Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec
Strony:
1
...
24
25
[
26
]
27
28
...
55
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec (Przeczytany 313157 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec
«
Odpowiedz #375 :
Październik 02, 2011, 18:00:26 »
Cytat: bartus Październik 02, 2011, 17:48:06
Ok. Ja zakopuje topor.
Moze to sie jakos wszystko ulozy.
Badz doradca i wspoltworca fs.pl
Widocznie tak to ma byc. (aktywni i mniej aktywni z tendencjami do uaktywizowania sie)
Podaje reke na zgode
Bartusie, to miÂłe z twej strony i takie trochĂŞ do Ciebie niepodobne. Tym bardziej TwĂłj gest doceniam.
W przeciwieùstwie jednak do Ciebie, druhu, ja wa¿ê swoje s³owa i staram sie zawsze byc za nie odpowiedzialny.
Dlatego - konsekwentnie - slow nie odwoÂłam i swojej decyzji nie zmieniĂŞ. (Przynajmniej, na tym etapie projektu)
ps
szkoda, ze w przede dniu rocznicy Kuriera poczuÂłem siĂŞ na tym Forum jako ktoÂś, kto ...nie zasÂłuÂżyÂł.
TĂŞ pierwszÂą wiĂŞc rocznicĂŞ spĂŞdzĂŞ bardzo kameralnie.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #376 :
Październik 02, 2011, 18:52:56 »
Cytat: Janusz1228 Październik 02, 2011, 17:15:43
Joanno, nie byÂłoby Szubertiady, gdyby nie byÂło Kuriera. On jest praojcem. I ludzie, ktĂłrzy go zakÂładali - teÂż. I ci, ktĂłrzy trzymajÂą do dziÂś pieczĂŞ nad kurierem - teÂż. W tym kontekÂście rozliczanie Moniki i mojej skromnej osoby przez bartusa, ktĂłry wielokrotnie byÂł ÂźrĂłdÂłem konfliktĂłw na naszym Forum - jest dla takich, jak my - szczegĂłlnie przykre. Szkoda, ze jako wraÂżliwy uczestnik tego Forum uznaÂłas, ze to wÂłasnie mnie poniosÂło.
Jesli wiec, jak zrozumiaÂłem, usprawiedliwiasz takie kreowanie wyrokĂłw bartusa - to cĂłz? nie pozostaje mi nic innego, jak podziĂŞkowaĂŚ za dotychczasowÂą wspĂłlpracĂŞ i Âżyczyc Tobie, bartusowi i wszystkim innym szczerego powodzenia...
Ja - nie zamierzam na tym Forum wysÂłuchiwaĂŚ zarzutĂłw, ze nie zasÂłuÂżyÂłem swojÂą praca, akywnoÂściÂą i ogĂłlnym zaangaÂżowaniem w sprawy Forum - aby mnie (juÂż na wstĂŞpie) wyrĂłzniac administrowaniem w inicjatywie, ktĂłra korzeniami wyrasta z gleby tego Forum.
SÂławku, proszĂŞ o usuniĂŞcie mnie z Szubertiady (jako administatora i zarejestrowanego uÂżytkownika).
