Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: muzyka zabawnie  (Przeczytany 28982 razy)
Umarek
Gość
« Odpowiedz #15 : Październik 25, 2010, 13:01:13 »

jeÂśli byÂśmy siĂŞ zamknĂŞli w najbardziej wyszukanych formach muzyki klasycznej .... z pokolenia na pokolenie sale koncertowe zaczĂŞÂłyby pustoszeĂŚ. I "z batutÂą i humorem" i Malicki itd i dawniej Marek i Wacek - to ludzie i programy ktĂłre pokazujÂą, Âże muzyka klasyczna teÂż jest rozrywkowÂą. PrzyciÂągajÂą wraÂżliwych na muzykĂŞ Âżartem humorem lekkÂą fabu³¹ ( czasem bardzo niewyszukanÂą)  i .... zachĂŞcajÂą do sÂłuchania. To nic innego jak robienie apetytu na muzykĂŞ.

sam nie wiem jak bym zniós³ jakiœ wysublimowane kwartet smyczkowy graj¹cy cztery godziny jakieœ ... hm ... zgrzypienia, gdybym nie podk³ad Grupy mocArta ( czy jak siê to tam pisze) ... mi³e Panie i Panowie - muzyka ma dawaÌ przede wszystkim radoœÌ.
Czego wszystkim ÂżyczĂŞ jak najserdeczniej
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Październik 25, 2010, 13:33:22 »

jeÂśli byÂśmy siĂŞ zamknĂŞli w najbardziej wyszukanych formach muzyki klasycznej .... z pokolenia na pokolenie sale koncertowe zaczĂŞÂłyby pustoszeĂŚ. I "z batutÂą i humorem" i Malicki itd i dawniej Marek i Wacek - to ludzie i programy ktĂłre pokazujÂą, Âże muzyka klasyczna teÂż jest rozrywkowÂą. PrzyciÂągajÂą wraÂżliwych na muzykĂŞ Âżartem humorem lekkÂą fabu³¹ ( czasem bardzo niewyszukanÂą)  i .... zachĂŞcajÂą do sÂłuchania. To nic innego jak robienie apetytu na muzykĂŞ.

Dziêkujê Umarku, ¿e zwróci³es uwagê i przypomnia³es niegdysiejsze sukcesy w popularyzowaniu dobrej muzyki przez duet Marka i Wacka. Gdybym mia³ bowiem wskazaÌ kogoœ, kto najbardziej zachêci³ mnie do poznawania Muzyki wielkich mistrzów (oczywiœcie, spoza rodzny) to Oni byliby na podium najwy¿szym. Na przyk³ad, do dziœ pamiêtam frajdê, z jak¹ odkrywa³em urok 17 preludium Chopina (As-dur) znaj¹c ju¿ wczeœniej 'Mój pierwowzór(!)' w³aœnie z wykonaù Marka i Wacka. PóŸniej tak¿e wielokrotnie przy³apywa³em siê, ¿e to co s³ysze na klasycznej estradzie, to przecie¿ cos, co dobrze znam, bo s³ucha³em to wiele lat wczesniej w opracowaniu Marka i Wacka. Do dziœ "Weso³ego wieœniaka" Schumana znam praktycznie tylko z ich wykonaù i ju¿ ciesze siêl, ¿e kiedyœ ods³ucham na koncercie orygina³ przyrównuj¹c go do mojej utrwalonej kopii.
Tak wiĂŞc rola popularyzatorĂłw muzyki odwoÂłujÂących siĂŞ do jej uwspĂłlczesnionych, a nawet kabaretowych interpretacji moÂże byĂŚ i jest nieoceniona. Wszystko zalezy od klasy i wyczucia smaku artystĂłw, ktĂłrzy takÂą sztuke uprawiaja, albo ktĂłrzy takÂą sztukĂŞ teÂż czasem potrafiÂą uprawiaĂŚ. Waldek, jeszcze raz powtĂłrzĂŞ, robi to naprawdĂŞ nieÂźle. W koĂącu, caÂły czas jest znakomitynm pianistÂą

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Październik 25, 2010, 16:13:09 »

Ja chciaÂłam przypomnieĂŚ choĂŚ dawno to byÂło programy Henryka CzyÂża "Nie taki diabeÂł straszny"
OglÂądaÂła je jako maÂła smarkula a jeszcze je pamiĂŞtam. Henryk CzyÂż tak umiaÂł cudownie opowiadaĂŚ o muzyce np.
ja prezentowa³ "Niedokoùczon¹ Symfoniê" Schuberta opisywa³ jego mi³oœÌ do tej panienki za to wysz³a pó¿niej
za mÂłynarza. MoÂże nie rozÂśmieszaÂł ale na pewno zaciekawiaÂł.

bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #18 : Październik 25, 2010, 18:09:05 »

Ja osobiÂście jestem bardzo za, aby pokazywaĂŚ wszystkie twarze muzyki, tĂŞ zabawnÂą teÂż. Pod warunkiem, Âże stojÂą za tym jakieÂś prawdziwe umiejĂŞtnoÂści i wyczucie. ProgramĂłw Malickiego nie oglÂądam wiĂŞc nie zabiorĂŞ gÂłosu. A na Marku i Wacku siĂŞ wychowaÂłam i bez nich pewno nie miaÂłabym takiego zaciĂŞcia do grania. ChoĂŚ przyznam, Âże teraz jak ich sÂłucham to juÂż nie jest to samo.

