Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
muzyka zabawnie
Strony: [
1
]
2
3
...
8
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: muzyka zabawnie (Przeczytany 26706 razy)
bwv211
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 60
muzyka zabawnie
«
:
Pa¼dziernik 22, 2010, 20:42:37 »
Tak pod wp³ywem tego Gajosa pomy¶la³am sobie, ¿e muzyka to nie tylko powaga i wielkie emocje ale zabawnie te¿ jest czasami. I przypomnia³ mi siê pewien pianista-komik. Niestety nie znalaz³am z polskim t³umaczeniem, ale mo¿e Wam siê spodoba.
http://www.youtube.com/watch?v=LWqFaGwNCMU
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
Odp: muzyka zabawnie
«
Odpowiedz #1 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 21:39:15 »
A propos, bardzo jestem ciekawa co s±dzicie o p. Malickim i jego programach? Dodam, ¿e moja opinia nie jest pochlebna.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #2 :
Pa¼dziernik 22, 2010, 22:32:02 »
filmik cudowny u¶mia³am siê serdecznie.
Co do programów, które Ewo wymieni³a¶, mogê powiedzieæ tak: nie ogl±dam. To przyk³ad, jak mo¿na zepsuæ klasykê, aby choæ trochê przypodobaæ siê gustom "wybrednym inaczej"
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #3 :
Pa¼dziernik 23, 2010, 18:08:05 »
Ha! Pocieszy³a¶ mnie Moniko niezmiernie! A ju¿ my¶la³am, ¿e jestem strasznie zmanierowana, skoro dla mnie to szmira! S³uchajcie, mo¿e wystosowaliby¶my do TV jaki¶ list otwarty, z pro¶b± o przywrócenie niedzielnych przedpo³udniowych koncertów w dwójce... bo o p. Bogus³awie nawet nie ¶miem marzyæ!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Pa¼dziernik 23, 2010, 18:14:26 »
Ewo, tak ten syndrom mam i ja. Strach siê odezwaæ. Na forum TVP Kultura dzieje siê coraz gorzej. Krytyka obejmuje ju¿ przytyki osobiste. O rozmowach na temat muzyki ju¿ nie ma mowy.
Poniewa¿ mimo tego staram siê jednak mówiæ to co czujê, a co nikogo nie obra¿a ( mam nadziejê ), wiêc mówiê. Ten program mi siê nie podoba, choæ widzê w tym zamys³ i chêæ "w³o¿enia" muzyki klasycznej pod "strzechy". Mo¿e i dobry pomys³, lecz w realizacji nie wychodzi. Robi siê tandetnie.
My¶lê, ¿e du¿o lepszy by³ kiedy¶ program "Z batut± i humorem"
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #5 :
Pa¼dziernik 23, 2010, 19:39:06 »
No niestety, próby zbli¿ania kultury wysokiej do mas s± bardzo ryzykowne i najczê¶ciej koñcz± siê zatopieniem w masowo¶ci. Przyk³adów mamy wiele. Rzadko kiedy s± one w stanie spowodowaæ zainteresowanie orygina³ami przerobionych na wersjê popularn± utworów. St±d te¿ pewnie pe³ne zachwytu pienia co niektórych nad radosn± twórczo¶ci± Tysona, aczkolwiek mam tutaj ¶wiadomo¶æ, ¿e nie wszystkich jego zwolenników mo¿na wrzuciæ do jednego worka.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #6 :
Pa¼dziernik 23, 2010, 20:44:27 »
Bo te¿ za³o¿enie jest z gruntu nieprawid³owe! Nie kulturê nale¿y zbli¿aæ do mas, ale masy do kultury!!! Ka¿dy przypadkowy widz czy s³uchacz ma szanse co¶ us³yszeæ i wtedy.... Nikt na ogó³ nie rodzi siê z mi³o¶ci± do klasyki. Trzeba to m³odym ludziom pokazaæ. Ilu z nich w ogóle nie ma pojêcia jakie piêkno istnieje na ¶wiecie! Z góry zak³adaj±, ¿e to beeee. Zreszt±, co ja tu... przecie¿ my wszyscy to wiemy!
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #7 :
Pa¼dziernik 23, 2010, 21:12:06 »
Cytat: ewa578 Pa¼dziernik 23, 2010, 20:44:27
Bo te¿ za³o¿enie jest z gruntu nieprawid³owe! Nie kulturê nale¿y zbli¿aæ do mas, ale masy do kultury!!! Ka¿dy przypadkowy widz czy s³uchacz ma szanse co¶ us³yszeæ i wtedy.... Nikt na ogó³ nie rodzi siê z mi³o¶ci± do klasyki. Trzeba to m³odym ludziom pokazaæ. Ilu z nich w ogóle nie ma pojêcia jakie piêkno istnieje na ¶wiecie! Z góry zak³adaj±, ¿e to beeee. Zreszt±, co ja tu... przecie¿ my wszyscy to wiemy!