Januszu, nie przesadzajmy z "praojcami"
Jest konkretna osoba, która wyst¹pi³a z pomys³em zrobienia strony dla Agnieszki, o czym napisa³am w poprzednim poœcie. A jeœli ju¿ - to takim "praojcami" Schubertiady jesteœmy my wszyscy. Ka¿dy z nas ma wk³ad w tworzenie przez rok tego forum. Nie widzê podstaw do tworzenia tu przy okazji hierarchii osób bardziej czy mniej zas³u¿onych w jego historii. Pieczê nad forum sprawuj¹ wszyscy jego bywalcy, bowiem bez nich forum by nie istnia³o. Wspó³istniejemy ze sob¹ w systemie demokratycznym i osoby administruj¹ce nie s¹ przecie¿ przedstawicielami czegoœ w rodzaju "klasy panuj¹cej", lecz wykonuj¹ po prostu po¿yteczn¹ pracê - z w³asnej woli podjêt¹ - podobnie jak i reszta uczestników, dostarczaj¹ca tu wartoœciowych materia³ów i przemyœleù, wymagaj¹cych nieraz wiele pracy. Moja wra¿liwoœÌ nie podpowiada mi, dlaczego ktoœ mia³by byÌ wykluczony z ewentualnej krytyki z racji swojej dobrowolnej pracy na forum. Nie tak to wygl¹da w grupie równych sobie ludzi - ka¿dy uczestnik ma prawo siê wypowiedzieÌ, i wyraziÌ krytykê, i w¹tpliwoœci, wobec ka¿dego z pozosta³ych tej spo³ecznoœci, a inny mo¿e siê z jego wypowiedzi¹ nie zgodziÌ, lecz nie powinien kwestionowaÌ prawa tej osoby do krytyki, w¹tpliwoœci, pytaù. Jednym s³owem, jeœli wspó³istniejemy z pewnymi ludŸmi tworz¹c razem pewn¹ ca³oœÌ, to nie mamy innego wyjœcia, jak czasem wys³uchiwaÌ ich zarzutów. To podstawy równoœci i wolnoœci s³owa.
Oczywiœcie, ¿e ka¿dy ma prawo zapytaÌ drug¹ osobê, czy zas³uguje na wyró¿nienie (jeœli to naprawdê bêdiziemy traktowaÌ rzecz w kategorii wyróznienia, ale o tym mia³am pisaÌ potem do Bartusa), bowiem prac¹, aktywnoœci¹ i zaanga¿owaniem w jednym niekoniecznie automatycznie zas³ugujemy na udzia³ w czymœ ca³kiem innym (raczej zawsze w takich przypadkach nale¿y pytaÌ osoby do których takie przedsiêwziêcie nale¿y, czy sobie tego ¿ycz¹), nie mówi¹c o tym, ¿e wielu z nas wykaza³o siê na Kurierze podobn¹ prac¹ i zaanga¿owaniem, a Schubertiada wymaga przede wszystkim mi³oœci do Schuberta:))
JeÂśli uwaÂżnie przeczytaÂłeÂś mĂłj post, zauwaÂżyÂłeÂś, z jakiej przyczyny uznaÂłam Âże CiĂŞ poniosÂło. MyÂślĂŞ, Âże po prostu nie bardzo chcesz to zauwaÂżyĂŚ. Nie wiem, czy potrafisz zrozujmieĂŚ, Âże choĂŚ CiĂŞ lubimy, posiadasz jednak pewne wady - przecieÂż naprawdĂŞ nikt nie jest ich pozbawiony:) Za nic w Âświecie nie przyznasz, Âże gdzieÂś mogÂłeÂś nie mieĂŚ racji, i obraÂżasz siĂŞ "totalnie", oczekujÂąc, Âże wszyscy inni przyznajÂą, Âże jednak siĂŞ mylili. Jednak uwaÂżam, Âże takie stawianie sprawy - albo ja zawsze mam racjĂŞ, albo siĂŞ nie bawiĂŞ, jest trochĂŞ dziecinne:)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #377 :
Październik 02, 2011, 19:11:11 »
Joanano, albo nic nie zrozumiaÂłaÂś w jakim kontekÂście i w zwiazku z jakimi okolicznoÂściamu uÂżyÂłem sÂłowa praojciec, albo chcesz speÂłniaĂŚ siĂŞ na tym Forum rĂłwnieÂż jako sĂŞdzina: pouczaĂŚ, rozstrzygaĂŚ, ganiĂŚ. Nie jest mi z takÂą TwÂą postawÂą i dziaÂłaniem po drodze. I na szczĂŞÂście - nie musi.