I chciaÂłabym tylko przypomnieĂŚ jak dÂługÂą ma tradycjĂŞ taki rodzaj komedii:

http://www.youtube.com/watch?v=MExljPsMEbA&feature=related

A to jeszcze tak na deser:

http://www.youtube.com/watch?v=JXhAz0DOpMU
smarkula
Nowy uÂżytkownik
*

AÂśka

« Odpowiedz #19 : Październik 25, 2010, 19:24:36 »

Powiem szczerze,Âże 'kabaret muzyczny' czy jak to tam nazwaĂŚ,w wykonaniu Malickiego podobaÂł mi siĂŞ na samym poczÂątku,kiedy to byÂł tylko Pan Waldemar,fortepian i orkiestra.
Teraz to juÂż siĂŞ robi nieco niefajne w pewnych momentach,jak np.Malicki sugeruje,Âże skrzypaczki dostaly posadĂŞ w tej orkiestrze,bo sÂą atrakcyjne.MoÂże i mam zawĂŞÂżony ÂświatopoglÂąd,ale Âśrednio mi siĂŞ to podoba.
S¹dzê,¿e sam pomys³ jest fajny,ale Malicki powinien pójœÌ w stronê takich programów,jak robi³ to Leonard Bernstein w swoich 'szkolnych koncertach'.
Na krĂłtkich fragmentach muzycznych,anegdotach,bajkach uczyÂł ludzi podstawowych zagadnieĂą muzycznych a przy tym orkiestra wykonywaÂła genialnie przygotowane utwory.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #20 : Październik 25, 2010, 19:29:05 »

bmv211
ÂŚwietne!
UÂśmiaÂłem siĂŞ do Âłez.

pozdrawiam          
               Marek
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Październik 25, 2010, 21:16:09 »

Co do programów Waldemara Malickiego. Ogl¹dam je sporadycznie i co wiêcej fragmentarycznie. Za ma³o, ¿eby zmóc miarodajnie oceniÌ czy to dobre programy czy przeciwnie. Z tego jednak co widzia³am, dla mnie wynika, ¿e programy te nie maj¹ celu edukacyjnego a jedynie typowo rozrywkowy. I chyba tylko w takich kategoriach mo¿na program ten oceniaÌ. Muzyka w tym programie - tak¿e ta wielkich mistrzów - jest tylko kanw¹ do improwizacji i ¿artu, przy tym raczej sytuacyjnego nie zaœ muzycznego. Nie chodzi te¿ - moim zdaniem - o popularyzowanie muzyki tzw. powa¿nej. Dlatego improwizacjê Waldemara Malickiego po³¹czone s¹ ze skeczami. Jeœli wiêc tak spojrzeÌ na te programy i dojrzeÌ, ¿e muzyka jest w nich tak naprawdê œrodkiem a nie celem, to nie mo¿na mieÌ o ich konwencjê pretensji. Mo¿na natomiast ich nie ogl¹daÌ jeœli ktoœ nie lubi.

Osobiœcie mam ¿al do Malickiego o coœ zupe³nie innego a mianowicie o jego wypowiedŸ, bêd¹c¹ komentarzem do negatywnych uwag wielu osób - w tym komentatorów konkursu, ale i innych od wielu lat zajmuj¹cych siê muzyk¹ zawodowo i maj¹cych o niej spor¹ wiedzê - które skrytykowa³y pierwsze miejsce Avdiejewy. Powiedzia³ mianowicie, ¿e s¹ to osoby, które s¹ niedosz³ymi muzykami a wiêc osobami które nie osi¹gnê³y wy¿yn, z racji czego s¹ frustratami i w ogóle nie powinny formu³owaÌ ¿adnych ocen. Nie przytoczy³am dos³ownie tej wypowiedzi a myœlê, ¿e j¹ nawet z³agodzi³am. Do wypowiedzi do³¹czony by³ jeszcze kpi¹cy uœmieszek. I tak sobie pomyœla³am, ¿e nie by³o w tej wypowiedzi ani klasy, ani toleracji dla cudzego zdania a nawet tr¹ci³a ona chyba kompleksami. Takie to ma³e.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #22 : Październik 25, 2010, 21:32:49 »

Wymieniacie ró¿ne programy ale czy ktoœ pamiêta Janusza Cegie³³ê i jego "Przeboje mistrzów"?
Nie mogĂŞ tutaj nie wspomnieĂŚ o BogusÂławie KaczyĂąskim, cudownym pasjonacie muzyki, choĂŚ wiem, Âże to postaĂŚ kontrowersyja i nie przez wszystkich lubiana. Ja jednak go kocham i jestem mu wdziĂŞczna za DwanaÂście Oper, BaletĂłw... i tysiÂące innych opowieÂści, ktĂłre dziĂŞki niemu usÂłyszaÂłam.
Teraz sobie przypominam programy Kazimierza Kowalskiego.... Patrzcie! Ile tego byÂło!!! GdzieÂż te niegdysiejsze Âśniegi!
Umarek
Gość
« Odpowiedz #23 : Październik 26, 2010, 13:10:20 »