Postanowi³em w³±czyæ siê w dyskusjê. Otó¿ ma Pani ca³kowit± racjê. Do wszystkiego trzeba dojrzeæ, choæ nie oznacza to, ¿e ka¿dy ow± dojrza³o¶æ osi±gnie, bo po rozpiêto¶ci wiekowej u¿ytkowników forum mo¿na ¶mia³o sformu³owaæ wniosek, ¿e ta dojrza³o¶æ z wiekiem nie ma nic wspólnego. Ja - s³uchaj±c Lady Gagi - wiem, ¿e t± - za przeproszeniem - muzykê mo¿na przyrównaæ do czego¶ ¶mierdz±cego na literê G - inni ciesz± siê, chodz± na jej koncerty a nawet zak³adaj± fankluby. To jest popkultura. W³a¶nie zosta³em zmuszony, przy kolacji, ogl±daæ galê z okazji 40 lecia programu drugiego - có¿, nawet programy o charakterze "misyjnym" schodz± z poziomu spadaj±c pionowo w dó³. Pytam wiêc dlaczego? Bo wska¼nikiem jako¶ci nie jest ju¿ poziom ale ogl±dalno¶æ.
Ale wracaj±c do w±tku muzyki klasycznej - ¿eby ktokolwiek taka polubi³, trzeba j± rozpowszechniaæ. Nie chcemy przecie¿, ¿eby nasze dzieci, wnuki itd. nie wiedzia³y kto to Bach, Mozart czy Chopin. Malicki obni¿a poziom, ale nie przekracza granic (nie znaczy, ¿e podoba mi siê formu³a programu) - jest popularyzatorem muzyki klasycznej poprzez danie widzom do zrozumienia, ¿e jest to muzyka tak samo "rozrywkowa" jak Gaga, Doda i Feel. Bo przecie¿ dla nas - forumowiczów - s³uchanie Chopina jest form± rozrywki. Je¿eli widz dojdzie do takich wniosków, to jest o krok bli¿ej od fascynacji prawdziwymi arcydzie³ami.
Ray-man
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 16
«
Odpowiedz #8 :
Pa¼dziernik 23, 2010, 22:26:22 »
Dowcip, ¿art muzyczny aby by³ zrozumiany musi mieæ podstawy, czyli znów edukacja muzyczna.
Program p.Malickiego trzeba traktowaæ z przymru¿eniem oka i dla mnie jest to specyficzna forma edukacji. Jak mam nastrój rozrywkowy to ogl±dam, a jak nie ogl±dam, choæ niektóre dowcipy -> patrz ni¿ej ....
Naprawdê dobre ¿arty muzyczne nie s± zrozumia³e dla osób bez przygotowania (niekoniecznie wykszta³cenia muzycznego) i sprowadzone do wiedzy do¶æ ograniczonej, mog± wydawaæ siê ma³o ¶mieszne a nawet wrêcz prymitywne.
Dzi¶ TV czy nawet radio operuj± programami coraz krótszymi dostosowanymi do ograniczonej percepcji widzów, którzy "rz±dz±" pilotem i dlatego symfonia czy koncert jest formatem zdecydowanie niew³a¶ciwym (dla decydentów programowych).
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Pa¼dziernik 24, 2010, 10:48:35 »
¯art muzyczny . Zrozumienie go zale¿y nie tylko od edukacji, choæ i ta zawa¿a tu najwiêcej. Potrzebna jest tu tak¿e swoista wra¿liwo¶æ no i poczucie humoru. Odnoszê wra¿enie i jest to tylko mój prywatny pogl±d, ¿e Malicki nie liczy w swoich ¿artach na inteligencjê i wysok± wra¿liwo¶æ odbiorców.
Przeciwstawiam temu dawny program Macieja Niesio³owskiego. ¯arty muzyczne by³y subtelne, inteligentne, a przede wszystkim z ogromnym wdziêkiem.
W tym roku mia³am pojemno¶æ spotkaæ Sinfoniettê Bydgosk± podczas Gali Sylwestrowej i ubawi³am siê doskonale.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #10 :
Pa¼dziernik 24, 2010, 12:25:56 »
Cytat: ewa578 Pa¼dziernik 22, 2010, 21:39:15
A propos, bardzo jestem ciekawa co s±dzicie o p. Malickim i jego programach? Dodam, ¿e moja opinia nie jest pochlebna.
Zanim Ewo odpowiem, pozwól na krótk± dygresjê.
