Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Jak uczcimy urodziny Chopina?
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
7
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Jak uczcimy urodziny Chopina? (Przeczytany 36647 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
Odp: Jak uczcimy urodziny Chopina?
«
Odpowiedz #45 :
Marzec 04, 2012, 13:33:41 »
Mia³em podobne skojarzenia jak Monika. Ale melodia jak najbardziej przyjemna, podobnie jak brzmienie.
Co do Gershwina siê nie wypowiadam, bo po prostu nie trafia do mnie jego twórczo¶æ, niezale¿nie od wykonania.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #46 :
Marzec 04, 2012, 13:53:25 »
Podobne skojarzenia, czyli:
1. Poprawnie - sredni poziom artyzmu.
2. Wprawki uczniowskie - nudy na pudy, bezdusznie, brak emocji
3. Wczesny Mozart - brak indywidualnosci, maly rodzaj plagiatu.
4. Mile - mozna sobie to podarowac. Chec zrownowazenia pomyji wylanych na glowe tworcy.
Widocznie jest to zbyt cienka kreska jak dla Was kochani administratorzy.
Przeciez nie moge Was zmusic, zeby sie podobalo.
Nie ma nic gorszego jak taka recenzja.
PS.
Co to znaczy wczesny Mozart (od ktorego utwory, daty, wieku Mozarta, moze jakies cechy charakterystyczne)
Przykro mi, ze utworek emocjonalnie nie dorownuje produkcjom Andre Rieu ale to juz inna bajka.
Reginka
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 25
«
Odpowiedz #47 :
Marzec 04, 2012, 14:34:04 »
w³a¶nie wys³ucha³am wariacji
podoba mi siê, naprawdê-zachcia³o mi siê tego pos³uchaæ i drugi i trzeci raz, a przecie¿ to o to w³a¶nie chodzi.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #48 :
Marzec 04, 2012, 19:01:19 »
Cytat: bartus Marzec 04, 2012, 01:27:32
Czy to komplement, czy lomot?
bartusie- moje opnie nie s± miarodajne. Jestem totalnym laikiem. Mo¿e nawet nie powinnam siê odzywaæ, bo sama nie umiem zagraæ nic sensownego, a tym bardziej skomponowaæ.
Odpowiedzia³am szczerze, jak mi dyktowa³o serce. Umiem wypowiedzieæ siê do Ciebie szczerze i bez ogródek, bo odnoszê wra¿enie, ¿e nie lubisz wazeliny. Wolisz prawdê. Tak czujê, co nie oznacza, ¿e mi siê nie podoba. Po prostu nie powala mnie.
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #49 :
Marzec 04, 2012, 19:30:37 »
nie jest z³y, choæ wydaje mi siê ¿e Bart mia³ lepsze numery..ciekawy motyw ko³o minuty i na ¶rodku -ten miarowy, wystukiwany jakby na werblach z coraz wiêksz± dynamik± "marszowy" temat (takie skojarzenie)..ale jak dla mnie chyba zbyt czêsto powtarzany pierwszy temat, wiêc co do ca³okszta³tu raz jeszcze powtórzê - mia³ nasz Bart du¿o du¿o lepsze numery..
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #50 :
Marzec 04, 2012, 19:49:55 »
Mnie siê podoba kawa³ek Bartusa, choæ zaczyna siê jak uczniowska etiuda. Wszak¿e, im dalej w las, tym wiêcej drzew i w ¶rodkowym fragmencie robi siê naprawdê chopinowsko, dramatycznie i romantycznie. Bardzo ³adny kawa³ek.
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #51 :
Marzec 04, 2012, 20:10:16 »
Cytat: kozio³ Marzec 04, 2012, 19:30:37
chyba zbyt czêsto powtarzany pierwszy temat
Ja to odebra³am jako co¶ w rodzaju Happy Birthday to you/Joyeux Anniversaire/Zum Geburtstag viel Glück (oczywi¶cie nie na tê melodiê
), które przecie¿ jest powtarzane kilka razy. W koñcu by³a to kompozycja z okazji urodzin Chopina. Ale oczywi¶cie mogê siê myliæ.
Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #52 :
Marzec 04, 2012, 23:09:43 »
Chcia³em pos³uchaæ ponownie, ale widzê, ¿e ograniczy³e¶ dostêp do materia³u.
Podobne wra¿enia, ale niekoniecznie identyczna ocena.
Te¿ mia³em na pocz±tku skojarzenia z etiud±, co chyba jest oczywiste. Z Mozartem skojarzy³o mi siê brzmienie i pewien klimat. Do pewnego momentu mo¿e wszystko zbyt powtarzalne, ale potem robi³o siê ciekawiej.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #53 :
Marzec 05, 2012, 22:19:59 »
Dopiero teraz, Bartusie, ma³am czas pos³uchaæ Twojej kompozycji. Od razu s³ychaæ, ¿e lubisz Scarlattiego. Chopin te¿ go bardzo lubi³.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Marzec 05, 2012, 22:35:58 »
Cytat: p.Joanna Marzec 05, 2012, 22:19:59
Dopiero teraz, Bartusie, ma³am czas pos³uchaæ Twojej kompozycji. Od razu s³ychaæ, ¿e lubisz Scarlattiego. Chopin te¿ go bardzo lubi³.
Joasiu (p.).
Vivaldi, Scarlatti, Mozart to moi herosi.