Napisa³aœ wiele oczywistoœci, ale przekrêci³aœ jedno: tu nie chodzi o zaszczyty. Wczeœniej przecie¿ napisa³em, ze moje administrowanie to obowi¹zki i odpowiedzialnoœÌ ( a tylko przy okazji - hmm... forma wyró¿nienia?). Nie ja nawet prosi³em, nie zabiega³em, ¿eby mnie w to "ubieraÌ". Ale skoro juz tak sie sta³o (nie wiem nawet, za spraw¹ kogo?) - to, jako najbardziej aktywna i zaangazowana w ¿ycie Forum osoba (przynajmniej tak widz¹ to statystyki) i tu bez wahania podj¹³em rêkawice. I bardzo by³o dla mnie przykre, ¿e na starcie dowiedzia³em siê, ¿e na coœ nie zas³u¿y³em, i ze w ogóle - co ma Kurier Szafarski do (bartusowej) szubertiady? Usunac najlepiej jego linki i odci¹Ì od u¿ytkowników!
StÂąd byÂł moj afekt. Nie z zarozumialstwa, ktĂłre mi niesÂłusznie zarzucasz. (A posÂądzenie o dziecinadĂŞ... hmm - za to powinienem sie na Ciebie pogniewac. Ale szanujĂŞ Ciebie Joanno, wiec wybaczam )
Mam proÂśbĂŞ, nie kontyuujmy juÂż tej dyskusji. ByÂła ona dla mnie wystarczajÂąco przykra. SzczegĂłlnie - w przededniu rocznicy.
«
Ostatnia zmiana: Październik 02, 2011, 20:11:30 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #378 :
Październik 02, 2011, 19:16:17 »
Cytat: bartus Październik 02, 2011, 17:48:06
Januszu.
Teraz wykreowales sytuacje, w ktorej Asia jest glowym powodem Twojego odejscia z Schubertiady.
Stawiasz ja w niezrecznej sytuacji.
Niesprawiedliwie.
Ok. Ja zakopuje topor.
Moze to sie jakos wszystko ulozy.
Badz doradca i wspoltworca fs.pl
Widocznie tak to ma byc. (aktywni i mniej aktywni z tendencjami do uaktywizowania sie)
Podaje reke na zgode
Bartusie, Ty z kolei nie przesadzaj z dramatyzowaniem sytuacji - nie uwaÂżam jej za niezrĂŞcznÂą. Nie uwaÂżam, Âżebym powiedziaÂła coÂś zÂłego czy w nieparlamentarny sposĂłb, wyraziÂłam swojÂą niezaleÂżnÂą opiniĂŞ i jestem za niÂą odpowiedzialna - nie ma potrzeby, byÂś w imiĂŞ czyichÂś dĂłbr osobistych robiÂł coÂś wbrew sobie:)
Nie zgadzam siê z Tob¹ zasadniczo co do idei tego, czym jest administracja. Chyba obaj z Januszem (który u¿y³ s³owa wyró¿nienie
) traktujecie tê funkcjê jako jak¹œ nobilitacjê
Ha, moÂże w pewnym sensie – jeÂśli chodzi o forum, moÂżna na spojrzeĂŚ i tak. Administrator forum ma szereg przywilejĂłw, nazwijmy to, technicznych, ktĂłre wynikajÂą z istoty jego pracy. Jednak generalnie postrzeganie tego w kategorii wyró¿nienia jest trochĂŞ niczym spojrzenie na urzĂŞdnikĂłw administracji jako wÂładcĂłw stojÂących nad zwykÂłym ludem
)
Co do Twoich zarzutĂłw: Monika moÂże i nie jest bardzo aktywna, ale: z pewnoÂściÂą to, Âże ma jakieÂś pojĂŞcie i doÂświadczenie w pracy w sieci (prowadzi blog), raczej Âświadczy na korzyœÌ tego, Âżeby zajmowaÂła siĂŞ obsÂługÂą forum. Poza tym, co dla mnie ma duÂże znaczenie, to ona wystÂąpiÂła z inicjatywÂą stworzenia Kuriera. Zatem podobnie jak w Twoim przypadku przy Schubertsite, traktujĂŞ jÂą jako „organicznego” admina KS, czyli faktycznie, w tym wypadku takÂą trochĂŞ honorowÂą funkcjĂŞ:)) Co wiĂŞcej, ona tu faktycznie peÂłni rolĂŞ moderatora, i to w idealny i skuteczny sposĂłb, jako czÂłowiek niezwykÂłego spokoju, ÂłagodnoÂści i taktu.