Z Waldkiem poznali¶my siê jeszcze w okresie studiów, poprzez wspóln±
kole¿ankê (sympatiê). Waldek by³ dobrze zapowiadaj±cym siê pianist± a ja niedosz³ym bo tylko studenckim dziennikarzem. Ju¿ wtedy podziwia³em jego kunszt pianistyczny. Wspiera³em go odwzajemnian± przez Waldka przyja¼ni± na krajowym konkursie chopinowskim (skutecznie) a potem z mniejszym skutkiem na eliminacjach do 11 MKPimFCH. Ju¿ wtedy te¿ Waldek zauroczy³ mnie swoj± umiejêtno¶ci± improwizowania na ka¿dy zadany temat. Pamiêtam, jak w jednym z klubów studenckich prawie go zagi±³em prosz±c o improwizacjê nt. "wlaz³ kotek na p³otek". Co¶ tam zagra³, ale stwierdzi³, ze to trudny temat, bo prostota rozbraja. A potem nasza przyja¼ñ rozwinê³a siê do tego stopnia, ¿e Waldek (byæ mo¿e ¿artem) zaproponowa³ mi abym zosta³ jego impresariem. Nie skorzysta³em z oferty, bo na g³owie mia³em moj politechnicki dyplom. Potem nasze drogi siê rozesz³y. Odnalza³em Waldka po latach jako showmana.
Pocz±tkowo jego audycje wprawia³y mnie w zachwyt: oto na naszym podwórku jest kto¶ wreszcie, kto potrafi interesuj±co popularyzowaæ dzie³a wielkich mistrzów i muzykê atrakcyjnie przeplataæ pogadank± i weso³ym s³owem. By³ to okres, w którym oprocz tej formy estradowej Waldek wci±¿ koncerowa³ grajac na presti¿owych scenach utwory najwiêkszych mistrzów (do dzi¶ wspominam znakomite interpretacje Gershwina).
Ale z czasem komercja u Waldka zaczê³a brac górê. Jego Filharmonia na weso³o nie przypomina ju¿ w niczym Waldka ambitnego klasyka i koncertujacego pianisty.
Czy jednak srta³o siê ¼le
My¶lê, ze nie. Koncertuj±cych pianistów z roku na rok jest coraz wiecej, ale takich, którzy przemycaj± klasyczne okruchy do obiegu popkultury wci±¿ brakuje. Ta forma muzykowania mo¿e byc kontrowersyjna, ale dla tych, których wo³ami nie zaci±gniesz do przybytków prawdziwej sztuki - jest dla nich alternatyw± i mo¿e nawet namiastk± sztuki, której odblasków w ¿aden inny sposób by nawet nie dojrzeli. Dlatego jesli pytasz Ewo, odpowiadam uczciwie: to co robi - robi dobrze. Jest kompetentny i ma niew±tpliwe znakomite poczucie humoru i charyzmê estradow±. Skoro ludzie wal± na jego koncerty oknami - znaczy trafia do ludzi i wype³nia po¿yteczn± lukê. A ¿e nie ka¿dy w myzyce zadowala siê luk±, to ju¿ zupe³nie inna kwestia. Dzis Waldek jest dla mnie tylko mi³ym moim wspomnieniem z czasów studenckich. Dzis w mojej duszy nosze kogo innego: Zimermana, Blechacza, Adwiejew± i wielu, wielu tych, którzy nie wybieraj± rodzynek z ciasta, a k³ad± je w okaza³o¶ci na z³otych platerach
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #11 :
Pa¼dziernik 24, 2010, 12:52:21 »
Witaj Januszu, dziêkujê za bezpo¶rednie wspomnienie mojej osoby. Przeczyta³am Twoje wyja¶nienie bardzo uwa¿nie i muszê stwierdziæ, ¿e je¶li "solowe" programy p. Malickiego uwa¿a³am za po¿yteczne, to jednak obecn± formê uwa¿am za zbyt jarmarczn±.
To tak na szybko. Muszê siê siê streszczaæ ale wieczorem napiszê wiêcej.
P.S. Jestem zachwycona Twoj± opowie¶ci± rodzinn±. Mo¿e jednak troszkê min±³e¶ siê z powo³aniem dziennikarskim?
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #12 :
Pa¼dziernik 24, 2010, 13:05:13 »
Mnie te¿ ten program Malickiego nie bawi, ale rozumiem po wyja¶nieniu Janusza, ¿e jest on dla ludzi, którzy s³uchaj± muzyki "l¿ejszej" a poci±ga ich muzyka powa¿na, klasyczna, która jednak przez swoje rozbudowanie w czasie (koncerty trwaj± d³ugo i trzeba mieæ czas, a krótkie kilkuminutowe utwory na pewno im siê podobaj±) nie jest dla nich do zniesienia.
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #13 :
Pa¼dziernik 24, 2010, 13:10:33 »
Dla mnie TVP Kultura jest tym programem, który szeroko rozumian± kulturê dostarcza pod strzechy. I chcia³bym aby by³o wiêcej takich programów nawet ró¿nych.
pozdrawiam
Marek
skrzypczatka
Go¶æ
«
Odpowiedz #14 :
Pa¼dziernik 24, 2010, 13:16:05 »
Kiedy¶ dosta³am ten link od nauczyciela fortepianu mojego przyjaciela:
http://www.youtube.com/watch?v=ifKKlhYF53w
Strony: [
1