Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
muzyka zabawnie
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
8
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: muzyka zabawnie (Przeczytany 26763 razy)
Umarek
Go¶æ
Odp: muzyka zabawnie
«
Odpowiedz #15 :
Pa¼dziernik 25, 2010, 13:01:13 »
je¶li by¶my siê zamknêli w najbardziej wyszukanych formach muzyki klasycznej .... z pokolenia na pokolenie sale koncertowe zaczê³yby pustoszeæ. I "z batut± i humorem" i Malicki itd i dawniej Marek i Wacek - to ludzie i programy które pokazuj±, ¿e muzyka klasyczna te¿ jest rozrywkow±. Przyci±gaj± wra¿liwych na muzykê ¿artem humorem lekk± fabu³± ( czasem bardzo niewyszukan±) i .... zachêcaj± do s³uchania. To nic innego jak robienie apetytu na muzykê.
sam nie wiem jak bym zniós³ jaki¶ wysublimowane kwartet smyczkowy graj±cy cztery godziny jakie¶ ... hm ... zgrzypienia, gdybym nie podk³ad Grupy mocArta ( czy jak siê to tam pisze) ... mi³e Panie i Panowie - muzyka ma dawaæ przede wszystkim rado¶æ.
Czego wszystkim ¿yczê jak najserdeczniej
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #16 :
Pa¼dziernik 25, 2010, 13:33:22 »
Cytat: Umarek Pa¼dziernik 25, 2010, 13:01:13
je¶li by¶my siê zamknêli w najbardziej wyszukanych formach muzyki klasycznej .... z pokolenia na pokolenie sale koncertowe zaczê³yby pustoszeæ. I "z batut± i humorem" i Malicki itd i dawniej Marek i Wacek - to ludzie i programy które pokazuj±, ¿e muzyka klasyczna te¿ jest rozrywkow±. Przyci±gaj± wra¿liwych na muzykê ¿artem humorem lekk± fabu³± ( czasem bardzo niewyszukan±) i .... zachêcaj± do s³uchania. To nic innego jak robienie apetytu na muzykê.
Dziêkujê Umarku, ¿e zwróci³es uwagê i przypomnia³es niegdysiejsze sukcesy w popularyzowaniu dobrej muzyki przez duet Marka i Wacka. Gdybym mia³ bowiem wskazaæ kogo¶, kto najbardziej zachêci³ mnie do poznawania Muzyki wielkich mistrzów (oczywi¶cie, spoza rodzny) to Oni byliby na podium najwy¿szym. Na przyk³ad, do dzi¶ pamiêtam frajdê, z jak± odkrywa³em urok 17 preludium Chopina (As-dur) znaj±c ju¿ wcze¶niej 'Mój pierwowzór(!)' w³a¶nie z wykonañ Marka i Wacka. Pó¼niej tak¿e wielokrotnie przy³apywa³em siê, ¿e to co s³ysze na klasycznej estradzie, to przecie¿ cos, co dobrze znam, bo s³ucha³em to wiele lat wczesniej w opracowaniu Marka i Wacka. Do dzi¶ "Weso³ego wie¶niaka" Schumana znam praktycznie tylko z ich wykonañ i ju¿ ciesze siêl, ¿e kiedy¶ ods³ucham na koncercie orygina³ przyrównuj±c go do mojej utrwalonej kopii.
Tak wiêc rola popularyzatorów muzyki odwo³uj±cych siê do jej uwspólczesnionych, a nawet kabaretowych interpretacji mo¿e byæ i jest nieoceniona. Wszystko zalezy od klasy i wyczucia smaku artystów, którzy tak± sztuke uprawiaja, albo którzy tak± sztukê te¿ czasem potrafi± uprawiaæ. Waldek, jeszcze raz powtórzê, robi to naprawdê nie¼le. W koñcu, ca³y czas jest znakomitynm pianist±
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #17 :
Pa¼dziernik 25, 2010, 16:13:09 »
Ja chcia³am przypomnieæ choæ dawno to by³o programy Henryka Czy¿a "Nie taki diabe³ straszny"
Ogl±da³a je jako ma³a smarkula a jeszcze je pamiêtam. Henryk Czy¿ tak umia³ cudownie opowiadaæ o muzyce np.
ja prezentowa³ "Niedokoñczon± Symfoniê" Schuberta opisywa³ jego mi³o¶æ do tej panienki za to wysz³a pó¿niej
za m³ynarza. Mo¿e nie roz¶miesza³ ale na pewno zaciekawia³.
http://www.franzschubert.pl/
bwv211
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 60
«
Odpowiedz #18 :
Pa¼dziernik 25, 2010, 18:09:05 »
Ja osobi¶cie jestem bardzo za, aby pokazywaæ wszystkie twarze muzyki, tê zabawn± te¿. Pod warunkiem, ¿e stoj± za tym jakie¶ prawdziwe umiejêtno¶ci i wyczucie. Programów Malickiego nie ogl±dam wiêc nie zabiorê g³osu. A na Marku i Wacku siê wychowa³am i bez nich pewno nie mia³abym takiego zaciêcia do grania. Choæ przyznam, ¿e teraz jak ich s³ucham to ju¿ nie jest to samo.