Natomiast fakt, Âże ja teÂż nie jestem pewna, czy PaweÂł jeszcze ogarnia forum na tyle, Âżeby takÂą funkcjĂŞ peÂłniĂŚ, i czy przez ten rok udzielaÂł siĂŞ w pracy nad ksztaÂłtem forum, stronÂą technicznÂą, administracyjnÂą i wszystkim tym, czym naleÂży siĂŞ zajmowaĂŚ, by forum dobrze funkcjonowaÂło. Chyba trochĂŞ juÂż jest "martwÂą duszÂą"
I jeszcze jedna sprawa: administracja strony, to nie to samo, co adminowanie forum. To jest kwestia na przykÂład hostingu, pozycjonowania strony, innych spraw choĂŚby ÂściÂśle informatycznych, ciÂągÂłej pielĂŞgnacji, aktualizowania. To nie ma nic wspĂłlnego z jakimiÂś wyrĂłznieniami
– klienci czĂŞsto zamawiajÂą sobie w firmie sta³¹ administracjĂŞ swojej strony. Tak wiĂŞc jeÂśli Janusz chciaÂłby coÂś takiego robiĂŚ, zamiast pisaĂŚ opinie do pieÂśni, to wcale nie musi znaczyĂŚ, Âże siĂŞ wymiguje od pracy
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #379 :
Październik 02, 2011, 19:58:37 »
Chyba przestaÂłam rozumieĂŚ co siĂŞ tutaj dzieje!
Rozliczanie, zmuszanie, krytyka, obrona! Chyba ktoÂś zapomniaÂł, Âże jesteÂśmy tutaj dla przyjemnoÂści a nie z obowiÂązku, robimy to co chcemy i nie bĂŞdziemy siĂŞ poddawaĂŚ czyjejÂś woli, jeÂśli nie mamy na to ochoty. Nie rozumiem, co komu przeszkadza, Âże jedni majÂą "tytuÂł" administratora, a inni nie!? Jakie to ma znaczenie?! Przykre, Âże jedna osoba tak potrafi zepsuĂŚ atmosferĂŞ panujÂącÂą dotychczas.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #380 :
Październik 02, 2011, 20:06:31 »
Nie stawiaĂŚ Asi jako tej, ktĂłra przyczyniÂła siĂŞ do nieprzyjemnoÂści na wÂątku...! To naprawdĂŞ niesprawiedliwe, serio. MyÂślĂŞ, Âże nie ma czego wybaczaĂŚ (po prostu - Schluss!
), a panowie powinni dojœÌ do porozumienia miêdzy sob¹.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #381 :
Październik 02, 2011, 20:37:10 »
Ewko.
Wiem, tym ktosiem, to oczywiscie jestem ja.
Nigdy mnie nie lubilas i z tym sie juz pogodzilem.
Zreszta ja tez nie przepadam za Toba.
Oceniasz sytuacje jednak niewlasciwie.
Otoz przyjmujac taka postawe "li tylko dla przyjemnosci" to forum za chwile zdechnie.
Sama sie o tym przekonasz wkrotce.
Jak dlugo mozna sie obglaskiwac po glowach zamykajac oczy na nasze ewidentne wady, ktore przeciez pojawily sie na tym forum.
