Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak uczcimy urodziny Chopina?  (Przeczytany 37874 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #60 : Marzec 07, 2012, 23:48:40 »

Bartku, jaka jest szansa na wykonanie Twoich utworĂłw, w tym wspomnianego koncertu, nad ktĂłrym pracujesz - w realu, przez muzykĂłw?

Do tego trzeba miec ostre lokcie, ktorych nie mam i nie chce miec.
Zeby zaistniec w realu, to trzeba miec uklady, a ja jestem bezukladowy.
Piszac muzyke odreagowuje na ten balagan, ktory mnie otacza i zapewniam Cie jest to skuteczna metoda.

Czyli, jak widzisz, szanse sa male.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #61 : Marzec 08, 2012, 00:16:23 »

Piszac muzyke odreagowuje na ten balagan, ktory mnie otacza i zapewniam Cie jest to skuteczna

Wiem, sam troszke kiedys jakby 'komponowalem'. Moim medium, jesli moge to tak nazwac, byl fortepian.
Bartku, pisz zatem. 

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Marzec 08, 2012, 21:26:47 »

KiedyÂś teÂż trochĂŞ komponowaÂłem, pisaÂłem teksty itd...z kolei moim medium byÂła gitarra, czasami teÂż bass, harmonijka ustna..ewentualnie skrzypki Chichot..oczyw wszystko to jeszcze wtedy odbywaÂło siĂŞ bez kompletnej znajomoÂści nut, jakby spontanicznie, co tylko "w miarĂŞ" wpadnie do gÂłowy...a potem juÂż tylko doszlifowywanie, wielogodzinne ĂŚwiczenia, przerĂłbki..etc
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #63 : Marzec 10, 2012, 00:48:38 »

Bartku, jak zawsze wysÂłuchaÂłam Twojej kompozycji z ogromnÂą przyjemnoÂściÂą Nawet jeÂśli nie wydasz pÂłyty, to ja sobie chĂŞtnie nagram Twoje utwory zebrane. Do odsÂłuchiwania niekoniecznie przy ekranie komputera

SÂłucham i myÂślĂŞ sobie, Âże moÂże niepotrzebnie poczuÂłeÂś siĂŞ dotkniĂŞty wzmiankÂą o Mozarcie.
Po pierwsze, to jednak chyba nie haùba mieÌ wielkich za pewne wzory, inspiracje jakoœ tam siê odbijaj¹ce echem we w³asnej twórczoœci - nie jako plagiat przecie¿, lecz jako pewien ho³d i kreatywna tych wzorów kontynuacja. Gdyby mi mówiono, ¿e mój wiersz przypomina wczesnego Szekspira, nie obrazi³abym siê, a wrêcz przeciwnie Chichot Przecie¿ i Beethoven nie obrazi³by siê pewnie za okreœlanie jego wczesnych (a i póŸniejszych) koncertów jako mozartowskie, a przecie¿ nie sposób twierdziÌ, ¿e brakowa³o mu indywidualnoœci Chichot. Zatem takie wra¿enie pewnego pokrewieùstwa artystycznego nie jest to powód do zniechêcenia.

Pat, przy okazji, myÂślĂŞ teÂż, Âże Âźle zrozumiaÂłeÂś z kolei sÂłowa Bartka. On mĂłwiÂąc "brak indywidualizmu" miaÂł na myÂśli siebie, nie Mozarta  Chichot ÂŻe niby wzmianki o Mozarcie sugerujÂą, iÂż wzoruje siĂŞ na Mozartowskim stylu, niczego od siebie nie dodajÂąc (z czym siĂŞ, naturalnie, nie zgadzamy )

A co do tego wczesno-Mozartowskiego wra¿enia - to mo¿e nie chodzi o to, ¿e koledzy mieli na myœli Mozarta traktowanego jako synonim lekkiej pustoty i braku g³êbi (chodzi³o raczej o pewne wra¿enie).
MoÂże raczej, kochani, wspomnijmy te kwestie pozytywne, ktĂłre mogÂą jednak kojarzyĂŚ siĂŞ nam w kontekÂście mozartowskim dobrze i piĂŞknie i przeanalizujmy, dlaczego moÂże i nam ten utwĂłr kojarzyĂŚ siĂŞ jakoÂś z Mozartem.
ZwróÌmy wiêc uwagê na to, ¿e okreœlano utwór jako subtelny, delikatny, o melodii ³atwo wpadaj¹cej w ucho (w koùcu Mozart to, podobnie jak Chopin, niezrównany melodysta, i nie ma w tym fakcie niczego mu uchybiaj¹cego). Jednoczeœnie, badaj¹c przyczyny powstania takiego wra¿enia, mo¿emy wzi¹Ì pod uwagê klarown¹, przejrzyst¹ kompozycjê, o piêknie zamkniêtej, konsekwentnie prowadzonej linii. I wszystko to, co ju¿ tam Pat fachowo rozebra³ na czynniki pierwsze
A dlaczego wczesna? Bowiem i ja czujĂŞ w tej melodii radoœÌ i - powiem nawet wprost - mÂłodzieĂączoœÌ Chichot 