I chcia³abym tylko przypomnieæ jak d³ug± ma tradycjê taki rodzaj komedii:
http://www.youtube.com/watch?v=MExljPsMEbA&feature=related
A to jeszcze tak na deser:
http://www.youtube.com/watch?v=JXhAz0DOpMU
smarkula
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 27
A¶ka
«
Odpowiedz #19 :
Pa¼dziernik 25, 2010, 19:24:36 »
Powiem szczerze,¿e 'kabaret muzyczny' czy jak to tam nazwaæ,w wykonaniu Malickiego podoba³ mi siê na samym pocz±tku,kiedy to by³ tylko Pan Waldemar,fortepian i orkiestra.
Teraz to ju¿ siê robi nieco niefajne w pewnych momentach,jak np.Malicki sugeruje,¿e skrzypaczki dostaly posadê w tej orkiestrze,bo s± atrakcyjne.Mo¿e i mam zawê¿ony ¶wiatopogl±d,ale ¶rednio mi siê to podoba.
S±dzê,¿e sam pomys³ jest fajny,ale Malicki powinien pój¶æ w stronê takich programów,jak robi³ to Leonard Bernstein w swoich 'szkolnych koncertach'.
Na krótkich fragmentach muzycznych,anegdotach,bajkach uczy³ ludzi podstawowych zagadnieñ muzycznych a przy tym orkiestra wykonywa³a genialnie przygotowane utwory.
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #20 :
Pa¼dziernik 25, 2010, 19:29:05 »
bmv211
¦wietne!
U¶mia³em siê do ³ez.
pozdrawiam
Marek
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #21 :
Pa¼dziernik 25, 2010, 21:16:09 »
Co do programów Waldemara Malickiego. Ogl±dam je sporadycznie i co wiêcej fragmentarycznie. Za ma³o, ¿eby zmóc miarodajnie oceniæ czy to dobre programy czy przeciwnie. Z tego jednak co widzia³am, dla mnie wynika, ¿e programy te nie maj± celu edukacyjnego a jedynie typowo rozrywkowy. I chyba tylko w takich kategoriach mo¿na program ten oceniaæ. Muzyka w tym programie - tak¿e ta wielkich mistrzów - jest tylko kanw± do improwizacji i ¿artu, przy tym raczej sytuacyjnego nie za¶ muzycznego. Nie chodzi te¿ - moim zdaniem - o popularyzowanie muzyki tzw. powa¿nej. Dlatego improwizacjê Waldemara Malickiego po³±czone s± ze skeczami. Je¶li wiêc tak spojrzeæ na te programy i dojrzeæ, ¿e muzyka jest w nich tak naprawdê ¶rodkiem a nie celem, to nie mo¿na mieæ o ich konwencjê pretensji. Mo¿na natomiast ich nie ogl±daæ je¶li kto¶ nie lubi.
Osobi¶cie mam ¿al do Malickiego o co¶ zupe³nie innego a mianowicie o jego wypowied¼, bêd±c± komentarzem do negatywnych uwag wielu osób - w tym komentatorów konkursu, ale i innych od wielu lat zajmuj±cych siê muzyk± zawodowo i maj±cych o niej spor± wiedzê - które skrytykowa³y pierwsze miejsce Avdiejewy. Powiedzia³ mianowicie, ¿e s± to osoby, które s± niedosz³ymi muzykami a wiêc osobami które nie osi±gnê³y wy¿yn, z racji czego s± frustratami i w ogóle nie powinny formu³owaæ ¿adnych ocen. Nie przytoczy³am dos³ownie tej wypowiedzi a my¶lê, ¿e j± nawet z³agodzi³am. Do wypowiedzi do³±czony by³ jeszcze kpi±cy u¶mieszek. I tak sobie pomy¶la³am, ¿e nie by³o w tej wypowiedzi ani klasy, ani toleracji dla cudzego zdania a nawet tr±ci³a ona chyba kompleksami. Takie to ma³e.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #22 :
Pa¼dziernik 25, 2010, 21:32:49 »
Wymieniacie ró¿ne programy ale czy kto¶ pamiêta Janusza Cegie³³ê i jego "Przeboje mistrzów"?
Nie mogê tutaj nie wspomnieæ o Bogus³awie Kaczyñskim, cudownym pasjonacie muzyki, choæ wiem, ¿e to postaæ kontrowersyja i nie przez wszystkich lubiana. Ja jednak go kocham i jestem mu wdziêczna za Dwana¶cie Oper, Baletów... i tysi±ce innych opowie¶ci, które dziêki niemu us³ysza³am.