Wiem, ze lubisz trwac w ciepelku, wygodnie. Ja i ja i tylko ja. Jeszcze dostaniesz zeza z tego patrzenia na swoj nos.
Na forum pojawily sie wady, ktore sa zmora polskiego spoleczenstwa: znieczulica, egoizm, kult somozadowolenia i myslenie tylko o swoich korzysciach
Plaw sie w swoim forumijnym ciepelku, zamknij oczka na problemy. Po to tu przeciez jestes Ewko.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #382 :
Październik 02, 2011, 20:50:19 »
Bartek, spokĂłj, chyba przeholowaÂłeÂś.Tym razem jestem na Ciebie na prawdĂŞ zÂła.
Zostaw "polskie spoÂłeczeĂąstwo" w spokoju.EwĂŞ i AsiĂŞ teÂż.
Nie moÂżemy zapominaĂŚ po co tu jesteÂśmy.
No to ja przypomnĂŞ!
JesteÂśmy tu dla najwiĂŞkszego piĂŞkna ,jakie istnieje dla nas wszystkich na tym Âświecie.DLA MUZYKI.
Zapomnijcie o wszystkich innych pierdoÂłach. Nie macie innych zmartwieĂą?
Januszu, bardzo CiĂŞ proszĂŞ zostaĂą na SchubertSite jako admin.Twoja wiedza jest nieoceniona.
Bartku a moÂże weÂźmiesz siĂŞ do roboty, bo oprĂłcz kawaÂłka "KrĂłla olch' jeszcze niczego nie
zaprezentowaÂłeÂś.
A jeœli chcecie siê dalej k³ócic, to proszê tego nie robiÌ na tym w¹tku!!!
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #383 :
Październik 02, 2011, 21:12:24 »
Bartku, teraz uwaÂżam, Âże CiĂŞ jednak poniosÂło
)
Jak najbardziej uwaÂżam, Âże jesteÂśmy na tym forum dla przyjemnoÂści, dzielenia siĂŞ muzykÂą, kontaktĂłw, wymiany wraÂżeĂą.
Tak jak opowiadam siê za maksymaln¹ wolnoœci¹ s³owa (jednak w granicach wyczucia i dobrych manier), tak te¿ jestem za wolnoœci¹ zagospodarowywania najcenniejszej rzeczy jak¹ ka¿dy z nas dysponuje - naszego czasu. Nikt z nas nie jest tu do niczego zobowi¹zany. Robimy z w³asnej woli to, co sprawia nam radoœÌ. Dlatego z jednej strony staram siê zwróciÌ uwagê, ¿ebyœmy nie traktowali tych naszych aktywnoœci zbyt serio, jako misji i dzia³alnoœci spo³ecznej, a po prostu jako nasz¹ osobist¹ frajdê, tak z drugiej strony przecie¿ nie jako umartwienie, czy te¿ obowi¹zek wobec ludzkoœci:) Jeœli mamy wady, to s¹ one wadami zwyk³ych ludzi - nie przysz³y tu anio³y:)
Jednak chcielibyÂśmy tutaj popielĂŞgnowaĂŚ wÂłaÂśnie trochĂŞ to, co w nas lepsze:) Przynajmniej ja bym chciaÂła. W celu poprawienia co nieco Âświata dziaÂłam w innych miejscach
MyÂślĂŞ, Âże inni takÂże. Tu przychodzimy takÂże po to, by daĂŚ sobie trochĂŞ ciepÂła:))
Tak, mnie tak¿e zale¿y na dobrej atmosferze na forum. Moim zdaniem okazywanie sobie sympatii, tolerancji, zrozumienia raczej nie zagra¿a istnieniu spo³ecznoœci. Forum prêdzej przestanie istnieÌ, jeœli bêd¹ na nim nieustanne kwasy i spory, poniewa¿ ludziom nie bêdzie siê chcia³o przychodziÌ w miejsce, gdzie ludzie siê k³óc¹. Nie lubiê k³ótni - nie mam nic przeciwko krytyce, wyjaœnianiu sobie w¹tpliwoœci, dyskusji, ale spokojnej, rzeczowej, nie po³¹czonej z wymaganiami, z negatywnymi emocjami, pretensjami itp.
