak jego go¶cie, dla których przygotowuje to co ma najlepsze – swoj± grê i ujmuj±cy u¶miech.
Faburo, nie da siê w tym przypadku nie mieszaæ sztuki do tej manipulacji. Có¿ poradzimy, ¿e obecnie polsko¶æ na najwy¿szym poziomie reprezentuje dwoje tenisistów i dwóch pianistów, a najbardziej rozpoznawalnym Polakiem w historii jest Chopin. I tak jak nie godzê siê na kretyñskie komiksy o Chopinie, tak nie bêdê siê godziæ na atakowanie i poni¿anie Zimermana.
Dziêkujê Bartku za ostatni wpis, bardzo doceniam.
Agnieszko, piszesz o wpisach na fb. My¶lê, ¿e czyta³a¶ je na tych „zlajkowanych” przez Ciebie, czyli tych o muzyce i sztuce. Ja piszê o sytuacji, w której moi znajomi na politycznych stronach (a maj± bardzo ró¿ne sympatie), moje dzieci na tych, którymi siê interesuj± (a nie jest to muzyka i sztuka) s± zasypani informacjami o Zimermanie. Pozostanê jednak przy mojej „spiskowej teorii”
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #104 :
Czerwiec 13, 2013, 21:32:42 »
Przepraszam za byki
(jego itd.
)
No coz, dysleksja + zla klawiatura + niedbalstwo + wstret do myslenia i wymagrzania sie = BYKI.
................
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
Do góry