Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jak uczcimy urodziny Chopina?  (Przeczytany 36582 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #60 : Marzec 07, 2012, 23:48:40 »

Bartku, jaka jest szansa na wykonanie Twoich utworów, w tym wspomnianego koncertu, nad którym pracujesz - w realu, przez muzyków?

Do tego trzeba miec ostre lokcie, ktorych nie mam i nie chce miec.
Zeby zaistniec w realu, to trzeba miec uklady, a ja jestem bezukladowy.
Piszac muzyke odreagowuje na ten balagan, ktory mnie otacza i zapewniam Cie jest to skuteczna metoda.

Czyli, jak widzisz, szanse sa male.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #61 : Marzec 08, 2012, 00:16:23 »

Piszac muzyke odreagowuje na ten balagan, ktory mnie otacza i zapewniam Cie jest to skuteczna

Wiem, sam troszke kiedys jakby 'komponowalem'. Moim medium, jesli moge to tak nazwac, byl fortepian.
Bartku, pisz zatem. 

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #62 : Marzec 08, 2012, 21:26:47 »

Kiedy¶ te¿ trochê komponowa³em, pisa³em teksty itd...z kolei moim medium by³a gitarra, czasami te¿ bass, harmonijka ustna..ewentualnie skrzypki Chichot..oczyw wszystko to jeszcze wtedy odbywa³o siê bez kompletnej znajomo¶ci nut, jakby spontanicznie, co tylko "w miarê" wpadnie do g³owy...a potem ju¿ tylko doszlifowywanie, wielogodzinne æwiczenia, przeróbki..etc
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #63 : Marzec 10, 2012, 00:48:38 »

Bartku, jak zawsze wys³ucha³am Twojej kompozycji z ogromn± przyjemno¶ci± Nawet je¶li nie wydasz p³yty, to ja sobie chêtnie nagram Twoje utwory zebrane. Do ods³uchiwania niekoniecznie przy ekranie komputera

S³ucham i my¶lê sobie, ¿e mo¿e niepotrzebnie poczu³e¶ siê dotkniêty wzmiank± o Mozarcie.
Po pierwsze, to jednak chyba nie hañba mieæ wielkich za pewne wzory, inspiracje jako¶ tam siê odbijaj±ce echem we w³asnej twórczo¶ci - nie jako plagiat przecie¿, lecz jako pewien ho³d i kreatywna tych wzorów kontynuacja. Gdyby mi mówiono, ¿e mój wiersz przypomina wczesnego Szekspira, nie obrazi³abym siê, a wrêcz przeciwnie Chichot Przecie¿ i Beethoven nie obrazi³by siê pewnie za okre¶lanie jego wczesnych (a i pó¼niejszych) koncertów jako mozartowskie, a przecie¿ nie sposób twierdziæ, ¿e brakowa³o mu indywidualno¶ci Chichot. Zatem takie wra¿enie pewnego pokrewieñstwa artystycznego nie jest to powód do zniechêcenia.

Pat, przy okazji, my¶lê te¿, ¿e ¼le zrozumia³e¶ z kolei s³owa Bartka. On mówi±c "brak indywidualizmu" mia³ na my¶li siebie, nie Mozarta  Chichot ¯e niby wzmianki o Mozarcie sugeruj±, i¿ wzoruje siê na Mozartowskim stylu, niczego od siebie nie dodaj±c (z czym siê, naturalnie, nie zgadzamy )

A co do tego wczesno-Mozartowskiego wra¿enia - to mo¿e nie chodzi o to, ¿e koledzy mieli na my¶li Mozarta traktowanego jako synonim lekkiej pustoty i braku g³êbi (chodzi³o raczej o pewne wra¿enie).
Mo¿e raczej, kochani, wspomnijmy te kwestie pozytywne, które mog± jednak kojarzyæ siê nam w kontek¶cie mozartowskim dobrze i piêknie i przeanalizujmy, dlaczego mo¿e i nam ten utwór kojarzyæ siê jako¶ z Mozartem.
Zwróæmy wiêc uwagê na to, ¿e okre¶lano utwór jako subtelny, delikatny, o melodii ³atwo wpadaj±cej w ucho (w koñcu Mozart to, podobnie jak Chopin, niezrównany melodysta, i nie ma w tym fakcie niczego mu uchybiaj±cego). Jednocze¶nie, badaj±c przyczyny powstania takiego wra¿enia, mo¿emy wzi±æ pod uwagê klarown±, przejrzyst± kompozycjê, o piêknie zamkniêtej, konsekwentnie prowadzonej linii. I wszystko to, co ju¿ tam Pat fachowo rozebra³ na czynniki pierwsze
A dlaczego wczesna? Bowiem i ja czujê w tej melodii rado¶æ i - powiem nawet wprost - m³odzieñczo¶æ Chichot 