Bartku, Januszu. Lubiê Was obu. Czasem denerwuje mnie, gdy w krótkiej przerwie w trakcie stresuj¹cej harówki wpadam na forum i widzê, jak k³ócicie siê o sprawy, które nie s¹ warte k³ótni, a najwy¿ej rzeczowej dyskusji. Obawiam siê, ¿e po prostu dzia³acie sobie nawzajem na nerwy, i to ju¿ niewa¿ne co, ale kto mówi:( Wybaczcie, jeœli coœ z moich s³ów któregokolwiek z Was dotknê³o, bo moje intencje by³y wrêcz przeciwne:) - jakoœ porozpl¹tywaÌ ten supe³. Pewnie naiwnoœci¹ z mojej strony jest myœl, ¿e mog³abym doprowadziÌ do autentycznego wyjaœnienia wszelkich nieporozumieù miêdzy Wami. A w efekcie tylko przed³u¿am spór. Przepraszam za to wszystkich, którzy nie ¿yczyliby sobie takich rozmów na Schubertsite (z Agnieszk¹ na czele). I powtórzê za Patem - Schluss!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #384 :
Październik 03, 2011, 12:22:50 »
Z pÂłyty ktĂłrej aktualnie sÂłucham: Impromptus.Murray Perahia.Co za wspaniaÂły pianista.
Na obrazkach mikrokosmos, czyli wspaniaÂłe (niektĂłre) ÂżyjÂątka
http://www.youtube.com/watch?v=rhPUtBDusW0
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #385 :
Październik 04, 2011, 23:25:09 »
Asia i Agnieszka wpomniaÂły kiedyÂś o 'MaÂłgosi przy koÂłowrotku'.
Mam b. maÂło czasu, wiĂŞc dziÂś ogĂłlniej.
Jednym z pierwszych œwiadectw wielkiej fascynacji poezj¹ Johana Wolfganga Goethego jest pieœù "
Gretchen am Spinnrade
" ("MaÂłgorzata przy koÂłowrotku"). Tekst (monolog MaÂłgorzaty) zostaÂł zaczerpniĂŞty z 'Fausta', opus vitae niemieckiego poety i dramaturga. ArcydzieÂło zostaÂło skomponowane przez zaledwie 17-letniego Schuberta w 1814 r. i przyjĂŞto je z aplauzem. Rok powstania pieÂśni uwaÂżany jest przez badaczy za datĂŞ przeÂłomowÂą, faktyczny poczÂątek nowej, ogromnej epoki w historii muzyki – romantyzmu. 'Gretchen…' rozpoczyna drogĂŞ prowadzÂącÂą do najgenialniejszych liryk wokalnych Schuberta.
Forma pieÂśni jest doœÌ prosta (budowa ABACADA). Jest przykÂładem genialnego zespolenia sÂłowa i dÂźwiĂŞku – szczegĂłlnie interesujÂące jest zabarwienie rytmiczno-harmoniczne, dziĂŞki czemu kompozytorowi udaje siĂŞ w mistrzowski sposĂłb oddaĂŚ emocje zafascynowanej i przeraÂżonej MaÂłgorzaty. CaÂłoœÌ rozpoczyna oryginalny, hipnotyzujÂący (poprzez powtarzalnoœÌ motywu) akompaniament fortepianu, zapisany w prawej rĂŞce w szesnastkach - ma on imitowaĂŚ odgÂłos pracujÂącego koÂłowrotka. WejÂście solisty (piĂŞkna, Âśpiewna fraza sopranu/mezzosopranu) nastĂŞpuje pod koniec drugiego taktu, na tle owych fortepianowych figuracji; nastĂŞpuje teÂż zmiana tonacji z poczÂątkowego d-moll na C-dur (z zabarwieniem minorowym).