Ach, i koncert na czeœÌ mojego ukochanego Lema! Koniecznie w najbli¿szym czasie uwa¿nie odslucham!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #64 : Marzec 10, 2012, 00:52:20 »

Acha - urodziny Fryderyka zamierza³am uczciÌ wierszem. Niestety, z tzw przyczyn obiektywnych nie wyrobi³am siê czasowo i wiersz nie zosta³ skoùczony Smutny Zatem pozostaje mi b¹dŸ zaczekaÌ z nim do kolejnych urodzin, b¹dŸ przedstawiÌ go z pewnym opóŸnieniem:)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #65 : Marzec 10, 2012, 08:55:52 »

Asia jak zwykle wyraziÂła dokÂładnie to co myÂślaÂłam. Jeszcze tylko dodam, Âże wczesny Mozart to np. dla
GG by³ to Mozart barokowy, którego nb. ceni³ najbardziej. Czêsto mówi³, ¿e Mozart umar³ za póŸno (co za herezja )

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Luty 12, 2013, 22:41:01 »

TrochĂŞ "koncertĂłw urodzinowych"

http://urodzinychopina.pl/2013.html
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #67 : Luty 20, 2013, 11:32:50 »

W ramach przygotowaù do pierwszych urodzin Fryderyka w tym roku s³ucham sobie Jego etiud w ró¿nych wykonaniach. W sumie trochê ma³o znam etiudy Chopina, jest kilka, które rozpoznajê, zwykle s³ucham ich przy okazji konkursów, wiêc niezbyt czêsto...
PostanowiÂłam wiĂŞc skupiĂŚ siĂŞ tym razem na tych utworach, wiem, Âże znajdĂŞ wÂśrĂłd nich coÂś niezwykÂłego
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #68 : Luty 20, 2013, 14:32:59 »

Lang Lang
http://www.youtube.com/watch?v=4t29Fi7w2BA

i Pollini
http://www.youtube.com/watch?v=B66-E98ImYM
http://www.youtube.com/watch?v=aBUyTfZTn2Q
http://www.youtube.com/watch?v=QK8BONV6xEU
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #69 : Luty 22, 2013, 10:10:50 »

http://www.youtube.com/watch?v=Tovh6JjaQ1A
urodzinowo
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Marzec 01, 2013, 10:36:49 »

Kolejne urodziny Chopina prze¿ywamy razem. Cicho w prawdzie, ale wci¹¿.
Dla mnie jest to zawsze ÂświĂŞto.
Nie mam wÂątpliwoÂści, Âże Chopin jest wieczny.
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #71 : Marzec 01, 2013, 10:40:32 »

U mnie od pierwszych urodzin Chopina w tym roku kaÂżdy dzieĂą mija z jednym choĂŚby Jego utworem.
Taki urodzinowy maratonik
ÂŻyczĂŞ wszystkim wszystkiego najlepszego
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #72 : Marzec 01, 2013, 11:02:52 »

Ile dni zajmie Ci to Basiu?

Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #73 : Marzec 01, 2013, 11:09:33 »

Bartusie - maratonik zacz¹³ siê od 22 lutego, wtedy by³y pierwsze urodziny Chopina w tym roku
Ech, te Twoje szpileczki...
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #74 : Marzec 01, 2013, 13:16:50 »

SÂłucham wÂłaÂśnie w DwĂłjce urodzinowego recitalu z ÂŻelazowej Woli..Gra Janusz Olejniczak na historycznym Erardzie. Przed chwilÂą byÂło Lento, czyli poÂśmiertny Nokturn cis-moll, zaraz bĂŞdzie caÂła seria mazurkĂłw, takÂże Scherzo nr 2, Walce op. 64/2 i 69/1 oraz dwa walce poÂśmiertne. Na koniec Polonez As-dur op.53.

Och, wÂłaÂśnie sÂłyszĂŞ w tej chwili mĂłj ukochany Mazurek op.17/4..Jak piĂŞknie..
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo kalinowatyper black-for mini-land paktprzyjazni