W tym miejscu nie mogê siê oprzeÌ pokusie wspomnienia jeszcze jednej postaci. Jestem w tym wieku, ¿e pamiêtam nieco kontrowersyjn¹ postaÌ Jerzego hr. Waldorfa i jego jamnika Puzona. Prowadzi³ w jeszcze czarno bia³ej telewizji wspania³e programy muzyczne. Jako dziecko s³ucha³em tych opowieœci, g³oszonych z emfaz¹ i prawdziwym zaciêciem. Daleko mi do wychwalania tamtych lat - lecz uczciwoœÌ mi nakazuje szacunek dla pracy ówczesnych popularyzatorów muzyki klasycznej. Odnoszê wra¿enie, ¿e wiêcej by³o i w radio i w TV dobrej muzyki ni¿ obecnie reklam ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Październik 26, 2010, 13:55:03 »

A mnie siĂŞ przypomniaÂła taka pereÂłka:

http://www.youtube.com/watch?v=juVLrJZHG4Q

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #25 : Październik 26, 2010, 17:11:57 »

Tu trzebaby zacytowaÌ cal¹ twórczoœÌ Przybory i Wasowskiego. W³aœnie, czy zauwa¿yliœcie ile jest w muzyce genialnego Jerzego przeb³ysków z Chopina i Verdiego?
bwv211
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #26 : Październik 26, 2010, 19:58:31 »

Wielkie dziĂŞki za to:) A juÂż myÂślaÂłam, Âże Przypory znam wszystko a tu takie miÂłe zaskoczenie. Strasznie mi byÂło przykro jak odszedÂł. A muzyka Wasowskiego? ZauwaÂżyliÂście, Âże do niektĂłrych jego piosenek najwiĂŞksze przeboje amerykaĂąskie pisane w podobnym stylu nawet nie dorastajÂą? Gdyby pisaÂł za granicÂą mĂłgÂłby zrobiĂŚ ogromnÂą karierĂŞ. Frank Sinatra by siĂŞ zabijaÂł, Âżeby mĂłc zaÂśpiewaĂŚ jego utwory Dla mnie on jest takim polskim Bernsteinem.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Październik 26, 2010, 21:11:01 »

Istotnie zabawna pere³ka Chichot..a tak na powa¿nie, zawsze kiedy tylko s³ucham tego preludium..mam przed oczami p³ótno pêdzla Karpellusa, ukazuj¹ce postaÌ graj¹cego w skupieniu Chopina i Jego "mi³oœÌ ¿ycia" George Sand - ws³uchuj¹c¹ siê w grê Mistrza w pozycji na wpó³ le¿¹cej..I kiedy tak s³ucham maj¹c przed oczyma to malarskie arcydzie³o - doprawdy siê wzruszam.. Smutny
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #28 : Październik 26, 2010, 22:45:54 »

Wielkie dziĂŞki za to:) A juÂż myÂślaÂłam, Âże Przypory znam wszystko a tu takie miÂłe zaskoczenie. Strasznie mi byÂło przykro jak odszedÂł. A muzyka Wasowskiego? ZauwaÂżyliÂście, Âże do niektĂłrych jego piosenek najwiĂŞksze przeboje amerykaĂąskie pisane w podobnym stylu nawet nie dorastajÂą? Gdyby pisaÂł za granicÂą mĂłgÂłby zrobiĂŚ ogromnÂą karierĂŞ. Frank Sinatra by siĂŞ zabijaÂł, Âżeby mĂłc zaÂśpiewaĂŚ jego utwory Dla mnie on jest takim polskim Bernsteinem.
Poczytaj ubiegÂłotygodniowe Wysokie Obcasy. Ciekawostka niezmierna! A w Memuarach nic nie napisaÂł!
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Październik 29, 2010, 15:32:25 »

Podczas przes³uchiwania zasobów empetrójki natkn¹³em siê na pewn¹ pere³kê. Owa pere³ka wykonywana jest przez Louisa Primê i nosi³ tytu³ "Bigger the figure" - Prima œpiewa pod melodiê z Largo a Factotum o tym, ¿e jego kobieta jest wielka jak dom wielorodzinny z gankiem i ogrodem.

http://www.youtube.com/watch?v=MttRGR4hLv0
(wersja z bardzo wymownym, animowanym teledyskiem)

Kolejna, trochĂŞ z innej beczki muzycznej, ale postanowiÂłem nie ograniczaĂŚ siĂŞ do klasyki. Znowu Louis Prima w piosence "Banana Split for my baby" - czyli pokrĂłtce piosenka o zamawianiu deseru.

http://www.youtube.com/watch?v=uJcRoYuV2Q0
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper paktprzyjazni silverstar animilkowo thepunisher