MaÂłgorzata wydaje siĂŞ byĂŚ zagubiona. Jest pod ogromnym wraÂżeniem Fausta – wypowiada siĂŞ o nim bardzo emocjonalnie, w uniesieniu. Wysoki rejestr (
Mein aremer Sinn…
) potĂŞguje muzycznÂą ekspresjĂŞ.
NiewÂątpliwie Faust zafascynowaÂł i oczarowaÂł MaÂłgorzatĂŞ – swoim szlachetnym pochodzeniem, wyglÂądem, intelektem… W jej sÂłowach sÂłyszymy jednoczeÂśnie sÂłodycz zakochanej kobiety i nutĂŞ bohaterskÂą; Faust staje siĂŞ ideaÂłem mĂŞÂżczyzny, obiektem po¿¹dania wraÂżliwej dziewczyny.
Sein hoher Gang,
Sein' edle Gestalt,
Seines Mundes Lächeln,
Seiner Augen Gewalt…
Oto punkt kulminacyjny pieÂśni. Partia fortepianu staje siĂŞ coraz bardziej burzliwa, wzmaga siĂŞ napiĂŞcie - co zostaje osiÂągniĂŞte przez zagĂŞszczenie harmoniczne i modulacje (m.in. do g-moll). W najbardziej dramatycznym momencie na tle gÂłuchego akordu zostajÂą wypowiedziane sÂłowa, w ktĂłrych fantazjuje na temat pocaÂłunku:
Und ach, sein Kuss!
– 'akompaniament koÂłowrotkowy' zostaje nagle zatrzymany. PocaÂłunek Fausta ma niezwykÂła moc, rzuca czar. Czy to pocaÂłunek Âśmierci?
Po krĂłtkiej pauzie powraca partia fortepianu, ktĂłry po krĂłtkiej modulacyjnej wĂŞdrĂłwce powraca do zasadniczego d-moll i refrenu.
Ostatnia strofa przynosi znĂłw nastrĂłj trwogi. Muzyka oddaje niejako walkĂŞ fascynacji i fizycznego po¿¹dania z lĂŞkiem, zwiÂązanym z prawie nieznajomym mĂŞÂżczyznÂą, ktĂłremu MaÂłgorzata prĂłbuje siĂŞ oprzeĂŚ. ChoĂŚ konszachty Fausta z Mefisto nie zostaÂły wspomniane, wyczuwamy swoistÂą nieziemskoœÌ tej postaci. MyÂśl o cielesnej bliskoÂści, pocaÂłunku wywoÂłuje strach, moÂże zgubiĂŚ udrĂŞczonÂą i rozdartÂą MaÂłgorzatĂŞ –
Und kĂźssen ihn,
So wie ich wollt,
An seinen KĂźssen
Vergehen sollt!
Muzyka do ostatniej strofy tekstu to wzburzone morze fortepianowych figuracji, rozciÂągniĂŞtych na przestrzeni kilkunastu taktĂłw w fortissimo i dramatyczna fraza solisty (ktĂłry w afekcie osiÂąga najwyÂższy dÂźwiĂŞk a). Ostatnie takty przynoszÂą jednak kontrast - dynamiczne uspokojenie i rezygnacjĂŞ. Powraca wspomnienie refrenu i jego poczÂątkowe sÂłowa
Meine Ruh ist hin,
Mein Herz ist schwer
WewnĂŞtrzny spokĂłj nie zostaje zatem osiÂągniĂŞty.
Szczególn¹ uwagê zwraca niezwyk³a spójnoœÌ dzie³a (zw³aszcza rytmiczna). Pojawia siê w nim kilka myœli tematycznych, ka¿da z nich rozwija siê jednak w jednego, uporczywie powtarzanego motywu ko³owrotka.