Ach, i koncert na cze¶æ mojego ukochanego Lema! Koniecznie w najbli¿szym czasie uwa¿nie odslucham!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #64 : Marzec 10, 2012, 00:52:20 »

Acha - urodziny Fryderyka zamierza³am uczciæ wierszem. Niestety, z tzw przyczyn obiektywnych nie wyrobi³am siê czasowo i wiersz nie zosta³ skoñczony Smutny Zatem pozostaje mi b±d¼ zaczekaæ z nim do kolejnych urodzin, b±d¼ przedstawiæ go z pewnym opó¼nieniem:)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #65 : Marzec 10, 2012, 08:55:52 »

Asia jak zwykle wyrazi³a dok³adnie to co my¶la³am. Jeszcze tylko dodam, ¿e wczesny Mozart to np. dla
GG by³ to Mozart barokowy, którego nb. ceni³ najbardziej. Czêsto mówi³, ¿e Mozart umar³ za pó¼no (co za herezja )

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #66 : Luty 12, 2013, 22:41:01 »

Trochê "koncertów urodzinowych"

http://urodzinychopina.pl/2013.html
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #67 : Luty 20, 2013, 11:32:50 »

W ramach przygotowañ do pierwszych urodzin Fryderyka w tym roku s³ucham sobie Jego etiud w ró¿nych wykonaniach. W sumie trochê ma³o znam etiudy Chopina, jest kilka, które rozpoznajê, zwykle s³ucham ich przy okazji konkursów, wiêc niezbyt czêsto...
Postanowi³am wiêc skupiæ siê tym razem na tych utworach, wiem, ¿e znajdê w¶ród nich co¶ niezwyk³ego
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #68 : Luty 20, 2013, 14:32:59 »

Lang Lang
http://www.youtube.com/watch?v=4t29Fi7w2BA

i Pollini
http://www.youtube.com/watch?v=B66-E98ImYM
http://www.youtube.com/watch?v=aBUyTfZTn2Q
http://www.youtube.com/watch?v=QK8BONV6xEU
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #69 : Luty 22, 2013, 10:10:50 »

http://www.youtube.com/watch?v=Tovh6JjaQ1A
urodzinowo
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Marzec 01, 2013, 10:36:49 »

Kolejne urodziny Chopina prze¿ywamy razem. Cicho w prawdzie, ale wci±¿.
Dla mnie jest to zawsze ¶wiêto.
Nie mam w±tpliwo¶ci, ¿e Chopin jest wieczny.
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #71 : Marzec 01, 2013, 10:40:32 »

U mnie od pierwszych urodzin Chopina w tym roku ka¿dy dzieñ mija z jednym choæby Jego utworem.
Taki urodzinowy maratonik
¯yczê wszystkim wszystkiego najlepszego
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #72 : Marzec 01, 2013, 11:02:52 »

Ile dni zajmie Ci to Basiu?

Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #73 : Marzec 01, 2013, 11:09:33 »

Bartusie - maratonik zacz±³ siê od 22 lutego, wtedy by³y pierwsze urodziny Chopina w tym roku
Ech, te Twoje szpileczki...
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #74 : Marzec 01, 2013, 13:16:50 »

S³ucham w³a¶nie w Dwójce urodzinowego recitalu z ¯elazowej Woli..Gra Janusz Olejniczak na historycznym Erardzie. Przed chwil± by³o Lento, czyli po¶miertny Nokturn cis-moll, zaraz bêdzie ca³a seria mazurków, tak¿e Scherzo nr 2, Walce op. 64/2 i 69/1 oraz dwa walce po¶miertne. Na koniec Polonez As-dur op.53.

Och, w³a¶nie s³yszê w tej chwili mój ukochany Mazurek op.17/4..Jak piêknie..
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers black-for paktprzyjazni mini-land neder-live