Oczywiscie papa Bach jest ponad wszystkimi.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #55 :
Marzec 05, 2012, 22:39:37 »
Zapomnialem dodac Couperina i Rameau, ale granych na wspolczesnym fortepianie.
PS
Lubie klawesyn, ale bardziej jako continuo w orkiestrze
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #56 :
Marzec 05, 2012, 22:59:16 »
Bartek, jeszcze jeden wpis, a odbiorê go jako próbê wpêdzenia mnie w kompleksy. I mo¿e byæ Joasiu bez dodatków.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #57 :
Marzec 07, 2012, 16:34:10 »
Z zainteresowaniem wys³uhca³em Twoich wariacji, Bartku.
Pozwolê sobie nie zgodziæ siê z twierdzeniem, które pojawia siê w komentarzach, jakoby by³ to utwór jedynie mi³y, uroczy, pozbawiony jakiejkolwiek innej warstwy artystycznej.
Odbieram go bardzo pozytywnie - temat g³ówny jest idealn± inspiracj± dla szeregu wariacji. Wiemy dobrze (nie musisz nawet tego pisaæ), ¿e Mozart, Scarlatti, pewnie i Clementi to Twoi mistrzowie. S³yszê to w sposobie kszta³towania wspomnianej zasadniczej my¶li tematycznej, jak i oczywi¶cie w pierwszej wariacji, któr± mo¿na by nazwaæ
pasa¿ow±
(ten "strumieñ szesnastek"; BTW, Mozart jak ³atwo zauwa¿yæ przedstawia temat podlegaj±cy dalej obróbkom z najwiêksz± prostot± - swój geniusz inwencji ukazuje pó¼niej, wariacja po wariacji, z których pierwsza równie¿ jest typowo
pasa¿owa
). Po kolejnym powtórzeniu tematu mamy fragment, powiedzmy, typowo bartusowy, z charakterystycznym "pazurem", "nerwem", ¶mia³a harmoni±. Czuje siê tu znakomite rozumienie RYTMU (motyw "zegarowy" i wzmocnienie rytmu w niskich akordach od 1:35). Ostatnia wariacja znów nawi±zuje do tradycji XVIII-wiecznej - jest jakby pocz±tkiem niedokoñczonej wariacji (wstawianej przez Mozarta czy Haydna najczê¶ciej jako wariacja przedostatni - ociera³a nieraz o barok) w powolnym tempie (quasi-adagio), harmoniczne prze³amania przypomina nam jednak o indywidualno¶ci twórcy.
Wielokrotnie powtarzany temat jest tak wdziêczny, ¿e nawet w mojej g³owie rodzi siê ju¿ kilka kolejnych jego modyfikacji.
Pokusi³bym siê wiêc na Twoim miejscu, Bartku, o kolejne wariacje. Pal licho t±
maximal consistency
, jak napisale¶
(BTW - ja tak¿e uwa¿am, zwiêz³o¶æ jest sztuk±).
Podsumowuj±c, kawa³ dobrej roboty. Dobrze pokazuje, jak budowaæ ciekawe przekszta³cenia podanego tematu.
A szacunek jeszcze wiêkszy budzi Twój Koncert na fortepian i orkiestrê inspirowany Lemem, który w³a¶nie ods³uchujê…
Wracaj±c do kwestii mozartowskiej. Nie s±dzê, ¿e nale¿y w kontek¶cie wspomnianych wariacji mówiæ o analogii do WCZESNEGO MOZARTA… To dla niego poniek±d krzywdz±ce. Obawiam siê, ¿e jest on tu symbolem muzyki li tylko przyjemnej, prostej, de facto pustej, pozbawionej jakiejkolwiek g³êbi (wspomniany "brak indywidualno¶ci"). Na Mozartthread staram siê (nie sam
) udowodniæ, jak ciekawa, oryginalna i odwa¿na jest twórczo¶æ m³odego Wolfganga. Ju¿ samo stwierdzenie wczesny Mozart jest nie¶cis³e - chodzi tu bowiem o próby kompozytorskie 6-letniego Wunderkinda, a mo¿e dzie³a 13-latka, 18-latka? Niestety, wykuli¶my tu pewne fa³szywe stereotypy odnosz±ce siê do Mozarta, upudrowanego ch³opca ubranego w koronki i graj±cego na klawesynie jaka¶ miern± melodiê. Nic bardziej mylnego! Muzyka Mozarta nie równa siê czekoladowe, s³odkie Mozartkugeln. To temat na inny w±tek.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #58 :
Marzec 07, 2012, 21:05:57 »
Patryku.
Dziekuje Ci za rzetelna recenzje.
Ciesze sie, ze zauwazyles koncert op. 0.53
W przyszlosci mysle o napisaniu prawdziwego koncertu. Mam juz nawet troche szkicow.
Teraz tylko czekam na wene, a z nia coraz gorzej.
PS
Nie potrafilbym (nie chcialbym) dopisac dalszego ciagu wariacji.
Ja jestem jak pszczola. Mam dokladnie wyliczona energie, zeby doleciec do kwiatka i z powrotem do ula.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #59 :
Marzec 07, 2012, 21:56:56 »
Bartku, jaka jest szansa na wykonanie Twoich utworów, w tym wspomnianego koncertu, nad którym pracujesz - w realu, przez muzyków?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
7