PrzykÂład nagrania:
http://www.youtube.com/watch?v=ZRfJZlOpO44
Rene Fleming (+ ESCHENBACH! - nasz bohater z wÂątku mozartowskiego jest czĂŞstym i uznanym pianistÂą akompaniujÂącym w piesniach Schuberta) - nieÂładny niemiecki akcent, ale wspaniaÂła ekspresja.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #386 :
Październik 05, 2011, 11:22:20 »
Cytat: Mozart Październik 04, 2011, 23:25:09
Asia i Agnieszka wpomniaÂły kiedyÂś o 'MaÂłgosi przy koÂłowrotku'.
Mam b. maÂło czasu, wiĂŞc dziÂś ogĂłlniej.
No, maestro... jeœli to jest efekt osi¹gniêty przy drastycznym deficycie czasu, co otrzymalibyœmy, gdybyœ mia³ go wiêcej:)) Powa¿nie, s¹dzê, ¿e chyba jednak nie mog³oby to byÌ lepsze. Fantastyczna analiza, Amade, wspaniale ³¹cz¹ca œrodki muzyczne z przekazem literackim, jak zwykle czytaj¹c mo¿na niemal us³yszeÌ tê pieœù:)
Znowu bĂŞdzie mi ciĂŞÂżko, gdybym zechciaÂła sensownie przetransponowaĂŚ jÂą na naszÂą "szerokÂą" mowĂŞ:) Chyba jeszcze trudniej, niÂż
ÂŚmierĂŚ i dziewczynĂŞ
- to mistrzowstwo zamkniĂŞcia maksymalnego Âładunku treÂści i emocji w minimalnej formie
Ale przynajmniej sprĂłbujĂŞ:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #387 :
Październik 06, 2011, 01:00:12 »
MĂłj spokĂłj zgasÂł,
Me serce drÂży,
I nigdy, ach, nigdy ten stan juÂż
Nie przejdzie mi
Tam gdzie nie ma go,
Tam tak mi Âźle,
ÂŻe caÂły Âświat
GoryczÂą tchnie
I wci¹¿ mi w g³owie
KrĂŞci siĂŞ,
Na pó³ siê biedna
dusza drze.
MĂłj spokĂłj zgasÂł,
Me serce drÂży,
I nigdy, ach, nigdy ten stan juÂż
Nie przejdzie mi.
Dla niego chce siĂŞ
z domu wyjœÌ,
Dla niego tylko
MogĂŞ ÂżyĂŚ.
Ten dumny krok,
Ten paĂąski szyk,
Ten orli wzrok,
UÂśmiechu bÂłysk...
I jego warg
Magiczny cud,
DotkniĂŞcie rÂąk
I - ach! - i ust!....
SprĂłbowaÂłam:))
Na razie tyle...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #388 :
Październik 06, 2011, 10:34:21 »
Asiu, jesteÂś po prostu genialna.Goethe i do rymu i zaÂśpiewaĂŚ moÂżna, super.Ciekawa byÂłam jak przetÂłumaczysz refren.
Jest tak pÂłynny jak w oryginale.
W moim egz."Fausta" jest:
MĂłj spokĂłj znikÂł
Na sercu gÂłaz
Nie wrĂłci juÂż nigdy,
Jak w dawny czas.
Do bani.
Bardzo Ci serdecznie dziĂŞkujĂŞ.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #389 :
Październik 06, 2011, 10:37:40 »
"PrĂłba"?!!
absolutnie udana!
Wspaniale! Tyle w Twoim przekÂładzie emocji!
AsieĂąko, tak pisze tylko zakochana! kobieta. CzyÂżbym o czymÂś nie wiedziaÂła?
Strony:
1
...
24
25
[
26
]
27
28
...
55