Teraz sobie przypominam programy Kazimierza Kowalskiego.... Patrzcie! Ile tego by³o!!! Gdzie¿ te niegdysiejsze ¶niegi!
Umarek
Go¶æ
«
Odpowiedz #23 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 13:10:20 »
W tym miejscu nie mogê siê oprzeæ pokusie wspomnienia jeszcze jednej postaci. Jestem w tym wieku, ¿e pamiêtam nieco kontrowersyjn± postaæ Jerzego hr. Waldorfa i jego jamnika Puzona. Prowadzi³ w jeszcze czarno bia³ej telewizji wspania³e programy muzyczne. Jako dziecko s³ucha³em tych opowie¶ci, g³oszonych z emfaz± i prawdziwym zaciêciem. Daleko mi do wychwalania tamtych lat - lecz uczciwo¶æ mi nakazuje szacunek dla pracy ówczesnych popularyzatorów muzyki klasycznej. Odnoszê wra¿enie, ¿e wiêcej by³o i w radio i w TV dobrej muzyki ni¿ obecnie reklam ...
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #24 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 13:55:03 »
A mnie siê przypomnia³a taka pere³ka:
http://www.youtube.com/watch?v=juVLrJZHG4Q
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #25 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 17:11:57 »
Tu trzebaby zacytowaæ cal± twórczo¶æ Przybory i Wasowskiego. W³a¶nie, czy zauwa¿yli¶cie ile jest w muzyce genialnego Jerzego przeb³ysków z Chopina i Verdiego?
bwv211
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 60
«
Odpowiedz #26 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 19:58:31 »
Cytat: TeresaGrob Pa¼dziernik 26, 2010, 13:55:03
Wielkie dziêki za to:) A ju¿ my¶la³am, ¿e Przypory znam wszystko a tu takie mi³e zaskoczenie. Strasznie mi by³o przykro jak odszed³. A muzyka Wasowskiego? Zauwa¿yli¶cie, ¿e do niektórych jego piosenek najwiêksze przeboje amerykañskie pisane w podobnym stylu nawet nie dorastaj±? Gdyby pisa³ za granic± móg³by zrobiæ ogromn± karierê. Frank Sinatra by siê zabija³, ¿eby móc za¶piewaæ jego utwory
Dla mnie on jest takim polskim Bernsteinem.
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #27 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 21:11:01 »
Istotnie zabawna pere³ka
..a tak na powa¿nie, zawsze kiedy tylko s³ucham tego preludium..mam przed oczami p³ótno pêdzla Karpellusa, ukazuj±ce postaæ graj±cego w skupieniu Chopina i Jego "mi³o¶æ ¿ycia" George Sand - ws³uchuj±c± siê w grê Mistrza w pozycji na wpó³ le¿±cej..I kiedy tak s³ucham maj±c przed oczyma to malarskie arcydzie³o - doprawdy siê wzruszam..
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #28 :
Pa¼dziernik 26, 2010, 22:45:54 »
Cytat: bwv211 Pa¼dziernik 26, 2010, 19:58:31
Wielkie dziêki za to:) A ju¿ my¶la³am, ¿e Przypory znam wszystko a tu takie mi³e zaskoczenie. Strasznie mi by³o przykro jak odszed³. A muzyka Wasowskiego? Zauwa¿yli¶cie, ¿e do niektórych jego piosenek najwiêksze przeboje amerykañskie pisane w podobnym stylu nawet nie dorastaj±? Gdyby pisa³ za granic± móg³by zrobiæ ogromn± karierê. Frank Sinatra by siê zabija³, ¿eby móc za¶piewaæ jego utwory
Dla mnie on jest takim polskim Bernsteinem.
Poczytaj ubieg³otygodniowe Wysokie Obcasy. Ciekawostka niezmierna! A w Memuarach nic nie napisa³!
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #29 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 15:32:25 »
Podczas przes³uchiwania zasobów empetrójki natkn±³em siê na pewn± pere³kê. Owa pere³ka wykonywana jest przez Louisa Primê i nosi³ tytu³ "Bigger the figure" - Prima ¶piewa pod melodiê z Largo a Factotum o tym, ¿e jego kobieta jest wielka jak dom wielorodzinny z gankiem i ogrodem.
http://www.youtube.com/watch?v=MttRGR4hLv0
(wersja z bardzo wymownym, animowanym teledyskiem)
Kolejna, trochê z innej beczki muzycznej, ale postanowi³em nie ograniczaæ siê do klasyki. Znowu Louis Prima w piosence "Banana Split for my baby" - czyli pokrótce piosenka o zamawianiu deseru.
http://www.youtube.com/watch?v=uJcRoYuV2Q0
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
8
Do góry
Drukuj